Шпедитери данас обуставили рад због пресељења

На Граничном прелазу Рача и данас је дошло до обуставе рада шпедитесрских фирми у периоду од 8 до 15 часова због најаве пресељења царинског терминала. Шпедитери наводе да ће измјештање терминала имати огромне посљедице на посао, а могућ је и губитак радних мјеста.

Република Српска 29.04.2020 | 13:56
Шпедитери данас обуставили рад због пресељења

Они од Управе за индиректно опорезивање БиХ захтијевају да им на другом терминалу буду обезбијеђени исти услови који важе на ГП Градишка.

Шпедитери ће пристати на пресељење само уз испуњење одређених услова. Они желе поједностављену процедуру, обезбјеђивање фитосанитарне и ветеринарске инспекције и на новој локацији царинског терминала, плаћање јединствене накнаде без дуплирања трошкова, као и регулисање закупа простора између УИО БиХ и шпедитера на граничном прелазу Рача.

"То јесте проблем који се највише тиче шпедитера. Обавезни су да отварају двије канцеларије, у опасности су да изгубе своје клијенте. Увозници ће једноставно рећи зашто би вршили царињење овдје када могу онда да оду у мјесто свог сједишта. То је додатно финансијско оптерећење и опасност од евентуалног затварања шпедиција и губитка радних мјеста. Сада, симболично, пред 1. мај тражимо заштиту тих радника, да људи сачувају радна мјеста и да неометано раде", рекла је новинарима правна заступница шпедитера Сања Гаврић.

Протесту 25 шпедитерских кућа на ГП Рача придружили су се и чланови Удружења превозника из Републике Српске.

"Превозници немају ништа против премјештања царинског терминала на другу локацију. Што се нас тиче то може бити на Мајевици, на ливади или на Марсу. Ми тражимо да нам УИО или већ онај ко је одлучио да се пређе на другу локацију да истеуслове као што постоје на ГП Градишка. Имам чврсто обећање од господина Џакуле (Миро Џакула, директор Управе зе индиректно опорезивање БиХ) да ће ти услови заиста бити као на ГП Градишка. Међутим, поучени неким искуствима, све док не добијемо писмену гаранцију, ми нећемо одустати од протеста", рекао је Никола Грбић, предсједник Удружења превозника Републике Српске.

Грбић је навео да је прошле године на Рачи урађено 85.000 царинских декларација, што је резултирало добитком од око 4 милиона КМ за УИО која заузврат није уложила ништа.  Ово је други покушај премијештања царинског терминала о којем су шпедитери 21. априла усмено обавијештени, без званичног документа УИО БиХ.

БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

дијаспора

29.04.2020 12:46

Ови превозници су највеци хероји рада! Само када помислим на границне прелазе, страсно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

29.04.2020 13:57

Да, али и имају плате минимално 1000 еура, а љекари и инжењери 700 еура. Реално најугрозенији су возачи аутобуса, морају да возе и по магли и снијегу и не могу каснити. А ови, кад им се не вози могу лећи да спавају.

Name

Ре Зоран

29.04.2020 14:21

Засто коментарисес, ако не знас? Оцигледно немас никакве везе са послом возаца камиона, па стога ниси компетентан да прицас о томе, цак ста висе не знас ниста ни о платама, вјероватно се образујес " пред задругом" уз фласу пива, па ти се несто помијесало од силне науке.

Name

Ре дијаспора

29.04.2020 20:02

Они су инаце моји идоли на путу. У свим дрзавама на овим просторима једино су они добри као возаци, хоце помоци људима на путу, повести јадника који стопира на цести. Бог нека цува насе јунаке, јер су једини као такви остали. Сви други, п....успод зениних сукњи вире и пљесцу политицарима и овим дебилима са Фарме

Name

Јаффа

29.04.2020 14:31

Хрватски лоби квари послове са Србијом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Могло би се

29.04.2020 14:41

Ето о каквој се домацинској куци ради сто се види у овом слуцају и у слуцају Зворника. УиО оставља своје просторије које су дзабе и сели се приватнику а спедиције плацају кирију УиО и то какву кирију а сад це је плацати приватнику. Нема дрзаве па нема ни домацинлука ал неко је ставио паре у дзеп за овај прелазак па макар да је на боље и веце него о обицно пркно. У Зворнику су из својих просторија УиО пресли код приватника Јеремица еуро петрол или бивса компанија Бобар. Кад су били у свом однос терминала је био 60-40% за УиО а кад су птресли код приватника 70-30% у корист приватника Јеремица. Нека рацуница има док су људи пресли

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имт

29.04.2020 15:39

Сав криминал и корупција око отварања царинских терминала поциње доласком Ђакуле за директора УИО Цар.терминал костао цца 13.000.000.00КМ изнајмљен приватнику који је улозио 2000,00 КМ,цар.терминал Доњи Вињани терминал се састоји из три одвојена дијела гдје је цак и нестало 800.000,00КМ и Ђакула је све то писусио.Поред складиста у власниству дрзаве Ђакула изнајмљује од тајакуна уз високе кирије /Градиска-Б.Лука/.О криминалу и корупцији у УИО како је Ђакула директор дало би се писати годину дана.Све се ово зна али притив криминалаца у УИО се ниста не подузима и само настрада онај сто узме 100 Е и треба тако,само сто се овамо врте енормно велике колицине новца.