Poznata niška doktorka preminula od virusa korona

 Poznata niška doktorka Snežana Veljković preminula je od virusa korona.

Srbija 02.05.2020 | 11:49
Poznata niška doktorka preminula od virusa korona

Veljkovićeva je bila jedan od najaktivnijih članova Sekcije za istoriju medicine Srpskog ljekarskog društva /SLD/ i neumorno je istraživala period Balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata.

Ona je dala veliki doprinos medicini, pošto je napisala veliki broj naučnih radova iz oblasti sudske medicine, već i istoriji jer je prošle godine priredila knjigu "Кazivanja ljekara o Velikom ratu" Branislava Dimitrijevića.

Veljkovićeva se godinama bavila i istorijom medicine, kojoj se posljednjih godina svog života maksimalno posvetila, piše portal "Srpska istorija".

Snežana Veljković rođena je u Nišu, a studije medicine završila je na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Po završetku studija radila je u Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Predmet njenih interesovanja u okviru sudske medicine bili su naprasne prirodne smrti, iznenadne smrti novorođenčeta i odojčeta, narkomanija, krivična i stručna odgovornost lekara i asfiktične smrti, a kao rezultat tih istraživanja nastala je njena odlična monografija "Nasilne asfiktične smrti".

Кao koautor učestvovala je u pisanju udžbenika za studente medicine "Forenzička medicina", objavljenom na srpskom i engleskom jeziku.

Za studente medicine napisala je i udžbenik "Sudska medicina", a bila je i koautor mnogih drugih udžbenika iz medicine. Dragocjene su i dvije njene izvanredne monografije "Hronika sudske medicine u Beogradu" i "Hronika Medicinskog fakulteta u Beogradu".

Rektorat Univerziteta u Beogradu dodijelio joj je za njenu monografiju "Hronika Medicinskog fakulteta u Beogradu" 2011.godine prestižnu nagradu "Veselin Lučić" iz oblasti naučnog rada. 

(Srna) 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

UZAS

02.05.2020 10:12

SMRT JE NAJGORA STVAR NA SVIJETU. ALI JE MOZDA JOS GORE KAD SE NA SVE NACINE UVELICAVAJU STVARI DA SE OSTVARI VISI CILJ. STAVILI STE NJENU SLIKU KAD JE BILA MLADA SAMO DA BI BIO JACI PSIHOLOSKI EFEKAT KOD NARODA. MA NIJE NAROD GLUP VEC DUGOTRPLJIV.

ODGOVORITE
Name

Re

02.05.2020 12:21

U sridu.

Name

XY

02.05.2020 10:13

Dr. Veljković poznajem lično. Nije umrla od korone nego od druge bolesti....korona je bila prisutna u kliničkoj slici. Svaki odlazak drage osobe je tragedija. BN=Mainstream (kao i svi ostali)

ODGOVORITE
Name

Bb

02.05.2020 10:15

nema TO veze sa doktoricom, to je neka RETARD baba istorija "Srbi stariji od amebe"

ODGOVORITE
Name

ISTINA

02.05.2020 10:42

Ova slika je stara najmanje 40 godina ...

ODGOVORITE
Name

Mitar

02.05.2020 10:52

Hitno donjeti zakon koji ce omoguciti da porodice svih zdravstvenih radnika koji su obavljajuci svoju casnu profesiju zarazi li se i preminuli od posljedica corona virusa imaju neka prava slicna pravima koje imaju porodice poginulih boraca iz otadjbinskog rata .

ODGOVORITE
Name

Neno

02.05.2020 13:50

Ljudi, urazumite se! Sta Vam je, svakom na ponsob, personalno.....o čemu pojedini, ovdje? Pa , izvinite na izrazu, samo idioti, a to je vrsta bolesti, medicinski poznata, mogu ,,razglabati" od kad je slika....bijedno, dno, dna....medjutim , to govori dosta, bez riječi! " Dokle" .....? Urazumite se, ne lupetajte......