Политичари стегните свој каиш, немојте циједити раднике!

"Сви политичари који су љубитељи управних и надзорних одбора, међу њима и они који по овом основу имају по седам, осам примања... шта хоћете - да узмете од радника који има 500 КМ плату, шта више да му узмете, коме да узмете? Све док у буџету из било ког нивоа власти, се буде нашла једна конвертибилна марка за финансирање политичких партија, радници више не треба да исказују солидарност", поручују синдикалци.

Република Српска 01.05.2020 | 23:38
Политичари стегните свој каиш, немојте циједити раднике!

Из Конфедерације синдиката Републике Српске поручују да су радници итекако солидарни, али да поличари треба за стегну свој каиш. 



"Радници су солидарни скоро 1,8 милијарди КМ сваке године, јер се из њихових доприноса који су власништво радника, обезбјеђује бесплатна здравствена заштита, исплата пензија, исплата свих накнада из сцијалних категорија. Сви политичари који су љубитељи управних и надзорних одбора, међу њима и они који по овом основу имају по седам, осам примања... па шта хоћете - да узмете од радника који имат 500 КМ плату, шта више да му узмете, коме да узмете? Све док у буџету из било ког нивоа власти, се буде нашла једна конвертибилна марка за финансирање политичких партија, радници више не треба да исказују солидарност", каже Божо Марић, потпредсједник Конфедерације синдиката РС. 

Мединицари су на првој линији одбране од вируса корона и били би ту и да није било 1000 КМ награде од Владе Републике Српске, тврди др Фемић и поручује да ако власт хоће да помогне, не треба пљескати, вец нек доносе нове законе који, ће се боље регулисати финансирање здравства. 



"Ако хоћете да нам помогнете, донесите нови закон о платама, нови закон о здравственој заштити и нови закон о дјелатностима и посебни колективни уговор за сва времена. На тај начин сви здравствени радници неће одлазити из своје земље и сви ће бити спремни за све здравствене изазове", рекао је др Мидораг Фемић, предсједник Струковног сидниката доктора медицине РС.

Синдикалци из области енергетике указују да је поражавајуће  да Влада Српске умјесто да подржи раднике, шаље упутства да се исплаћује основна плата, што, како тврде, не може се примијенити на ове раднике. 



"Основна плата значи коефицијент пута цијена рада, без ноћног рада, без прековременог рада, без рада на терену, рада празником... Немојте то да радите, јер пазите код нас је четверобригадни систем. Сада на руднику Угљевик ти наши рудари, гдје им се само зуби бијеле, остварују производњу и сад му треба у овом времену кад је ризиковао свој живот, живот своје породице да му узмеш нешто. То је некоректно", рекао је Зоран Мићановић, предсједник Одбора Синдиката Електропривреде Републике Српске.

Он указује да је сад огроман притиска је на синдикалце.

"Чујем да се неким нашим синдикалцима у Угљевику `мало` пријетило, условљало, али ћемо сљедеће седмице, врло брзо послије првог маја, одржати родитељски са тим људима који су пријетили тим нашим синдикалцима. Ти што пријете су 1992. одавде побјегли, када смо ми стварали Републику Српску, када смо крварили за ову државу и сад они држе придику нашим синдикалцима", каже Мићановић.

Синдикалци тврде да ће чим прође ова криза везана за пандемију, изаћи на улице и тразити енергиције своја права.

БН ТВ

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Висња Бабиц

01.05.2020 21:51

БиХ це бити отресена као трула висња у корона времену! Плодови су вец одавно презрели, а корона: дрма ли дрма!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.05.2020 06:28

Корона обавља конацни цин нестанка рс,..а затим наступа Унитарна Босна,..не брини ниста

Name

ре

02.05.2020 06:56

Сути бре о БиХ док нам не одобре ове паре од ММФ поцркацемо ко рибе на сухом,а кад дадну паре послије прицај ста зелис

Name

РеВисња

02.05.2020 07:04

Колико те рудоња плаћа по коментару?? Сендвич + лимунада?? да смо ми борци (611 дана у РОВУ, 2 пута рањаван) слусали РОНХИЛАШЕ и сверцере горивом не би ова Република доцекала ни 1993. !! али ако пустимо Рудоњу и њ издајнике, пропаст Српске је неминовна, поготово економска

Name

Валтер

02.05.2020 07:11

Од покитичара су имућнији само додикови бизнисмени из Проинтера,станковић,радишић,каја,шкрбић, и још неколицина њих који успјешно послују с буџетом РС и буџетима локалних заједница!Најуноснија занимања данас су начелник општине и лажни посланик

Name

ре ВИСЊА

02.05.2020 09:37

Ејјјј моја Висњо трула,,они у Федерацији имају слободу а ми у затвоту они имају мање оболели од нас а има их висе ,,ето опет каснимо за њима и никад нецемо стигнит ,,нека људи напредујукад су паметни-----

Name

01.05.2020 21:54

Прије ће на врби родит грождје бирали сте -битне ,постали сте небитни...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руби

01.05.2020 22:14

Сит гладном не вјерује

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

02.05.2020 04:25

јА САМ КАО НЕКАДАСЊИ ПРИВАТНИК ЗИВИО ОВАКО КАО ВЛАСТ ДО КОРОНЕ, СВАКИ МЈЕСЕЦ МИ ЈЕ ФАЛИЛО ДА ПОДМИРИМ ОБАВЕЗЕ И МРЦВАРИО САМ СЕ ЈЕДНО ВРИЈЕМЕ И ЈЕДНОГ ДАНА СТИГНУ НЕПЛАНИРАНЕ ОБАВЕЗЕ И ОКОЛНОСТИ И ТХЕ ЕНД. ДРЗАВА ЈЕ МАЛО ДРУГАЦИЈА ОНА МОЗЕ СВЕ ЈАЦЕ ЗАДУЗИВАТИ И ОПОРЕЗИВАТИ НАРОД,СТВАР ЈЕ САМО И САМО У НАМА НАРОДУ ДОКЛЕ ЦЕМО ГЛАСАТИ ЗА ОВУ ПРОПАСТ ВЕЦУ ОД КОРОНЕ? КОРОНА ЦЕ ПРОЦИ А ОВИ УВЈЕК ОБСТАЈУ. ВЛАСТ СЕ КУПУЈЕ НАРОДНИМ ПАРАМА. ДОКЛЕ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.05.2020 07:34

Нема критицне масе довољне.Они који су незадовољни се спакују иду у Њемацку,Аустрију,Словенију или преко океана итд

Name

Минхаузен

02.05.2020 05:40

Ти сто пријете су хероји сверца и дезертерцине , лука петровиц , милорсд додики и доктор ортопед са купљеном дипломом , који је 92 херојски цизмама газио одамдесетогодисњаке по котор вароси - гицко прасиц Стевандиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Минхаузен

02.05.2020 05:42

И да , лукацу , додику , стевандицу , пејина унуко , лука петровицу ,да бог да сјели у авион и зиви изгорили .Премјеру ово не зелим јер је сувисе глуп , није он крив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гардиста

02.05.2020 06:42

Хаахаах,насмија ме ово за Висковица...

Name

ре

02.05.2020 06:58

Зар су купили и авиоња знам да имају хеликоптере а види за авион нисам знао,лопови крију,е некси"им рекао

Name

Неко из масе

02.05.2020 06:01

Мицановицу,РС није дрзава јер тако лазес себе и народ. Када буде онда мозес тако говорити а до тада си лазов.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гавран

02.05.2020 06:01

Ниста не разумијем !Ко це изаци на улице ? Радници ? Па њима купите по пиво и цевапе и проблем ријесен ! Свадјају се медју собом цији водја је бољи ! ДодикНесиц или доктор Перица ! То сто раде за 500КМ,а водје све покрадосе ,није вазно ! Вазно је да није рат ! Да се остане зив ! То сто својој дјеци сваки дан казу немам ни марке да ти дам,не битно је! Радници били зиви и здрави ! Размислите за кога радите ! За себе и породицу или за лопове и лазове,који купују аута,хеликоптере,авионе,орузје некретнине по бијелом свијету и тросе и задузују !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

02.05.2020 06:24

Кад се политицари одрекну регреса, путних троскова,лимузина, службених путовања,репрезентације, одвојеног живота и 100 других новцаних примања што су себи наметнули тад ћу се и ја одрећи 10 % од плате...они да уживају а моја дјеца да цркну од глади!!! Е НЕЋЕ МОЋИ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.05.2020 07:01

Сути друзе види како су наорузани наљутице их,па бице јос веце зло и онако је

Name

Ха ха ха

02.05.2020 06:58

Политицари да стегну каис?!!! Ха ха ха они да су хтели иста да стезу, наравно осим народа, не би усли у политику. А у политику се улази да би се обогатило. Свака ситуација се користи за богацење и рекламе једних те истих.Проси се све и сваста а одредјеном предузецу се даје саком и капом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СВИМ посланицима

02.05.2020 07:03

Свим посланицима на нивоу БиХ треба укинути плате за вријеме трајања ванредног стања и новац употријебити за набавку маски и рукавица за становништво. Тако их ставити у исти положај као и раднике који су због овога стања остали без посла, тј. плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

02.05.2020 07:19

Стегли су каиш али зинуло им д.пе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

02.05.2020 07:20

Смрт фашизму слобода народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

02.05.2020 07:25

Никада и никаквих промјена овдје неће бити јер је народ глуп. Што би Бора Чорба рекао; Србин је глуп, Србин је проклет, уби га једном, он хоће опет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поздрав за Гавру из Угљевика

02.05.2020 07:56

Свака част Гавро, поставио си добро питање Мићановићу. Његов одговор је био баш искрен. Није запослио само сина, него и брата у Електро-Бијељину, и ко зна шта је још ушићарио преко радничких леђа. Цијели његов синдикални одбор је запослио по некога у фирму, или добио унапређење на послу. Сада им требају радници да штрајкују, како би продани синдикат подигао себи цијену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јами

02.05.2020 09:02

Колико су примали плату у техничком мандату господа у Сарајеву, годину дана, зашто њих не поменете или вам не одговара да њих поменете јер су то ваши истомишљеници.

Name

Нострадамус

02.05.2020 10:52

Да ли би и Ви синдикалци мало требали да стегнете каисе.Није Вама лосе било да је ова и друга гарнитура на власти и ви сте само додатни тросак радницима.Имамо висе синдиката него радника и како онда раднику да буде боље.Слусам синоц питање једног радника за Марица.Мариц му одговара јесте ли ви нас цлан као да је онима који су цланови боље.Знаци ниси цлан не плацас цланарину немас право да радис.

ОДГОВОРИТЕ