Državni udar!

Kako nam je podvaljeno vanredno stanje i zašto se urušava ustavni i pravni sistem Republike Srpske?

Republika Srpska 30.04.2020 | 18:36
Državni udar!

Politička igra na guranju parlamentarnog života na marginu zbivanja, dominacija izvršne grane vlasti nad parlamentom, bezbrojni zakoni i budžet koji se donose po hitnom postupku su pojava koja traje već duže od deceniju, a kulminirala je nastupom vanrednog događaja – pandemije korona virusa.

Narodna skupština je još jednom podvrgnuta nasilju koje provodi Milorad Dodik, jer je teško drugačije institucionalno smjestiti ovu ličnost u ustavne okvire Republike Srpske. Nasilje većine nije novo, ali je nova spremnost da se na najgrublji način krši ne samo Ustav Republike Srpske, nego i zakoni. Ukupan proizvod posljedica po Republiku Srpsku je teško procijeniti, jer je raspon kršenja ustavnog uređenja i pravnog sistema izuzetno širok.

Ustav Republike Srpske van svake sumnje ovlašćuje Republiku opštim normama pa tako član 68. navodi da Republika donosi mjere iz svoje nadležnosti za slučaj ratnog stanja i vanrednog stanja koje proglase institucije Bosne i Hercegovine, kao i mjere za slučaj vanrednog stanja koje proglase institucije Republike Srpske;

Dakle, imamo situaciju da vanredno stanje mogu da proglase:

a) institucije BiH

b) institucije Republike

Slučaj vanrednog stanja koji proglašavaju institucije BiH nije regulisan Ustavom BiH, ali jeste članom 11. Zakona o odbrani BiH i to članom 10. pomenutog zakona (Nadležnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine) Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Parlamentarna skupština) nadležna je da:

a) proglasi ratno stanje na zahtjev Predsjedništva u slučaju direktnog napada na Bosnu i Hercegovinu ili dio Bosne i Hercegovine,

b) proglasi vanredno stanje na zahtjev Predsjedništva kada postoji prijetnja postojanju Bosne i Hercegovine, prijetnja napada na Bosnu i Hercegovinu ili bilo koji dio Bosne i Hercegovine ili neposredna ratna opasnost,

Dakle radi se o slučajevima iz domena “ratne” problematike i neposredne ratne opasnosti, mada je u Republici Srbiji formula o prijetnji postojanja iskorištena za uvođenje vanrednog stanja u Srbiji. Uglavnom, jasno je da se ovo vanredno stanje odnosi isključivo na RAT.

Institucija Republike Srpske koja proglašava vanredno stanje je NSRS.

To je regulisano članom 69. Ustava Narodna skupština, u skladu sa Ustavom i zakonom, proglašava: Vanredno stanje za Republiku ili dio Republike u slučaju ugrožavanja bezbjednosti, usljed elementarnih nepogoda (poplava, zemljotresa i požara), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcionisanja ustavnih organa Republike.

Odredbe stava 3. ovog člana se ne odnose na upotrebu vojske i druge mjere iz nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine.

Jasno je da je NSRS jedina nadležna da proglasi vanredno stanje u Republici, jasno je da je navedeno da se to odnosi i na slučaj epidemija, ali ostaje ograničenje da to treba da uradi na osnovu ustava i zakona, dakle pod uslovima i ograničenjima zakona koji se odnose na takve situacije.

Na osnovu kojeg zakona je Narodna skupština donijela odluku o proglašenju vanrednog stanja je sledeće validno pitanje. Odgovor je da takvog zakona nema. Pošto imamo situaciju epidemije bilo bi logično da takva odluka proizađe iz Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kao lex specialis zakona za slučaj epidemije, te Zakona o zaštiti i spasavanju stanovništva kao opšteg zakona za sve situacije koje su navedene u ustavnom ovlaštenju NSRS.

Dakle imamo potpunu deficijenciju ustavnog poretka jer je ustavom predviđeno nešto što zakonima jednostavno nije. Oba zakona poznaju termin vanredna situacija, a čiji sadržaj i jeste jednak vanrednom stanju, uz upotrebu termina vanredno na čitav niz pitanja.

Možemo zaključiti da je predlagač zakona koje je usvojila NSRS ili previdio da je tekst zakona neusklađen sa tekstom ustava ili prepisivao iz Srbije (što je hipoteza vrijedna istraživanja). Uglavnom sve ovo je promaklo i Ustavnom sudu Republike Srpske koji redovno nadgleda pravni sistem i skreće pažnju na neusklađenosti ili propuste u pravnim propisima.

Sledeća ustavna zavrzlama je nastala iz ovlašćenja predsjednika Republike Srpske.

Član 81.

Predsjednik Republike za vrijeme ratnog stanja i vanrednog stanja, kojeg proglase institucije Bosne i Hercegovine, ako Narodna skupština ne može da se sastane, na prijedlog Vlade ili po sopstvenoj inicijativi i nakon što sasluša mišljenje predsjednika Narodne skupštine, donosi uredbe sa zakonskom snagom i o pitanjima iz nadležnosti Narodne skupštine i imenuje i razrješava funkcionere, koje bira, odnosno imenuje i razrješava Narodna skupština.

Ove uredbe, odnosno odluke, o imenovanju i razrješenju predsjednik Republike podnosi na potvrdu Narodnoj skupštini čim ona bude u mogućnosti da se sastane.

Aktima Narodne skupštine, odnosno aktima predsjednika Republike ako Narodna skupština ne može da se sastane, za vrijeme ratnog stanja koje proglase institucije Bosne i Hercegovine i vanrednog stanja mogu se, izuzetno, dok to stanje traje, obustaviti pojedine odredbe Ustava koje se odnose na donošenje zakona, drugih propisa i opštih akata i preduzimanja mjera republičkih organa i na pojedine ljudske slobode i prava, osim sloboda i prava iz čl. 10, 11, 13, 14, 15, 17, 18, 19, 20, 24. i 25. Ustava, mijenjati organizacija i ovlašćenja izvršnih, upravnih i pravosudnih organa i njihov personalni sastav, kao i teritorijalna organizacija u Republici.

Dakle imamo jednostavnu definiciju uslova za djelovanje predsjednika Republike:

1.Ratno i vanredno stanje koje proglase institucije BiH (kako je ranije i navedeno)

2. NSRS ne može da se sastane 

3. Na prijedlog Vlade ili na sopstvenu inicijativu

Može djelovati zakonodavno donošenjem uredbi sa zakonskom snagom ili vršiti imenovanja iz nadležnosti NSRS i još niz ovlašćenja uključujući i teritorijalnu organizaciju Republike.

U drugom stavu se daje alternativno ovlašćenje NSRS ili predsjedniku Republike u slučaju i jednom i drugom da mogu obustaviti pojedine odredbe Ustava i tako dalje. Dakle ovaj drugi stav nikako nije tumačenje i nastavak ovlašćenja predsjednika, nego i NSRS, što pravno tehnički izgleda potpuno apsurdno.

Na kraju imamo situaciju da se NSRS sastala i donijela odluku o vanrednom stanju, bez obrazloženja i bez uporišta i u jednom zakonu, iako je takav uslov imperativno naveden u ustavnom ovlašćenju NSRS.

S druge strane imamo jednu neprirodnu situaciju, dakako i neustavnu, da je Predsjednik Republike preuzeo ovlašćenja NSRS bez ikakvog pravnog osnova i to najmanje u dvije stvari:

1. Nema činjenične potvrde da se NSRS ne može sastati, a institucije BiH su proglasile vanredno stanje

2. NSRS je proglasila vanredno stanje i nema sumnje da se njenim aktima mogu ograničiti ustavna prava i slobode, ali nije poznato kojom odlukom i ko je proglasio da se NSRS ne može sastati kada već samo zasjedanje dokazuje da se sastala, te kojom odlukom su prenesena ovlaštenja na predsjednika Republike, kada to već nije uradila Narodna skupština

3. U okviru kojih zakonskih ovlaštenja, a ustav ih navodi, se uvodi vanredno stanje kada oba validna, primjenjljiva zakona ne predviđaju

4. Zakonska definicija vanredne situacije se u svakom pogledu poklapa sa vanrednim stanjem i teško da bilo ko može izvući bilo kakvu nijansiranu razliku, osim ako postoji konsenzus da zakonodavna materija ne zadovoljava realnu potrebu za otklanjanje izrazito teških posljedica koje zakon nije mogao predvidjeti. No i to ne bi trebalo podlijegati većoj diskusiji kada se zakoni dobro pročitaju.

TO JE UKRATKO NAČIN NA KOJI JE IZVRŠEN DRŽAVNI UDAR I SAMOUKINUT PARLAMENTARIZAM U REPUBLICI SRPSKOJ

Predsjednik Republike je počeo da donosi uredbe sa zakonskom snagom i to vrlo neslavno i nezakonito.

Uredba o zabrani širenja panike i uvođenje prekršaja za navodno manje društveno opasne pojave, jer je ista materija uređena krivičnim zakonom je toliko nepodnošljivo besmislena da je srećom ukinuta od strane donosioca.

Panika i nered moraju biti toliko materijalno izraženi i dokazivi da bi bili kažnjivi po krivičnom zakonu, a kolika je njihova društvena opasnost u slučaju iznošenja nekog mišljenja, stava ili pogrešne informacije predstavlja zaista samo volju onoga ko tumači sadržaj.

Ne treba zaboraviti ni primjenu takozvanog zaključka Štaba za vanredne situacije i izdavanje prekršajnih naloga.

Što se tiče uredbe o rokovima u postupcima…….to je privremena mjera i NSRS je mogla na vrlo jednostavan način i po hitnom postupku donijeti ove mjere.

Rebalans budžeta bez sazivanja NSRS takođe bi bio neustavan.

Sada se priprema ili možda ne Zakon o fondu (fondovima) solidarnosti za otklanjanje posljedica epidemije. Treba jasno naglasiti da se Vlada koristila Fondom koji je isključivo osnovan za poplave i prikupljala sredstva nezakonito. Da se Fond za ove namjene može osnovati samo zakonom i da poslovanje ovog fonda prelazi van rokova “vanrednog stanja” takođe i potreba fonda ne može biti da djeluje unutar vanrednog stanja, jer tekuća sredstva za sve vidove borbe protiv epidemije mora obezbjediti budžet Republike i budžeti lokalnih zajednica.

Ima još...

PARADRŽAVNO TIJELO

Zakonom o zaštiti stanovništva je predviđen lanac komandovanja i izvršenja koji se tiče epidemioloških mjera. NAREDBE izdaje ministar zdravlja i u pogledu vanrednih mjera koje su jasno nabrojane. Napominjem, naredbe, a koje se u skladu s Ustavom moraju se objaviti u Službenom glasniku Republike Srpske.

Član 43.

(1) Vanredne mjere za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti sprovode se u situaciji u kojoj dolazi do ugrožavanja bezbjednosti i zdravlja ljudi, postojanjem neposredne opasnosti za masovno prenošenje zaraznih bolesti.

(2) Vanredne mjere iz stava 1. ovog člana obuhvataju:

1) ograničenje kretanja u zaraženom i ugroženom području i stavljanje pod zdravstveni nadzor lica koje je bilo u kontaktu sa zaraženim licem,

2) ograničenje ili zabranu prometa pojedine ili svih vrsta robe i sredstava na određenom području,

3) prestanak rada vaspitno-obrazovnih ustanova i zabranu okupljanja na javnim mjestima,

4) uvođenje obaveznog angažovanja zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i drugih građana na otklanjanju posljedica nastale situacije,

5) vanrednu vakcinaciju, odnosno hemioprofilaksu,

6) izolaciju oboljelih u kućnim uslovima ili drugom adaptiranom objektu, kada  zbog masovnog obolijevanja nije moguća izolacija u zdravstvenoj ustanovi,

7) ustupanje i adaptaciju drugih objekata i angažovanje potrebnih sredstava i opreme za potrebe zdravstvene službe,

8) uspostavljanje karantina i stavljanje u karantin lica koje je bilo u kontaktu sa licem oboljelim od posebno opasne zarazne bolesti, te u skladu sa preporukama i druge mjere koje priroda bolesti nalaže, odnosno mjere koje predloži Svjetska zdravstvena organizacija,

9) informisanje javnosti o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, postojećim resursima, mjerama koje se preduzimaju i koje treba da preduzmu građani.

Član 27.

(1) Mjera karantina sprovodi se u slučaju pojave posebno opasne zarazne bolesti ili druge zarazne bolesti za koju se utvrdi da predstavlja opasnost po zdravlje stanovništva,  u objektima koji u skladu sa epidemiološkim indikacijama i međunarodnim preporukamai spunjavaju uslove za sprovođenje ove mjere.

(2) Na prijedlog Instituta, ministar donosi Naredbu o organizovanju i sprovođenju mjere karantina.

(3) Institut utvrđuje koje lice podliježe obavezi stavljanja u karantin, u periodu trajanja maksimalne inkubacije zarazne bolesti za koju se izriče mjera karantina.

(4) Licu kojem se određuje mjera karantina uručuje se rješenje nadležnog zdravstvenog inspektora.

(5) Lice kojem je uručeno rješenje zdravstvenog inspektora iz stava 4. ovog člana mora se pridržavati mjera naloženih rješenjem i pod prijetnjom prinudnog stavljanja u karantin.

(6) Zdravstveni nadzor nad licem u karantinu vrši tim zdravstvenih radnika, zdravstvenih saradnika i drugih radnika, a obezbjeđenje obavlja organ nadležan za unutrašnje poslove.

(7) Lica iz stava 6. ovogčlana koja vrše zdravstveni nadzor i obezbjeđenje, za svoj rad, pored plate, ostvaruju i prava na osnovu akta o procjeni rizika na radnom mjestu u radnoj sredini ustanove iz koje ovo lice dolazi.

(8) Sredstva za organizovanje i sprovođenje mjere karantina planiraju se budžetom Republike.

(9) Na prijedlog Instituta, a u skladu sa epidemiološkim indikacijama i međunarodnim preporukama, mjera karantina može se sprovoditi i u kućnoj sredini, ako za to postoje uslovi.

Kada se sagledaju ove mjere, koje i sada imamo na snazi jasno je da je odluka u rukama Ministarstva zdravlja, a za dio mjera kao što je ograničenje kretanja jedino je nadležan MUP Republike Srpske i to naredbom ministra policije,a na prijedlog ministra zdravlja.

Nažalost mi imamo na djelu djelovanje Štaba za vanredne situacije koji je izmakao iz prakse postupanja nadležnih organa, a koji su to po ustavu i zakonu i postao paradržavno tijelo, koje objedinjuje i kreiranje opštih normi, njihovo propisivanje i čak propisivanje kažnjivosti nepoštovanja mjera, a da mjere mijenja iz dana u dan i ne objavljuje u Službenom glasniku.

Zašto je ovo važno?

U daljem tekstu su osnovne nadležnosti štaba:

1. a) rukovodi i koordinira rad subjekata i snaga sistema zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama na sprovođenju utvrđenih zadataka,

2, b) rukovodi i koordinira sprovođenje mjera i zadataka zaštite i spasavanja,

3. v) razmatra i daje mišljenje na prijedlog Procjene ugroženosti i prijedlog Plana zaštite i spasavanja od elementarne nepogode i druge nesreće,
4. g) prati stanje i organizaciju zaštite i spasavanja i predlaže mjere za njihovo poboljšanje,

5. d) naređuje upotrebu snaga za zaštitu i spasavanje, sredstava pomoći i drugih sredstava koja se koriste u vanrednim situacijama,

đ) radi na redovnom informisanju i obavještavanju stanovništva o rizicima, opasnostima i preduzetim mjerama,

1. e) prati organizaciju, opremanja i obučavanja jedinica i timova za zaštitu i spasavanje, ovlašćenih, osposobljenih pravnih lica,

ž) sarađuje sa nadležnim organima zaštite i spasavanja susjednih država u vanrednim situacijama,

1. z) procjenjuje ugroženost od nastanka vanredne situacije i

2. i) donosi prijedloge, zaključke i preporuke.

Dakle, umjesto da se bavi svojim poslom Štab je, ignorišući šta su prijedlozi i preporuke, na volšeban, ali svakako nezakonit i neustavan način, prepoznao ZAKLJUČAK kao izvor stvaranja prava kojim određuje trajanje policijskog sata, ograničenje kretanja između lokalnih zajednica, i još djeluje naredbodavno prema ministarstvima i upravnim organizacijama, što toliko prevazilazi nadležnost „rukovođenja“ subjektima zaštite koji su zakonom nabrojani i postaje kreiranje i donošenje mjera koje su u isključivoj nadležnosti institucija koje su za to jedino nadležne.

Dakle, ministar zdravlja donosi mjere ograničenja kretanja, a MUP ih provodi, kao i za druge mjere.

Dakle PARADRŽAVNI organ ŠTAB je izašao iz okvira svog djelovanja, a onda mu je pridodato koordinaciono tijelo koje nije ni predviđeno zakonom, a sve da se ustoliče određene ličnosti, a prije svega Milorad Dodik koji nema ustavnu , a ni zakonsku poziciju u Republici Srpskoj.

Krajnje je vrijeme da se ova neustavna i nezakonita situacija uvede u okvire ustava i zakona, da se oteta nadležnost NSRS vrati, da se prestane s improvizacijama i rušenjem ustavnog poretka.Posljedice mogu biti izrazito teške i nepopravljive.

Autor: Slaviša Raković 

Komentari / 126

Ostavite komentar
Name

ZABIJEN

30.04.2020 17:50

Poslednji KLIN U MRTVAČKI SANDUK,srpstva,koprenedri!

ODGOVORITE
Name

REE

30.04.2020 18:43

LUPAJTE U SERPE LONCE BUBNJEVE TARABE KANTE ITD...

Name

Tika-Taka

30.04.2020 19:07

Baji sat otkucava..

Name

Ministar Gaco

30.04.2020 19:20

Nema više tolerancije!

Name

Yu

30.04.2020 19:27

Ko tebe placa slavisa

Name

Legacy

30.04.2020 19:38

Sta kaze senat Republike Srpske na ovu neustavnost?

Name

@re YU

30.04.2020 19:59

Ako je protiv vlasti i burleta odma je strani plaćenik, ma nemoj! Ti se prodaješ za sendvič, postoje i patrijote sektašu

Name

rahat

30.04.2020 20:54

Kad vidim srpsku policiju ovako fino opremljenu kako krstari Srpskom uzduz i poprijeko srce od miline zaigra. Kakav udar moze izvrsiti nas brat, otac, kum koji nosi trobojku na policijskoj uniformi i krstari drzavom da bi spasavao narod od nenormalnih pojedinaca. Volim te Srpska. Volim sve nase, volim nasu policiju.

Name

Re rahar

30.04.2020 22:59

De izmeri temperaturu. Možda si fibrozan, pa buncaš

Name

Molim

01.05.2020 01:05

Objasni sta znaci za tebe drzavni udar ili entitetski udar

Name

SNSD

01.05.2020 03:54

Stranka Njegovih Speleologa Dupeta.

Name

reRahat

01.05.2020 05:53

Trobojku nosi i Baja na reveru, ali nosi i stotine MILIONA evra od Srpske, gazi tenderima a nacionalni interes nam je postao PELJESKI most i NUKLEARNO SMEĆE iz Hrvatske za nasu djecu..... PUUUU i ti i tvoj uhljebski sendvič koji ti Bajro zapakuje !!

Name

Vukan

01.05.2020 06:00

Većina je čudo....

Name

Mile

01.05.2020 07:41

Toliko advokata u RS i svi znamo da dodig krade sve živo izdaje zsšto se ne podnese krivična prijava protiv dodiga

Name

realnost

01.05.2020 12:59

RS je vec vise od 10 godina okovana kriminalnom, fasistickom vladom!

Name

SALE 20 GARAVA

30.04.2020 17:51

FASIZAM , JENOM RJEČJU

ODGOVORITE
Name

Bravo zemljace.

30.04.2020 19:55

Ovaj puta, nad vlastitim narodom. Oni drugi su to već odavno iskusili i sada Bogu hvala, iz daljine promatraju ugnjetavanja srpskog naroda od srpskih kvazi lidera i iskreno žalimo da vam ne možemo pomoći. Zajedno bi smo mogli uraditi mnogo više i poslati bandu, tamo gdje im je već odavno mjesto. SNAGA JE U JEDINSTVU. SMRT FAŠIZMU.

Name

Re YU

01.05.2020 05:34

Tebe, očigledno, plaća BURLE!

Name

Re RAHAT

01.05.2020 05:36

JADO JADNI, čime se ti podnosiš, pametan se stidi!

Name

Profesionalac

30.04.2020 17:52

Dno dna,moderno ROBSTVO !!!!

ODGOVORITE
Name

Skeptik

30.04.2020 17:56

OHR šuti. Kvinta šutii. Ambasade šute. EU šuti. Svi šute...

ODGOVORITE
Name

re.skeptik

30.04.2020 18:33

Pa sto ce ti oni,..ne priznajes ih svakako,..zar ne? Samo svete Ruse prati i bice sve super,...

Name

XL

30.04.2020 20:25

SVI ŠUTE JER SVE ŠTO DODO RADI IDE NJIMA U KORIST AKO USPIJE DA UKINE RS ONDA ĆE SE SKLONITI JER JE POSTAVLJEN I BIO NEDODIRLJIV, ŠTITE GA ONI ZA KOJE RADI

Name

Бањалучанин

30.04.2020 21:07

Нису ћутали 95. кад су нас бомбардовали, послије кад су уводили санкције, прогањали српске политичаре, бомбардовали Србију... Пазите шта желите, можда Вам се и оствари. Него памет у главу, па у октобру, оловке у руке.

Name

ParaUnitarni

30.04.2020 17:57

ustav RS je već odavno mrtvo slovo na papiru, sve institucije su farsa

ODGOVORITE
Name

Đikson

30.04.2020 18:35

Unitarna Bosna je sve blize,..mnogi to ne vide,..institucije RS su beznacajne, Dodik ih efikasno unistava.

Name

takozvana

30.04.2020 19:44

Privatizacija takozvan je vec pri kraju ,narod je go,bos i gladan

Name

goran

30.04.2020 17:57

Uvjeren sam da 90% posjetitelja/citalaca ovog foruma jednostavno nema vremena ili zivaca da cita ovako veliki clanak [u stvari roman] narocito ako ga otvori recimo na mobitelu, tj. kada ne sjedi u kuci za racunarom

ODGOVORITE
Name

Re

30.04.2020 18:30

Ko se redovno školovao nije problem? Govori u svoje ime, a ne u ime 90% ljudi. U čemu je problem? Nije brzinski, instant, površno, senzacionalno, udvoričko? Šta je u pitanju?

Name

Za Re

30.04.2020 19:18

Ovaj Goran je clan odnosno glasac Snsd-ea i Dodika on ne cita ne slusa ne misli zna da je Snsd i Dodik jedini patriote pa cak i kada proglasi da vise nema presjednika Republike Srpske nema NS nema premijera.Sve ce to biti institucije BiH i samo ce Dodik da odlucuje.

Name

Veliko bravo!

30.04.2020 17:57

Konačno da se oglase pravi intelektualci. Elita. Ostali se ponašaju kao noj.

ODGOVORITE
Name

Milan

30.04.2020 20:21

To "intelektualci" i "elita" isto dođe kao i kada je naš poznati glumac Jovan Janićijević Burduš u filmu "Sekula i njegove žene" prokomentarisao za pjevačicu u kafani i rekao: "ona je dama kao moja pokojna baba Stana"!!!!!

Name

Pavić

30.04.2020 17:59

Ovi na vlasti znaju šta rade, ali opozicija me zabrinjava. Nemoćna, dezorjentisana, uplašena od corone, ponekad se nešto oglase, ali ništa pametno ne kažu i mole Boga, da vječno zadrže poziciju u kojoj nemaju nikakve odgovornosti.

ODGOVORITE
Name

Re Pavic

30.04.2020 18:37

Eto ti se oglasio i dobijo humanitarnu od sekte

Name

Re

01.05.2020 05:24

Posto si mnogo pametan, daj preduzmi nesto i predlozi im neko rjesenje. Favorizujes ovu lakrdiju da bi popljuvao one koji u tome ne ucestvuju.

Name

1000KM

30.04.2020 18:01

Nadam se da ce se odrzati izbori i da ce biti metla Miloradu i ekipi...Ako mozemo mi na biro moze i Milorad.

ODGOVORITE
Name

B L

30.04.2020 19:14

Da ,s tom razlikom sto ce Milorad ako bude isao na biro...kupiti sebi zgradu biroa!Toliko je bahat!

Name

re goran

30.04.2020 19:48

gogi dosao vam je kraj svjetlo na kraju tunela trepci vec se gasiiiiiii

Name

prije svega

30.04.2020 19:49

Mnogo prije izbora toce dase desi,,aj zdrao

Name

ima

30.04.2020 18:04

Kakav udar kakvi zakoni crni,to ima samo za sitan narod.u nevesinju zamjenik nacelnika pravi zurke u restoranu za vrjeme policijskog casa.pivo,pecenje,pjesma, a narod kaznjavaju za maske.nedaju da njive oru.a bagra se bahati na racun sirotinje.neka to komentarise viskovic i cvijanovic!>?neka kazunarodu kako je moguce da vlastele festa 20 ak ljudi skupa,prkose svima.vidio sam snmak neko objavio,gadno i tuzno.kome cete vi red zavoditi.tajkuni dezerteri i uvlaciguzi,naj gori spoj i sljam

ODGOVORITE
Name

blbl

30.04.2020 18:07

ENTITETSKI UDAR kakav drzavni. Ne mogu ovi drzavi BiH nista.

ODGOVORITE
Name

samo ja

30.04.2020 18:25

svi su oni miševi kad dođu u Sarajevo

Name

Sarajevo

30.04.2020 19:52

U Sarajevu dupelizci a vamo velike baje i razbojnici ,neznam samo sta narod ceka ,motiku u ruke pa poceraj stoku

Name

Drzava hahah

30.04.2020 20:56

koliko je bosna i hercegovina drzava najbolje govori to sto moras/ morate uporno naglasavati drzava Bosna i 'Ercegovina, sto ne naglasavju gradjani ni jedne prave drzave u regionu.valjda ne mozete vise govoriti Republika Bosna i Hercegovina, pa Vam ovom drzava i manji bh entite dodje kao utjeha. bas ste jadni,pojesce vas mrznja.

Name

Re drzava haha

30.04.2020 22:23

Niko ne „mora” naglašavati. Ali volimo da naglasimo, zbog vas glupana, koji ponavljaju bajinu glupost, da je entitet država. Kada počnu sa demagogijom “ima sve elemente državnosti” je u najmanju ruku patetično. I ja imam sve elemente jednog kralja - glavu za krunu, leđa za odoru, ruku za cepter, stopalo za kraljevske cipele itd. Ali ono glavno mi fali - kraljevstvo. Eh tako i entitetu fali državnost. Kontaš?

Name

Re

01.05.2020 01:37

Nema ko nas ne mrzi.

Name

Vladimir

30.04.2020 18:11

Covjek objasnio sve,mafija nam bespravno ogranicava ustavnu slobodu slobodu kretanja,uvodjenjem policiskog sata i ogranicavanja kretanja starijim od 65 god i mladjim od 18.godina.Ali Milokrade i sekto kraj je izvjestan....

ODGOVORITE
Name

Stevo Knežević

30.04.2020 18:11

Oduzeti legimitet institucijama jeste državni udrar i diktatura vladajući struktura!

ODGOVORITE
Name

moze i bez skupstine RS

30.04.2020 18:27

Pasce oni sa vlasti posle koorone. V. stanje uu ovom trenutkuu je ludost.

Name

Re Stevo

30.04.2020 19:38

Koje drzave?

Name

Ustav

30.04.2020 20:57

znaci ustav republike srpske predvidja drzavni udar. svasta ce covjek ovde procitati.

Name

Aco

30.04.2020 18:11

Bosna je labaratorija za isptivanje gradjanske strpljivosti i politickog bezobrazluka.

ODGOVORITE
Name

neznam

30.04.2020 18:12

Koliko baju iteresuje ustav??otom potom

ODGOVORITE
Name

BL

30.04.2020 18:12

Specijalci,ratna oprema,duge cevi,sijanje straha.To moze da se tumaci "ostani kod kuce ili cemo vas .."Nevjerovatno,ovo nema ni u S.Koreji.

ODGOVORITE
Name

Zoran Miličić

30.04.2020 18:12

Svi su oni pod dirigentnom palicom duboke države,primaju ogromne pare za to,i svi na globalnom nivo imaju svoj zadatak.Kada se ti zadaci ispune,proglasit ce se kraj pandemije,koja nikad nije ni postojala.Dalje slijede vakcine,pod mus,koje ce nas za pocetak markirati,a kasnije uz pomoc 5g mreze chipirati.Poz svim buducim robovima,ovo sam moze rijesiti,i osloboditi se ovog zla novi svjetski rat,a slijedeci ce se voditi,lukom i strijelom,ko prezivi!?

ODGOVORITE
Name

Jovan

30.04.2020 18:23

Bolje lukom i strijelom nego dušu dati antihristu. Stražimo i prepoznajmo vuka u jagnjećoj koži. Bog nam je dao život, a ne duboka država ili gejc i dužni smo ga čuvati i braniti.

Name

Sale

01.05.2020 06:23

Cestitke za komentar. Vrlo poucno i suvislo. Dodao bih sam da smo mi ipak u prednosti u vezi ovih nadolazecih trendova jer imamo nasu SPC koja ce nas nauciti, ohrabriti zastititi sacuvati svih zala ..........

Name

tooo

30.04.2020 18:20

DOSTA JE VISE!!!!!AJMOOOOO

ODGOVORITE
Name

Borac prve kategorije

30.04.2020 18:23

Zivio Mile Dodik predsjednik i partija SNSD! Glasacu za Dodika dok sam ziv, kao i moja cijela sira rodbina. To je najveci srbin i spasioc srbstva i pokolenja. On ima puno pravo da odlucuje i pita se, nikakav ustav ne moze da ga sprijeci od pomaganja srpskom narodu i RS.

ODGOVORITE
Name

Re

30.04.2020 18:33

Republika BiH ti se mnogo zahvaljuje,glasajte iskljucivo za Dodika.

Name

Re navodni boraz

30.04.2020 18:40

Da mi je tvoju glavu da se naspavam

Name

Duca

30.04.2020 18:54

Bravo tako i ja mislim Na kraju ko je taj ustav i uopste i pisao nego izdajnici srba iz Sdsa

Name

re šverc borče

30.04.2020 19:06

ti ko da si s njim ronhil švercovo, dok je sirotinja il ginula il bez udova ostajala il su i dan danas teška sirotinja već 30g..... originalnije bi ti stajo nik "RONHIL PRVE KATEGORIJE"

Name

za borca prve kategorije

30.04.2020 19:57

nisi ti kraj borca ni prosao ti si u ratu Mili bio prva ruka idiotcino,,glava ti sluzi da neukisuje u stomak,,aajjjaaajjj popi lijek i na spavanje

Name

mrs

30.04.2020 20:00

budalo

Name

za ovogPartizana

30.04.2020 20:28

Kakav si ti borac kupio te Dodo sa saku jada i ti sad tu sviras kur..

Name

Re

01.05.2020 05:29

Ti si jedno veliko nista! Ispranog mozga i uz to centrifuga odradila svoje. Zalim te.

Name

Re BORAC PRVE KATEGORIJE

01.05.2020 05:51

Jel ' ti to o svom ratnom komandant, koji je rat vodio švercujući cigare i naftu?

Name

a sad reklama

30.04.2020 18:26

Ovo me podseca na ono:" jedite biljnu mast, time produzujete zivot i vama i nama",porucuju svinje.

ODGOVORITE
Name

germa

30.04.2020 18:29

Sve potpisujem. Samo i dodajem. Neustavan je Zakljucak Rep. staba za vanredne situacije kojima se ogranicava kretanje stanovnistva, penzionera jer se kretanje moze po Ustavi ograniciti samo ZAKONOM, a akt Staba nije zakon, vec zakljucak koji se nigdje ne objavljuje. Mozete zamisliti da neko nama gradjanima zabrani kretanje, a da se taj akt koji ima karakter opsteg akta ne objaljjuje u Sl.novinama RS. Pa u glasniku se objavi kada Vlada donira jebeni racunar skoli , a ne objavljuje se akt kojim se nama ogranicava kretanje. Takodje, neustavan je ZAKLJUCAK REPUBLICKOG STABA KOJIM SE ZABRANJUJE RAD PRIVREDNICIMA, JER SE RAD , KOJI JE USTAVNA KATEGORIJA MOZE ZABRANITI SAMO ZAKONOM. Rep. stab nema ovlascenje da zabrani nekome rad, Stab nije institucija koju poznaje Ustav, to je ad hok tijelo formirano Zakonom o zastiti stanovnistva od zaraznih bolesti i koje treba da predlaze institucijama mjere, a ne da ih donosi. Stab je trebao , ako je mislio da je u cilju zastite stanovnistva od KOVIDA potrebno ograniciti neka ustavna prava to predloziti Vladi, Vlada Skupstini, a Skupstina kroz zakon djelovati. Sve je naopacke, cini mi se potpuno svjesno uradjeno, jer je nemoguce da to pravnici u Skupstini i Vladi ne znaju. To samo govori da onaj ko odlucije ne jebe struku ni pet posto. A zna se ko je to.

ODGOVORITE
Name

Smislov

30.04.2020 18:35

U Srbiji i ovdje na snazi su dva tornada koji nikako da prođu. Decenije će trebati da se od njih oporavimo, zbog onih koji će tamo zbog 100 Eura i ovdje zbog 100 KM sve zaboraviti i opet glasati za njih.

ODGOVORITE
Name

100 km

30.04.2020 19:59

Pa ako se prodaju za 100 kma za cetiri godine mandata uzeceim se sto put vise onda neka daju glas

Name

Xxx

30.04.2020 18:40

Samo je falio Dodik na zabavi u Nevesiju

ODGOVORITE
Name

Radovan

30.04.2020 18:43

Borac prve kategorije je vjerovatno ranjen u glavu da ti kažem jednu stvar jebo te mile ronhil sad je meni žao što sam ratovao za ove bitange sta imas što si borac i ja neki borac prve kategorije al sreća promašili glavu

ODGOVORITE
Name

re Radovan

30.04.2020 20:02

E moj druze nije on ranjen samo u glavu on je retardiran idiot ,,taki kao ovaj borac ako uopste jeste on bi za 100 km izdo i prodo drzavu i vjeru i sve mnogo opasan konj

Name

Vječiti opozicionar

30.04.2020 18:44

Prenio je sve nadležnosti u Sarajevo i na člana predsjedništva, izdaja Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

Ko

30.04.2020 20:58

jos samo reci koje prenio indirektne poreze na nivo BiH?

Name

BL

30.04.2020 18:45

Citali ste ovih dana. dodik ukida polako rs. sve prebacuje na drzavu bih. kvinta ce sa njim radit i dobit ce jos jedan mandat. a ovo je sve da ne bude neka pobuna ili protesti.

ODGOVORITE
Name

sanjaj

30.04.2020 20:58

ala lazes muslimanska botino. to su tvoji mokri snovi

Name

Milenko Nišević

30.04.2020 18:50

KRDO,STADO,ROJ,ČOPOR.neka se svako pronađe kome pripada SCHENKER ima 72.000 radnika u 40 zemalja svjeta A u D.O.O R.Srpska jedan vlasnik ima 900.000 kmetova...ovde narodi imaju vjekovnu bolest i poremećaj da se zaljube u svoje Tiranina kažu da je ljubav SLEPA.

ODGOVORITE
Name

Luka

30.04.2020 18:50

Sto ne bi ,lik sebi napravio privatnu drzavu, obrće milione, a ti narode 9 januara masi sa zastavicama, a onda 4 godine mandata mu jebi mater, sto nemas od cega da zivis,nije on kriv vi ste..

ODGOVORITE
Name

tako i treba

30.04.2020 20:06

traziliste gledajte sve zatvori u kuce samo pusti za izbore da zaokruze,,ovce su uvjek bile za sisanje....narod tako hoce sad nek ispasta

Name

Nemanja

30.04.2020 18:51

Pablo eskobar!

ODGOVORITE
Name

Goran

30.04.2020 18:51

Svemu dodje kraj i ovoj će koroni doci kraj!

ODGOVORITE
Name

marko

30.04.2020 18:52

Pa,sto se narod ne buni,nema muda,a mogli su u ratu voditi u logore ljude neduzne,koji su bili druge vjere.Sve se vraca,sve se placa.Ne mislim ovdje samo na Srbe,nego na sve tri konfesije

ODGOVORITE
Name

B L

30.04.2020 19:23

Tako nam i treba!Jedinstvena prilika je bila da se Banja Luka digla uz Davora i da je svakodnevno pred Boskom bilo 50 000 ljudi...Nije Mili bilo svedno,osluškivao je on sa strepnjom sta ce se desavati...Dobi izbore,silom rastjera...i posta nikad gori!

Name

re

30.04.2020 19:23

Npr. Manjaca, Susica, Luka, Keraterm...

Name

re

30.04.2020 21:40

Omarska, Trnopolje

Name

Može li...

30.04.2020 19:04

Može li opozicija ili neko u RS da pokrene pitanje ustavnosti svega navedenog. Mi običan narod nemamo ništa od ovakvih tekstova koje vjerovatno pišu ljudi od zanata. I nemam razloga da im ne vjerujem. Treba znanje iskoristiti u sveopšte dobro- za korist naroda. To narodu treba. Dakle, narodu treba dokazati (a ne samo pokazati) da nešto ne valja i znanje iskoristiti da se to što ne valja promijeni na bolje-u korist cijelog građanstva.

ODGOVORITE
Name

Tuta bugarin

30.04.2020 19:15

Kako ovi iz vlasti nisu našli krštenog doktora za svog poltrona? Ni stevandić ni ovaj đajić ne znaju pričati, ne možeš ih slušati, to pršti, to šušti, škripi... da bog sačuva

ODGOVORITE
Name

Milos bl

30.04.2020 19:19

Živio Mile i snsd i REPUBLIKA SRPSKA TOOOOOO BRATE MILEEEEEEEE!!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Moj Milose

30.04.2020 20:34

moj Milose nebi bilo lose da i ti odes na testiranje ove korone pa onda na pelcovnje,,vidis da buncas konjo totija tepam ti si veliki konj...

Name

Re milos

01.05.2020 06:39

Koji je to konj garant drot vajler poslušnik savršen glupi vojnik sekte crvene liječi sizofrenicaru

Name

Zna se kako dalje

30.04.2020 19:21

Postupati u tom slucaju. Izvolite, ako postoji ista od institucija u RS a i BiH?!

ODGOVORITE
Name

Nik Sloter

30.04.2020 19:22

Samo budite dosledni,sve je prepisano od AVa.

ODGOVORITE
Name

Xyz

30.04.2020 19:34

Trazili ste gledajte.

ODGOVORITE
Name

Savo samac

30.04.2020 19:42

I jest državni udar uzo Sve u svoje ruke i gotovo

ODGOVORITE
Name

Milan BL

30.04.2020 19:53

Bosna i hercegovina je jedina drzava u kojoj mi zivimo ,licna karta bosna,saobracajna od aut bosna ,i ono najvaznije pasos bosna ,mozete d se protivite koliko hocete ja sam srbin ali se ne stidim bosne a vise se stidim ovih nasih patriota koji nas zavise u crno . Dakle bosna i hercegovina je nasa jedina drzava. Republika srpska je samo slovo na papiru i ovo sta se desava je kriv narod ,izadjite na izbor pa glasajte protiv a ne ljudi vladaju sa 30 % stanovnistva vec 20 godina ,a zasto zato sto vas je 45 % koji ne izlazite na izbore nepismeno mislite o tome . To su sve cinjenice. Vrlo brzo ce se pokazati ko je pokro najvise. Ako se svi probudite iz zimskog sna i otvorite malo oci u oktombru.

ODGOVORITE
Name

Laznjak

30.04.2020 22:15

Jugoslavija je imala svoj crveni pasos jedna od najboljih, JNA 4 silu u Evropi, pa se raspala.Sta ti znaci te gluposti licna karta, vozacka, pasos su BiH? E sad mi lijepo reci ko ti izdaje tu licnu kartu? Mup Republike Srpske :)))) a da si srbin, nisi, samo glumis

Name

Nostradamus

01.05.2020 06:15

Za Laznjak.Pokusat cu ja da vam nesto objasnim odnosno napisem,a ti o tome razmisljaj.Moguce da ne znam mozda grijesim ti ces o tome razmisliti.Nemam nista protiv bilo koje stranke niti protiv muslimana ni hrvata.Nacionalne stranke su SDA i HDZ bile u ratu i ostale i dan danas i okupljaju svoj narod.Snsd je interesna grupa odredjenih ljudi i ona nije nikakva nacionalna ,a pogotovo Srpska stranka.Mi smo svoju stranku svoju vjeru prodali za veceru.Da li je to tako razmisli.U SDA stranci nema ni jednog Srbina niti Hrvata na bilo kojoj funkciji u stranci.HDZ takodje nema niti jednog Srbina ili muslimana na funkciji.Snsd je stranka u kojoj je izvjestan broj i muslimana i Hrvata na nekim funkcijama.I dan danas Srbi ne glasaju za SDA i HDZ ,ali i Hrvati i muslimani glasaju za Snsd.Mozda ja to sve ne razumijem ili ne znam mozda i nije tako sam provjeri.

Name

SRP

30.04.2020 19:53

Nije ovo drzavni udar, ovo je diktatura i jednoumlje koje mi trpimo vec 20 godina i vise. Drzavni je udar nesta sto se pojavi odjedno iznenada. I ako nesta nepreduzmemo trpicemo ovo jos sledecih 20 godina a mozda i vise.

ODGOVORITE
Name

Mrki

01.05.2020 06:38

Nismo mi drzava da bude drzavni udar valjda etiteski udar. Sazdreli smo za policiju pod jednim nazorom mi sve sto imamo zloupotrijebimo..?

Name

Milan

30.04.2020 19:58

Ako je autor ovog teksta toliko siguran u ovo što tvrdi neka odmah pokrene postupak ocjene ustavnosti odluke o proglašenju vanrednog stanja i neka ga gura do Evropskog suda za ljudska prava. Eto mu odlične prilke kako da zaradi novac u ovom sporu. Ja bi tako uradio da sam toliko ubijđen kao što je on.

ODGOVORITE
Name

Udar

30.04.2020 20:05

Ostani kod kuce A oni sa dugim cijevima glume silu?

Name

Milan za Udar

30.04.2020 20:22

Ti slobodno šetaj po

Name

Milan za Udar

30.04.2020 20:24

Ti slobodno šetaj po gradu ako ti tvoje zdravlje i tvoj život ništa ne znače. Imaš pravo da skočiš u rijeku ali ne nagovaraj druge.

Name

slazem se

30.04.2020 19:59

ovo su teroristicke mjere.... zatvaranje bolesnih je karantin a zatvaranje zdravih je teror. I mora da stane.

ODGOVORITE
Name

Regan

30.04.2020 20:04

Jos '92 ja sam vidio da ovo nece uspjeti,mi kao narod smo losi ljudi,povodljivi,potkupljivi,primitivni,I zato imamo to sto imamo

ODGOVORITE
Name

srb

30.04.2020 20:39

Svakome po zasluzi

Name

Silni

30.04.2020 20:47

Trebate pozvati Nato snage za uspostavu poretka i opozicija da preuzme vlast.Sad je prilika u ovom vrtlogu, pa da svi pokrepamo.

ODGOVORITE
Name

Nenad

01.05.2020 11:28

Nato ne podrzava opoziciju.

Name

Igipop

30.04.2020 21:01

Idi se liječi

ODGOVORITE
Name

Bojan Starcevica

30.04.2020 21:07

Kakva je ovo galama,kakvi su ovo prijeteci glasovi,sta se dere ovaj na snimku pred kraj,ostacemo kod kuce sta galamis koji vrag ??? ......

ODGOVORITE
Name

Igi

30.04.2020 22:23

Na osnovu clana 69 koji ste spomenuli na pocetku NS RS proglasila vanredno stanje, to sto opozicija nema vlast pa podstice narod na nemire jer im to koristi je jedna stvar, hvataju se politicki poeni za izbore, SNSD ima vecinu i boli ih briga, stoga na kraju narod koji je kako prijatelj kaze ne opjevana stoka biva samo iskoristen.

ODGOVORITE
Name

Banjalučanin

01.05.2020 00:44

Svaka čast novinaru Slaviši Rakoviću! Već dugo nisam vidi da neko kod nas obavi ovako vrhunski svoj posao, u bilo kopjoj profesiji, a pogotovo novinarskoj. Ovaj čovjek je svjetlo u medijskom mraku cijelog Balkana. A na aktuelnu gamad na vlasti, kojoj je jedini zadatak da demontira RS, šteta trošiti riječi. Tu pomažu samo vješala.

ODGOVORITE
Name

istina

01.05.2020 01:38

re rahat jeste policija jako fino opremljena ali pazi da se ne okrene protiv tebe I tvoje porodice.Ja sam sluzio JNA pa se ta ista JNA okrenula 92 protiv naroda a bila je isto dobro opremljena pa je mogla da radi to sto je uradila,ali nikad vise brajko ja ne vjerujem ni jednoj uniformi osim vatrogasnoj

ODGOVORITE
Name

istina

01.05.2020 01:42

re rahat ako tako vjerujes policiji zasto "NARODNA' policija nosi fantomke ? Pa jednostavno kad te bude penrkala da ne prepoznas komsiju, strica, ili nekod drugog od svoje porodice ili prijatelja.Razmisli malo!!

ODGOVORITE
Name

Nikola

01.05.2020 01:59

Crvena Banda, je uspjela napraviti privatnu mafijašku državu! Dokle? Ko zna, nove ideje su Dodikova familija preuzima sve!

ODGOVORITE
Name

Sana

01.05.2020 05:10

Za sve ovo je kriva opozicija. Kilava , nestrucna , razjedinjena , bezidejna. Opozicija koju vodi Drasko sa srednjom skolom i njemu slicni. Digni se inteligencijo i spasi nas.

ODGOVORITE
Name

Dragan Modriča

01.05.2020 05:48

Počnomo od lokalnih izbora da vidimo jesmi li najzad naučili lekcije na kojima smo padali toliko godina.

ODGOVORITE
Name

Danilo

01.05.2020 06:05

Mile je "Bog", kako to ne shvatate? Covjek je sposoban politicar, dokazao je to milion puta. Trpate ga u zatvor godinama, kaznjavaju ga, sankcije, prijete, nema sta ne rade, a on izadje na izbore i sve pomete. Opet ce uzeti izbore i to bas ubjedljivo.Manite se mrznje ljudi, pocnite voliti Milu, bit ce vam bolje sigurno. Morate malo raditi, boriti se, nema nista sa grane. BN portal ne daje pare, dzaba trosite energiju pisuci izlive mrznje. Mogu da razumijem dio ovih nasih vjekovnih neprijatelja sto mrze i Republiku Srpsku i sve Srpsko. Mogu i ove sto su neki mijesani, ni tamo ni vamo, nemaju ni vjeru ni naciju, ko fol neki gradjani ili sta vec, ali ima na ovom portalu i zaludjenih Srba, njih ne mogu da razumijem. Njih pitam da li znaju koliko Republika Srpska isplacuje penzija, koliko invalidnina, socijalnih pomoci, borackih dodataka i desetine drugih raznih davanja??? Da li znaju koliko imamo radnika? I opet funkcionisemo. Nije dobro ali se zivi i zivjet ce se... Srecan 1 Maj ljudi...

ODGOVORITE
Name

Re Danilo

01.05.2020 06:40

Kako ce se zivjeti ? Kao robovi Danilo to nije zivot , protiv toga se nas narod borio vijekovima, da ne bude rob. I on ce proci kao svi oni koje ce narod otjerati.

Name

Danilo

01.05.2020 06:44

Zbog takvih kao ti namjeste se izbori. Ti si sigurno jedan od poltrona i uhljeba Ja ti savjetujem da se lijecis i da ne preskaces medicinu. Tesko zemlji po kojoj hodas.

Name

Serbforever

01.05.2020 06:54

VAZDUH TREPERI KO DA NEBO GORI SPREMA SE OLUJA SRETAN VAM 1 MAJ DRUGARICE I DRUGOVI!!

Name

Danilo

01.05.2020 07:17

Kakvi ste vi likovi. Citav svijet priznaje izbore i kaze sve ok, samo vi pricate o namjestanju izbora. Bas ste gubitnici, a tek vam slijedi potop... Glasao bih ja za opoziciju ali nemam za koga, svi presli u Miline. Ostala vas sacica koje odrazava mrznja ali popusti ce i vas...

Name

Nenad

01.05.2020 11:38

Danilo.SDA je nacionalna stranka koja okuplja muslimane za mrznju protiv Srba u SDA stranci na bilo kojoj funkciji nema ni Srba ni Hrvata.HDZ je Hrvatska stranka u stranci nemaju ni jednog muslimana ili Srbina na nekoj funkciji.SNSD je interesna grupa jedini primjer komunizma u Snsd-eu na funkciji u stranci ima i muslimana i Hrvata kao i ovih kako ih nazivas mjesance.To znaci jedino Srbi nemaju ili nesmiju da imaju nacionalnu stranku jer Snsd nije Srpska stranka i za nju glasaju i muslimani i Hrvati i mjesanci zbog toga ce opet da pobijede.