Влада Републике Српске штити пореске дужнике

Влада Републике Српске, посредством министарства финансија је прошле године више пута спријечила да се Пореска управа РС “обрачуна” са дужницима.

Република Српска 28.04.2020 | 15:31
Влада Републике Српске штити пореске дужнике

Мимо закона је донијела више одлука о одгођеном плаћању пореског дуга, а  поједини су “другу шансу” добили без било каквог основа. Са друге стране, иако је Пореска управа РС обавјештавала министра да се поједини репрограми не поштују и да се обавезе не плаћају, њихове пријаве су одбачене, преноси портал ЦАПИТАЛ.

Наиме, ПУРС прати да ли се поштују донесена рјешења о одгођеном плаћању која прима од Министарства. Уколико се порески дужник не придржава услова и рокова из рјешења управа обавјештава министарство, које по службеној дужности треба да укине рјешење.

Међутим, тако би требало да се ради по закону, док власт не дијели такво мишљење.

“Министар финансија за поједине обвезнике није донио рјешење о укидању рјешења о одгођеном плаћању по пријему обавјештења. Наведено се највећим дијелом односи на јавне здравствене установе али и друге пореске обвезнике који не измирују доспјеле обавезе или их измирују нередовно.  Према извјештају у Пореској управи Министарство је укинуло 40 рјешења у износу од 8.210.606 КМ”, стоји у ревизорском извјештају.

Иначе, захтјев за одгоду у плаћању проеских обавеза се подноси ресорном министарству осим ако дуг није мањи од 30.000 КМ. У том случају о захтјеву може одлучити и директор Пореске управе.

Порески дуг се може измирити одгађањем једнократно до годину дана или у једнаким ратама у период од пет година.

Владини “миљеници” воле да троше њен новац али не и да плаћају порез
Пореска управа неплаћени дуг наплаћује из средстава обезбјеђења или принудном наплатом, осим онда када им се на путу не испријечи влада и министарство.

Један од највећих пореских дужника у Републици Српској је Универзитетски клинички центар Републике Српске који Пореској управи закључно са фебруаром ове године дугује 73,4 милона марака.

Док их Влада чува од порезника, они су кренули у пројекат изградње подземне гараже на четири етаже вриједан 35 милиона марака.

Влада је више пута одгодила плаћање пореског дуга и Родољубу Драшковићу, власнику концерна “Сwисслион”, који према последњим подацима дугује преко 15 милиона марака.  

Један од оних који нема навику да плаћа порез држави је прослављени режисер Емир Кустурица, савјетник члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, уједно и његов добар пријатељ.

Његов “Андрићград” дугује 175.000 марака, што није била препрека Влади РС да му преко министарства трговине и туризма мимо закона и прописа додјели грант од 350.000 марака.

(Цапитал)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Хе хе хе

28.04.2020 13:35

Јопет дјајиц, па мајку му има ли иједан дезурни негативац-саљивдзија осим диркетора УКБЦ БЛ ? Стално најгори од све мале дјеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СУСТИНА

28.04.2020 13:46

Те фирме и слузе влади да се ваде паре из будзета . па неце сами себи и порез плацати . Они су ту да би узимали од оних јос "МАЛО" илузиониста који мисле да се индивидуално (ПРИВАТНО ) несто мозе радит . Сад це вјероватно: Интеграл ......... радити за Владу бице пара. Треба купити и ОСТАТАК РТРС-А . добили су прво СТАРУ ЗГРАДУ РТРС-а -САД ЦЕ И ОСТАЛО ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЛАСНИСТВО

28.04.2020 15:20

Па Интеграл не плаца никоме никакве порезе . Не дирајте у ИНТЕГРАЛ , МГ-МИНД , АНДРИЦ ГРАД, ПАВГОРД ...... То су вецински власници РС-а. Они це брзо постати власници остатка и званицно РС-а 1/1.

Name

помози бозе

28.04.2020 13:51

То све да се наплати небих нам требао никакви кредит ,па дали има нетко да свему томе мозе да стане у крај и да се то све одвија као у нормалног народа.Ово је стравицно ста све ова власт јос неце да уради мимо закона

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рв

28.04.2020 14:39

Помаже колико може, ал не може сваком. И он бира

Name

Влада је криминална

28.04.2020 18:53

Сва саткана од криминала, корупције, непотизма, незнања и неодговорности. Доказ су ПАПЦИ и цињенице у којој је комплет друство, изузев кумова и њихових изводјаца овога зла......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

28.04.2020 21:21

Наравно кога бих другог па неце постен свијет,врана врани оци не вади..

ОДГОВОРИТЕ