У Србији почиње масовно тестирање становништва

Масовно тестирање на узорку од око 7.000 домаћинстава почиње у понедјељак са циљем да се утврди степен колективног имунитета, каже имунолог Срђа Јанковић.

Србија 02.05.2020 | 21:31
У Србији почиње масовно тестирање становништва

Он је рекао да ће се утврдити колико је особа развило антитијела на корона вирус, односно, колико се заразило, а да није имало симптоме.

Јанковић је појаснио да је до сада тестовима заснованим на ПЦР методи испитивано да ли је особа заражена Цовид-19, док ће тестирање на узорку популације открити колико је особа развило антитијела на вирус и како би се дошло до одговора да ли смо стекли колективни имунитет.

Тако можемо да видимо који је однос откривених случајева инфекције према укупном броју случајева који се догодио у популацији.

– Од овог односа зависи и степен колективног имунитета, на који сада не можемо да рачунамо – рекао је Јанковић за ТВ Пинк.

Објаснио је да је колективни имунитет ситуација када је већина људи у популацији или прележала заразну болест или је вакцинисана што сада, каже, није могуће јер вакцине нема.

Како је рекао, истраживање ће се радити на узорку од 7.000 домаћинстава и нагласио да је важно да је тај узорак систематичан и довољно насумичан, како одређена група не би била превише заступљена у узорку. 

– Ако је једна група више заступљена у узорку, резултат се тешко може прерачунавати на цијелу популацију. Ово се, иначе, зове репрезентативни узорак, и он се бира по методологији која је одавно призната за такве ситуације – навео је Јанковић.

 

На питање о увођењу градског и међуградског превоза и понашању путника, Јанковић је подвикао да је пожељно држати што већу дистанце, сједити само на обиљеженим сједиштима, носити маске и рукавице.

Говорећи о путовањима, отварању граница и могућем увођењу здравствених пасоша, Јанковић је казао да је још рано за прецизне мјере и да је једна од мјера контрола на граници, али да је проблем у томе што мерење температуре на граници зауставља само оне случајеве који већ имају симптоме и што они који су у инкубацији или асимптоматски преносиоци не могу да буду откривени на тај начин.

– Највјероватније ће се на већини граница, па и на нашој тражити негативан резултат тест који ће вјероватно морати да буде урађен у посљедња 72 сата, али ни то није апсолутно поуздано јер особа на почетку инкубације може бити негативна на тесту – рекао је Јанковић и додао да ће они који допутују највјероватније бити под епидемиолошким надзором.

Када су у питању љетовања, Јанковић савјетује грађанима да овог љета остану у Србији јер се, каже, не зна колико брзо ћемо доћи до краја епидемијског таласа.

Иако се смањује број заражених у Србији, Јанковић напомиње да још није крај епидемије и да још може да се поквари све што смо постигли због чега је поново апеловао да се избјегавају контакти осим оних који су нужни.

Како каже, још има осјетљивих особа које вирус може да погоди и да убије.

– Епидемија се ближи крају, али нећемо стићи до краја брзином којом желимо ако не будемо одговорно пратили све мјере. Избјегавање контаката је есенцијално – поручио је Јанковић.

(Тањуг)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Бацање

02.05.2020 19:43

пара ! Као да се струка и неки лабораторијски резултати зарезују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

15 мај

02.05.2020 20:03

Зато се код нас паничи како би нам увели тестове. Гејц је рекао прве су сиромашне земље и здравствени радници. А тестом узимају нашу крв, а из ње наш днк. Гдје завршава наша крв?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре 15 мај

02.05.2020 21:43

О андјели Бозји цовјек је стварно написао Гејц, ста је ово брацо драга. Треба стварно осудити Гејца и Цукерберга, али зато сто су овим монголоидима омогуцили интернет и паметне телефоне па сад свима на свијету могу показати свој приматски ниво интелигенције.

Name

Свабе

02.05.2020 20:03

Процјењују да је висе од 30% вец прелезало корону, то јест око 25 милиона нијемаца, односно 30 пта висе од званицних података.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

02.05.2020 21:11

Треба видјети оног Жељка Митровића, "новеловца", власника ПИНК-а, можда измисли неку формулу, за имунитет крда. Јачи је лик од Ајнштајна, за мало тупаве гласаче...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јанковицу

02.05.2020 21:50

Прво дјеци својој вади крв па онда својој баби и себи. Ви цете да вадите некоме крв без одобрења. Марс бре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вишеград

02.05.2020 22:13

Тако треба. Да се прије извучемо из кризе. Требали би и код нас овако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крко

03.05.2020 00:57

А, 'оће ли кроз иглу прво нешто да шприцну у покусне куниће?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једина логика

03.05.2020 06:44

Ови тзв. "струка", нису показали никакво завидно знање из своје области, поготово не организационе способности. Наведенаа тестирање треба свакако избјеци, поготово вакцине, нека то све оставе себи И својим породицама. Позната нам хе цињеница, да сваке године харају епидемије одредјених сојева вируса, увијек разлиците, увијек струку изненаде. Супљи балон је ово тестирање, наредбе за исто представљају И набијање тензија И додатних психицког немира у народу, у борби да вирусима је кљуц психо-имуни систем сваког појединца. Боље им је да се баце на развој привреде, подизање зивотног стандарда, те конацног креирања имало позитивније перспективне на овим просторима, доста је препадања И одрзавања панике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаслице

03.05.2020 08:06

Обећали им да ће ући у златну милијарду, а њих ће се ријешити прије нас.

Name

МД

03.05.2020 08:49

То се и могло очекивати од економског лидера у Европи и у свијету. Боже, реци им.

ОДГОВОРИТЕ