Нови кредит: РиТЕ Гацко се задужује за 8 милиона КМ

Рудник и термоелектрана (РиТЕ) "Гацко", поново нема довољно новца за ремонт постројења па је управа посегнула за новим кредитом од осам милиона марака.

Република Српска 02.05.2020 | 20:09
Нови кредит: РиТЕ Гацко се задужује за 8 милиона КМ

Стање у "Електропривреди Републике Српске" је добро, поручују надлежни, док из опозиције упозоравају да је "Електропривреда" пред колапсом, јер нема краја задужењима.

Руководство РиТЕ "Гацко" поново посеже за кредитним задужењем. Овога пута ријеч је о осам милиона марака, за потребе ремонта постројења. Из овог предузећа потврду о задужењу и намјени утрошка средстава нисмо добили, јер нам није одговорено на наша питања.

Међутим, како сазнајемо, новац од кредита требало би да буде распоређен на три дијела. Три милиона марака биће потрошено за набавку машинске опреме и резервних дијелова, три милиона КМ за ремонт електро постројења, а два милиона марака за финансирање машинских и грађевинских радова на главном погонском објекту.

Одобрење за кредит, РиТЕ "Гацко" добила је директно од "Електропривреде", па смо се за додатне информације обратили и овом матичном предузећу. Али, и у овом случају, остали смо без одговора. 

Што се тиче РиТЕ "Гацко", овај индустријски гигант и прошле године се задужио код двије банке, и то у износу од 18 милиона КМ. Да ствари у гатачком РИТЕ нису најбоље, доказује и подаци о пословању са краја прошле године. Наиме, 2019. годину, завршили су у пословном минусу од 13,5 милиона марака. 

Ништа боље није ни у угљевичком Руднику и термоелектрани, који су крајем прошле године подигли кредит од шест милиона марака да би измирили обавезе. И они су, попут РиТЕ "Гацко", годину завршили у пословном минусу, и то од 4,25 милиона марака.

Лоши резултати обиљежили су пословање и "Хидроелектрана на Требишњици". Ово предузеће пословну 2019. годину са завршило је са губитком, који је износио 13.067.475 КМ!

Губитак "Хидроелектрана на Требишњици", министар енергетике и рударства Републике Српске правда ситуацијом у дубровачкој хидроелектрани „Плате“. Петар Ђокић подсјећа да је, упркос лошем пословању појединих предузећа, "Електропривреда" прошлу годину завршила са добитком.

„Ја нисам забринут да ли ће ЕРС изаћи из неких тешкоћа у којима се тренутно налази. У цјелини, она је ипак позитивна, али наравно да има одређених проблема за које смо свјесни и на које обраћамо пажњу са циљем да их ријешимо“, каже министар енергетике и рударства Петар Ђокић.

Народни посланик Небојша Вукановић каже да је губитак "Хидроелектрана на Требишњици" највећи откада постоји ово предузеће, док су истовремено приходи предузећа у 2019. години мањи за 30 милиона марака, у односу на 2018. годину. Вукановић сматра да су губици "Електропривреде Републике Српске" много већи него што је то приказано.

„Наравно да је цијела ЕРС у минусу, јер, да је 'Електропривреда' позитивна, не би ваљда зависна предузећа узимала скупе кредите да ураде ремонт. Колико је ЕРС у плусу, то говори сама изјава Луке Петровића да одустаје од плаћања пореза три мјесеца, иако је држава пред крахом, и да је одустао од оног отпуштања хиљаду радника, јер нема новца да их исплати. Дакле, ако су резултати такви каквим се хвали Лука, па да има 33 милиона марака профита, зашто није у стању да спроведе отпремнине, да плати за 1.000 радника који су потписали уговор. Дакле, 'Електропривреда Републике Српске' је пред крахом.“

Вукановић тврди да је све ово једна врста оправдања Луке Петровића према директору концерна ”Свислајон“ Родољубу Драшковићу, који је недавно изјавио да је "Електропривреда Републике Српске" по завршним рачунима за 2019. годину у великим губицима и да заједно са буџетом Града Требиња има кредитна задужења од преко 150 милиона конвертибилних марака.

Драшковић је тада поручио да неће допустити да се испуне најаве о технолошком вишку, отпуштању радника и смањивању плата. 

 

БН ТВ

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

бурке

02.05.2020 18:41

Термоелектрана у губицима? То нема нигдје сем у Гацку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.05.2020 20:44

Нит вецих губитака у фирми нит богатијих радника (појединаца) и изводјаца. Да мозе да проговори и написе сабрана дјела, висе је направила милионера него кувајтске бусотине.

Name

Гардиста

02.05.2020 21:05

За ре:ниси први од кога сам то цуо.Казу да це у Новом Саду назвати насеље по њима?

Name

Радник терме

03.05.2020 05:50

Колико је терма нсоравила станова ос земље донеба од Београда Н. Сада Зкатибира Будве НовогПорто Нови Требиње Па други континенти и.....?

Name

задузуј

03.05.2020 07:36

Само задузења и дугови, кредит на кредит до новог кредита,..У апсолутно свим областима РС је тако. Самоодрзивост, позитивна нула просто недокуцива. Без сталних кредита колапс тренутни. Крај нам се близи, РС је пропала, треба бјезати на вријеме.

Name

Ре

03.05.2020 08:13

Има се мозе се а свакако је електрана Словенска тако да несметано послују у губитку :-)

Name

РИТЕ Угљевик

02.05.2020 18:59

Ни у Угљевику ни шта боље. Одсумпоравање урадјено ал назалост неради

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гацанка

03.05.2020 04:21

Терма је обогатила Драгицевуца да је он пистао милијардер а да не говоримо о директорима,колико је само Додо однио зати су радила треца лица,ту нико незна тацно стање и килико је сваки дуректор мирао да да политицарима у Бању Луку а ста це Терма таква јој је судбина да је Дидо пљацка стално.

Name

Радник терме

03.05.2020 04:35

Е кад би знала е кад би зна да казе колико је другом дала пара све морала и сад сиромасна и ником дузна не остала. Нидје није истао убоги политицар сто није од терме трзио новац

Name

Писмен чобан

02.05.2020 20:38

Сви ми знамо да је највећи проблем вишак радника и да се преко 55% промета или више издваја на плате (до 14 % маx треба да иде, не треба занемарити социјални карактер па онда иде до 30% издржало би се ) . И то би се могло редуковати без отпуштања и кроз одређено вријеме довело у нормалу, тако што би се преиспитале и поништиле лажне дипломе. Рецимо ја сам бравар и имам плату 800 КМ, донесем диплому инжењера или слично и добијем плату 1400 КМ то је 600 КМ разлике и плус доприноси на ту разлику то је око 1000 КМ. Таквих је нажалост на терми 200+ Што се тиче кредита , то се директно надовезује на претходну причу, у нормалним системима на одржавање се троши између 10-12 % и та ставка испашта ради плата (вјерујем да је мања од 5% и да се овим кредитом допуњава) . У сваком случају кредит ДА , јер без одржавања неће бити ни производње а тим ни плата , али наћи рјешење за вишак радника и ту увести ред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тачно

03.05.2020 04:42

Само си то шо СИ!

Name

ЗАТО ЈЕ МИЛОРАД

03.05.2020 04:41

У договору са БАКИРОМ,избацио ХАМОВИЋА "ИЗ ИГРЕ",у раду остали само УГЉЕВИК И ГАЦКО У РС и ДВА БЛОКА ТУЗЛА У ФБХ да се зна ко су БОГОВИ У БОСНИИ ХЕРЦЕГОВИНИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.05.2020 19:36

Лупас глупости,...

Name

Глас

03.05.2020 05:17

Има ли барем и једно предузеце да не посезе за кредитним инекцијама сем банака у овој Републици Српској.Сва дрз. предузеца кренувси од здравства до електро-привреде су у дуговањима и свако мало се опорављају тако сто се подигне кредит да бих се примило мало инфузије да тотално не колабирају тј. (банкрот).Овако унистен систем це да предају другоме на власт и онда це након годину дана њихове владавине реци како су исти они криви за расуло које су сами направили и оставили иза себе. На залост то је сирова истина,а није бас први пут да се десава пред оцима народа.Дакле сценарио вец видјен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

03.05.2020 07:58

ЛОНДОНСКИ ЂАК ЋЕ ТО ОРАВДАТИ ГЛЕДАЈ ЛОПИНЕ ДОДИКОВЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Газда града

03.05.2020 10:22

Брука и срамота. Незнање је оно сто је главни проблем у Гацку, а руководсто је критицно. Колико их народ цијени говоре И изборни резултат, а о пословњу је сувисно прицати. Срдјан Миловиц це остати уписан црним словима у историји Гацка, успио је гигант какав је Рите Гацко на клоцне ставити.

ОДГОВОРИТЕ