Промијенили одлуку: Продужен рок за пријаву привредника

Привредници су данас били на мукама. Током цијелог дана су покушавали да приступе Интернет страници на којој правна лица и предузетници треба да се пријаве ради израде спискова за додјелу средстава за мјесец април из Фонда солидарности за обнову Републике Српске, али сајт није радио све до послијеподневних часова. Дошло је и до помјерања рокова за пријаву.

Република Српска 29.04.2020 | 20:32
Промијенили одлуку: Продужен рок за пријаву привредника

Када власт ради у своју корист, а на штету народа – увијек нађе скривено рјешење. То је данашња порука многих привредника. Томе најбоље сведочи Владин позив привредницима да се пријаве за добијање помоћи из Фонда солидарности.

Дат им је рок до 4. маја, али сајт на који су упућени да се пријаве тек је пред крај радног дана био у функцији. Под притиском јавности из Владе су у послијеподневним часовима промијенили првобитну одлуку и продужили су рок до 8 маја. Продужење рока тражила је и Привредна комора.

''Нама звоне телефони с једне стране привредници траже сугестије,с друге стране привредници се жале на изузетно кратак рок. Због тога је ПК РС упутила иницијативу да се тај рок помјери до 11 маја'' – рекао је портпарол Привредне коморе РС  Владимир Благојевић.

Занатлије су током дана покушавале да приступе сајту и попуне пријаву, али то није било могуће. Тврдили су да је рок до 4 маја прекратак, јер су пред нама 3 нерадна дана. Од података који се траже зависи и исплата минималца од 520 марака, порези и доприноси за оне који су због вируса корона престали да раде.

''Ми од мјесеца до мјесеца живимо. Од плате до плате. Ако не буде помоћи, покренути привредне активности биће готово немогуће. Ми очекујемо помоћ и да се она што прије деси'' – каже предсједник Предузетничко – занатске коморе РС  Јовица Братић.

Часовничар Стипо Петрушић је контактирао књиговођу, који је каже рекао да покушава све на вријеме попунити и доставити. Нада се да ће добити помоћ.

''Ја имам радника пријављен. Требам дати плату, а немам. Дао сам за март, али за април нисам радио. Ако они што су обећали изврше неће бити проблема'' – каже часовничар Стипо Петрушић.

Из Пословне заједнице поручују да ће се након прикупљања података одредити принципи на основу којих ће се помоћ дијелити. Тада ће тачно бити утврђено за који број радника неко предузећа има право да тражи помоћ Владе. 

''Имамо инфо да одређени број привредниак завршен. Што се тиче овога реално је очекивати да та нека исплата крене између 20. маја и крајем маја, јер треба обрадити велики број захтјева'' – каже предсједник Уније удружења послодаваца РС  Саша Тривић.

Још није познат концепт исплате новца. За сада постоје двије опције – на рачуне радника или преко послодаваца. 

 

БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Диxи

29.04.2020 19:38

Овај Тривиц искаце из конзерве ко Вуциц јес досадн лик и патологија овисна о тв камери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гардиста

29.04.2020 19:52

Е сад она Сандра мозе да се јави на мој коментар и казе да је померено до 08.05.Па зар ови из владе не могу одмах размисљати,па донети одлуку,или мора стално неко да их опомиње и интервенисе.Цуј,имали проблема са сајтом,прицам ти прицу...неспособњаковици

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрнда

29.04.2020 20:10

Јес вала овај пекар зло а мора да це он први добити лову, свагдје се трпа и гледа гдје це ста лапити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скипи

29.04.2020 20:24

Знаци образац попунити и марку заљепити а пара ....НЕЕМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Видак

29.04.2020 20:31

Паре само Проинтеру и ником висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

29.04.2020 21:12

Ајд супер... Ето има времена за све да се пријаве...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

29.04.2020 21:20

Постоји ли сад “Закон“ за раднике??? Гдје је сад Инспекција рада??? Јели брине те дали је радник добијо плату, и то минималац??? Пфуууј Дрзаво!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Занатлија

30.04.2020 07:19

Супер, сада нем аизговора да нису сви исти и нема изговора нисам успио предати ово или оно, нерадни дани иду, кући из кревета попуниш пријаву у било које доба дана или ноћи и за трен готово. Свака част, браво

ОДГОВОРИТЕ