Трамп мијења причу и прелази на економију

Бела кућа после двомесечног бављења корона вирусом, планира да преусмери јавни фокус председника САД Доналда Трампа.

Свијет 28.04.2020 | 14:17
Трамп мијења причу и прелази на економију

Наиме, Бела кућа жели да фокус усмере на ублажавање економске девастације проузроковане пандемијом и тиме га спречи да користи свакодневне брифинге за нападе на супарнике и давање непроверених и опасних савета за медицинске третмане, преноси Радио слободна Европа писање западних медија који оцењују да лидерство САД слаби у земљи али и у свету.

Свакодневни брифинзи за преношење информација о јавном здравству претворили су се "де фацто" у политичке скуповеени са западног крила Беле куће – Трамп је понудио мало начина за пласирање тачних медицинских инфромација или изражавање емпатије за жртве коронавируса од којег је до сада умрло више од 54.000 Американаца.

Уместо тога амерички председник је користио брифинге за нападе на своје супарнике или на похвале себи и својим савезницима, оцјењује Вашингтон пост.

Трамп је говорио више од 28 сати на 35 брифинга који су одржавани од 16. марта, показује анализа Вашингтон поста. Само у протекле три седмице Трамп је говорио 13 сати – од тога два сата је искористио за нападе и 45 минута хвалећи себе и своју администрацију, али само четири и по минута изражавајући саучешће жртвама корона вируса.

Потрошио је двоструко више времена промовишући корисност лека против маларије иако то научно није доказано, наводи лист.

Анализа свакодневних брифинга Беле куће о корона вирусу у периоду од понедјељка, 6. априла до петка, 24. априла - открива да је Трамп у 346 постављених питања у својим одговорима нападао 113 пута, односно у трећини својих одговора. У протекле три недјеље, 87 његових коментара или одговора - пуних 47 минута - укључило је чињенично нетачне коментаре, истиче Вашингтон пост.

Медицински радници такодје су добили знатно мање времена од Трампа. Дебора Биркс (Деборах Бирx) која надгледа реакцију администрације на вирус, говорила је близу шест сати, док је Ентони Фаучи (Антхонy С. Фауци), стручњак за заразне болести, говорио нешто више од два сата на 22 састанка.

Изрази емпатије код Трампа су ретки, указује лист. Амерички председник је споменуо жртве корона вируса у само осам брифинга у три недјеље, углавном у писмено припремљеним обраћањима.

Трампов слободан приступ завршио је у политичкој кризи прошле седмице, након опасног предлога председника на брифингу 23. априла да убризгавање избељивача или других дезинфекционих средстава може излечити коронавирус - "готово као чишћење". Примедбе су покренуле свадју у целој влади и довеле до тога да је Трамп рекао помоћницима у петак да ће прескочити састанке током викенда.

Након што је Трамп јавно и на глас размишљао о томе да научници треба да истраже убризгавање токсичних средстава за дезинфекцију као потенцијални лек за вирус, његови сарадници желе да преместе његов јавни фокус на њему познатије – надају се и сигурније – терене: разговор о економији, у строже контролисаним условима, пише агенција Асошијетид прес (Тхе Ассоциатед Пресс).

То је политички императив, јер су његови савезници уочили ерозију у подршци председнику истиче агенција додајући да су нове анкете републиканаца показале да Трампов пут до другог мандата зависи од перцепције јавности колико ће се брзо покретање економије од државе до државе одразити на успоравање ширења вируса.

Неке државе су почеле да ублажавају мере ограничења, а очекује се да ће Трамп почети да истиче рад своје администрације на помагању компанијама и запосленима. Такодје, план је да Трамп након месец дана изадје из Беле куће и почне да путује по земљи што би био симболичан знак да нација почиње да се отвара.

Ипак, медицински стручњаци упозоравају да ће вирус остати све док се барем не развије вакцина и да је ризик од тешког другог таласа висок ако се мера физичког дистанцирања пребрзо ублажи или ако се тестирање и програми праћења контаката не развију пре него што се људи врате свакодневним пословима.

Бела кућа размишља о томе хоће ли наставити да одржава брифинге у измењеном облику без Трампа, потенцијално на другој локацији. Пре него што је Трамп написао на Твитеру у суботу да брифинзи "не вреде времена и труда", помоћници су желели да користе обраћање јавности како би истакли позитивне трендове и преплавили Американце статистиком.

Но, према Центру за истраживање јавних односа НОРЦ и Асошијетид преса мало Американаца редовно гледа или верује Трампу као извору информација о пандемији.

Од многих промена које је проузроковала пандемијска криза можда је најважније даље повлачење САД са светске позорнице. Неуспех Трампа да преузме водјство - унутар Америке и изван ње - ствара забрињавајућу перспективу света у којем је Кина доминантна сила, оцјењује лондонски Тајмс (Тхе Тимес).

За САД још увијек важи опис најмоћније нације на земљи, али то можда неће потрајати. Заокупљени унутрашњим проблемима, попут страначки подијељеног Конгреса, 70 одсто анкетираних Американаца током посљедње изборне кампање казало је да се плаши да ће њихова нација полако изгубити лидерство.

У томе им није помогао председник који је презирао своје савезнике, говорио оштро о Ангели Меркел и обрадовао Владимира Путина, наглашава Тајмс. На самиту групе Г7 у Канади 2018. Трамп је из службеног комуникеа избрисао речи "медјународни поредак заснован на правилима".

Чак и горе од одсуства водјства код куће, ово одбијање глобалног водјства је опасно. Ако САД испразне цитаделе моћи, нешто горе ће их насељавати, оцењују уредници лондонског листа истичући да ће то горе, конкретно, бити оснажена Кина.

Изгледи да Кина испуни циљ Си Дјинпинга да до 2049. године буде најмоћнија земља на свету нису привлачни. Кроз порицања, спору реакцију и ућуткивања гласова упозорења здравствених стручњака, влада у Пекингу доста је допријела глобалном ширењу вируса.

Економска моћ Кине вероватно ће још расти јер је земљама потребна помоћ да се опораве од ефекта сиромашења због пандемије Ковида-19. У овом тренутку САД губе лидерство у земљи и иностранству, остављајући свет све мање сигурним, закључује Тајмс.

(Бета)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Теско да це то ици као до сада

28.04.2020 19:13

4,4 %свијетске популације, а трецину свијетске економије прихрабили преваром и силом.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.04.2020 22:06

не слазем се са Вама... Лако це то ици, као и до сада...кад год им се неко приблизи или се код њих јави криза одговор је увијек рат...мислим да це и сада тако бити... американци це негдје у свијету инсталирати нови рат и на тај нацин ојацати долар а ослабити све остале валуте...