Sindikat doktora traži odgovornost za stanje u UKC

Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske uputio je zahtjev nadležnim organima u Republici Srpskoj da u skladu sa važećim zakonskim propisima, a koji se odnose na zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti detaljno ispitaju i utvrde svi razlozi koji su doveli do oboljevanja vežeg broja radnika i pacijenata u UKC RS, kao i da se utvrdi i eventualno postojanje odgovornosti za nastalo stanje i posledice u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Republika Srpska 03.05.2020 | 10:38
Sindikat doktora traži odgovornost za stanje u UKC

Ovo je jutros saopštio Strukovni sindikat doktora medicie Republike Srpske, nakon alarmantnih informacija da je UKC RS novo žarište virusa korona u kome obolijevaju zdravstveni radnici i pacijenti.

U saopštenju se kaže da su na osnovu obavještenja koje su zdravstveni radnici i zdravstveni saradnici Univerzitetskog kliničkog centra  Republike Srpske u poslednja tri dana dostavili Strukovnom sindikatu doktora medicine Republike Srpske, a koja se odnose na naglo povećanje broja oboljelih zdravstvenih radnika i pacijenata u ovoj javnoj zdravstvenoj ustanovi koji je izazvan virusom korona (Covid -19), a što je za posledicu imalo naglo širenje virusa u ovoj ustanovi, kao i zahtjeva članova ovog sindikata zatražili da se hitno u potpunosti obezbjede i primjene mjere i potrebna sredstva za zaštitu radnika i pacijenata.

"Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske je kao reprezentativni sindikat i u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima uputio zahtjev nadležnim organima u Republici Srpskoj da u skladu sa važećim zakonskim propisima, a koji se odnose na zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti detaljno ispitaju i utvrde svi razlozi koji su doveli do oboljevanja vežeg broja radnika i pacijenata u ovoj zdravstvenoj ustanovi, kao i da ovi organi u skladu sa svojim nadležnostima utvrde i eventualno postojanje odgovornosti za nastalo stanje i posledice u ovoj zdravstvenoj ustanovi", kaže se u saopštenju.

Dalje se naglašava da su posebno zatražili da nadležni organi jasno i detaljno utvrde koje količine zaštitnih sredstava, uključujući zaštitne maske i drugu zaštitnu opremu su uz odgovorajuće reverse kao dokaze, dodijeljni na korištenje zdravstvenim i drugim radnicima, kao i pacijentima u ovoj javnoj zdravstvenoj ustanovi i to od početka izbijanja epidemije navedenim virusom.

Strukovni sindikat podsjeća da raspolažu sa informacijama da su radnici UKC RS u zadnje vrijeme bili prinuđeni da sami nabavljaju ovu zaštitinu opremu.

"Pozivajući se na sve navedeno ovaj sindikat odbija i kao neosnovane i zlonamjerne sve komentare koji su se pojavili u javnosti o tome da su ovi opravdani sindikalni zahtjevi za zaštitu zdravstvenih radnika i pacijenata usmjereni na javno iznosenje dezinformacija i širenje panike. Ovo navodimo iz razloga jer su sve javno iznesene i objavljene izjave predstavnika ovog sindikata o naglom širenju virusa u UKC RS potvrđene od strane nadležnih organa i rukovodstva JZU UKC RS, a što se ogleda u podacima kojima se potvrđuje povećanje broja zaraženih zdravstvenih radnika i pacijenata, kao i mjere koje su juče preduzete na hitnom izmještanju pojedenih klinika UKC RS", kaže se u saopštenju.

Strukovni sindikat doktora medicine obavještava javnost i svoje članove da će bez obzira na izrečene neosnovane i zlonamjerne optužbe, kao reprezentativni sindikat zdravstvenih radnika i u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima u pogledu adekvatne zaštite zdravlja zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika nastaviti redovno pratiti i analizirati stanje u pogledu zaštitne odjeće i opreme i preduzimati sve potrebne mjere za zaštitu prava radnika u skladu sa zakonom.

(BN)

Komentari / 48

Ostavite komentar
Name

Milutin

03.05.2020 09:07

Zar to specijalni ruski tim nije očistio do sterilnosti. Kako voljeni vođa Mile ronhila kaže, gdje ruski tim prođe tu virusa nema. E jesu strilizovali svaka im čast.

ODGOVORITE
Name

Ex

03.05.2020 09:35

Izgleda da je usporedo sa coronom ucentre ustala i politička mafija...!?

Name

borac

03.05.2020 11:35

Dosla Dodikova grupa da vidi sta se usput moze opljackati.

Name

re

03.05.2020 11:51

Očistili su prostorije ali ne ljude,glup si.

Name

Milorad

03.05.2020 12:13

Da je ruski tim mogao dezinfikovati mozgove neodgovornih pojedinaca kojima je glupo da nose maske. Neki kažu da ih one iritiraju, a ne pitaju se kako je medicinskim radnicima u onim zaštitnim odijelima i maskama, da rade po cijeli dan sa zaraženima. I oni su od krvi i mesa strahuju za svoje zdravlje i zdravlje svoje porodice da neće donijeti virus kući. Danas sam vidio ljude na ulici da stavljaju maske kada vide policiju i poslije skidaju ili drže na bradi. Samo znamo da kritikujemo, pametujemo a resursi za to mnogih pojedinaca su krajnje ograničeni, a oni toga nisu svesni. Treba ovom narodu pustiti na volju pa kako bude. U Oštroj Luci su do prije 15 dana davali pogrdna imena kada mekog vide sa maskom, a danas svi se tresu od straha kada su postali žarište corone. Trebalo je da se desi corona da bene shvate opasnost. Na žalost oboleli su dobri i vrijedni ljudi, a neki su i umrli, a idiote će corona mimoići.

Name

Boca

03.05.2020 09:23

Dok god dr skrbic mesa svoje prste u klinici i univerzitetu nema napretka u klinikama

ODGOVORITE
Name

Skeptik

03.05.2020 09:40

Djajic smjesta da podnese ostavku. A Stevandića otjerati...

Name

Re Boca

03.05.2020 10:07

Sto posto si u pravu. Dok god je taj zlotvor tu gdje jest i dok god se njega pita bilo sta, nama spasa nema.

Name

modricanin

03.05.2020 10:11

Pored UKC treba trazit odgovornost i od rukovodstva bolnice Sveti Apostol Luka Doboj. Mnogo je pacijenata zarazeno u bolnici a i osoblja.

Name

Doboj

03.05.2020 10:27

Sta vi trazite iz doboja imate nako intelegentnu uciteljicu Sanju,,dobro je daste vi upste zivi

Name

Odgovornost

03.05.2020 12:05

Za sve što se dešava u Republici Srpskoj pod ovom vlašću je rubriku:"Verovali ili ne" i za sve te pljačke, uništavanja, devastiranja, dubioze, ubistva niko nije odgovarao pa neće ni sada Đajić i Stevandić. Stradalo je medicinsko osoblje, jedini primjer da se zaraza širi iz bolnice ka narodu, otpuštaju se zaraženi pacijenti i šalju u mjesta prebivališta i tako se širi zaraza u Nevesinje, Trebinje..... To je u medicinskoj praksi jedinstven slučaj i sem tog fenomena još će ostati u sećanju da za taj fenomen niko neće biti procesuiran.Bitno je da će ti isti koji su se zarazili(medicinsko osoblje) ponovo biti podguzne muve ovog vodećeg dvojca KBC i kulta velikog Baje.Ova korona ima za jednu populaciju dobro, a to su prasići i jagnjići kojima je veliki Baja zapretio sa skupštinske govornice da će završiti na ražnju za šatorsku kampanju koja postoji samo u BL i okolini i nigde na Svijetu. RS ima vlast kao nigdje na Svijetu, narod koji je ravnodušan na sve što mu ta vlast radi da satanisti novog svjetskog poretka predvođeni glasnogovornikom Gejtsom neće imati problema prilikom prisilne vakcinacije i žigosanja(tehnički nazvano čipovanje). Ova korona je slaba jer ovom narodu treba nešto jače da nestane.

Name

Jagoda

03.05.2020 09:23

Mene samo interesuje šta bi s tim tolikim donacijama u maskama rukavicama i dr?

ODGOVORITE
Name

Djoks

03.05.2020 10:08

Sta te briga sta je bilo sa maskama, kuhaj rucak.

Name

Za Jagodu

03.05.2020 10:16

Vidi u Mojoj Apoteci.

Name

re Jagoda

03.05.2020 10:30

..Kazu sada za izbore ovi sto budu na slikama.svi moraju imati maske i rukavice da ne zaraze narod,eto tvoja maska ce da visi negdje na bkvicu na nekom olosu

Name

za Djoksa

03.05.2020 10:30

Drugar, ako si gladan spremi si sam.

Name

Milijan

03.05.2020 09:26

Ljudi ovaj traktorista nas je totalno upropastio !

ODGOVORITE
Name

re

03.05.2020 11:28

..moras da naglasis traktorista u usjevu duhanske sorte

Name

Re:

03.05.2020 11:48

Pa možda je zato tu i doveden????

Name

Рв

03.05.2020 09:29

Све је ово нормално и очекивано. Као репрезентативна и највећа здраствена установа РС у којој се лијече најтежи болесници и очекивано је да се она не може 100% заштитити. Нормално је и то да се и испита и утврди да ли је било пропуста и како је дошло до њих.

ODGOVORITE
Name

Re Rv

03.05.2020 10:09

U svakoj recenici si sam sebe demantovao. Nevjerovatno. Prvo normalno NIJE, a da je ocekivano jeste. Drugo, da ste reprezentativna zdravstvena ustanova onda bi zastita bila 100%, a ovako ste ispali najveca nizerazredna ustanova. I trece ako je sve normalno i ocekivano cemu ispitivanje I utvrdjivanje propusta? Nadam se da sam ti pomogao da shvatis zasto sve sto si rekao NIJE NORMALNO.

Name

SlavkaG

03.05.2020 10:26

Razumem da se zaraza moze prosiriti sa pacijenta na doktora i mozda obrnuto ali izmedju pacijenata u razlicitim sobama ovo je za neciju SMENU. To se desava na UKCu.

Name

Re Re Rv

03.05.2020 10:50

Pokazalo se da su u UKC reprezentativni na nivou bolnice u Juznom Sudanu ili Lesotu.

Name

Рв

03.05.2020 12:43

Хвала, сватио сам. Поента мог и твог коментата је у томе што ја волим Републику Српску а ти не.

Name

Krivica

03.05.2020 10:03

Sta to bijase odgovornost. To ne postoji u rjecniku SNSDa.

ODGOVORITE
Name

re

03.05.2020 10:34

Kod njih postoji samo hap-dap lap

Name

Ulice

03.05.2020 10:04

Sektaši više ne znaju kud voze. Kola se zajurila niz brdo, nema kočničara, a svi dodaju gas. Još za jedan mjesec pa kad kasa bude potpuno prazna nastupa totalni haos. Ali njima nije važno, rezervoari aviona i helikoptera su puni, a motori uvijek zagrijani.

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

03.05.2020 10:08

Za ulice potpunoma si u pravu

Name

Ljuta guja mico moj

03.05.2020 10:21

Mene cudi da vec nisu dali gas!!!

Name

BUDALASTO PLJESKANJE

03.05.2020 10:15

Pa tek ste vidjeli ili niste htjeli da vidite,bili ste opcinjeni sa 1000 km koju ste dobili,a koju je vlada otela drugim radnicima,koji imaju manju platu od vas, da bi se vama dodvorila za buduce izbore!Niste u startu trazili da utvrdite kakvom zastitnom opremom raspolazu medicinski radnici,da vidite da se donacije prodaju po apotekama,marketima, jel treba to da vam kazu I prate gradjani,novinari ili vi kao sindikat od prvog dana!Istina je da ui klinickom centru u Foci,mnogi zdrastveni radnici kupuju zastitnu opremu,licno sam se uvjerio u sve lezeci kao pacijent!Organizacija,disciplina na niskom nivou,privilegovani ulaze kako hoce,bez procedure dezinfekcije,a pacijenti prolaze paklene krugove I cekanja da dodju do kreveta!A o opremi I ono sto imaju za pacijente je tek za pricu!Jedni nerevozni,jedni kao da su na livadi sa rajom,ima savjesnih al su u manjini!Unistili ste vi politicari I kriminalci zdrastvo,dovodite podobne za direktore nesposobne,koji opet postavljaju svoje podobne,rodbinu,svalerke,svalere!Zacarani krug!Pacijent ispasta,cestiti I odgovorni zdrastveni radnici ispastaju!Posaljite anonimnog pacijenta nek boravi u bolnici I snima pa cete vidjeti sta se desava!A pojedini doktori u foanskoj bolnici ,u ful zstitnoj opremi,umislili da su zvijezde nekih jeftinih filmova pa se tako I ponasaju,zapalo ih jer su kvalitetni,stabilni,moralni odavno otisli ili sklonjeni!Ko zadnji izadje nek ugasi svijetlo!

ODGOVORITE
Name

re budalasto pljeskanje

03.05.2020 10:38

Ne grijesimo dusu, ima dosta strucnog i humanog medicinskog osoblja. Ne snose svi odgovornost za nastali haos. Sto se ne usude javno progovoriti, to im mozemo zamjeriti, ali vec pretpostavljas sto ih moze zbog toga snaci.

Name

RE RE BUDALADTO PLESKANJE

03.05.2020 12:14

STA IH MOZE SNACI? ZAR IMA NESTO GORE NEGO DA ZBOG NECIJEG CUTANJA UMIRU NEVINI LJUDI. IMAMO LI MI i MALO MORALA, KARAKTERA ?

Name

Mr

03.05.2020 10:31

Mile, Škrbić, Stevandić-korona u UKC-u caruje!

ODGOVORITE
Name

DB

03.05.2020 13:32

Šta je sa tolikom humanitarnom pomoći, opet kao u ratu, prodaju,valjda bi se trebala dijeliti, ja do sada nisam vidio nigdje,čak nema ni za kupiti rukavice opet će neko dobro profitirati

Name

PRAVDA

03.05.2020 11:15

ODGOVRNOST NEGO STA. DOSTA JE VISE BILO. E NEMOZE SE ,,POTKOVAT,, KORONA VIRUS. TU JE PROBLEM.

ODGOVORITE
Name

Krajina

03.05.2020 11:15

Djajic i Stevandic napolje iz UKC.

ODGOVORITE
Name

Milan

03.05.2020 11:16

Sindikat doktora treba istog momenta da se uključi u spašavanje onog što se još može spasiti a ne da palmu.i.

ODGOVORITE
Name

Milan

03.05.2020 11:20

Koji su ludaci određeni pojedinci u sindikatu. Pa umjesto da pomognu da se virus dalje ne širi oni bi sad da se ljekari i i sestre između sebe inate i svađaju. Gospođe bože zar nas ima takvih. To je isto kao sa babom koja se češlja dok joj kuća gori.

ODGOVORITE
Name

Љ

03.05.2020 11:22

ЗЛОЧИН!!!

ODGOVORITE
Name

Kratko i jasno

03.05.2020 11:23

To su Rusi ocistili.

ODGOVORITE
Name

Lence

03.05.2020 11:27

E moji medicinari prisjede vam onih 1000KM pomoci

ODGOVORITE
Name

BUDALASTO PLJESKANJE

03.05.2020 11:33

Slazem se,to sam I napisao!Ima kod nas jos strucnih,moralnih,obrazivanih,vaspitanih,humanih med.radnika ali nazalost su sklonjeni jer ne odgovaraju ovim politickim direktorima,odkojih vecina ima afere!Zbog toga,molimo I mi gradjani Vas,medicinske radnike,izadjite recite bar preko svog sindikata sta se desava!A desava se!Ako vi nemate snage I hrabrosti da zastitite sebe,pa kako cete nas!Maknite ove sa partijskom knjizicom,neznalice,kumove,porodicne klanove,ove sa kupljenim diplomama po sirokom brijegu I ko zna kuda,vratite svoje dostojanstvo,vratite dostojanstvo svojoj humanoj profesiji!Pa vi ste polozili zakletvu!Sjetite se rijeci koje ste izgovarali!

ODGOVORITE
Name

Vječiti opozicionar

03.05.2020 11:42

Stevandic, dodik, skrbic i još mnogo njih, kada bi dodirnuli vrbovu granu na obali Vrbasa, ona bi se osušila, a da neće upropastiti zdravstvo.

ODGOVORITE
Name

Pitanje za bn tv

03.05.2020 12:05

Kakvo je ovo saopstenje, ima li taj ko ga je pisao ime i prezime?

ODGOVORITE
Name

Miks

03.05.2020 13:01

U našem zdravstvu specijalizacije dobijaju samo politički podobni i oni sa vezama. Ko to nema ide u porodičnu medicinu. A sestre sve iole sposobne otišle su da rade vani. Oni što rade na UKC nemaju mantile i klompe a da nisu poderane, nemaju stalke za infuziju, a o zaštiti protiv virusa smešno je govoriti. Medicinsko osoblje virus korone na UKC je raznelo od parkinga i podruma pa do pojedinačnih odjela. To je sve posledica Dodikove i Škrbićeve kriminala i korupcije.

ODGOVORITE
Name

Cudno

03.05.2020 13:05

Cudan je ovaj dr Femic . Prije corone je cutao nije organizovao proteste , pa je onda javno protestovao sto je vlada dala 1000km zdravstvenim radnicima . Pa koji predstavnik radnika je protiv da radnici ostvare neko primanje . On nije predstavnik sindikata on je predstavnik nego opozicije . Cudno dobiju zdravstveni radnici po 1000 maraka a on se buni . Svasta .

ODGOVORITE
Name

Pero

03.05.2020 13:35

Idiote, kao sto si ti Milorade nece ni virus. Sta sve isprica a nista ne rece. ,? Želis opravdati nerad i nebrigu vlasti a za sve je kriv narod ,?

ODGOVORITE
Name

Poznavalac

03.05.2020 20:56

Najbolje je da neko pristane da svjedoči o Crvenom kombiju. To je jedini način da se riješimo Stevandića i spasimo ovo malo zdravstav što je ostalo u RS.

ODGOVORITE