Promijenili odluku: Produžen rok za prijavu privrednika

Privrednici su danas bili na mukama. Tokom cijelog dana su pokušavali da pristupe Internet stranici na kojoj pravna lica i preduzetnici treba da se prijave radi izrade spiskova za dodjelu sredstava za mjesec april iz Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske, ali sajt nije radio sve do poslijepodnevnih časova. Došlo je i do pomjeranja rokova za prijavu.

Republika Srpska 29.04.2020 | 20:32
Promijenili odluku: Produžen rok za prijavu privrednika

Kada vlast radi u svoju korist, a na štetu naroda – uvijek nađe skriveno rješenje. To je današnja poruka mnogih privrednika. Tome najbolje svedoči Vladin poziv privrednicima da se prijave za dobijanje pomoći iz Fonda solidarnosti.

Dat im je rok do 4. maja, ali sajt na koji su upućeni da se prijave tek je pred kraj radnog dana bio u funkciji. Pod pritiskom javnosti iz Vlade su u poslijepodnevnim časovima promijenili prvobitnu odluku i produžili su rok do 8 maja. Produženje roka tražila je i Privredna komora.

''Nama zvone telefoni s jedne strane privrednici traže sugestije,s druge strane privrednici se žale na izuzetno kratak rok. Zbog toga je PK RS uputila inicijativu da se taj rok pomjeri do 11 maja'' – rekao je portparol Privredne komore RS  Vladimir Blagojević.

Zanatlije su tokom dana pokušavale da pristupe sajtu i popune prijavu, ali to nije bilo moguće. Tvrdili su da je rok do 4 maja prekratak, jer su pred nama 3 neradna dana. Od podataka koji se traže zavisi i isplata minimalca od 520 maraka, porezi i doprinosi za one koji su zbog virusa korona prestali da rade.

''Mi od mjeseca do mjeseca živimo. Od plate do plate. Ako ne bude pomoći, pokrenuti privredne aktivnosti biće gotovo nemoguće. Mi očekujemo pomoć i da se ona što prije desi'' – kaže predsjednik Preduzetničko – zanatske komore RS  Jovica Bratić.

Časovničar Stipo Petrušić je kontaktirao knjigovođu, koji je kaže rekao da pokušava sve na vrijeme popuniti i dostaviti. Nada se da će dobiti pomoć.

''Ja imam radnika prijavljen. Trebam dati platu, a nemam. Dao sam za mart, ali za april nisam radio. Ako oni što su obećali izvrše neće biti problema'' – kaže časovničar Stipo Petrušić.

Iz Poslovne zajednice poručuju da će se nakon prikupljanja podataka odrediti principi na osnovu kojih će se pomoć dijeliti. Tada će tačno biti utvrđeno za koji broj radnika neko preduzeća ima pravo da traži pomoć Vlade. 

''Imamo info da određeni broj privredniak završen. Što se tiče ovoga realno je očekivati da ta neka isplata krene između 20. maja i krajem maja, jer treba obraditi veliki broj zahtjeva'' – kaže predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS  Saša Trivić.

Još nije poznat koncept isplate novca. Za sada postoje dvije opcije – na račune radnika ili preko poslodavaca. 

 

BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Dixi

29.04.2020 19:38

Ovaj Trivic iskace iz konzerve ko Vucic jes dosadn lik i patologija ovisna o tv kameri.

ODGOVORITE
Name

Gardista

29.04.2020 19:52

E sad ona Sandra moze da se javi na moj komentar i kaze da je pomereno do 08.05.Pa zar ovi iz vlade ne mogu odmah razmisljati,pa doneti odluku,ili mora stalno neko da ih opominje i intervenise.Cuj,imali problema sa sajtom,pricam ti pricu...nesposobnjakovici

ODGOVORITE
Name

Drnda

29.04.2020 20:10

Jes vala ovaj pekar zlo a mora da ce on prvi dobiti lovu, svagdje se trpa i gleda gdje ce sta lapiti

ODGOVORITE
Name

Skipi

29.04.2020 20:24

Znaci obrazac popuniti i marku zaljepiti a para ....NEEMA

ODGOVORITE
Name

Vidak

29.04.2020 20:31

Pare samo Prointeru i nikom vise

ODGOVORITE
Name

Milica

29.04.2020 21:12

Ajd super... Eto ima vremena za sve da se prijave...

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

29.04.2020 21:20

Postoji li sad “Zakon“ za radnike??? Gdje je sad Inspekcija rada??? Jeli brine te dali je radnik dobijo platu, i to minimalac??? Pfuuuj Drzavo!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Занатлија

30.04.2020 07:19

Супер, сада нем аизговора да нису сви исти и нема изговора нисам успио предати ово или оно, нерадни дани иду, кући из кревета попуниш пријаву у било које доба дана или ноћи и за трен готово. Свака част, браво

ODGOVORITE