Vlada Republike Srpske štiti poreske dužnike

Vlada Republike Srpske, posredstvom ministarstva finansija je prošle godine više puta spriječila da se Poreska uprava RS “obračuna” sa dužnicima.

Republika Srpska 28.04.2020 | 15:31
Vlada Republike Srpske štiti poreske dužnike

Mimo zakona je donijela više odluka o odgođenom plaćanju poreskog duga, a  pojedini su “drugu šansu” dobili bez bilo kakvog osnova. Sa druge strane, iako je Poreska uprava RS obavještavala ministra da se pojedini reprogrami ne poštuju i da se obaveze ne plaćaju, njihove prijave su odbačene, prenosi portal CAPITAL.

Naime, PURS prati da li se poštuju donesena rješenja o odgođenom plaćanju koja prima od Ministarstva. Ukoliko se poreski dužnik ne pridržava uslova i rokova iz rješenja uprava obavještava ministarstvo, koje po službenoj dužnosti treba da ukine rješenje.

Međutim, tako bi trebalo da se radi po zakonu, dok vlast ne dijeli takvo mišljenje.

“Ministar finansija za pojedine obveznike nije donio rješenje o ukidanju rješenja o odgođenom plaćanju po prijemu obavještenja. Navedeno se najvećim dijelom odnosi na javne zdravstvene ustanove ali i druge poreske obveznike koji ne izmiruju dospjele obaveze ili ih izmiruju neredovno.  Prema izvještaju u Poreskoj upravi Ministarstvo je ukinulo 40 rješenja u iznosu od 8.210.606 KM”, stoji u revizorskom izvještaju.

Inače, zahtjev za odgodu u plaćanju proeskih obaveza se podnosi resornom ministarstvu osim ako dug nije manji od 30.000 KM. U tom slučaju o zahtjevu može odlučiti i direktor Poreske uprave.

Poreski dug se može izmiriti odgađanjem jednokratno do godinu dana ili u jednakim ratama u period od pet godina.

Vladini “miljenici” vole da troše njen novac ali ne i da plaćaju porez
Poreska uprava neplaćeni dug naplaćuje iz sredstava obezbjeđenja ili prinudnom naplatom, osim onda kada im se na putu ne ispriječi vlada i ministarstvo.

Jedan od najvećih poreskih dužnika u Republici Srpskoj je Univerzitetski klinički centar Republike Srpske koji Poreskoj upravi zaključno sa februarom ove godine duguje 73,4 milona maraka.

Dok ih Vlada čuva od poreznika, oni su krenuli u projekat izgradnje podzemne garaže na četiri etaže vrijedan 35 miliona maraka.

Vlada je više puta odgodila plaćanje poreskog duga i Rodoljubu Draškoviću, vlasniku koncerna “Swisslion”, koji prema poslednjim podacima duguje preko 15 miliona maraka.  

Jedan od onih koji nema naviku da plaća porez državi je proslavljeni režiser Emir Kusturica, savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ujedno i njegov dobar prijatelj.

Njegov “Andrićgrad” duguje 175.000 maraka, što nije bila prepreka Vladi RS da mu preko ministarstva trgovine i turizma mimo zakona i propisa dodjeli grant od 350.000 maraka.

(Capital)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

He he he

28.04.2020 13:35

Jopet djajic, pa majku mu ima li ijedan dezurni negativac-saljivdzija osim dirketora UKBC BL ? Stalno najgori od sve male djece.

ODGOVORITE
Name

SUSTINA

28.04.2020 13:46

Te firme i sluze vladi da se vade pare iz budzeta . pa nece sami sebi i porez placati . Oni su tu da bi uzimali od onih jos "MALO" iluzionista koji misle da se individualno (PRIVATNO ) nesto moze radit . Sad ce vjerovatno: Integral ......... raditi za Vladu bice para. Treba kupiti i OSTATAK RTRS-A . dobili su prvo STARU ZGRADU RTRS-a -SAD CE I OSTALO ,

ODGOVORITE
Name

VLASNISTVO

28.04.2020 15:20

Pa Integral ne placa nikome nikakve poreze . Ne dirajte u INTEGRAL , MG-MIND , ANDRIC GRAD, PAVGORD ...... To su vecinski vlasnici RS-a. Oni ce brzo postati vlasnici ostatka i zvanicno RS-a 1/1.

Name

pomozi boze

28.04.2020 13:51

To sve da se naplati nebih nam trebao nikakvi kredit ,pa dali ima netko da svemu tome moze da stane u kraj i da se to sve odvija kao u normalnog naroda.Ovo je stravicno sta sve ova vlast jos nece da uradi mimo zakona

ODGOVORITE
Name

Рв

28.04.2020 14:39

Помаже колико може, ал не може сваком. И он бира

Name

Vlada je kriminalna

28.04.2020 18:53

Sva satkana od kriminala, korupcije, nepotizma, neznanja i neodgovornosti. Dokaz su PAPCI i cinjenice u kojoj je komplet drustvo, izuzev kumova i njihovih izvodjaca ovoga zla......

ODGOVORITE
Name

Rade

28.04.2020 21:21

Naravno koga bih drugog pa nece posten svijet,vrana vrani oci ne vadi..

ODGOVORITE