Корона стопирала продају бијељинске “Шећеране”

Вирус корона стопирао је продају бијељинске Фабрике шећера у стечају, која ће поново на добош по цијени од осам милиона марака чим буде укинуто ванредно стање у Републици Српској.

Република Српска 29.04.2020 | 12:00
Корона стопирала продају бијељинске “Шећеране”

Рекао је то предсједник Одбора повјерилаца “Шећеране” Војислав Николић  и додао да је Одбор донио овакву одлуку јер је онемогућен долазак у РС потенцијалним купцима из иностранства.

- Они који би жељели да обиђу фабрику не би то могли учинити, а не би могли присуствовати ни отварању понуда док траје ово ванредно стање. Зато смо одлучили да све зауставимо док ово не прође - рекао је Николић.

Нагласио је да је у међувремену фирма “Унимонт” из Лознице послала писмо намјере у којем се наводи да су заинтересовани да купе имовину некадашњег семберског гиганта.

- Фирма “Унимонт” се бави станоградњом, а власник те фирме у писму намјере за “Шећерану” нуди осам милиона и 400 марака и спреман је да уплати депозит чим буде укинуто ванредно стање у Српској - рекао је Николић. Осим тога, у писму је наведено и да ће купац, уколико Скупштина повјерилаца прихвати његову понуду, у року од 30 дана исплатити цјелокупан износ.

Имовина “Шећеране” годинама је продавана по цијени од десет милиона марака. Осим Бањалучанина Горана Вајкића, који мјерка “Шећерану” и за њу нуди 6,9 милиона марака, за њу су биле заинтересоване и фирме “Солтист” и “Саријел” из Турске, али у два наврата нису испоштовале прописе и уплатиле депозит, тако да је продаја предузећа Турцима пропала.

Послије њих у трку за пропало предузеће ушла је и компанија “Нива” из Жабља у Србији, која се бави производњом медицинских средстава од газе и вате. Имали су намјеру да, након што купе фабрику, у њој прошире своју производњу и запосле 100 радника, али је и та понуда пропала.

Фабрика шећера зјапи празна већ 12 година.

Скупштина повјерилаца “Шећеране” прошле године донијела је одлуку да се лицитације организују сваких 15 дана и да се цијена спушта за 500.000 КМ, почевши од 9,5 милиона марака. Најнижи износ испод којег неће падати цијена је седам милиона КМ.

Цјелина

Скупштина повјерилаца бијељинске “Шећеране” донијела је крајем прошле године одлуку да би продаја ове фабрике требало да буде убрзана и окончана у што краћем року. Одлучено је да ће фабрика и даље бити продавана као технолошка цјелина, лицитирањем цјелокупне имовине.

(Глас Српске)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ДМ

29.04.2020 10:06

Њу је "корона " давно појела

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рв

29.04.2020 10:59

Јашта је. 10-ети пут је продајете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крезуби

29.04.2020 11:06

Сецер квари зубе, блееех!

Name

Миркан

29.04.2020 11:20

Направи комисију да случајно не би шта урадило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

29.04.2020 12:20

Испаде крива корона што се шећерана није још продала послије толико година. Купиће је на крају онај кога чека да је купи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

29.04.2020 18:38

А прије короне поништено на десетине потенцијалних продаја. ИМТ ФАКТОР ЈЕ У ПИТАЊУ. КАКВА ЦРНА КОРОНА

ОДГОВОРИТЕ