Tramp mijenja priču i prelazi na ekonomiju

Bela kuća posle dvomesečnog bavljenja korona virusom, planira da preusmeri javni fokus predsednika SAD Donalda Trampa.

Svijet 28.04.2020 | 14:17
Tramp mijenja priču i prelazi na ekonomiju

Naime, Bela kuća želi da fokus usmere na ublažavanje ekonomske devastacije prouzrokovane pandemijom i time ga spreči da koristi svakodnevne brifinge za napade na suparnike i davanje neproverenih i opasnih saveta za medicinske tretmane, prenosi Radio slobodna Evropa pisanje zapadnih medija koji ocenjuju da liderstvo SAD slabi u zemlji ali i u svetu.

Svakodnevni brifinzi za prenošenje informacija o javnom zdravstvu pretvorili su se "de facto" u političke skupoveeni sa zapadnog krila Bele kuće – Tramp je ponudio malo načina za plasiranje tačnih medicinskih infromacija ili izražavanje empatije za žrtve koronavirusa od kojeg je do sada umrlo više od 54.000 Amerikanaca.

Umesto toga američki predsednik je koristio brifinge za napade na svoje suparnike ili na pohvale sebi i svojim saveznicima, ocjenjuje Vašington post.

Tramp je govorio više od 28 sati na 35 brifinga koji su održavani od 16. marta, pokazuje analiza Vašington posta. Samo u protekle tri sedmice Tramp je govorio 13 sati – od toga dva sata je iskoristio za napade i 45 minuta hvaleći sebe i svoju administraciju, ali samo četiri i po minuta izražavajući saučešće žrtvama korona virusa.

Potrošio je dvostruko više vremena promovišući korisnost leka protiv malarije iako to naučno nije dokazano, navodi list.

Analiza svakodnevnih brifinga Bele kuće o korona virusu u periodu od ponedjeljka, 6. aprila do petka, 24. aprila - otkriva da je Tramp u 346 postavljenih pitanja u svojim odgovorima napadao 113 puta, odnosno u trećini svojih odgovora. U protekle tri nedjelje, 87 njegovih komentara ili odgovora - punih 47 minuta - uključilo je činjenično netačne komentare, ističe Vašington post.

Medicinski radnici takodje su dobili znatno manje vremena od Trampa. Debora Birks (Deborah Birx) koja nadgleda reakciju administracije na virus, govorila je blizu šest sati, dok je Entoni Fauči (Anthony S. Fauci), stručnjak za zarazne bolesti, govorio nešto više od dva sata na 22 sastanka.

Izrazi empatije kod Trampa su retki, ukazuje list. Američki predsednik je spomenuo žrtve korona virusa u samo osam brifinga u tri nedjelje, uglavnom u pismeno pripremljenim obraćanjima.

Trampov slobodan pristup završio je u političkoj krizi prošle sedmice, nakon opasnog predloga predsednika na brifingu 23. aprila da ubrizgavanje izbeljivača ili drugih dezinfekcionih sredstava može izlečiti koronavirus - "gotovo kao čišćenje". Primedbe su pokrenule svadju u celoj vladi i dovele do toga da je Tramp rekao pomoćnicima u petak da će preskočiti sastanke tokom vikenda.

Nakon što je Tramp javno i na glas razmišljao o tome da naučnici treba da istraže ubrizgavanje toksičnih sredstava za dezinfekciju kao potencijalni lek za virus, njegovi saradnici žele da premeste njegov javni fokus na njemu poznatije – nadaju se i sigurnije – terene: razgovor o ekonomiji, u strože kontrolisanim uslovima, piše agencija Asošijetid pres (The Associated Press).

To je politički imperativ, jer su njegovi saveznici uočili eroziju u podršci predsedniku ističe agencija dodajući da su nove ankete republikanaca pokazale da Trampov put do drugog mandata zavisi od percepcije javnosti koliko će se brzo pokretanje ekonomije od države do države odraziti na usporavanje širenja virusa.

Neke države su počele da ublažavaju mere ograničenja, a očekuje se da će Tramp početi da ističe rad svoje administracije na pomaganju kompanijama i zaposlenima. Takodje, plan je da Tramp nakon mesec dana izadje iz Bele kuće i počne da putuje po zemlji što bi bio simboličan znak da nacija počinje da se otvara.

Ipak, medicinski stručnjaci upozoravaju da će virus ostati sve dok se barem ne razvije vakcina i da je rizik od teškog drugog talasa visok ako se mera fizičkog distanciranja prebrzo ublaži ili ako se testiranje i programi praćenja kontakata ne razviju pre nego što se ljudi vrate svakodnevnim poslovima.

Bela kuća razmišlja o tome hoće li nastaviti da održava brifinge u izmenjenom obliku bez Trampa, potencijalno na drugoj lokaciji. Pre nego što je Tramp napisao na Tviteru u subotu da brifinzi "ne vrede vremena i truda", pomoćnici su želeli da koriste obraćanje javnosti kako bi istakli pozitivne trendove i preplavili Amerikance statistikom.

No, prema Centru za istraživanje javnih odnosa NORC i Asošijetid presa malo Amerikanaca redovno gleda ili veruje Trampu kao izvoru informacija o pandemiji.

Od mnogih promena koje je prouzrokovala pandemijska kriza možda je najvažnije dalje povlačenje SAD sa svetske pozornice. Neuspeh Trampa da preuzme vodjstvo - unutar Amerike i izvan nje - stvara zabrinjavajuću perspektivu sveta u kojem je Kina dominantna sila, ocjenjuje londonski Tajms (The Times).

Za SAD još uvijek važi opis najmoćnije nacije na zemlji, ali to možda neće potrajati. Zaokupljeni unutrašnjim problemima, poput stranački podijeljenog Kongresa, 70 odsto anketiranih Amerikanaca tokom posljednje izborne kampanje kazalo je da se plaši da će njihova nacija polako izgubiti liderstvo.

U tome im nije pomogao predsednik koji je prezirao svoje saveznike, govorio oštro o Angeli Merkel i obradovao Vladimira Putina, naglašava Tajms. Na samitu grupe G7 u Kanadi 2018. Tramp je iz službenog komunikea izbrisao reči "medjunarodni poredak zasnovan na pravilima".

Čak i gore od odsustva vodjstva kod kuće, ovo odbijanje globalnog vodjstva je opasno. Ako SAD isprazne citadele moći, nešto gore će ih naseljavati, ocenjuju urednici londonskog lista ističući da će to gore, konkretno, biti osnažena Kina.

Izgledi da Kina ispuni cilj Si Djinpinga da do 2049. godine bude najmoćnija zemlja na svetu nisu privlačni. Kroz poricanja, sporu reakciju i ućutkivanja glasova upozorenja zdravstvenih stručnjaka, vlada u Pekingu dosta je doprijela globalnom širenju virusa.

Ekonomska moć Kine verovatno će još rasti jer je zemljama potrebna pomoć da se oporave od efekta siromašenja zbog pandemije Kovida-19. U ovom trenutku SAD gube liderstvo u zemlji i inostranstvu, ostavljajući svet sve manje sigurnim, zaključuje Tajms.

(Beta)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Tesko da ce to ici kao do sada

28.04.2020 21:13

4,4 %svijetske populacije, a trecinu svijetske ekonomije prihrabili prevarom i silom.....

ODGOVORITE
Name

re

29.04.2020 00:06

ne slazem se sa Vama... Lako ce to ici, kao i do sada...kad god im se neko priblizi ili se kod njih javi kriza odgovor je uvijek rat...mislim da ce i sada tako biti... amerikanci ce negdje u svijetu instalirati novi rat i na taj nacin ojacati dolar a oslabiti sve ostale valute...