Novi kredit: RiTE Gacko se zadužuje za 8 miliona KM

Rudnik i termoelektrana (RiTE) "Gacko", ponovo nema dovoljno novca za remont postrojenja pa je uprava posegnula za novim kreditom od osam miliona maraka.

Republika Srpska 02.05.2020 | 20:09
Novi kredit: RiTE Gacko se zadužuje za 8 miliona KM

Stanje u "Elektroprivredi Republike Srpske" je dobro, poručuju nadležni, dok iz opozicije upozoravaju da je "Elektroprivreda" pred kolapsom, jer nema kraja zaduženjima.

Rukovodstvo RiTE "Gacko" ponovo poseže za kreditnim zaduženjem. Ovoga puta riječ je o osam miliona maraka, za potrebe remonta postrojenja. Iz ovog preduzeća potvrdu o zaduženju i namjeni utroška sredstava nismo dobili, jer nam nije odgovoreno na naša pitanja.

Međutim, kako saznajemo, novac od kredita trebalo bi da bude raspoređen na tri dijela. Tri miliona maraka biće potrošeno za nabavku mašinske opreme i rezervnih dijelova, tri miliona KM za remont elektro postrojenja, a dva miliona maraka za finansiranje mašinskih i građevinskih radova na glavnom pogonskom objektu.

Odobrenje za kredit, RiTE "Gacko" dobila je direktno od "Elektroprivrede", pa smo se za dodatne informacije obratili i ovom matičnom preduzeću. Ali, i u ovom slučaju, ostali smo bez odgovora. 

Što se tiče RiTE "Gacko", ovaj industrijski gigant i prošle godine se zadužio kod dvije banke, i to u iznosu od 18 miliona KM. Da stvari u gatačkom RITE nisu najbolje, dokazuje i podaci o poslovanju sa kraja prošle godine. Naime, 2019. godinu, završili su u poslovnom minusu od 13,5 miliona maraka. 

Ništa bolje nije ni u ugljevičkom Rudniku i termoelektrani, koji su krajem prošle godine podigli kredit od šest miliona maraka da bi izmirili obaveze. I oni su, poput RiTE "Gacko", godinu završili u poslovnom minusu, i to od 4,25 miliona maraka.

Loši rezultati obilježili su poslovanje i "Hidroelektrana na Trebišnjici". Ovo preduzeće poslovnu 2019. godinu sa završilo je sa gubitkom, koji je iznosio 13.067.475 KM!

Gubitak "Hidroelektrana na Trebišnjici", ministar energetike i rudarstva Republike Srpske pravda situacijom u dubrovačkoj hidroelektrani „Plate“. Petar Đokić podsjeća da je, uprkos lošem poslovanju pojedinih preduzeća, "Elektroprivreda" prošlu godinu završila sa dobitkom.

„Ja nisam zabrinut da li će ERS izaći iz nekih teškoća u kojima se trenutno nalazi. U cjelini, ona je ipak pozitivna, ali naravno da ima određenih problema za koje smo svjesni i na koje obraćamo pažnju sa ciljem da ih riješimo“, kaže ministar energetike i rudarstva Petar Đokić.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović kaže da je gubitak "Hidroelektrana na Trebišnjici" najveći otkada postoji ovo preduzeće, dok su istovremeno prihodi preduzeća u 2019. godini manji za 30 miliona maraka, u odnosu na 2018. godinu. Vukanović smatra da su gubici "Elektroprivrede Republike Srpske" mnogo veći nego što je to prikazano.

„Naravno da je cijela ERS u minusu, jer, da je 'Elektroprivreda' pozitivna, ne bi valjda zavisna preduzeća uzimala skupe kredite da urade remont. Koliko je ERS u plusu, to govori sama izjava Luke Petrovića da odustaje od plaćanja poreza tri mjeseca, iako je država pred krahom, i da je odustao od onog otpuštanja hiljadu radnika, jer nema novca da ih isplati. Dakle, ako su rezultati takvi kakvim se hvali Luka, pa da ima 33 miliona maraka profita, zašto nije u stanju da sprovede otpremnine, da plati za 1.000 radnika koji su potpisali ugovor. Dakle, 'Elektroprivreda Republike Srpske' je pred krahom.“

Vukanović tvrdi da je sve ovo jedna vrsta opravdanja Luke Petrovića prema direktoru koncerna ”Svislajon“ Rodoljubu Draškoviću, koji je nedavno izjavio da je "Elektroprivreda Republike Srpske" po završnim računima za 2019. godinu u velikim gubicima i da zajedno sa budžetom Grada Trebinja ima kreditna zaduženja od preko 150 miliona konvertibilnih maraka.

Drašković je tada poručio da neće dopustiti da se ispune najave o tehnološkom višku, otpuštanju radnika i smanjivanju plata. 

 

BN TV

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

burke

02.05.2020 18:41

Termoelektrana u gubicima? To nema nigdje sem u Gacku.

ODGOVORITE
Name

Re

02.05.2020 20:44

Nit vecih gubitaka u firmi nit bogatijih radnika (pojedinaca) i izvodjaca. Da moze da progovori i napise sabrana djela, vise je napravila milionera nego kuvajtske busotine.

Name

Gardista

02.05.2020 21:05

Za re:nisi prvi od koga sam to cuo.Kazu da ce u Novom Sadu nazvati naselje po njima?

Name

Radnik terme

03.05.2020 05:50

Koliko je terma nsoravila stanova os zemlje doneba od Beograda N. Sada Zkatibira Budve NovogPorto Novi Trebinje Pa drugi kontinenti i.....?

Name

zaduzuj

03.05.2020 07:36

Samo zaduzenja i dugovi, kredit na kredit do novog kredita,..U apsolutno svim oblastima RS je tako. Samoodrzivost, pozitivna nula prosto nedokuciva. Bez stalnih kredita kolaps trenutni. Kraj nam se blizi, RS je propala, treba bjezati na vrijeme.

Name

Re

03.05.2020 08:13

Ima se moze se a svakako je elektrana Slovenska tako da nesmetano posluju u gubitku :-)

Name

RITE Ugljevik

02.05.2020 18:59

Ni u Ugljeviku ni šta bolje. Odsumporavanje uradjeno al nazalost neradi

ODGOVORITE
Name

Gacanka

03.05.2020 04:21

Terma je obogatila Dragicevuca da je on pistao milijarder a da ne govorimo o direktorima,koliko je samo Dodo odnio zati su radila treca lica,tu niko nezna tacno stanje i kiliko je svaki durektor mirao da da politicarima u Banju Luku a sta ce Terma takva joj je sudbina da je Dido pljacka stalno.

Name

Radnik terme

03.05.2020 04:35

E kad bi znala e kad bi zna da kaze koliko je drugom dala para sve morala i sad siromasna i nikom duzna ne ostala. Nidje nije istao ubogi politicar sto nije od terme trzio novac

Name

Pismen čoban

02.05.2020 20:38

Svi mi znamo da je najveći problem višak radnika i da se preko 55% prometa ili više izdvaja na plate (do 14 % max treba da ide, ne treba zanemariti socijalni karakter pa onda ide do 30% izdržalo bi se ) . I to bi se moglo redukovati bez otpuštanja i kroz određeno vrijeme dovelo u normalu, tako što bi se preispitale i poništile lažne diplome. Recimo ja sam bravar i imam platu 800 KM, donesem diplomu inženjera ili slično i dobijem platu 1400 KM to je 600 KM razlike i plus doprinosi na tu razliku to je oko 1000 KM. Takvih je nažalost na termi 200+ Što se tiče kredita , to se direktno nadovezuje na prethodnu priču, u normalnim sistemima na održavanje se troši između 10-12 % i ta stavka ispašta radi plata (vjerujem da je manja od 5% i da se ovim kreditom dopunjava) . U svakom slučaju kredit DA , jer bez održavanja neće biti ni proizvodnje a tim ni plata , ali naći rješenje za višak radnika i tu uvesti red.

ODGOVORITE
Name

Tačno

03.05.2020 04:42

Samo si to šo SI!

Name

ZATO JE MILORAD

03.05.2020 04:41

U dogovoru sa BAKIROM,izbacio HAMOVIĆA "IZ IGRE",u radu ostali samo UGLJEVIK I GACKO U RS i DVA BLOKA TUZLA U FBH da se zna ko su BOGOVI U BOSNII HERCEGOVINI

ODGOVORITE
Name

re

03.05.2020 19:36

Lupas gluposti,...

Name

Glas

03.05.2020 05:17

Ima li barem i jedno preduzece da ne poseze za kreditnim inekcijama sem banaka u ovoj Republici Srpskoj.Sva drz. preduzeca krenuvsi od zdravstva do elektro-privrede su u dugovanjima i svako malo se oporavljaju tako sto se podigne kredit da bih se primilo malo infuzije da totalno ne kolabiraju tj. (bankrot).Ovako unisten sistem ce da predaju drugome na vlast i onda ce nakon godinu dana njihove vladavine reci kako su isti oni krivi za rasulo koje su sami napravili i ostavili iza sebe. Na zalost to je sirova istina,a nije bas prvi put da se desava pred ocima naroda.Dakle scenario vec vidjen.

ODGOVORITE
Name

Boro

03.05.2020 07:58

LONDONSKI ĐAK ĆE TO ORAVDATI GLEDAJ LOPINE DODIKOVE

ODGOVORITE
Name

Gazda grada

03.05.2020 10:22

Bruka i sramota. Neznanje je ono sto je glavni problem u Gacku, a rukovodsto je kriticno. Koliko ih narod cijeni govore I izborni rezultat, a o poslovnju je suvisno pricati. Srdjan Milovic ce ostati upisan crnim slovima u istoriji Gacka, uspio je gigant kakav je Rite Gacko na klocne staviti.

ODGOVORITE