БиХ креће у измјене Устава и Изборног закона, мора се вето уклонити и омогућити "пренос надлежности"

Лидери најважнијих државних институција састат ће се у наредних неколико дана како би започели процес реализације 14 кључних приоритета које је пред Босну и Херцеговину поставила Европска комисија, а чије је испуњавање неопходно да би БиХ добила статус кандидата за чланство у Европској унији (ЕУ).

Босна и Херцеговина 30.04.2020 | 13:49
БиХ креће у измјене Устава и Изборног закона, мора се вето уклонити и омогућити "пренос надлежности"

Радну групу ће чинити чланови Предсједништва БиХ, предсједавајући Савјета министара БиХ и његова два замјеника, те чланови колегија оба дома Парламентарне скупштине БиХ. С друге стране, предсједавајући Савјета министара БиХ је задужен да у наредних седам дана покрене иницијативу за одржавање сједнице Колегија за европске интеграције и Дирекције за европске интеграције с циљем иницирања израде Акционог плана за реализацију 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије.

Планирано је да тај Акциони план усвоји Савјет министара БиХ у року од 30 дана од иницирања његове израде, а он би требао садржавати конкретне мјере, надлежне институције, јасно утврђене и мјерљиве индикаторе, те рокове за реализацију. То у пракси значи да би БиХ у наредних нешто више од мјесец требала добити оквире примјене кључних реформи за БиХ.

Једна од тих реформи је и реформа Устава БиХ и изборног законодавства, с обзиром на то да је Европска комисија пред БиХ поставила обавезу провођења препорука ОЕБС-а и Венецијанске комисије у контексту одржавања избора, али и, што је још важније, обавезу поступања према пресуди Европског суда за људска права у предмету "Сејдић и Финци".

Наложено је и унапређење институционалног оквира, које би подразумијевало могућност држави да привремено остварује надлежности других нивоа власти ради спречавања и отклањања повреда права ЕУ-а. Истовремено је затражено и уклањање права вета у процесу доношења одлука.

Предвиђено је и формирање Врховног суда БиХ, чему су се у протеклим годинама противили политички званичници из РС, али и реформа Уставног суда БиХ, која би укључивала и "рјешавање питања међународних судија".

Усвајање новог Закона о Високом судском и тужилачком вијећу (ВСТВ), који се већ дужи временски период "крчка" у Министарству правде БиХ, такође је обавеза коју од БиХ тражи Европска комисија.

С обзиром на то да је Брисел добро упознат са изазовима са којима се суочава БиХ, те су у стању препознати кључне приоритете чија би реализација резултовала и функционалнијом државом, у контексту реформе правосуђа је затражено демонстрирање напретка у остваривању резултата проактивних истрага, потврђених оптужница, кривичних прогона и правоснажних осуђујућих пресуда у предметима организованог  криминала и корупције, укључујући и оне на високом нивоу.

Након што усвоји Акциони план, Савјет министара БиХ би требало најмање једном мјесечно извјештавати Предсједништво БиХ о оствареном напретку, али и о потешкоћама у имплементацији Акционог плана.

Посљедњи заокрет у приступу европским интеграцијама посљедица је и састанка лидера најважнијих политичких странака са званичницима ЕУ-а, који се, према информацијама Фактора, одржао у понедјељак у Сарајеву. На њему је, сазнајемо, постигнута сагласност за примјену кључних реформи, али и деблокаду рада државних институција, које су, подсјетићемо, у периоду прије пандемије корона вируса биле у потпуној блокади због (не)активности званичника Савеза независних социјалдемократа (СНСД) и њиховим сателитским странкама.

(Фактор) 

Коментари / 77

Оставите коментар
Name

Гледај

30.04.2020 12:07

Екипе. Хахахах

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

30.04.2020 12:42

"екипа" би требала пренијети надлезност комплет на неку уредјену западну земљу,пик Тито на Њемачку.

Name

Ре

30.04.2020 12:50

Нема овде ни преноса надлезнисти нити измјена и договора, овде се не могу договорити око подјеле ММФ кредита а не ста друго, а све због националне нетрпељивости која не блиједи нити це икада. Ваљда це то и странци схватити ускоро јер је то најбоље за све народе.

Name

Ипе

30.04.2020 12:56

О договорит це они за лову,па види их на слици,ко пљачкаси банке,маске рукавице,свако прати у једну страну,хаха,а сад це и ауто по њих.

Name

Рере

30.04.2020 13:05

Бице и преноса овласти на БиХ и договора и нових надлезности и новог устава.БиХ пут ка ЕУ.Босна иде у ЕУ ко то неце мозе у Србију или Турску или у цро и .

Name

РЕЕ

30.04.2020 13:41

ЉЕПО ИМ СТОЈЕ ОВЕ БРЊИЦЕ , НЕКА ИХ ТРАЈНО НОСЕ

Name

Напред БејХа!

30.04.2020 13:42

Ови папци су до сада као несто радили?

Name

Министар

30.04.2020 13:45

Јел неко на референдуму потврдио да народ зели пут у еу? Укидање вета подразумијева централизацију а званицна политика еу је да се свугдје подрзава децентрализација. По мом мисљењу ако ово тразе треба зауставити пут ка еу. У бих се трази централизација а од Србије одрицање Косова и Метохије. Знаци да је захтјев еу да се одрекнемо насих навионалних интереса. Само лудак на то мозе пристати. Дто знави д аце миле потписати.

Name

Ре ре ре

30.04.2020 15:21

Идемо у ЕУ након сто се подијелимо.

Name

Ререре

30.04.2020 15:44

Будале које форсирају цјеловиту БиХ на силу која је реално немогуца нису свјесни да им зивот продје у националним тензијама и препуцавању умјесто да будемо комсије које це економски сарадивати а политицари се бавити само економијом.

Name

А сто је немогуца

30.04.2020 16:07

Родили смо се многи у могуцој. Немогуца да мозес пљацкати и РС и БиХ!

Name

Нострадамус

30.04.2020 17:27

За Ре.Па јеси ли ти схватио ста писе у тексту.Нема висе да неко стити витални национални интерес нема вета нема да институције Републике Српске доносе одлуке него оне це бити само да проводе одлуке Сарајева тј.дрзаве БиХ.Нецес висе од Миле цути да прица о референдумима о Суду и Тузиластву БиХ сада це мо да плацамо цех сто смо му вјеровали.Слиједи мозда цак и укидање НС Републике Српске јер це се преименовати у Скупстина Милорада Додика и слузит це да се контролисе проводи ли се закон БиХ.Видјет це мо ста це бити убрзо и укидање полиције Републике Српске,нове униформе се морају набављати ове иду у музеј.А нове униформе це мо ми морати да платимо у виду неких акциза пореза итд.

Name

Нострадамус

30.04.2020 17:32

@За министар.Какав рефередум сада је Додик досао на своје мјесто и Срби се висе не питају и Република Српска остаје само као дио БиХ.

Name

господари бх

30.04.2020 19:19

Ова тројица маскираних прави јахаци бх апокалипсе

Name

Марко

30.04.2020 22:07

Камелеони. Мјењају дресеве по потреби.

Name

за,ре

01.05.2020 10:25

Које то националне нетрпљивости магарцино,ста ти то смета неција националност,једино ако си настројен национал-фасистицки а изгледа да јеси,инаце нормалну цовјеку несмета ниција нација ни конфесија то је богатство Дрзаве.А ова тројка горе немогу се договорити колико који мозе украсти и опљацкати новца од народа,не због националне нетрпљивости то је фарса.Доста це јос ријеке смеца однијети док ова горе тројка донесе напредак народима у БИХ независно од националности.

Name

Ветеран

30.04.2020 12:10

Ја лично у овој БиХ више ником ништа не вјерујем!Све је дно дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

карамболаза

01.05.2020 10:29

За реформе устава треба сакупити Еxперте свих струка и сколоване људе,Немогу цобани реформисати устав као ови на слици.

Name

Самир

30.04.2020 12:13

Док год се прица о " србима,хрватима,босњацима-муслиманима" а не о "људима" ово је само млацење празне сламе и нема напретка у овој земљи. Добар дан свима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Самир

30.04.2020 14:10

Што пишеш коњу Бошњацима-муслиманима,довољно је само Бошњацима,није ни чудо што нам други пишу историју кад имамо глупане попут тебе.

Name

Док год

30.04.2020 16:11

Немамо правну дрзаву, моралну и одговорну власт, док год гледамо то а не веиједноати које су потребне, нема напретка. Је ли неко види разлику измедју људи, осим да је огромна вецина сиромасних а мања група екстра богатаси,који су нас пљацком унистили....

Name

Баки

30.04.2020 12:14

Па крените вец једном засто сте цекали тако дуго нисте ни ви вјецни оставите несто добро иза себе младима јер бас ниста посебно нисте урадили срамота а плацени сте добро за нерад опет од свог народа који је вјеровао направицете несто!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да хоце вец једном

30.04.2020 13:28

Да хоце вец једном и то, па да иде у затвор гдје му је и мјесто, да за криминал и безвлаце све врсте у РС, тј у БиХ.

Name

Петар Добој

30.04.2020 12:17

Наравно да од овога неће бити ништа. Брига политичаре за Европу. Они су по примањима прешишали Европу. А ти народе сједи у бус па пут Европе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

30.04.2020 12:19

Па јел БиХ потписала да иде у Е.У..или није као што казе нас предсједник Миле Додик???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Он је расцерацен

30.04.2020 20:02

Ста год радио ресетке звецкају.....

Name

Дзоо

30.04.2020 12:19

Хвалим те Бозе стегни гамад да висе не пљацкају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клептократија и идиократе

30.04.2020 12:20

Највећи проблем Републике Српске су похлепни лицемјерни неморални егоистични политичари и државни службеници повезани са похлепним бизнисменима којима државне функције служе искључиво као ресурс за приватни бизнис а народ који пропада због таквог њиховог односа према Отаџбини посматрају само као колатералну штету. Отаџбина вапи за Истином, Слободом, Правдом, Отаџбина презире похлепу, неморал, презире људе који је бахато искориштавају. Помозимо Отаџбини. Ко ће ако нећемо ми ? Када ако не сада ? Само Истина нас може ослободити. Долази ново вријеме. Подигнимо погнуте главе, покажимо достојанство. У славу Бога и наших часних Предака и за добробит наших Потомака рецимо коначно НЕ неправди, клептократији и идиократама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.04.2020 13:02

Отадзбина отадзбина и опе отадзбина,која бре отадзбина откани се бре тога.

Name

Па

30.04.2020 13:41

Немају висе ста ни пљацкати све јевопљацканооо ебсад нека крену постено и сами себе појапсе и врате помраденоооо!!циркус балкански безакоње царује лопови изнад закона бахате се у својим царствима а народ од рата препустен сам себи !!растјеран опљацкан !!и

Name

Три Мрцине на Слици

30.04.2020 12:21

Ову тројицу склонити из политике као и политичке репове који се за њима вуку као први услов да уопште крене напред један центиметар.Они вуку назад,то је проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трла баба лан

30.04.2020 12:22

По ко зна који у низу игроказа медјународне тј ЕУ мафије. Не ферма вас Додо на под разно! Зиви били па видели!

ОДГОВОРИТЕ
Name

гласац

30.04.2020 12:22

Нико не говори о постеном приказу броја гласова помоцу електронске регистрације оних који су гласали а све друго им битније

ОДГОВОРИТЕ
Name

електроника

30.04.2020 13:07

Само електронско гласање и нека буде исправно па коме опанци коме обојци,,,,,али код нас то никад неце бити политицари су мафијаси лопови

Name

Све сто цовјек направи

30.04.2020 16:19

Цовјек и контролисе.

Name

Никола

30.04.2020 12:44

Да се може доци до пара са њихових тајних рацуна, не би Босни требао никакав кредит од ММФ а....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

30.04.2020 12:45

Сад ће они глумити велике градитеље БиХ док не добију изборе.После ће бити све по старом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Братислав

30.04.2020 12:46

Сви за једног један за све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

30.04.2020 12:47

Чуј Додик преноси надлежности зар он није увијек био за оцјепљење!? Е моји луди Срби,шта сте изродили!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.04.2020 12:55

Па додо је од поцетка..кариере..био ..како вјетар дува.. ницему од њега се онај ко га познаје не цуди

Name

Драгица БЛ

30.04.2020 12:48

Кад ова двојица имају бјеле маске засто овај нас дебил на њуски има боју пелене. Боље не заслузује ал ипак је отисо у главни град.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашид

30.04.2020 12:54

Само напред,укините и ово мало права што имају градјани.па ћемо сви заједно у пм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена Бабић

30.04.2020 12:54

Колико је политика прљава, доказ је што се њоме не желе бавити умни и часни људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.05.2020 02:50

Није први пут у историји да се то десава,сјети се пада Рима...

Name

Драган Ивковић

30.04.2020 12:55

Да се може доћи до пара са њихових тајних рачуна, не би БиХ требао никакав кредит од ММФ-а...

ОДГОВОРИТЕ
Name

??

30.04.2020 12:57

Неце висе бит блокирања?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоогл

30.04.2020 12:58

Сад се кроји дрзава знаци МИЛЕ ПРОДАО РС...ПРОМЈЕНИ УСТАВ И ПРНУЛИ СМО У ЦАБАР.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Об је разапет

30.04.2020 13:50

Измедју затвора онако или овако! У сваком слуцају, неизбјезан.

Name

Реално гледано

30.04.2020 13:01

Ови захтјеви су такви да се сви могу испунити за 30 дана, а могу Бгм и да се развуку на 100 година... Значи можемо у ЕУ са 1.1.2021., а можемо чекати и да се распадне па да не уђемо... Све је до народа... Ми можемо причати како ови дотични са слике нешта одлучују, ал Бгм на изборима ми који изађемо да гласамо у великој вечини закружимо ове билмезе... Значи за нас је најбоља она народна: САМ ПАО, САМ СЕ УБИО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрачајски прото

30.04.2020 13:01

Па најбоље би било да ви ово прогласите својом царевином. У ствари ви то и јесте, само вријеме није да се јавно каже. Имате своје хареме, имате своје робове, своје законе, имате све што пожељети можете, самот вам још мухур вали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опрез

30.04.2020 13:04

Добијање на времену док се не реализују кредити и узму сви други новци које је могуце узети.А потом, блокада за један дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гола истина

30.04.2020 13:15

Нашим уласком у ЕУ наши политичари би имали мање плате! Шта мислите, жури ли се њима?! Све је јасно к'о дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

80%

30.04.2020 19:55

Их и не зиви од плате, одеwцице ае скроз. Имају са стране.... То им слузи само да цувају сто су попљацкали и даље пљацкају.....

Name

ОВО ЈЕ ИЗДАЈА

30.04.2020 13:21

Ако укинете ентитеско гласање, омогућите Савјету министара да преузима овлашћења ентитета, формирате Врховни суд од Републике Српске нема ништа. Очекујем од СНСД-а као и досада: Да јавно све одбијају и оштро вербално дјелују, помињу референдуме итд, а да тајно све ово потпишу. Тако је било и за НАТО...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Укинути ентитет

30.04.2020 16:19

У затвор криминалце и поцети како треба. Миле це то одрадити, али само да не одради сто ста друго јос стетно по питању БиХ.... дугови, ресурси.....

Name

Драшко

30.04.2020 13:22

Нека раде и држе маске на лицу. Пуно боље него прије каад смо им гледали фаце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милосмрд УСТАШОИД ЛАКТАШКИ

30.04.2020 13:24

ЕТО,ЈЕСАМ ВАМ ОБЕЋАО,СВИ СРБИ У ЈЕДНОЈ........?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Његова кућа српска

30.04.2020 13:26

Нема од овога ништа. Српски члан Милорад Додик ће чим прође вирус организовати референдум о независности Републике Српске и отцијепити свој ентитет. При томе мора окупирати Брчко дистрикт,да би саставио два комада у један, али то није проблем, има се с ким има се с чим. Ово произлиази из предизборне кампање поменутога, а биће једног лијепог дана, кад би се зааааааееее...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лутак искрвљеног лица

30.04.2020 21:30

Дејтонски споразум лијепо каже да ентитети немају право на одцјепљење.Шта ти није јасно?Уђемо лијепо у ЕУ и нема граница,нема Дрине, Саве,нема Проиентер,нема Бакир, Човић.Сви ће да буду космополите као када одеш у ,,мрску"Њемачку,чланицу ,,мрског"НАТО савеза који је створио п.ц.

Name

Рале

30.04.2020 13:40

Ако ово одраде, европа им гарантовала да остају на власти па макар крали на оци бираца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да одраде

30.04.2020 16:12

И у цузу.....

Name

Јелена

30.04.2020 13:41

Пљацкаси народа и дрзаве,иза којих ниста неце остати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрина

30.04.2020 14:18

има у бих и добрих вијести понекад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТИТО

30.04.2020 14:19

САСТАЛЕСЕ ТРОЈИЦА ФАСИСТА КОЈИ УНИСТИСЕ СТА ВИДЕ ОЦИМА. СИГУРНО ХОЦЕ КРЕДИТ ММФ ТУСУ ПРВАЦИ СВЕТА.МОЗДА ДОДИК ТРАЗИ ДОЗВОЛУ РАДОНЦИЦА ИДЕ ПРОСИТ СРБИЈУ НАЈ ЛЕПСЕ КОД ХРАМА СВЕТОГ САВЕ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

30.04.2020 14:34

Сад ће додик глумити великог србина бити против преноса надлежности па референдум па сто чуда док опет недођу они амбасадори квинте и лупе шаком о сто ,аи није им тешко само му запријете о поријеклу имовине и он све пристаје а глупи народ мисли види патриоте види борца за српску види громаде а он цвили ко миш кад га ови нагазе.

Name

Хоце

30.04.2020 16:38

Док избори се одраде....

Name

Јелена

30.04.2020 14:46

Бандити спремни за акцију само им фали пајсер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗВОРНИК

30.04.2020 14:54

Ови су гори од милосрдног анђела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

30.04.2020 15:00

Вратите народу опљачкано , па у затворе , а не требате се бринути за даље куда и како . Већина вас презире , да ли вам то неко некада каже !?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дали

30.04.2020 15:07

постоје одвратнија и омразенија три типа у Б и Х??????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васи

30.04.2020 16:04

Ко је крив сто су ови људи ма власти? Наравно минско криви , биралисмо ове и ево ин сад на власти. Сто сад кукамо? Докле год нам буде важније било дали је на водећим положајима “нас”или њихов овако Ве нам бити док смо зиви. Најгори начин је то да се манипулисе са људима и увјек измишљати непријатеља и кривца у другима а ми смо као и увјек добри а они ме ваљају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

30.04.2020 16:34

Знамо, све по плану, после избора то це те одрадити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјечити опозиционар

30.04.2020 19:10

Видимо да ће додик све надлежности пренијети на ниво бих и тиме испунити обећања међународној заједници, они су га довели он за њих и ради, издајник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.04.2020 20:10

Није битно ста ради,него да остане сто дузе на власти.

Name

Сотона

30.04.2020 21:10

Пљацкаси апокалипсе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

01.05.2020 07:39

Шта све јадна мајка роди, луди народ "изабере" да нас представља и да од 90 % државности Републике Српске, доведе у унитарну БиХ. Луди и неписмени народе, то вам је ваш милорад додиг и само гласајте за додига, побогу прочитајте нешто у животу. У ЦХ пред изборе, састају се породице и дискутују о дотадашњој власти, ако су радили за корист грађана и породице, гласају опет за њих, ако нису, бирају друге, а ви што овај више лаже, ви дајете више подршке, стварно смо јадни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

е стварно

02.05.2020 08:14

Види тима! Хе хе хе свако гледа на своју страну. Мо'с мислити како се "договарају".

ОДГОВОРИТЕ