Државни удар!

Како нам је подваљено ванредно стање и зашто се урушава уставни и правни систем Републике Српске?

Република Српска 30.04.2020 | 18:36
Државни удар!

Политичка игра на гурању парламентарног живота на маргину збивања, доминација извршне гране власти над парламентом, безбројни закони и буџет који се доносе по хитном поступку су појава која траје већ дуже од деценију, а кулминирала је наступом ванредног догађаја – пандемије корона вируса.

Народна скупштина је још једном подвргнута насиљу које проводи Милорад Додик, јер је тешко другачије институционално смјестити ову личност у уставне оквире Републике Српске. Насиље већине није ново, али је нова спремност да се на најгрубљи начин крши не само Устав Републике Српске, него и закони. Укупан производ посљедица по Републику Српску је тешко процијенити, јер је распон кршења уставног уређења и правног система изузетно широк.

Устав Републике Српске ван сваке сумње овлашћује Републику општим нормама па тако члан 68. наводи да Република доноси мјере из своје надлежности за случај ратног стања и ванредног стања које прогласе институције Босне и Херцеговине, као и мјере за случај ванредног стања које прогласе институције Републике Српске;

Дакле, имамо ситуацију да ванредно стање могу да прогласе:

а) институције БиХ

б) институције Републике

Случај ванредног стања који проглашавају институције БиХ није регулисан Уставом БиХ, али јесте чланом 11. Закона о одбрани БиХ и то чланом 10. поменутог закона (Надлежност Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине) Парламентарна скупштина Босне и Херцеговине (у даљњем тексту: Парламентарна скупштина) надлежна је да:

а) прогласи ратно стање на захтјев Предсједништва у случају директног напада на Босну и Херцеговину или дио Босне и Херцеговине,

б) прогласи ванредно стање на захтјев Предсједништва када постоји пријетња постојању Босне и Херцеговине, пријетња напада на Босну и Херцеговину или било који дио Босне и Херцеговине или непосредна ратна опасност,

Дакле ради се о случајевима из домена “ратне” проблематике и непосредне ратне опасности, мада је у Републици Србији формула о пријетњи постојања искориштена за увођење ванредног стања у Србији. Углавном, јасно је да се ово ванредно стање односи искључиво на РАТ.

Институција Републике Српске која проглашава ванредно стање је НСРС.

То је регулисано чланом 69. Устава Народна скупштина, у складу са Уставом и законом, проглашава: Ванредно стање за Републику или дио Републике у случају угрожавања безбједности, усљед елементарних непогода (поплава, земљотреса и пожара), природних катастрофа, епидемија, повреда људских права и слобода и нормалног функционисања уставних органа Републике.

Одредбе става 3. овог члана се не односе на употребу војске и друге мјере из надлежности институција Босне и Херцеговине.

Јасно је да је НСРС једина надлежна да прогласи ванредно стање у Републици, јасно је да је наведено да се то односи и на случај епидемија, али остаје ограничење да то треба да уради на основу устава и закона, дакле под условима и ограничењима закона који се односе на такве ситуације.

На основу којег закона је Народна скупштина донијела одлуку о проглашењу ванредног стања је следеће валидно питање. Одговор је да таквог закона нема. Пошто имамо ситуацију епидемије било би логично да таква одлука произађе из Закона о заштити становништва од заразних болести као леx специалис закона за случај епидемије, те Закона о заштити и спасавању становништва као општег закона за све ситуације које су наведене у уставном овлаштењу НСРС.

Дакле имамо потпуну дефицијенцију уставног поретка јер је уставом предвиђено нешто што законима једноставно није. Оба закона познају термин ванредна ситуација, а чији садржај и јесте једнак ванредном стању, уз употребу термина ванредно на читав низ питања.

Можемо закључити да је предлагач закона које је усвојила НСРС или превидио да је текст закона неусклађен са текстом устава или преписивао из Србије (што је хипотеза вриједна истраживања). Углавном све ово је промакло и Уставном суду Републике Српске који редовно надгледа правни систем и скреће пажњу на неусклађености или пропусте у правним прописима.

Следећа уставна заврзлама је настала из овлашћења предсједника Републике Српске.

Члан 81.

Предсједник Републике за вријеме ратног стања и ванредног стања, којег прогласе институције Босне и Херцеговине, ако Народна скупштина не може да се састане, на приједлог Владе или по сопственој иницијативи и након што саслуша мишљење предсједника Народне скупштине, доноси уредбе са законском снагом и о питањима из надлежности Народне скупштине и именује и разрјешава функционере, које бира, односно именује и разрјешава Народна скупштина.

Ове уредбе, односно одлуке, о именовању и разрјешењу предсједник Републике подноси на потврду Народној скупштини чим она буде у могућности да се састане.

Актима Народне скупштине, односно актима предсједника Републике ако Народна скупштина не може да се састане, за вријеме ратног стања које прогласе институције Босне и Херцеговине и ванредног стања могу се, изузетно, док то стање траје, обуставити поједине одредбе Устава које се односе на доношење закона, других прописа и општих аката и предузимања мјера републичких органа и на поједине људске слободе и права, осим слобода и права из чл. 10, 11, 13, 14, 15, 17, 18, 19, 20, 24. и 25. Устава, мијењати организација и овлашћења извршних, управних и правосудних органа и њихов персонални састав, као и територијална организација у Републици.

Дакле имамо једноставну дефиницију услова за дјеловање предсједника Републике:

1.Ратно и ванредно стање које прогласе институције БиХ (како је раније и наведено)

2. НСРС не може да се састане 

3. На приједлог Владе или на сопствену иницијативу

Може дјеловати законодавно доношењем уредби са законском снагом или вршити именовања из надлежности НСРС и још низ овлашћења укључујући и територијалну организацију Републике.

У другом ставу се даје алтернативно овлашћење НСРС или предсједнику Републике у случају и једном и другом да могу обуставити поједине одредбе Устава и тако даље. Дакле овај други став никако није тумачење и наставак овлашћења предсједника, него и НСРС, што правно технички изгледа потпуно апсурдно.

На крају имамо ситуацију да се НСРС састала и донијела одлуку о ванредном стању, без образложења и без упоришта и у једном закону, иако је такав услов императивно наведен у уставном овлашћењу НСРС.

С друге стране имамо једну неприродну ситуацију, дакако и неуставну, да је Предсједник Републике преузео овлашћења НСРС без икаквог правног основа и то најмање у двије ствари:

1. Нема чињеничне потврде да се НСРС не може састати, а институције БиХ су прогласиле ванредно стање

2. НСРС је прогласила ванредно стање и нема сумње да се њеним актима могу ограничити уставна права и слободе, али није познато којом одлуком и ко је прогласио да се НСРС не може састати када већ само засједање доказује да се састала, те којом одлуком су пренесена овлаштења на предсједника Републике, када то већ није урадила Народна скупштина

3. У оквиру којих законских овлаштења, а устав их наводи, се уводи ванредно стање када оба валидна, примјењљива закона не предвиђају

4. Законска дефиниција ванредне ситуације се у сваком погледу поклапа са ванредним стањем и тешко да било ко може извући било какву нијансирану разлику, осим ако постоји консензус да законодавна материја не задовољава реалну потребу за отклањање изразито тешких посљедица које закон није могао предвидјети. Но и то не би требало подлијегати већој дискусији када се закони добро прочитају.

ТО ЈЕ УКРАТКО НАЧИН НА КОЈИ ЈЕ ИЗВРШЕН ДРЖАВНИ УДАР И САМОУКИНУТ ПАРЛАМЕНТАРИЗАМ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

Предсједник Републике је почео да доноси уредбе са законском снагом и то врло неславно и незаконито.

Уредба о забрани ширења панике и увођење прекршаја за наводно мање друштвено опасне појаве, јер је иста материја уређена кривичним законом је толико неподношљиво бесмислена да је срећом укинута од стране доносиоца.

Паника и неред морају бити толико материјално изражени и доказиви да би били кажњиви по кривичном закону, а колика је њихова друштвена опасност у случају изношења неког мишљења, става или погрешне информације представља заиста само вољу онога ко тумачи садржај.

Не треба заборавити ни примјену такозваног закључка Штаба за ванредне ситуације и издавање прекршајних налога.

Што се тиче уредбе о роковима у поступцима…….то је привремена мјера и НСРС је могла на врло једноставан начин и по хитном поступку донијети ове мјере.

Ребаланс буџета без сазивања НСРС такође би био неуставан.

Сада се припрема или можда не Закон о фонду (фондовима) солидарности за отклањање посљедица епидемије. Треба јасно нагласити да се Влада користила Фондом који је искључиво основан за поплаве и прикупљала средства незаконито. Да се Фонд за ове намјене може основати само законом и да пословање овог фонда прелази ван рокова “ванредног стања” такође и потреба фонда не може бити да дјелује унутар ванредног стања, јер текућа средства за све видове борбе против епидемије мора обезбједити буџет Републике и буџети локалних заједница.

Има још...

ПАРАДРЖАВНО ТИЈЕЛО

Законом о заштити становништва је предвиђен ланац командовања и извршења који се тиче епидемиолошких мјера. НАРЕДБЕ издаје министар здравља и у погледу ванредних мјера које су јасно набројане. Напомињем, наредбе, а које се у складу с Уставом морају се објавити у Службеном гласнику Републике Српске.

Члан 43.

(1) Ванредне мјере за спречавање и сузбијање заразних болести спроводе се у ситуацији у којој долази до угрожавања безбједности и здравља људи, постојањем непосредне опасности за масовно преношење заразних болести.

(2) Ванредне мјере из става 1. овог члана обухватају:

1) ограничење кретања у зараженом и угроженом подручју и стављање под здравствени надзор лица које је било у контакту са зараженим лицем,

2) ограничење или забрану промета поједине или свих врста робе и средстава на одређеном подручју,

3) престанак рада васпитно-образовних установа и забрану окупљања на јавним мјестима,

4) увођење обавезног ангажовања запослених у здравственим установама и других грађана на отклањању посљедица настале ситуације,

5) ванредну вакцинацију, односно хемиопрофилаксу,

6) изолацију обољелих у кућним условима или другом адаптираном објекту, када  због масовног оболијевања није могућа изолација у здравственој установи,

7) уступање и адаптацију других објеката и ангажовање потребних средстава и опреме за потребе здравствене службе,

8) успостављање карантина и стављање у карантин лица које је било у контакту са лицем обољелим од посебно опасне заразне болести, те у складу са препорукама и друге мјере које природа болести налаже, односно мјере које предложи Свјетска здравствена организација,

9) информисање јавности о актуелној епидемиолошкој ситуацији, постојећим ресурсима, мјерама које се предузимају и које треба да предузму грађани.

Члан 27.

(1) Мјера карантина спроводи се у случају појаве посебно опасне заразне болести или друге заразне болести за коју се утврди да представља опасност по здравље становништва,  у објектима који у складу са епидемиолошким индикацијама и међународним препорукамаи спуњавају услове за спровођење ове мјере.

(2) На приједлог Института, министар доноси Наредбу о организовању и спровођењу мјере карантина.

(3) Институт утврђује које лице подлијеже обавези стављања у карантин, у периоду трајања максималне инкубације заразне болести за коју се изриче мјера карантина.

(4) Лицу којем се одређује мјера карантина уручује се рјешење надлежног здравственог инспектора.

(5) Лице којем је уручено рјешење здравственог инспектора из става 4. овог члана мора се придржавати мјера наложених рјешењем и под пријетњом принудног стављања у карантин.

(6) Здравствени надзор над лицем у карантину врши тим здравствених радника, здравствених сарадника и других радника, а обезбјеђење обавља орган надлежан за унутрашње послове.

(7) Лица из става 6. овогчлана која врше здравствени надзор и обезбјеђење, за свој рад, поред плате, остварују и права на основу акта о процјени ризика на радном мјесту у радној средини установе из које ово лице долази.

(8) Средства за организовање и спровођење мјере карантина планирају се буџетом Републике.

(9) На приједлог Института, а у складу са епидемиолошким индикацијама и међународним препорукама, мјера карантина може се спроводити и у кућној средини, ако за то постоје услови.

Када се сагледају ове мјере, које и сада имамо на снази јасно је да је одлука у рукама Министарства здравља, а за дио мјера као што је ограничење кретања једино је надлежан МУП Републике Српске и то наредбом министра полиције,а на приједлог министра здравља.

Нажалост ми имамо на дјелу дјеловање Штаба за ванредне ситуације који је измакао из праксе поступања надлежних органа, а који су то по уставу и закону и постао парадржавно тијело, које обједињује и креирање општих норми, њихово прописивање и чак прописивање кажњивости непоштовања мјера, а да мјере мијења из дана у дан и не објављује у Службеном гласнику.

Зашто је ово важно?

У даљем тексту су основне надлежности штаба:

1. а) руководи и координира рад субјеката и снага система заштите и спасавања у ванредним ситуацијама на спровођењу утврђених задатака,

2, б) руководи и координира спровођење мјера и задатака заштите и спасавања,

3. в) разматра и даје мишљење на приједлог Процјене угрожености и приједлог Плана заштите и спасавања од елементарне непогоде и друге несреће,
4. г) прати стање и организацију заштите и спасавања и предлаже мјере за њихово побољшање,

5. д) наређује употребу снага за заштиту и спасавање, средстава помоћи и других средстава која се користе у ванредним ситуацијама,

ђ) ради на редовном информисању и обавјештавању становништва о ризицима, опасностима и предузетим мјерама,

1. е) прати организацију, опремања и обучавања јединица и тимова за заштиту и спасавање, овлашћених, оспособљених правних лица,

ж) сарађује са надлежним органима заштите и спасавања сусједних држава у ванредним ситуацијама,

1. з) процјењује угроженост од настанка ванредне ситуације и

2. и) доноси приједлоге, закључке и препоруке.

Дакле, умјесто да се бави својим послом Штаб је, игноришући шта су приједлози и препоруке, на волшебан, али свакако незаконит и неуставан начин, препознао ЗАКЉУЧАК као извор стварања права којим одређује трајање полицијског сата, ограничење кретања између локалних заједница, и још дјелује наредбодавно према министарствима и управним организацијама, што толико превазилази надлежност „руковођења“ субјектима заштите који су законом набројани и постаје креирање и доношење мјера које су у искључивој надлежности институција које су за то једино надлежне.

Дакле, министар здравља доноси мјере ограничења кретања, а МУП их проводи, као и за друге мјере.

Дакле ПАРАДРЖАВНИ орган ШТАБ је изашао из оквира свог дјеловања, а онда му је придодато координационо тијело које није ни предвиђено законом, а све да се устоличе одређене личности, а прије свега Милорад Додик који нема уставну , а ни законску позицију у Републици Српској.

Крајње је вријеме да се ова неуставна и незаконита ситуација уведе у оквире устава и закона, да се отета надлежност НСРС врати, да се престане с импровизацијама и рушењем уставног поретка.Посљедице могу бити изразито тешке и непоправљиве.

Аутор: Славиша Раковић 

Коментари / 126

Оставите коментар
Name

ЗАБИЈЕН

30.04.2020 17:50

Последњи КЛИН У МРТВАЧКИ САНДУК,српства,копренедри!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕЕ

30.04.2020 18:43

ЛУПАЈТЕ У СЕРПЕ ЛОНЦЕ БУБЊЕВЕ ТАРАБЕ КАНТЕ ИТД...

Name

Тика-Така

30.04.2020 19:07

Баји сат откуцава..

Name

Министар Гацо

30.04.2020 19:20

Нема више толеранције!

Name

30.04.2020 19:27

Ко тебе плаца слависа

Name

Легацy

30.04.2020 19:38

Ста казе сенат Републике Српске на ову неуставност?

Name

@ре YУ

30.04.2020 19:59

Ако је против власти и бурлета одма је страни плаћеник, ма немој! Ти се продајеш за сендвич, постоје и патријоте секташу

Name

рахат

30.04.2020 20:54

Кад видим српску полицију овако фино опремљену како крстари Српском уздуз и попријеко срце од милине заигра. Какав удар мозе изврсити нас брат, отац, кум који носи тробојку на полицијској униформи и крстари дрзавом да би спасавао народ од ненормалних појединаца. Волим те Српска. Волим све насе, волим насу полицију.

Name

Ре рахар

30.04.2020 22:59

Де измери температуру. Можда си фиброзан, па бунцаш

Name

Молим

01.05.2020 01:05

Објасни ста знаци за тебе дрзавни удар или ентитетски удар

Name

СНСД

01.05.2020 03:54

Странка Његових Спелеолога Дупета.

Name

реРахат

01.05.2020 05:53

Тробојку носи и Баја на реверу, али носи и стотине МИЛИОНА евра од Српске, гази тендерима а национални интерес нам је постао ПЕЉЕСКИ мост и НУКЛЕАРНО СМЕЋЕ из Хрватске за насу дјецу..... ПУУУУ и ти и твој ухљебски сендвич који ти Бајро запакује !!

Name

Вукан

01.05.2020 06:00

Већина је чудо....

Name

Миле

01.05.2020 07:41

Толико адвоката у РС и сви знамо да додиг краде све живо издаје зсшто се не поднесе кривична пријава против додига

Name

реалност

01.05.2020 12:59

РС је вец висе од 10 година окована криминалном, фасистицком владом!

Name

САЛЕ 20 ГАРАВА

30.04.2020 17:51

ФАСИЗАМ , ЈЕНОМ РЈЕЧЈУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво земљаце.

30.04.2020 19:55

Овај пута, над властитим народом. Они други су то већ одавно искусили и сада Богу хвала, из даљине проматрају угњетавања српског народа од српских квази лидера и искрено жалимо да вам не можемо помоћи. Заједно би смо могли урадити много више и послати банду, тамо гдје им је већ одавно мјесто. СНАГА ЈЕ У ЈЕДИНСТВУ. СМРТ ФАШИЗМУ.

Name

Ре YУ

01.05.2020 05:34

Тебе, очигледно, плаћа БУРЛЕ!

Name

Ре РАХАТ

01.05.2020 05:36

ЈАДО ЈАДНИ, чиме се ти подносиш, паметан се стиди!

Name

Професионалац

30.04.2020 17:52

Дно дна,модерно РОБСТВО !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

30.04.2020 17:56

ОХР шути. Квинта шутии. Амбасаде шуте. ЕУ шути. Сви шуте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.скептик

30.04.2020 18:33

Па сто це ти они,..не признајес их свакако,..зар не? Само свете Русе прати и бице све супер,...

Name

30.04.2020 20:25

СВИ ШУТЕ ЈЕР СВЕ ШТО ДОДО РАДИ ИДЕ ЊИМА У КОРИСТ АКО УСПИЈЕ ДА УКИНЕ РС ОНДА ЋЕ СЕ СКЛОНИТИ ЈЕР ЈЕ ПОСТАВЉЕН И БИО НЕДОДИРЉИВ, ШТИТЕ ГА ОНИ ЗА КОЈЕ РАДИ

Name

Бањалучанин

30.04.2020 21:07

Нису ћутали 95. кад су нас бомбардовали, послије кад су уводили санкције, прогањали српске политичаре, бомбардовали Србију... Пазите шта желите, можда Вам се и оствари. Него памет у главу, па у октобру, оловке у руке.

Name

ПараУнитарни

30.04.2020 17:57

устав РС је већ одавно мртво слово на папиру, све институције су фарса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђиксон

30.04.2020 18:35

Унитарна Босна је све близе,..многи то не виде,..институције РС су безнацајне, Додик их ефикасно унистава.

Name

такозвана

30.04.2020 19:44

Приватизација такозван је вец при крају ,народ је го,бос и гладан

Name

горан

30.04.2020 17:57

Увјерен сам да 90% посјетитеља/циталаца овог форума једноставно нема времена или зиваца да цита овако велики цланак [у ствари роман] нароцито ако га отвори рецимо на мобителу, тј. када не сједи у куци за рацунаром

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.04.2020 18:30

Ко се редовно школовао није проблем? Говори у своје име, а не у име 90% људи. У чему је проблем? Није брзински, инстант, површно, сензационално, удворичко? Шта је у питању?

Name

За Ре

30.04.2020 19:18

Овај Горан је цлан односно гласац Снсд-еа и Додика он не цита не слуса не мисли зна да је Снсд и Додик једини патриоте па цак и када прогласи да висе нема пресједника Републике Српске нема НС нема премијера.Све це то бити институције БиХ и само це Додик да одлуцује.

Name

Велико браво!

30.04.2020 17:57

Коначно да се огласе прави интелектуалци. Елита. Остали се понашају као ној.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

30.04.2020 20:21

То "интелектуалци" и "елита" исто дође као и када је наш познати глумац Јован Јанићијевић Бурдуш у филму "Секула и његове жене" прокоментарисао за пјевачицу у кафани и рекао: "она је дама као моја покојна баба Стана"!!!!!

Name

Павић

30.04.2020 17:59

Ови на власти знају шта раде, али опозиција ме забрињава. Немоћна, дезорјентисана, уплашена од цороне, понекад се нешто огласе, али ништа паметно не кажу и моле Бога, да вјечно задрже позицију у којој немају никакве одговорности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Павиц

30.04.2020 18:37

Ето ти се огласио и добијо хуманитарну од секте

Name

Ре

01.05.2020 05:24

Посто си много паметан, дај предузми несто и предлози им неко рјесење. Фаворизујес ову лакрдију да би попљувао оне који у томе не уцествују.

Name

1000КМ

30.04.2020 18:01

Надам се да це се одрзати избори и да це бити метла Милораду и екипи...Ако моземо ми на биро мозе и Милорад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б Л

30.04.2020 19:14

Да ,с том разликом сто це Милорад ако буде исао на биро...купити себи зграду бироа!Толико је бахат!

Name

ре горан

30.04.2020 19:48

гоги досао вам је крај свјетло на крају тунела трепци вец се гасиииииии

Name

прије свега

30.04.2020 19:49

Много прије избора тоце дасе деси,,ај здрао

Name

има

30.04.2020 18:04

Какав удар какви закони црни,то има само за ситан народ.у невесињу замјеник нацелника прави зурке у ресторану за врјеме полицијског цаса.пиво,пецење,пјесма, а народ казњавају за маске.недају да њиве ору.а багра се бахати на рацун сиротиње.нека то коментарисе висковиц и цвијановиц!>?нека казународу како је могуце да властеле феста 20 ак људи скупа,пркосе свима.видио сам снмак неко објавио,гадно и тузно.коме цете ви ред заводити.тајкуни дезертери и увлацигузи,нај гори спој и сљам

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

30.04.2020 18:07

ЕНТИТЕТСКИ УДАР какав дрзавни. Не могу ови дрзави БиХ ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

само ја

30.04.2020 18:25

сви су они мишеви кад дођу у Сарајево

Name

Сарајево

30.04.2020 19:52

У Сарајеву дупелизци а вамо велике баје и разбојници ,незнам само ста народ цека ,мотику у руке па поцерај стоку

Name

Дрзава хахах

30.04.2020 20:56

колико је босна и херцеговина дрзава најбоље говори то сто морас/ морате упорно нагласавати дрзава Босна и 'Ерцеговина, сто не нагласавју градјани ни једне праве дрзаве у региону.ваљда не мозете висе говорити Република Босна и Херцеговина, па Вам овом дрзава и мањи бх ентите додје као утјеха. бас сте јадни,појесце вас мрзња.

Name

Ре дрзава хаха

30.04.2020 22:23

Нико не „мора” наглашавати. Али волимо да нагласимо, због вас глупана, који понављају бајину глупост, да је ентитет држава. Када почну са демагогијом “има све елементе државности” је у најмању руку патетично. И ја имам све елементе једног краља - главу за круну, леђа за одору, руку за цептер, стопало за краљевске ципеле итд. Али оно главно ми фали - краљевство. Ех тако и ентитету фали државност. Конташ?

Name

Ре

01.05.2020 01:37

Нема ко нас не мрзи.

Name

Владимир

30.04.2020 18:11

Цовјек објаснио све,мафија нам бесправно ограницава уставну слободу слободу кретања,уводјењем полициског сата и ограницавања кретања старијим од 65 год и младјим од 18.година.Али Милокраде и секто крај је извјестан....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стево Кнежевић

30.04.2020 18:11

Одузети легимитет институцијама јесте државни удрар и диктатура владајући структура!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мозе и без скупстине РС

30.04.2020 18:27

Пасце они са власти после коороне. В. стање уу овом тренуткуу је лудост.

Name

Ре Стево

30.04.2020 19:38

Које дрзаве?

Name

Устав

30.04.2020 20:57

знаци устав републике српске предвидја дрзавни удар. сваста це цовјек овде процитати.

Name

Ацо

30.04.2020 18:11

Босна је лабараторија за исптивање градјанске стрпљивости и политицког безобразлука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

30.04.2020 18:12

Колико бају итересује устав??отом потом

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

30.04.2020 18:12

Специјалци,ратна опрема,дуге цеви,сијање страха.То мозе да се тумаци "остани код куце или цемо вас .."Невјероватно,ово нема ни у С.Кореји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран Миличић

30.04.2020 18:12

Сви су они под диригентном палицом дубоке државе,примају огромне паре за то,и сви на глобалном ниво имају свој задатак.Када се ти задаци испуне,прогласит це се крај пандемије,која никад није ни постојала.Даље слиједе вакцине,под мус,које це нас за поцетак маркирати,а касније уз помоц 5г мрезе цхипирати.Поз свим будуцим робовима,ово сам мозе ријесити,и ослободити се овог зла нови свјетски рат,а слиједеци це се водити,луком и стријелом,ко презиви!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

30.04.2020 18:23

Боље луком и стријелом него душу дати антихристу. Стражимо и препознајмо вука у јагњећој кожи. Бог нам је дао живот, а не дубока држава или гејц и дужни смо га чувати и бранити.

Name

Сале

01.05.2020 06:23

Цеститке за коментар. Врло поуцно и сувисло. Додао бих сам да смо ми ипак у предности у вези ових надолазецих трендова јер имамо насу СПЦ која це нас науцити, охрабрити заститити сацувати свих зала ..........

Name

тооо

30.04.2020 18:20

ДОСТА ЈЕ ВИСЕ!!!!!АЈМООООО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац прве категорије

30.04.2020 18:23

Зивио Миле Додик предсједник и партија СНСД! Гласацу за Додика док сам зив, као и моја цијела сира родбина. То је највеци србин и спасиоц србства и поколења. Он има пуно право да одлуцује и пита се, никакав устав не мозе да га спријеци од помагања српском народу и РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.04.2020 18:33

Република БиХ ти се много захваљује,гласајте искљуциво за Додика.

Name

Ре наводни бораз

30.04.2020 18:40

Да ми је твоју главу да се наспавам

Name

Дуца

30.04.2020 18:54

Браво тако и ја мислим На крају ко је тај устав и уопсте и писао него издајници срба из Сдса

Name

ре шверц борче

30.04.2020 19:06

ти ко да си с њим ронхил шверцово, док је сиротиња ил гинула ил без удова остајала ил су и дан данас тешка сиротиња већ 30г..... оригиналније би ти стајо ник "РОНХИЛ ПРВЕ КАТЕГОРИЈЕ"

Name

за борца прве категорије

30.04.2020 19:57

ниси ти крај борца ни просао ти си у рату Мили био прва рука идиотцино,,глава ти слузи да неукисује у стомак,,аајјјааајјј попи лијек и на спавање

Name

мрс

30.04.2020 20:00

будало

Name

за овогПартизана

30.04.2020 20:28

Какав си ти борац купио те Додо са саку јада и ти сад ту свирас кур..

Name

Ре

01.05.2020 05:29

Ти си једно велико ниста! Испраног мозга и уз то центрифуга одрадила своје. Залим те.

Name

Ре БОРАЦ ПРВЕ КАТЕГОРИЈЕ

01.05.2020 05:51

Јел ' ти то о свом ратном командант, који је рат водио шверцујући цигаре и нафту?

Name

а сад реклама

30.04.2020 18:26

Ово ме подсеца на оно:" једите биљну маст, тиме продузујете зивот и вама и нама",поруцују свиње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

герма

30.04.2020 18:29

Све потписујем. Само и додајем. Неуставан је Закљуцак Реп. стаба за ванредне ситуације којима се ограницава кретање становниства, пензионера јер се кретање мозе по Устави ограницити само ЗАКОНОМ, а акт Стаба није закон, вец закљуцак који се нигдје не објављује. Мозете замислити да неко нама градјанима забрани кретање, а да се тај акт који има карактер опстег акта не објаљјује у Сл.новинама РС. Па у гласнику се објави када Влада донира јебени рацунар сколи , а не објављује се акт којим се нама ограницава кретање. Такодје, неуставан је ЗАКЉУЦАК РЕПУБЛИЦКОГ СТАБА КОЈИМ СЕ ЗАБРАЊУЈЕ РАД ПРИВРЕДНИЦИМА, ЈЕР СЕ РАД , КОЈИ ЈЕ УСТАВНА КАТЕГОРИЈА МОЗЕ ЗАБРАНИТИ САМО ЗАКОНОМ. Реп. стаб нема овласцење да забрани некоме рад, Стаб није институција коју познаје Устав, то је ад хок тијело формирано Законом о застити становниства од заразних болести и које треба да предлазе институцијама мјере, а не да их доноси. Стаб је требао , ако је мислио да је у циљу застите становниства од КОВИДА потребно ограницити нека уставна права то предлозити Влади, Влада Скупстини, а Скупстина кроз закон дјеловати. Све је наопацке, цини ми се потпуно свјесно урадјено, јер је немогуце да то правници у Скупстини и Влади не знају. То само говори да онај ко одлуције не јебе струку ни пет посто. А зна се ко је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смислов

30.04.2020 18:35

У Србији и овдје на снази су два торнада који никако да прођу. Деценије ће требати да се од њих опоравимо, због оних који ће тамо због 100 Еура и овдје због 100 КМ све заборавити и опет гласати за њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

100 км

30.04.2020 19:59

Па ако се продају за 100 кма за цетири године мандата узецеим се сто пут висе онда нека дају глас

Name

Xxx

30.04.2020 18:40

Само је фалио Додик на забави у Невесију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

30.04.2020 18:43

Борац прве категорије је вјероватно рањен у главу да ти кажем једну ствар јебо те миле ронхил сад је мени жао што сам ратовао за ове битанге ста имас што си борац и ја неки борац прве категорије ал срећа промашили главу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Радован

30.04.2020 20:02

Е мој друзе није он рањен само у главу он је ретардиран идиот ,,таки као овај борац ако уопсте јесте он би за 100 км издо и продо дрзаву и вјеру и све много опасан коњ

Name

Вјечити опозиционар

30.04.2020 18:44

Пренио је све надлежности у Сарајево и на члана предсједништва, издаја Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко

30.04.2020 20:58

јос само реци које пренио индиректне порезе на ниво БиХ?

Name

БЛ

30.04.2020 18:45

Цитали сте ових дана. додик укида полако рс. све пребацује на дрзаву бих. квинта це са њим радит и добит це јос један мандат. а ово је све да не буде нека побуна или протести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сањај

30.04.2020 20:58

ала лазес муслиманска ботино. то су твоји мокри снови

Name

Миленко Нишевић

30.04.2020 18:50

КРДО,СТАДО,РОЈ,ЧОПОР.нека се свако пронађе коме припада СЦХЕНКЕР има 72.000 радника у 40 земаља свјета А у Д.О.О Р.Српска један власник има 900.000 кметова...овде народи имају вјековну болест и поремећај да се заљубе у своје Тиранина кажу да је љубав СЛЕПА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

30.04.2020 18:50

Сто не би ,лик себи направио приватну дрзаву, обрће милионе, а ти народе 9 јануара маси са заставицама, а онда 4 године мандата му јеби матер, сто немас од цега да зивис,није он крив ви сте..

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако и треба

30.04.2020 20:06

тразилисте гледајте све затвори у куце само пусти за изборе да заокрузе,,овце су увјек биле за сисање....народ тако хоце сад нек испаста

Name

Немања

30.04.2020 18:51

Пабло ескобар!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

30.04.2020 18:51

Свему додје крај и овој ће корони доци крај!

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

30.04.2020 18:52

Па,сто се народ не буни,нема муда,а могли су у рату водити у логоре људе недузне,који су били друге вјере.Све се враца,све се плаца.Не мислим овдје само на Србе,него на све три конфесије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б Л

30.04.2020 19:23

Тако нам и треба!Јединствена прилика је била да се Бања Лука дигла уз Давора и да је свакодневно пред Боском било 50 000 људи...Није Мили било сведно,ослушкивао је он са стрепњом ста це се десавати...Доби изборе,силом растјера...и поста никад гори!

Name

ре

30.04.2020 19:23

Нпр. Мањаца, Сусица, Лука, Кератерм...

Name

ре

30.04.2020 21:40

Омарска, Трнопоље

Name

Може ли...

30.04.2020 19:04

Може ли опозиција или неко у РС да покрене питање уставности свега наведеног. Ми обичан народ немамо ништа од оваквих текстова које вјероватно пишу људи од заната. И немам разлога да им не вјерујем. Треба знање искористити у свеопште добро- за корист народа. То народу треба. Дакле, народу треба доказати (а не само показати) да нешто не ваља и знање искористити да се то што не ваља промијени на боље-у корист цијелог грађанства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тута бугарин

30.04.2020 19:15

Како ови из власти нису нашли крштеног доктора за свог полтрона? Ни стевандић ни овај ђајић не знају причати, не можеш их слушати, то пршти, то шушти, шкрипи... да бог сачува

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос бл

30.04.2020 19:19

Живио Миле и снсд и РЕПУБЛИКА СРПСКА ТОООООО БРАТЕ МИЛЕЕЕЕЕЕЕЕ!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мој Милосе

30.04.2020 20:34

мој Милосе неби било лосе да и ти одес на тестирање ове короне па онда на пелцовње,,видис да бунцас коњо тотија тепам ти си велики коњ...

Name

Ре милос

01.05.2020 06:39

Који је то коњ гарант дрот вајлер послушник савршен глупи војник секте црвене лијечи сизофреницару

Name

Зна се како даље

30.04.2020 19:21

Поступати у том слуцају. Изволите, ако постоји иста од институција у РС а и БиХ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ник Слотер

30.04.2020 19:22

Само будите доследни,све је преписано од АВа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xyз

30.04.2020 19:34

Тразили сте гледајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво самац

30.04.2020 19:42

И јест државни удар узо Све у своје руке и готово

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан БЛ

30.04.2020 19:53

Босна и херцеговина је једина дрзава у којој ми зивимо ,лицна карта босна,саобрацајна од аут босна ,и оно највазније пасос босна ,мозете д се противите колико хоцете ја сам србин али се не стидим босне а висе се стидим ових насих патриота који нас зависе у црно . Дакле босна и херцеговина је наса једина дрзава. Република српска је само слово на папиру и ово ста се десава је крив народ ,изадјите на избор па гласајте против а не људи владају са 30 % становниства вец 20 година ,а засто зато сто вас је 45 % који не излазите на изборе неписмено мислите о томе . То су све цињенице. Врло брзо це се показати ко је покро највисе. Ако се сви пробудите из зимског сна и отворите мало оци у октомбру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазњак

30.04.2020 22:15

Југославија је имала свој црвени пасос једна од најбољих, ЈНА 4 силу у Европи, па се распала.Ста ти знаци те глупости лицна карта, возацка, пасос су БиХ? Е сад ми лијепо реци ко ти издаје ту лицну карту? Муп Републике Српске :)))) а да си србин, ниси, само глумис

Name

Нострадамус

01.05.2020 06:15

За Лазњак.Покусат цу ја да вам несто објасним односно написем,а ти о томе размисљај.Могуце да не знам мозда гријесим ти цес о томе размислити.Немам ниста против било које странке нити против муслимана ни хрвата.Националне странке су СДА и ХДЗ биле у рату и остале и дан данас и окупљају свој народ.Снсд је интересна група одредјених људи и она није никаква национална ,а поготово Српска странка.Ми смо своју странку своју вјеру продали за вецеру.Да ли је то тако размисли.У СДА странци нема ни једног Србина нити Хрвата на било којој функцији у странци.ХДЗ такодје нема нити једног Србина или муслимана на функцији.Снсд је странка у којој је извјестан број и муслимана и Хрвата на неким функцијама.И дан данас Срби не гласају за СДА и ХДЗ ,али и Хрвати и муслимани гласају за Снсд.Мозда ја то све не разумијем или не знам мозда и није тако сам провјери.

Name

СРП

30.04.2020 19:53

Није ово дрзавни удар, ово је диктатура и једноумље које ми трпимо вец 20 година и висе. Дрзавни је удар неста сто се појави одједно изненада. И ако неста непредузмемо трпицемо ово јос следецих 20 година а мозда и висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

01.05.2020 06:38

Нисмо ми дрзава да буде дрзавни удар ваљда етитески удар. Саздрели смо за полицију под једним назором ми све сто имамо злоупотријебимо..?

Name

Милан

30.04.2020 19:58

Ако је аутор овог текста толико сигуран у ово што тврди нека одмах покрене поступак оцјене уставности одлуке о проглашењу ванредног стања и нека га гура до Европског суда за људска права. Ето му одличне прилке како да заради новац у овом спору. Ја би тако урадио да сам толико убијђен као што је он.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Удар

30.04.2020 20:05

Остани код куце А они са дугим цијевима глуме силу?

Name

Милан за Удар

30.04.2020 20:22

Ти слободно шетај по

Name

Милан за Удар

30.04.2020 20:24

Ти слободно шетај по граду ако ти твоје здравље и твој живот ништа не значе. Имаш право да скочиш у ријеку али не наговарај друге.

Name

слазем се

30.04.2020 19:59

ово су терористицке мјере.... затварање болесних је карантин а затварање здравих је терор. И мора да стане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реган

30.04.2020 20:04

Јос '92 ја сам видио да ово неце успјети,ми као народ смо лоси људи,поводљиви,поткупљиви,примитивни,И зато имамо то сто имамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

срб

30.04.2020 20:39

Свакоме по заслузи

Name

Силни

30.04.2020 20:47

Требате позвати Нато снаге за успоставу поретка и опозиција да преузме власт.Сад је прилика у овом вртлогу, па да сви покрепамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

01.05.2020 11:28

Нато не подрзава опозицију.

Name

Игипоп

30.04.2020 21:01

Иди се лијечи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан Старцевица

30.04.2020 21:07

Каква је ово галама,какви су ово пријетеци гласови,ста се дере овај на снимку пред крај,остацемо код куце ста галамис који враг ??? ......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иги

30.04.2020 22:23

На основу цлана 69 који сте споменули на поцетку НС РС прогласила ванредно стање, то сто опозиција нема власт па подстице народ на немире јер им то користи је једна ствар, хватају се политицки поени за изборе, СНСД има вецину и боли их брига, стога на крају народ који је како пријатељ казе не опјевана стока бива само искористен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

01.05.2020 00:44

Свака част новинару Славиши Раковићу! Већ дуго нисам види да неко код нас обави овако врхунски свој посао, у било копјој професији, а поготово новинарској. Овај човјек је свјетло у медијском мраку цијелог Балкана. А на актуелну гамад на власти, којој је једини задатак да демонтира РС, штета трошити ријечи. Ту помажу само вјешала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

01.05.2020 01:38

ре рахат јесте полиција јако фино опремљена али пази да се не окрене против тебе И твоје породице.Ја сам слузио ЈНА па се та иста ЈНА окренула 92 против народа а била је исто добро опремљена па је могла да ради то сто је урадила,али никад висе брајко ја не вјерујем ни једној униформи осим ватрогасној

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

01.05.2020 01:42

ре рахат ако тако вјерујес полицији засто "НАРОДНА' полиција носи фантомке ? Па једноставно кад те буде пенркала да не препознас комсију, стрица, или некод другог од своје породице или пријатеља.Размисли мало!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

01.05.2020 01:59

Црвена Банда, је успјела направити приватну мафијашку државу! Докле? Ко зна, нове идеје су Додикова фамилија преузима све!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сана

01.05.2020 05:10

За све ово је крива опозиција. Килава , неструцна , разједињена , безидејна. Опозиција коју води Драско са средњом сколом и њему слицни. Дигни се интелигенцијо и спаси нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган Модрича

01.05.2020 05:48

Почномо од локалних избора да видимо јесми ли најзад научили лекције на којима смо падали толико година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данило

01.05.2020 06:05

Миле је "Бог", како то не схватате? Цовјек је способан политицар, доказао је то милион пута. Трпате га у затвор годинама, казњавају га, санкције, пријете, нема ста не раде, а он изадје на изборе и све помете. Опет це узети изборе и то бас убједљиво.Маните се мрзње људи, поцните волити Милу, бит це вам боље сигурно. Морате мало радити, борити се, нема ниста са гране. БН портал не даје паре, дзаба тросите енергију писуци изливе мрзње. Могу да разумијем дио ових насих вјековних непријатеља сто мрзе и Републику Српску и све Српско. Могу и ове сто су неки мијесани, ни тамо ни вамо, немају ни вјеру ни нацију, ко фол неки градјани или ста вец, али има на овом порталу и залудјених Срба, њих не могу да разумијем. Њих питам да ли знају колико Република Српска исплацује пензија, колико инвалиднина, социјалних помоци, борацких додатака и десетине других разних давања??? Да ли знају колико имамо радника? И опет функционисемо. Није добро али се зиви и зивјет це се... Срецан 1 Мај људи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Данило

01.05.2020 06:40

Како це се зивјети ? Као робови Данило то није зивот , против тога се нас народ борио вијековима, да не буде роб. И он це проци као сви они које це народ отјерати.

Name

Данило

01.05.2020 06:44

Због таквих као ти намјесте се избори. Ти си сигурно један од полтрона и ухљеба Ја ти савјетујем да се лијецис и да не прескацес медицину. Теско земљи по којој ходас.

Name

Сербфоревер

01.05.2020 06:54

ВАЗДУХ ТРЕПЕРИ КО ДА НЕБО ГОРИ СПРЕМА СЕ ОЛУЈА СРЕТАН ВАМ 1 МАЈ ДРУГАРИЦЕ И ДРУГОВИ!!

Name

Данило

01.05.2020 07:17

Какви сте ви ликови. Цитав свијет признаје изборе и казе све ок, само ви прицате о намјестању избора. Бас сте губитници, а тек вам слиједи потоп... Гласао бих ја за опозицију али немам за кога, сви пресли у Милине. Остала вас сацица које одразава мрзња али попусти це и вас...

Name

Ненад

01.05.2020 11:38

Данило.СДА је национална странка која окупља муслимане за мрзњу против Срба у СДА странци на било којој функцији нема ни Срба ни Хрвата.ХДЗ је Хрватска странка у странци немају ни једног муслимана или Србина на некој функцији.СНСД је интересна група једини примјер комунизма у Снсд-еу на функцији у странци има и муслимана и Хрвата као и ових како их називас мјесанце.То знаци једино Срби немају или несмију да имају националну странку јер Снсд није Српска странка и за њу гласају и муслимани и Хрвати и мјесанци због тога це опет да побиједе.