Političari stegnite svoj kaiš, nemojte cijediti radnike!

"Svi političari koji su ljubitelji upravnih i nadzornih odbora, među njima i oni koji po ovom osnovu imaju po sedam, osam primanja... šta hoćete - da uzmete od radnika koji ima 500 KM platu, šta više da mu uzmete, kome da uzmete? Sve dok u budžetu iz bilo kog nivoa vlasti, se bude našla jedna konvertibilna marka za finansiranje političkih partija, radnici više ne treba da iskazuju solidarnost", poručuju sindikalci.

Republika Srpska 01.05.2020 | 23:38
Političari stegnite svoj kaiš, nemojte cijediti radnike!

Iz Konfederacije sindikata Republike Srpske poručuju da su radnici itekako solidarni, ali da poličari treba za stegnu svoj kaiš. 



"Radnici su solidarni skoro 1,8 milijardi KM svake godine, jer se iz njihovih doprinosa koji su vlasništvo radnika, obezbjeđuje besplatna zdravstvena zaštita, isplata penzija, isplata svih naknada iz scijalnih kategorija. Svi političari koji su ljubitelji upravnih i nadzornih odbora, među njima i oni koji po ovom osnovu imaju po sedam, osam primanja... pa šta hoćete - da uzmete od radnika koji imat 500 KM platu, šta više da mu uzmete, kome da uzmete? Sve dok u budžetu iz bilo kog nivoa vlasti, se bude našla jedna konvertibilna marka za finansiranje političkih partija, radnici više ne treba da iskazuju solidarnost", kaže Božo Marić, potpredsjednik Konfederacije sindikata RS. 

Medinicari su na prvoj liniji odbrane od virusa korona i bili bi tu i da nije bilo 1000 KM nagrade od Vlade Republike Srpske, tvrdi dr Femić i poručuje da ako vlast hoće da pomogne, ne treba pljeskati, vec nek donose nove zakone koji, će se bolje regulisati finansiranje zdravstva. 



"Ako hoćete da nam pomognete, donesite novi zakon o platama, novi zakon o zdravstvenoj zaštiti i novi zakon o djelatnostima i posebni kolektivni ugovor za sva vremena. Na taj način svi zdravstveni radnici neće odlaziti iz svoje zemlje i svi će biti spremni za sve zdravstvene izazove", rekao je dr Midorag Femić, predsjednik Strukovnog sidnikata doktora medicine RS.

Sindikalci iz oblasti energetike ukazuju da je poražavajuće  da Vlada Srpske umjesto da podrži radnike, šalje uputstva da se isplaćuje osnovna plata, što, kako tvrde, ne može se primijeniti na ove radnike. 



"Osnovna plata znači koeficijent puta cijena rada, bez noćnog rada, bez prekovremenog rada, bez rada na terenu, rada praznikom... Nemojte to da radite, jer pazite kod nas je četverobrigadni sistem. Sada na rudniku Ugljevik ti naši rudari, gdje im se samo zubi bijele, ostvaruju proizvodnju i sad mu treba u ovom vremenu kad je rizikovao svoj život, život svoje porodice da mu uzmeš nešto. To je nekorektno", rekao je Zoran Mićanović, predsjednik Odbora Sindikata Elektroprivrede Republike Srpske.

On ukazuje da je sad ogroman pritiska je na sindikalce.

"Čujem da se nekim našim sindikalcima u Ugljeviku `malo` prijetilo, uslovljalo, ali ćemo sljedeće sedmice, vrlo brzo poslije prvog maja, održati roditeljski sa tim ljudima koji su prijetili tim našim sindikalcima. Ti što prijete su 1992. odavde pobjegli, kada smo mi stvarali Republiku Srpsku, kada smo krvarili za ovu državu i sad oni drže pridiku našim sindikalcima", kaže Mićanović.

Sindikalci tvrde da će čim prođe ova kriza vezana za pandemiju, izaći na ulice i traziti energicije svoja prava.

BN TV

Komentari / 26

Ostavite komentar
Name

Visnja Babic

01.05.2020 21:51

BiH ce biti otresena kao trula visnja u korona vremenu! Plodovi su vec odavno prezreli, a korona: drma li drma!

ODGOVORITE
Name

re

02.05.2020 06:28

Korona obavlja konacni cin nestanka rs,..a zatim nastupa Unitarna Bosna,..ne brini nista

Name

re

02.05.2020 06:56

Suti bre o BiH dok nam ne odobre ove pare od MMF pocrkacemo ko ribe na suhom,a kad dadnu pare poslije pricaj sta zelis

Name

ReVisnja

02.05.2020 07:04

Koliko te rudonja plaća po komentaru?? Sendvič + limunada?? da smo mi borci (611 dana u ROVU, 2 puta ranjavan) slusali RONHILAŠE i svercere gorivom ne bi ova Republika docekala ni 1993. !! ali ako pustimo Rudonju i nj izdajnike, propast Srpske je neminovna, pogotovo ekonomska

Name

Valter

02.05.2020 07:11

Od pokitičara su imućniji samo dodikovi biznismeni iz Prointera,stanković,radišić,kaja,škrbić, i još nekolicina njih koji uspješno posluju s budžetom RS i budžetima lokalnih zajednica!Najunosnija zanimanja danas su načelnik opštine i lažni poslanik

Name

re VISNJA

02.05.2020 09:37

Ejjjj moja Visnjo trula,,oni u Federaciji imaju slobodu a mi u zatvotu oni imaju manje oboleli od nas a ima ih vise ,,eto opet kasnimo za njima i nikad necemo stignit ,,neka ljudi napredujukad su pametni-----

Name

Xc

01.05.2020 21:54

Prije će na vrbi rodit groždje birali ste -bitne ,postali ste nebitni...

ODGOVORITE
Name

Rubi

01.05.2020 22:14

Sit gladnom ne vjeruje

ODGOVORITE
Name

Apolo 11

02.05.2020 04:25

jA SAM KAO NEKADASNJI PRIVATNIK ZIVIO OVAKO KAO VLAST DO KORONE, SVAKI MJESEC MI JE FALILO DA PODMIRIM OBAVEZE I MRCVARIO SAM SE JEDNO VRIJEME I JEDNOG DANA STIGNU NEPLANIRANE OBAVEZE I OKOLNOSTI I THE END. DRZAVA JE MALO DRUGACIJA ONA MOZE SVE JACE ZADUZIVATI I OPOREZIVATI NAROD,STVAR JE SAMO I SAMO U NAMA NARODU DOKLE CEMO GLASATI ZA OVU PROPAST VECU OD KORONE? KORONA CE PROCI A OVI UVJEK OBSTAJU. VLAST SE KUPUJE NARODNIM PARAMA. DOKLE???

ODGOVORITE
Name

re

02.05.2020 07:34

Nema kriticne mase dovoljne.Oni koji su nezadovoljni se spakuju idu u Njemacku,Austriju,Sloveniju ili preko okeana itd

Name

Minhauzen

02.05.2020 05:40

Ti sto prijete su heroji sverca i dezertercine , luka petrovic , milorsd dodiki i doktor ortoped sa kupljenom diplomom , koji je 92 herojski cizmama gazio odamdesetogodisnjake po kotor varosi - gicko prasic Stevandic

ODGOVORITE
Name

Minhauzen

02.05.2020 05:42

I da , lukacu , dodiku , stevandicu , pejina unuko , luka petrovicu ,da bog da sjeli u avion i zivi izgorili .Premjeru ovo ne zelim jer je suvise glup , nije on kriv.

ODGOVORITE
Name

Gardista

02.05.2020 06:42

Haahaah,nasmija me ovo za Viskovica...

Name

re

02.05.2020 06:58

Zar su kupili i avionja znam da imaju helikoptere a vidi za avion nisam znao,lopovi kriju,e neksi"im rekao

Name

Neko iz mase

02.05.2020 06:01

Micanovicu,RS nije drzava jer tako lazes sebe i narod. Kada bude onda mozes tako govoriti a do tada si lazov.

ODGOVORITE
Name

gavran

02.05.2020 06:01

Nista ne razumijem !Ko ce izaci na ulice ? Radnici ? Pa njima kupite po pivo i cevape i problem rijesen ! Svadjaju se medju sobom ciji vodja je bolji ! DodikNesic ili doktor Perica ! To sto rade za 500KM,a vodje sve pokradose ,nije vazno ! Vazno je da nije rat ! Da se ostane ziv ! To sto svojoj djeci svaki dan kazu nemam ni marke da ti dam,ne bitno je! Radnici bili zivi i zdravi ! Razmislite za koga radite ! Za sebe i porodicu ili za lopove i lazove,koji kupuju auta,helikoptere,avione,oruzje nekretnine po bijelom svijetu i trose i zaduzuju !

ODGOVORITE
Name

Ratko

02.05.2020 06:24

Kad se politicari odreknu regresa, putnih troskova,limuzina, službenih putovanja,reprezentacije, odvojenog života i 100 drugih novcanih primanja što su sebi nametnuli tad ću se i ja odreći 10 % od plate...oni da uživaju a moja djeca da crknu od gladi!!! E NEĆE MOĆI...

ODGOVORITE
Name

re

02.05.2020 07:01

Suti druze vidi kako su naoruzani naljutice ih,pa bice jos vece zlo i onako je

Name

Ha ha ha

02.05.2020 06:58

Politicari da stegnu kais?!!! Ha ha ha oni da su hteli ista da stezu, naravno osim naroda, ne bi usli u politiku. A u politiku se ulazi da bi se obogatilo. Svaka situacija se koristi za bogacenje i reklame jednih te istih.Prosi se sve i svasta a odredjenom preduzecu se daje sakom i kapom.

ODGOVORITE
Name

SVIM poslanicima

02.05.2020 07:03

Svim poslanicima na nivou BiH treba ukinuti plate za vrijeme trajanja vanrednog stanja i novac upotrijebiti za nabavku maski i rukavica za stanovništvo. Tako ih staviti u isti položaj kao i radnike koji su zbog ovoga stanja ostali bez posla, tj. plate.

ODGOVORITE
Name

M

02.05.2020 07:19

Stegli su kaiš ali zinulo im d.pe.

ODGOVORITE
Name

Boki

02.05.2020 07:20

Smrt fašizmu sloboda narodu.

ODGOVORITE
Name

X

02.05.2020 07:25

Nikada i nikakvih promjena ovdje neće biti jer je narod glup. Što bi Bora Čorba rekao; Srbin je glup, Srbin je proklet, ubi ga jednom, on hoće opet.

ODGOVORITE
Name

Pozdrav za Gavru iz Ugljevika

02.05.2020 07:56

Svaka čast Gavro, postavio si dobro pitanje Mićanoviću. Njegov odgovor je bio baš iskren. Nije zaposlio samo sina, nego i brata u Elektro-Bijeljinu, i ko zna šta je još ušićario preko radničkih leđa. Cijeli njegov sindikalni odbor je zaposlio po nekoga u firmu, ili dobio unapređenje na poslu. Sada im trebaju radnici da štrajkuju, kako bi prodani sindikat podigao sebi cijenu.

ODGOVORITE
Name

Jami

02.05.2020 09:02

Koliko su primali platu u tehničkom mandatu gospoda u Sarajevu, godinu dana, zašto njih ne pomenete ili vam ne odgovara da njih pomenete jer su to vaši istomišljenici.

Name

Nostradamus

02.05.2020 10:52

Da li bi i Vi sindikalci malo trebali da stegnete kaise.Nije Vama lose bilo da je ova i druga garnitura na vlasti i vi ste samo dodatni trosak radnicima.Imamo vise sindikata nego radnika i kako onda radniku da bude bolje.Slusam sinoc pitanje jednog radnika za Marica.Maric mu odgovara jeste li vi nas clan kao da je onima koji su clanovi bolje.Znaci nisi clan ne placas clanarinu nemas pravo da radis.

ODGOVORITE