U Srbiji počinje masovno testiranje stanovništva

Masovno testiranje na uzorku od oko 7.000 domaćinstava počinje u ponedjeljak sa ciljem da se utvrdi stepen kolektivnog imuniteta, kaže imunolog Srđa Janković.

Srbija 02.05.2020 | 21:31
U Srbiji počinje masovno testiranje stanovništva

On je rekao da će se utvrditi koliko je osoba razvilo antitijela na korona virus, odnosno, koliko se zarazilo, a da nije imalo simptome.

Janković je pojasnio da je do sada testovima zasnovanim na PCR metodi ispitivano da li je osoba zaražena Covid-19, dok će testiranje na uzorku populacije otkriti koliko je osoba razvilo antitijela na virus i kako bi se došlo do odgovora da li smo stekli kolektivni imunitet.

Tako možemo da vidimo koji je odnos otkrivenih slučajeva infekcije prema ukupnom broju slučajeva koji se dogodio u populaciji.

– Od ovog odnosa zavisi i stepen kolektivnog imuniteta, na koji sada ne možemo da računamo – rekao je Janković za TV Pink.

Objasnio je da je kolektivni imunitet situacija kada je većina ljudi u populaciji ili preležala zaraznu bolest ili je vakcinisana što sada, kaže, nije moguće jer vakcine nema.

Kako je rekao, istraživanje će se raditi na uzorku od 7.000 domaćinstava i naglasio da je važno da je taj uzorak sistematičan i dovoljno nasumičan, kako određena grupa ne bi bila previše zastupljena u uzorku. 

– Ako je jedna grupa više zastupljena u uzorku, rezultat se teško može preračunavati na cijelu populaciju. Ovo se, inače, zove reprezentativni uzorak, i on se bira po metodologiji koja je odavno priznata za takve situacije – naveo je Janković.

 

Na pitanje o uvođenju gradskog i međugradskog prevoza i ponašanju putnika, Janković je podvikao da je poželjno držati što veću distance, sjediti samo na obilježenim sjedištima, nositi maske i rukavice.

Govoreći o putovanjima, otvaranju granica i mogućem uvođenju zdravstvenih pasoša, Janković je kazao da je još rano za precizne mjere i da je jedna od mjera kontrola na granici, ali da je problem u tome što merenje temperature na granici zaustavlja samo one slučajeve koji već imaju simptome i što oni koji su u inkubaciji ili asimptomatski prenosioci ne mogu da budu otkriveni na taj način.

– Najvjerovatnije će se na većini granica, pa i na našoj tražiti negativan rezultat test koji će vjerovatno morati da bude urađen u posljednja 72 sata, ali ni to nije apsolutno pouzdano jer osoba na početku inkubacije može biti negativna na testu – rekao je Janković i dodao da će oni koji doputuju najvjerovatnije biti pod epidemiološkim nadzorom.

Kada su u pitanju ljetovanja, Janković savjetuje građanima da ovog ljeta ostanu u Srbiji jer se, kaže, ne zna koliko brzo ćemo doći do kraja epidemijskog talasa.

Iako se smanjuje broj zaraženih u Srbiji, Janković napominje da još nije kraj epidemije i da još može da se pokvari sve što smo postigli zbog čega je ponovo apelovao da se izbjegavaju kontakti osim onih koji su nužni.

Kako kaže, još ima osjetljivih osoba koje virus može da pogodi i da ubije.

– Epidemija se bliži kraju, ali nećemo stići do kraja brzinom kojom želimo ako ne budemo odgovorno pratili sve mjere. Izbjegavanje kontakata je esencijalno – poručio je Janković.

(Tanjug)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Bacanje

02.05.2020 19:43

para ! Kao da se struka i neki laboratorijski rezultati zarezuju.

ODGOVORITE
Name

15 maj

02.05.2020 20:03

Zato se kod nas paniči kako bi nam uveli testove. Gejc je rekao prve su siromašne zemlje i zdravstveni radnici. A testom uzimaju našu krv, a iz nje naš dnk. Gdje završava naša krv?

ODGOVORITE
Name

Re 15 maj

02.05.2020 21:43

O andjeli Bozji covjek je stvarno napisao Gejc, sta je ovo braco draga. Treba stvarno osuditi Gejca i Cukerberga, ali zato sto su ovim mongoloidima omogucili internet i pametne telefone pa sad svima na svijetu mogu pokazati svoj primatski nivo inteligencije.

Name

Svabe

02.05.2020 20:03

Procjenjuju da je vise od 30% vec prelezalo koronu, to jest oko 25 miliona nijemaca, odnosno 30 pta vise od zvanicnih podataka.

ODGOVORITE
Name

Đorđe

02.05.2020 21:11

Treba vidjeti onog Željka Mitrovića, "novelovca", vlasnika PINK-a, možda izmisli neku formulu, za imunitet krda. Jači je lik od Ajnštajna, za malo tupave glasače...

ODGOVORITE
Name

Jankovicu

02.05.2020 21:50

Prvo djeci svojoj vadi krv pa onda svojoj babi i sebi. Vi cete da vadite nekome krv bez odobrenja. Mars bre.

ODGOVORITE
Name

Višegrad

02.05.2020 22:13

Tako treba. Da se prije izvučemo iz krize. Trebali bi i kod nas ovako.

ODGOVORITE
Name

Крко

03.05.2020 00:57

А, 'оће ли кроз иглу прво нешто да шприцну у покусне куниће?

ODGOVORITE
Name

Jedina logika

03.05.2020 06:44

Ovi tzv. "struka", nisu pokazali nikakvo zavidno znanje iz svoje oblasti, pogotovo ne organizacione sposobnosti. Navedenaa testiranje treba svakako izbjeci, pogotovo vakcine, neka to sve ostave sebi I svojim porodicama. Poznata nam he cinjenica, da svake godine haraju epidemije odredjenih sojeva virusa, uvijek razlicite, uvijek struku iznenade. Suplji balon je ovo testiranje, naredbe za isto predstavljaju I nabijanje tenzija I dodatnih psihickog nemira u narodu, u borbi da virusima je kljuc psiho-imuni sistem svakog pojedinca. Bolje im je da se bace na razvoj privrede, podizanje zivotnog standarda, te konacnog kreiranja imalo pozitivnije perspektivne na ovim prostorima, dosta je prepadanja I odrzavanja panike

ODGOVORITE
Name

Jaslice

03.05.2020 08:06

Obećali im da će ući u zlatnu milijardu, a njih će se riješiti prije nas.

Name

MD

03.05.2020 08:49

To se i moglo očekivati od ekonomskog lidera u Evropi i u svijetu. Bože, reci im.

ODGOVORITE