Позната нишка докторка преминула од вируса корона

 Позната нишка докторка Снежана Вељковић преминула је од вируса корона.

Србија 02.05.2020 | 11:49
Позната нишка докторка преминула од вируса корона

Вељковићева је била један од најактивнијих чланова Секције за историју медицине Српског љекарског друштва /СЛД/ и неуморно је истраживала период Балканских ратова и Првог свјетског рата.

Она је дала велики допринос медицини, пошто је написала велики број научних радова из области судске медицине, већ и историји јер је прошле године приредила књигу "Казивања љекара о Великом рату" Бранислава Димитријевића.

Вељковићева се годинама бавила и историјом медицине, којој се посљедњих година свог живота максимално посветила, пише портал "Српска историја".

Снежана Вељковић рођена је у Нишу, а студије медицине завршила је на Медицинском факултету у Београду.

По завршетку студија радила је у Институту за судску медицину Медицинског факултета у Београду.

Предмет њених интересовања у оквиру судске медицине били су напрасне природне смрти, изненадне смрти новорођенчета и одојчета, наркоманија, кривична и стручна одговорност лекара и асфиктичне смрти, а као резултат тих истраживања настала је њена одлична монографија "Насилне асфиктичне смрти".

Као коаутор учествовала је у писању уџбеника за студенте медицине "Форензичка медицина", објављеном на српском и енглеском језику.

За студенте медицине написала је и уџбеник "Судска медицина", а била је и коаутор многих других уџбеника из медицине. Драгоцјене су и двије њене изванредне монографије "Хроника судске медицине у Београду" и "Хроника Медицинског факултета у Београду".

Ректорат Универзитета у Београду додијелио јој је за њену монографију "Хроника Медицинског факултета у Београду" 2011.године престижну награду "Веселин Лучић" из области научног рада. 

(Срна) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

УЗАС

02.05.2020 10:12

СМРТ ЈЕ НАЈГОРА СТВАР НА СВИЈЕТУ. АЛИ ЈЕ МОЗДА ЈОС ГОРЕ КАД СЕ НА СВЕ НАЦИНЕ УВЕЛИЦАВАЈУ СТВАРИ ДА СЕ ОСТВАРИ ВИСИ ЦИЉ. СТАВИЛИ СТЕ ЊЕНУ СЛИКУ КАД ЈЕ БИЛА МЛАДА САМО ДА БИ БИО ЈАЦИ ПСИХОЛОСКИ ЕФЕКАТ КОД НАРОДА. МА НИЈЕ НАРОД ГЛУП ВЕЦ ДУГОТРПЉИВ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.05.2020 12:21

У сриду.

Name

XY

02.05.2020 10:13

Др. Вељковић познајем лично. Није умрла од короне него од друге болести....корона је била присутна у клиничкој слици. Сваки одлазак драге особе је трагедија. БН=Маинстреам (као и сви остали)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бб

02.05.2020 10:15

нема ТО везе са докторицом, то је нека РЕТАРД баба историја "Срби старији од амебе"

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

02.05.2020 10:42

Ова слика је стара најмање 40 година ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

02.05.2020 10:52

Хитно доњети закон који це омогуцити да породице свих здравствених радника који су обављајуци своју цасну професију зарази ли се и преминули од посљедица цорона вируса имају нека права слицна правима које имају породице погинулих бораца из отадјбинског рата .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нено

02.05.2020 13:50

Људи, уразумите се! Ста Вам је, сваком на понсоб, персонално.....о чему поједини, овдје? Па , извините на изразу, само идиоти, а то је врста болести, медицински позната, могу ,,разглабати" од кад је слика....биједно, дно, дна....медјутим , то говори доста, без ријечи! " Докле" .....? Уразумите се, не лупетајте......