Синдикат доктора тражи одговорност за стање у УКЦ

Струковни синдикат доктора медицине Републике Српске упутио је захтјев надлежним органима у Републици Српској да у складу са важећим законским прописима, а који се односе на заштиту становништва од заразних болести детаљно испитају и утврде сви разлози који су довели до обољевања вежег броја радника и пацијената у УКЦ РС, као и да се утврди и евентуално постојање одговорности за настало стање и последице у овој здравственој установи.

Република Српска 03.05.2020 | 10:38
Синдикат доктора тражи одговорност за стање у УКЦ

Ово је јутрос саопштио Струковни синдикат доктора медицие Републике Српске, након алармантних информација да је УКЦ РС ново жариште вируса корона у коме оболијевају здравствени радници и пацијенти.

У саопштењу се каже да су на основу обавјештења које су здравствени радници и здравствени сарадници Универзитетског клиничког центра  Републике Српске у последња три дана доставили Струковном синдикату доктора медицине Републике Српске, а која се односе на нагло повећање броја обољелих здравствених радника и пацијената у овој јавној здравственој установи који је изазван вирусом корона (Цовид -19), а што је за последицу имало нагло ширење вируса у овој установи, као и захтјева чланова овог синдиката затражили да се хитно у потпуности обезбједе и примјене мјере и потребна средства за заштиту радника и пацијената.

"Струковни синдикат доктора медицине Републике Српске је као репрезентативни синдикат и у складу са својим законским надлежностима упутио захтјев надлежним органима у Републици Српској да у складу са важећим законским прописима, а који се односе на заштиту становништва од заразних болести детаљно испитају и утврде сви разлози који су довели до обољевања вежег броја радника и пацијената у овој здравственој установи, као и да ови органи у складу са својим надлежностима утврде и евентуално постојање одговорности за настало стање и последице у овој здравственој установи", каже се у саопштењу.

Даље се наглашава да су посебно затражили да надлежни органи јасно и детаљно утврде које количине заштитних средстава, укључујући заштитне маске и другу заштитну опрему су уз одговорајуће реверсе као доказе, додијељни на кориштење здравственим и другим радницима, као и пацијентима у овој јавној здравственој установи и то од почетка избијања епидемије наведеним вирусом.

Струковни синдикат подсјећа да располажу са информацијама да су радници УКЦ РС у задње вријеме били принуђени да сами набављају ову заштитину опрему.

"Позивајући се на све наведено овај синдикат одбија и као неосноване и злонамјерне све коментаре који су се појавили у јавности о томе да су ови оправдани синдикални захтјеви за заштиту здравствених радника и пацијената усмјерени на јавно износење дезинформација и ширење панике. Ово наводимо из разлога јер су све јавно изнесене и објављене изјаве представника овог синдиката о наглом ширењу вируса у УКЦ РС потврђене од стране надлежних органа и руководства ЈЗУ УКЦ РС, а што се огледа у подацима којима се потврђује повећање броја заражених здравствених радника и пацијената, као и мјере које су јуче предузете на хитном измјештању поједених клиника УКЦ РС", каже се у саопштењу.

Струковни синдикат доктора медицине обавјештава јавност и своје чланове да ће без обзира на изречене неосноване и злонамјерне оптужбе, као репрезентативни синдикат здравствених радника и у складу са својим законским овлаштењима у погледу адекватне заштите здравља здравствених радника и здравствених сарадника наставити редовно пратити и анализирати стање у погледу заштитне одјеће и опреме и предузимати све потребне мјере за заштиту права радника у складу са законом.

(БН)

Коментари / 48

Оставите коментар
Name

Милутин

03.05.2020 09:07

Зар то специјални руски тим није очистио до стерилности. Како вољени вођа Миле ронхила каже, гдје руски тим прође ту вируса нема. Е јесу стрилизовали свака им част.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еx

03.05.2020 09:35

Изгледа да је успоредо са цороном уцентре устала и политичка мафија...!?

Name

борац

03.05.2020 11:35

Досла Додикова група да види ста се успут мозе опљацкати.

Name

ре

03.05.2020 11:51

Очистили су просторије али не људе,глуп си.

Name

Милорад

03.05.2020 12:13

Да је руски тим могао дезинфиковати мозгове неодговорних појединаца којима је глупо да носе маске. Неки кажу да их оне иритирају, а не питају се како је медицинским радницима у оним заштитним одијелима и маскама, да раде по цијели дан са зараженима. И они су од крви и меса страхују за своје здравље и здравље своје породице да неће донијети вирус кући. Данас сам видио људе на улици да стављају маске када виде полицију и послије скидају или држе на бради. Само знамо да критикујемо, паметујемо а ресурси за то многих појединаца су крајње ограничени, а они тога нису свесни. Треба овом народу пустити на вољу па како буде. У Оштрој Луци су до прије 15 дана давали погрдна имена када меког виде са маском, а данас сви се тресу од страха када су постали жариште цороне. Требало је да се деси цорона да бене схвате опасност. На жалост оболели су добри и вриједни људи, а неки су и умрли, а идиоте ће цорона мимоићи.

Name

Боца

03.05.2020 09:23

Док год др скрбиц меса своје прсте у клиници и универзитету нема напретка у клиникама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

03.05.2020 09:40

Дјајиц смјеста да поднесе оставку. А Стевандића отјерати...

Name

Ре Боца

03.05.2020 10:07

Сто посто си у праву. Док год је тај злотвор ту гдје јест и док год се њега пита било ста, нама спаса нема.

Name

модрицанин

03.05.2020 10:11

Поред УКЦ треба тразит одговорност и од руководства болнице Свети Апостол Лука Добој. Много је пацијената заразено у болници а и особља.

Name

Добој

03.05.2020 10:27

Ста ви тразите из добоја имате нако интелегентну уцитељицу Сању,,добро је дасте ви упсте зиви

Name

Одговорност

03.05.2020 12:05

За све што се дешава у Републици Српској под овом влашћу је рубрику:"Веровали или не" и за све те пљачке, уништавања, девастирања, дубиозе, убиства нико није одговарао па неће ни сада Ђајић и Стевандић. Страдало је медицинско особље, једини примјер да се зараза шири из болнице ка народу, отпуштају се заражени пацијенти и шаљу у мјеста пребивалишта и тако се шири зараза у Невесиње, Требиње..... То је у медицинској пракси јединствен случај и сем тог феномена још ће остати у сећању да за тај феномен нико неће бити процесуиран.Битно је да ће ти исти који су се заразили(медицинско особље) поново бити подгузне муве овог водећег двојца КБЦ и култа великог Баје.Ова корона има за једну популацију добро, а то су прасићи и јагњићи којима је велики Баја запретио са скупштинске говорнице да ће завршити на ражњу за шаторску кампању која постоји само у БЛ и околини и нигде на Свијету. РС има власт као нигдје на Свијету, народ који је равнодушан на све што му та власт ради да сатанисти новог свјетског поретка предвођени гласноговорником Гејтсом неће имати проблема приликом присилне вакцинације и жигосања(технички названо чиповање). Ова корона је слаба јер овом народу треба нешто јаче да нестане.

Name

Јагода

03.05.2020 09:23

Мене само интересује шта би с тим толиким донацијама у маскама рукавицама и др?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјокс

03.05.2020 10:08

Ста те брига ста је било са маскама, кухај руцак.

Name

За Јагоду

03.05.2020 10:16

Види у Мојој Апотеци.

Name

ре Јагода

03.05.2020 10:30

..Казу сада за изборе ови сто буду на сликама.сви морају имати маске и рукавице да не заразе народ,ето твоја маска це да виси негдје на бквицу на неком олосу

Name

за Дјокса

03.05.2020 10:30

Другар, ако си гладан спреми си сам.

Name

Милијан

03.05.2020 09:26

Људи овај тракториста нас је тотално упропастио !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.05.2020 11:28

..морас да нагласис тракториста у усјеву духанске сорте

Name

Ре:

03.05.2020 11:48

Па можда је зато ту и доведен????

Name

Рв

03.05.2020 09:29

Све је ово нормално и очекивано. Као репрезентативна и највећа здраствена установа РС у којој се лијече најтежи болесници и очекивано је да се она не може 100% заштитити. Нормално је и то да се и испита и утврди да ли је било пропуста и како је дошло до њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Рв

03.05.2020 10:09

У свакој реценици си сам себе демантовао. Невјероватно. Прво нормално НИЈЕ, а да је оцекивано јесте. Друго, да сте репрезентативна здравствена установа онда би застита била 100%, а овако сте испали највеца низеразредна установа. И треце ако је све нормално и оцекивано цему испитивање И утврдјивање пропуста? Надам се да сам ти помогао да схватис засто све сто си рекао НИЈЕ НОРМАЛНО.

Name

СлавкаГ

03.05.2020 10:26

Разумем да се зараза мозе просирити са пацијента на доктора и мозда обрнуто али измедју пацијената у разлицитим собама ово је за нецију СМЕНУ. То се десава на УКЦу.

Name

Ре Ре Рв

03.05.2020 10:50

Показало се да су у УКЦ репрезентативни на нивоу болнице у Јузном Судану или Лесоту.

Name

Рв

03.05.2020 12:43

Хвала, сватио сам. Поента мог и твог коментата је у томе што ја волим Републику Српску а ти не.

Name

Кривица

03.05.2020 10:03

Ста то бијасе одговорност. То не постоји у рјецнику СНСДа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.05.2020 10:34

Код њих постоји само хап-дап лап

Name

Улице

03.05.2020 10:04

Секташи више не знају куд возе. Кола се зајурила низ брдо, нема кочничара, а сви додају гас. Још за један мјесец па кад каса буде потпуно празна наступа тотални хаос. Али њима није важно, резервоари авиона и хеликоптера су пуни, а мотори увијек загријани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

03.05.2020 10:08

За улице потпунома си у праву

Name

Љута гуја мицо мој

03.05.2020 10:21

Мене цуди да вец нису дали гас!!!

Name

БУДАЛАСТО ПЉЕСКАЊЕ

03.05.2020 10:15

Па тек сте видјели или нисте хтјели да видите,били сте опцињени са 1000 км коју сте добили,а коју је влада отела другим радницима,који имају мању плату од вас, да би се вама додворила за будуце изборе!Нисте у старту тразили да утврдите каквом заститном опремом располазу медицински радници,да видите да се донације продају по апотекама,маркетима, јел треба то да вам казу И прате градјани,новинари или ви као синдикат од првог дана!Истина је да уи клиницком центру у Фоци,многи здраствени радници купују заститну опрему,лицно сам се увјерио у све лезеци као пацијент!Организација,дисциплина на ниском нивоу,привилеговани улазе како хоце,без процедуре дезинфекције,а пацијенти пролазе паклене кругове И цекања да додју до кревета!А о опреми И оно сто имају за пацијенте је тек за прицу!Једни неревозни,једни као да су на ливади са рајом,има савјесних ал су у мањини!Унистили сте ви политицари И криминалци здраство,доводите подобне за директоре неспособне,који опет постављају своје подобне,родбину,свалерке,свалере!Зацарани круг!Пацијент испаста,цестити И одговорни здраствени радници испастају!Посаљите анонимног пацијента нек борави у болници И снима па цете видјети ста се десава!А поједини доктори у фоанској болници ,у фул зститној опреми,умислили да су звијезде неких јефтиних филмова па се тако И понасају,запало их јер су квалитетни,стабилни,морални одавно отисли или склоњени!Ко задњи изадје нек угаси свијетло!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре будаласто пљескање

03.05.2020 10:38

Не гријесимо дусу, има доста струцног и хуманог медицинског особља. Не сносе сви одговорност за настали хаос. Сто се не усуде јавно проговорити, то им моземо замјерити, али вец претпостављас сто их мозе због тога снаци.

Name

РЕ РЕ БУДАЛАДТО ПЛЕСКАЊЕ

03.05.2020 12:14

СТА ИХ МОЗЕ СНАЦИ? ЗАР ИМА НЕСТО ГОРЕ НЕГО ДА ЗБОГ НЕЦИЈЕГ ЦУТАЊА УМИРУ НЕВИНИ ЉУДИ. ИМАМО ЛИ МИ и МАЛО МОРАЛА, КАРАКТЕРА ?

Name

Мр

03.05.2020 10:31

Миле, Шкрбић, Стевандић-корона у УКЦ-у царује!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДБ

03.05.2020 13:32

Шта је са толиком хуманитарном помоћи, опет као у рату, продају,ваљда би се требала дијелити, ја до сада нисам видио нигдје,чак нема ни за купити рукавице опет ће неко добро профитирати

Name

ПРАВДА

03.05.2020 11:15

ОДГОВРНОСТ НЕГО СТА. ДОСТА ЈЕ ВИСЕ БИЛО. Е НЕМОЗЕ СЕ ,,ПОТКОВАТ,, КОРОНА ВИРУС. ТУ ЈЕ ПРОБЛЕМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајина

03.05.2020 11:15

Дјајиц и Стевандиц напоље из УКЦ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

03.05.2020 11:16

Синдикат доктора треба истог момента да се укључи у спашавање оног што се још може спасити а не да палму.и.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

03.05.2020 11:20

Који су лудаци одређени појединци у синдикату. Па умјесто да помогну да се вирус даље не шири они би сад да се љекари и и сестре између себе инате и свађају. Госпође боже зар нас има таквих. То је исто као са бабом која се чешља док јој кућа гори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љ

03.05.2020 11:22

ЗЛОЧИН!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кратко и јасно

03.05.2020 11:23

То су Руси оцистили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ленце

03.05.2020 11:27

Е моји медицинари присједе вам оних 1000КМ помоци

ОДГОВОРИТЕ
Name

БУДАЛАСТО ПЉЕСКАЊЕ

03.05.2020 11:33

Слазем се,то сам И написао!Има код нас јос струцних,моралних,образиваних,васпитаних,хуманих мед.радника али назалост су склоњени јер не одговарају овим политицким директорима,одкојих вецина има афере!Због тога,молимо И ми градјани Вас,медицинске раднике,изадјите реците бар преко свог синдиката ста се десава!А десава се!Ако ви немате снаге И храбрости да заститите себе,па како цете нас!Макните ове са партијском књизицом,незналице,кумове,породицне кланове,ове са купљеним дипломама по сироком бријегу И ко зна куда,вратите своје достојанство,вратите достојанство својој хуманој професији!Па ви сте полозили заклетву!Сјетите се ријеци које сте изговарали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјечити опозиционар

03.05.2020 11:42

Стевандиц, додик, скрбиц и још много њих, када би додирнули врбову грану на обали Врбаса, она би се осушила, а да неће упропастити здравство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање за бн тв

03.05.2020 12:05

Какво је ово саопстење, има ли тај ко га је писао име и презиме?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микс

03.05.2020 13:01

У нашем здравству специјализације добијају само политички подобни и они са везама. Ко то нема иде у породичну медицину. А сестре све иоле способне отишле су да раде вани. Они што раде на УКЦ немају мантиле и кломпе а да нису подеране, немају сталке за инфузију, а о заштити против вируса смешно је говорити. Медицинско особље вирус короне на УКЦ је разнело од паркинга и подрума па до појединачних одјела. То је све последица Додикове и Шкрбићеве криминала и корупције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цудно

03.05.2020 13:05

Цудан је овај др Фемиц . Прије цороне је цутао није организовао протесте , па је онда јавно протестовао сто је влада дала 1000км здравственим радницима . Па који представник радника је против да радници остваре неко примање . Он није представник синдиката он је представник него опозиције . Цудно добију здравствени радници по 1000 марака а он се буни . Сваста .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

03.05.2020 13:35

Идиоте, као сто си ти Милораде неце ни вирус. Ста све исприца а ниста не реце. ,? Желис оправдати нерад и небригу власти а за све је крив народ ,?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац

03.05.2020 20:56

Најбоље је да неко пристане да свједочи о Црвеном комбију. То је једини начин да се ријешимо Стевандића и спасимо ово мало здравстав што је остало у РС.

ОДГОВОРИТЕ