BiH kreće u izmjene Ustava i Izbornog zakona, mora se veto ukloniti i omogućiti "prenos nadležnosti"

Lideri najvažnijih državnih institucija sastat će se u narednih nekoliko dana kako bi započeli proces realizacije 14 ključnih prioriteta koje je pred Bosnu i Hercegovinu postavila Evropska komisija, a čije je ispunjavanje neophodno da bi BiH dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Bosna i Hercegovina 30.04.2020 | 13:49
BiH kreće u izmjene Ustava i Izbornog zakona, mora se veto ukloniti i omogućiti "prenos nadležnosti"

Radnu grupu će činiti članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Savjeta ministara BiH i njegova dva zamjenika, te članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH. S druge strane, predsjedavajući Savjeta ministara BiH je zadužen da u narednih sedam dana pokrene inicijativu za održavanje sjednice Kolegija za evropske integracije i Direkcije za evropske integracije s ciljem iniciranja izrade Akcionog plana za realizaciju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Planirano je da taj Akcioni plan usvoji Savjet ministara BiH u roku od 30 dana od iniciranja njegove izrade, a on bi trebao sadržavati konkretne mjere, nadležne institucije, jasno utvrđene i mjerljive indikatore, te rokove za realizaciju. To u praksi znači da bi BiH u narednih nešto više od mjesec trebala dobiti okvire primjene ključnih reformi za BiH.

Jedna od tih reformi je i reforma Ustava BiH i izbornog zakonodavstva, s obzirom na to da je Evropska komisija pred BiH postavila obavezu provođenja preporuka OEBS-a i Venecijanske komisije u kontekstu održavanja izbora, ali i, što je još važnije, obavezu postupanja prema presudi Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci".

Naloženo je i unapređenje institucionalnog okvira, koje bi podrazumijevalo mogućnost državi da privremeno ostvaruje nadležnosti drugih nivoa vlasti radi sprečavanja i otklanjanja povreda prava EU-a. Istovremeno je zatraženo i uklanjanje prava veta u procesu donošenja odluka.

Predviđeno je i formiranje Vrhovnog suda BiH, čemu su se u proteklim godinama protivili politički zvaničnici iz RS, ali i reforma Ustavnog suda BiH, koja bi uključivala i "rješavanje pitanja međunarodnih sudija".

Usvajanje novog Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), koji se već duži vremenski period "krčka" u Ministarstvu pravde BiH, takođe je obaveza koju od BiH traži Evropska komisija.

S obzirom na to da je Brisel dobro upoznat sa izazovima sa kojima se suočava BiH, te su u stanju prepoznati ključne prioritete čija bi realizacija rezultovala i funkcionalnijom državom, u kontekstu reforme pravosuđa je zatraženo demonstriranje napretka u ostvarivanju rezultata proaktivnih istraga, potvrđenih optužnica, krivičnih progona i pravosnažnih osuđujućih presuda u predmetima organizovanog  kriminala i korupcije, uključujući i one na visokom nivou.

Nakon što usvoji Akcioni plan, Savjet ministara BiH bi trebalo najmanje jednom mjesečno izvještavati Predsjedništvo BiH o ostvarenom napretku, ali i o poteškoćama u implementaciji Akcionog plana.

Posljednji zaokret u pristupu evropskim integracijama posljedica je i sastanka lidera najvažnijih političkih stranaka sa zvaničnicima EU-a, koji se, prema informacijama Faktora, održao u ponedjeljak u Sarajevu. Na njemu je, saznajemo, postignuta saglasnost za primjenu ključnih reformi, ali i deblokadu rada državnih institucija, koje su, podsjetićemo, u periodu prije pandemije korona virusa bile u potpunoj blokadi zbog (ne)aktivnosti zvaničnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i njihovim satelitskim strankama.

(Faktor) 

Komentari / 77

Ostavite komentar
Name

Gledaj

30.04.2020 12:07

Ekipe. Hahahah

ODGOVORITE
Name

Ipe

30.04.2020 12:42

"ekipa" bi trebala prenijeti nadleznost komplet na neku uredjenu zapadnu zemlju,pik Tito na Njemačku.

Name

Re

30.04.2020 12:50

Nema ovde ni prenosa nadleznisti niti izmjena i dogovora, ovde se ne mogu dogovoriti oko podjele MMF kredita a ne sta drugo, a sve zbog nacionalne netrpeljivosti koja ne blijedi niti ce ikada. Valjda ce to i stranci shvatiti uskoro jer je to najbolje za sve narode.

Name

Ipe

30.04.2020 12:56

O dogovorit ce oni za lovu,pa vidi ih na slici,ko pljačkasi banke,maske rukavice,svako prati u jednu stranu,haha,a sad ce i auto po njih.

Name

Rere

30.04.2020 13:05

Bice i prenosa ovlasti na BiH i dogovora i novih nadleznosti i novog ustava.BiH put ka EU.Bosna ide u EU ko to nece moze u Srbiju ili Tursku ili u cro i .

Name

REE

30.04.2020 13:41

LJEPO IM STOJE OVE BRNJICE , NEKA IH TRAJNO NOSE

Name

Napred BejHa!

30.04.2020 13:42

Ovi papci su do sada kao nesto radili?

Name

Ministar

30.04.2020 13:45

Jel neko na referendumu potvrdio da narod zeli put u eu? Ukidanje veta podrazumijeva centralizaciju a zvanicna politika eu je da se svugdje podrzava decentralizacija. Po mom misljenju ako ovo traze treba zaustaviti put ka eu. U bih se trazi centralizacija a od Srbije odricanje Kosova i Metohije. Znaci da je zahtjev eu da se odreknemo nasih navionalnih interesa. Samo ludak na to moze pristati. Dto znavi d ace mile potpisati.

Name

Re re re

30.04.2020 15:21

Idemo u EU nakon sto se podijelimo.

Name

Rerere

30.04.2020 15:44

Budale koje forsiraju cjelovitu BiH na silu koja je realno nemoguca nisu svjesni da im zivot prodje u nacionalnim tenzijama i prepucavanju umjesto da budemo komsije koje ce ekonomski saradivati a politicari se baviti samo ekonomijom.

Name

A sto je nemoguca

30.04.2020 16:07

Rodili smo se mnogi u mogucoj. Nemoguca da mozes pljackati i RS i BiH!

Name

Nostradamus

30.04.2020 17:27

Za Re.Pa jesi li ti shvatio sta pise u tekstu.Nema vise da neko stiti vitalni nacionalni interes nema veta nema da institucije Republike Srpske donose odluke nego one ce biti samo da provode odluke Sarajeva tj.drzave BiH.Neces vise od Mile cuti da prica o referendumima o Sudu i Tuzilastvu BiH sada ce mo da placamo ceh sto smo mu vjerovali.Slijedi mozda cak i ukidanje NS Republike Srpske jer ce se preimenovati u Skupstina Milorada Dodika i sluzit ce da se kontrolise provodi li se zakon BiH.Vidjet ce mo sta ce biti ubrzo i ukidanje policije Republike Srpske,nove uniforme se moraju nabavljati ove idu u muzej.A nove uniforme ce mo mi morati da platimo u vidu nekih akciza poreza itd.

Name

Nostradamus

30.04.2020 17:32

@Za ministar.Kakav referedum sada je Dodik dosao na svoje mjesto i Srbi se vise ne pitaju i Republika Srpska ostaje samo kao dio BiH.

Name

gospodari bh

30.04.2020 19:19

Ova trojica maskiranih pravi jahaci bh apokalipse

Name

Marko

30.04.2020 22:07

Kameleoni. Mjenjaju dreseve po potrebi.

Name

za,re

01.05.2020 10:25

Koje to nacionalne netrpljivosti magarcino,sta ti to smeta necija nacionalnost,jedino ako si nastrojen nacional-fasisticki a izgleda da jesi,inace normalnu covjeku nesmeta nicija nacija ni konfesija to je bogatstvo Drzave.A ova trojka gore nemogu se dogovoriti koliko koji moze ukrasti i opljackati novca od naroda,ne zbog nacionalne netrpljivosti to je farsa.Dosta ce jos rijeke smeca odnijeti dok ova gore trojka donese napredak narodima u BIH nezavisno od nacionalnosti.

Name

Veteran

30.04.2020 12:10

Ja lično u ovoj BiH više nikom ništa ne vjerujem!Sve je dno dna.

ODGOVORITE
Name

karambolaza

01.05.2020 10:29

Za reforme ustava treba sakupiti Experte svih struka i skolovane ljude,Nemogu cobani reformisati ustav kao ovi na slici.

Name

Samir

30.04.2020 12:13

Dok god se prica o " srbima,hrvatima,bosnjacima-muslimanima" a ne o "ljudima" ovo je samo mlacenje prazne slame i nema napretka u ovoj zemlji. Dobar dan svima.

ODGOVORITE
Name

Re Samir

30.04.2020 14:10

Što pišeš konju Bošnjacima-muslimanima,dovoljno je samo Bošnjacima,nije ni čudo što nam drugi pišu istoriju kad imamo glupane poput tebe.

Name

Dok god

30.04.2020 16:11

Nemamo pravnu drzavu, moralnu i odgovornu vlast, dok god gledamo to a ne veijednoati koje su potrebne, nema napretka. Je li neko vidi razliku izmedju ljudi, osim da je ogromna vecina siromasnih a manja grupa ekstra bogatasi,koji su nas pljackom unistili....

Name

Baki

30.04.2020 12:14

Pa krenite vec jednom zasto ste cekali tako dugo niste ni vi vjecni ostavite nesto dobro iza sebe mladima jer bas nista posebno niste uradili sramota a placeni ste dobro za nerad opet od svog naroda koji je vjerovao napravicete nesto!

ODGOVORITE
Name

Da hoce vec jednom

30.04.2020 13:28

Da hoce vec jednom i to, pa da ide u zatvor gdje mu je i mjesto, da za kriminal i bezvlace sve vrste u RS, tj u BiH.

Name

Petar Doboj

30.04.2020 12:17

Naravno da od ovoga neće biti ništa. Briga političare za Evropu. Oni su po primanjima prešišali Evropu. A ti narode sjedi u bus pa put Evrope.

ODGOVORITE
Name

Miloš

30.04.2020 12:19

Pa jel BiH potpisala da ide u E.U..ili nije kao što kaze nas predsjednik Mile Dodik???

ODGOVORITE
Name

On je rasceracen

30.04.2020 20:02

Sta god radio resetke zveckaju.....

Name

Dzoo

30.04.2020 12:19

Hvalim te Boze stegni gamad da vise ne pljackaju

ODGOVORITE
Name

Kleptokratija i idiokrate

30.04.2020 12:20

Najveći problem Republike Srpske su pohlepni licemjerni nemoralni egoistični političari i državni službenici povezani sa pohlepnim biznismenima kojima državne funkcije služe isključivo kao resurs za privatni biznis a narod koji propada zbog takvog njihovog odnosa prema Otadžbini posmatraju samo kao kolateralnu štetu. Otadžbina vapi za Istinom, Slobodom, Pravdom, Otadžbina prezire pohlepu, nemoral, prezire ljude koji je bahato iskorištavaju. Pomozimo Otadžbini. Ko će ako nećemo mi ? Kada ako ne sada ? Samo Istina nas može osloboditi. Dolazi novo vrijeme. Podignimo pognute glave, pokažimo dostojanstvo. U slavu Boga i naših časnih Predaka i za dobrobit naših Potomaka recimo konačno NE nepravdi, kleptokratiji i idiokratama.

ODGOVORITE
Name

Re

30.04.2020 13:02

Otadzbina otadzbina i ope otadzbina,koja bre otadzbina otkani se bre toga.

Name

Pa

30.04.2020 13:41

Nemaju vise sta ni pljackati sve jevopljackanooo ebsad neka krenu posteno i sami sebe pojapse i vrate pomradenoooo!!cirkus balkanski bezakonje caruje lopovi iznad zakona bahate se u svojim carstvima a narod od rata prepusten sam sebi !!rastjeran opljackan !!i

Name

Tri Mrcine na Slici

30.04.2020 12:21

Ovu trojicu skloniti iz politike kao i političke repove koji se za njima vuku kao prvi uslov da uopšte krene napred jedan centimetar.Oni vuku nazad,to je problem.

ODGOVORITE
Name

Trla baba lan

30.04.2020 12:22

Po ko zna koji u nizu igrokaza medjunarodne tj EU mafije. Ne ferma vas Dodo na pod razno! Zivi bili pa videli!

ODGOVORITE
Name

glasac

30.04.2020 12:22

Niko ne govori o postenom prikazu broja glasova pomocu elektronske registracije onih koji su glasali a sve drugo im bitnije

ODGOVORITE
Name

elektronika

30.04.2020 13:07

Samo elektronsko glasanje i neka bude ispravno pa kome opanci kome obojci,,,,,ali kod nas to nikad nece biti politicari su mafijasi lopovi

Name

Sve sto covjek napravi

30.04.2020 16:19

Covjek i kontrolise.

Name

Nikola

30.04.2020 12:44

Da se može doci do para sa njihovih tajnih racuna, ne bi Bosni trebao nikakav kredit od MMF a....

ODGOVORITE
Name

Damir

30.04.2020 12:45

Sad će oni glumiti velike graditelje BiH dok ne dobiju izbore.Posle će biti sve po starom.

ODGOVORITE
Name

Bratislav

30.04.2020 12:46

Svi za jednog jedan za sve

ODGOVORITE
Name

Dragan

30.04.2020 12:47

Čuj Dodik prenosi nadležnosti zar on nije uvijek bio za ocjepljenje!? E moji ludi Srbi,šta ste izrodili!

ODGOVORITE
Name

re

30.04.2020 12:55

Pa dodo je od pocetka..kariere..bio ..kako vjetar duva.. nicemu od njega se onaj ko ga poznaje ne cudi

Name

Dragica BL

30.04.2020 12:48

Kad ova dvojica imaju bjele maske zasto ovaj nas debil na njuski ima boju pelene. Bolje ne zasluzuje al ipak je otiso u glavni grad.

ODGOVORITE
Name

Rašid

30.04.2020 12:54

Samo napred,ukinite i ovo malo prava što imaju gradjani.pa ćemo svi zajedno u pm.

ODGOVORITE
Name

Jelena Babić

30.04.2020 12:54

Koliko je politika prljava, dokaz je što se njome ne žele baviti umni i časni ljudi.

ODGOVORITE
Name

re

01.05.2020 02:50

Nije prvi put u istoriji da se to desava,sjeti se pada Rima...

Name

Dragan Ivković

30.04.2020 12:55

Da se može doći do para sa njihovih tajnih računa, ne bi BiH trebao nikakav kredit od MMF-a...

ODGOVORITE
Name

??

30.04.2020 12:57

Nece vise bit blokiranja?

ODGOVORITE
Name

Googl

30.04.2020 12:58

Sad se kroji drzava znaci MILE PRODAO RS...PROMJENI USTAV I PRNULI SMO U CABAR.....

ODGOVORITE
Name

Ob je razapet

30.04.2020 13:50

Izmedju zatvora onako ili ovako! U svakom slucaju, neizbjezan.

Name

Realno gledano

30.04.2020 13:01

Ovi zahtjevi su takvi da se svi mogu ispuniti za 30 dana, a mogu Bgm i da se razvuku na 100 godina... Znači možemo u EU sa 1.1.2021., a možemo čekati i da se raspadne pa da ne uđemo... Sve je do naroda... Mi možemo pričati kako ovi dotični sa slike nešta odlučuju, al Bgm na izborima mi koji izađemo da glasamo u velikoj večini zakružimo ove bilmeze... Znači za nas je najbolja ona narodna: SAM PAO, SAM SE UBIO!

ODGOVORITE
Name

Мрачајски прото

30.04.2020 13:01

Па најбоље би било да ви ово прогласите својом царевином. У ствари ви то и јесте, само вријеме није да се јавно каже. Имате своје хареме, имате своје робове, своје законе, имате све што пожељети можете, самот вам још мухур вали.

ODGOVORITE
Name

Oprez

30.04.2020 13:04

Dobijanje na vremenu dok se ne realizuju krediti i uzmu svi drugi novci koje je moguce uzeti.A potom, blokada za jedan dan.

ODGOVORITE
Name

Gola istina

30.04.2020 13:15

Našim ulaskom u EU naši političari bi imali manje plate! Šta mislite, žuri li se njima?! Sve je jasno k'o dan.

ODGOVORITE
Name

80%

30.04.2020 19:55

Ih i ne zivi od plate, odewcice ae skroz. Imaju sa strane.... To im sluzi samo da cuvaju sto su popljackali i dalje pljackaju.....

Name

ОВО ЈЕ ИЗДАЈА

30.04.2020 13:21

Ако укинете ентитеско гласање, омогућите Савјету министара да преузима овлашћења ентитета, формирате Врховни суд од Републике Српске нема ништа. Очекујем од СНСД-а као и досада: Да јавно све одбијају и оштро вербално дјелују, помињу референдуме итд, а да тајно све ово потпишу. Тако је било и за НАТО...

ODGOVORITE
Name

Ukinuti entitet

30.04.2020 16:19

U zatvor kriminalce i poceti kako treba. Mile ce to odraditi, ali samo da ne odradi sto sta drugo jos stetno po pitanju BiH.... dugovi, resursi.....

Name

Draško

30.04.2020 13:22

Neka rade i drže maske na licu. Puno bolje nego prije kaad smo im gledali face.

ODGOVORITE
Name

Milosmrd USTAŠOID LAKTAŠKI

30.04.2020 13:24

ETO,JESAM VAM OBEĆAO,SVI SRBI U JEDNOJ........?

ODGOVORITE
Name

Његова кућа српска

30.04.2020 13:26

Нема од овога ништа. Српски члан Милорад Додик ће чим прође вирус организовати референдум о независности Републике Српске и отцијепити свој ентитет. При томе мора окупирати Брчко дистрикт,да би саставио два комада у један, али то није проблем, има се с ким има се с чим. Ово произлиази из предизборне кампање поменутога, а биће једног лијепог дана, кад би се зааааааееее...

ODGOVORITE
Name

Lutak iskrvljenog lica

30.04.2020 21:30

Dejtonski sporazum lijepo kaže da entiteti nemaju pravo na odcjepljenje.Šta ti nije jasno?Uđemo lijepo u EU i nema granica,nema Drine, Save,nema Proienter,nema Bakir, Čović.Svi će da budu kosmopolite kao kada odeš u ,,mrsku"Njemačku,članicu ,,mrskog"NATO saveza koji je stvorio p.c.

Name

Rale

30.04.2020 13:40

Ako ovo odrade, evropa im garantovala da ostaju na vlasti pa makar krali na oci biraca.

ODGOVORITE
Name

Da odrade

30.04.2020 16:12

I u cuzu.....

Name

Jelena

30.04.2020 13:41

Pljackasi naroda i drzave,iza kojih nista nece ostati.

ODGOVORITE
Name

drina

30.04.2020 14:18

ima u bih i dobrih vijesti ponekad.

ODGOVORITE
Name

TITO

30.04.2020 14:19

SASTALESE TROJICA FASISTA KOJI UNISTISE STA VIDE OCIMA. SIGURNO HOCE KREDIT MMF TUSU PRVACI SVETA.MOZDA DODIK TRAZI DOZVOLU RADONCICA IDE PROSIT SRBIJU NAJ LEPSE KOD HRAMA SVETOG SAVE .

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

30.04.2020 14:34

Sad će dodik glumiti velikog srbina biti protiv prenosa nadležnosti pa referendum pa sto čuda dok opet nedođu oni ambasadori kvinte i lupe šakom o sto ,ai nije im teško samo mu zaprijete o porijeklu imovine i on sve pristaje a glupi narod misli vidi patriote vidi borca za srpsku vidi gromade a on cvili ko miš kad ga ovi nagaze.

Name

Hoce

30.04.2020 16:38

Dok izbori se odrade....

Name

Jelena

30.04.2020 14:46

Banditi spremni za akciju samo im fali pajser.

ODGOVORITE
Name

ZVORNIK

30.04.2020 14:54

Ovi su gori od milosrdnog anđela.

ODGOVORITE
Name

Samo

30.04.2020 15:00

Vratite narodu opljačkano , pa u zatvore , a ne trebate se brinuti za dalje kuda i kako . Većina vas prezire , da li vam to neko nekada kaže !?

ODGOVORITE
Name

Dali

30.04.2020 15:07

postoje odvratnija i omrazenija tri tipa u B i H??????????

ODGOVORITE
Name

Vasi

30.04.2020 16:04

Ko je kriv sto su ovi ljudi ma vlasti? Naravno minsko krivi , biralismo ove i evo in sad na vlasti. Sto sad kukamo? Dokle god nam bude važnije bilo dali je na vodećim položajima “nas”ili njihov ovako Ve nam biti dok smo zivi. Najgori način je to da se manipulise sa ljudima i uvjek izmišljati neprijatelja i krivca u drugima a mi smo kao i uvjek dobri a oni me valjaju.

ODGOVORITE
Name

?

30.04.2020 16:34

Znamo, sve po planu, posle izbora to ce te odraditi.

ODGOVORITE
Name

Vječiti opozicionar

30.04.2020 19:10

Vidimo da će dodik sve nadležnosti prenijeti na nivo bih i time ispuniti obećanja međunarodnoj zajednici, oni su ga doveli on za njih i radi, izdajnik.

ODGOVORITE
Name

re

30.04.2020 20:10

Nije bitno sta radi,nego da ostane sto duze na vlasti.

Name

Sotona

30.04.2020 21:10

Pljackasi apokalipse

ODGOVORITE
Name

Boki

01.05.2020 07:39

Šta sve jadna majka rodi, ludi narod "izabere" da nas predstavlja i da od 90 % državnosti Republike Srpske, dovede u unitarnu BiH. Ludi i nepismeni narode, to vam je vaš milorad dodig i samo glasajte za dodiga, pobogu pročitajte nešto u životu. U CH pred izbore, sastaju se porodice i diskutuju o dotadašnjoj vlasti, ako su radili za korist građana i porodice, glasaju opet za njih, ako nisu, biraju druge, a vi što ovaj više laže, vi dajete više podrške, stvarno smo jadni.

ODGOVORITE
Name

e stvarno

02.05.2020 08:14

Vidi tima! He he he svako gleda na svoju stranu. Mo's misliti kako se "dogovaraju".

ODGOVORITE