Карантинска заштита од заразе није изум нашег времена

Карантинска заштита од заразних болести није изум нашег времена због појаве опаке болести “ковид 19”, јер је та мјера примјењивана и у стара времена, јер је то била, и за та времена, сигурна баријера против ширењу свих опаких, невидљивих И убитачних болести људи И животиња.

Република Српска 28.04.2020 | 11:31
Карантинска заштита од заразе није изум нашег времена

Пише: Тихомир Несторорвић 

Заразе су, углавном куга, често навирале са истока, из Азије као и сада, од шеснаестог па до двадесетог вијека, када су медицина и ветерина биле неупоредиво развијене и са оскудним знањем о заразама у односу на садашње прилике – било је то доба ранара, видара, бајалица, гатара и разних исцјељитеља, али се знало да је мјера карантинске заштите веома ефикасна. 

И сада се, када овом нашом Плавом планетом хара опаки вирус корона и односи стотине хиљада људских живота, примјењује мјера изолације, карантина, у свим земљама, па и код нас. Тиме се избјегавају контакти међу људима, а карантини су постављени на граничним прелазима, у спортским халама, у болницама, ђачким И судентским домовима.

Поново се показало да је изолација значајна мјера заштите од заразе.

Један од тих старинских карантина био је у Рачи на Сави, недалеко од ушћа Дрине у ову нашу велику ријеку. Карантин је у то вријеме постављан да би се више спријечиле заразе животиња од црног пришта, шапа и других болести, од којих није било лијека.

Рача је одувијек, осим у двадесетом вијеку, била на граници и то не каквој – била је на граници Истока и Запада - на граници свјетова и култура. У њој су, како казују хроничари – била врата за “бијели свијет” када се крене из Семберије, са Мајевице и других крајева Босне, али је кроз њих и тај “бијели свијет” долази у наше крајеве.

Рача на латинском језику значи скела, јер је овдје одувијек прелажена, брођена ријека Сава, јер то потврђују И археолошка налазишта на дну ријеке.

У двадесетом вијеку Рача је била узаврела лучка, жељезничка, трговачка и привредна варош, са око три стотине радника. Сада је заборављено, пусто и убого насеље са десетак породица, али и поред тока поново има карантин. Модеран, савремен и неопходан за изолацију оних који прелазе преко ријеке Саве. 

У свим царевинама, краљевинама и династијама Рача је била стратешко мјесто и значајно за све властодршце, па је због тога и имала посебан третман и “прва линија фронта” на заштити здравља људи и животиња како зарезе не би ушле у дубину земље.  Била је тампон зона, јер је била главни И једини улаз у Босну са истока одкле су долазиле све болести.

Због тога је низводно од варошице био карантин кроз који је морао проћи свако ко улази у Босну – коњаници, каравани, џелапи стоке…Сви и свако. Због тога се и сада тај дио рачанског атара, у непосредној близини ушћа Дрине, и сада назива Карантин. Под тим именом уведен је и у грунтовне и катастарске књиге.

Тадашњи карантин био је, углавном под оскудним настрешницама и под ведрим небом, на ливади и у шуми. Заједно и стока и људи и то, веле, четрдесетак дана, без љекарског надзора, па ко преживи преживи.

Чували су их граничари, јер је свака држава имала јаку пограничну заштиту. Тек када се утврди да људи и њихова стока могли су наставити пут, а што је евентуално угинуло закопавано је у такозвано кужно гробље. Поуздано се не зна гдје је оно било, али је сада, нако више од вијек и по да је тај дио рачанске обале безбједан по здравље људи И животиња. 

Карантин у Рачи био је неопходан јер је минулим вијековима проток људи и живоптиња био бројан скоро као и сада, само што тада није било љекарских и веринарских прегледа, па се морало чамовати у изолацији, каквој таквој, али спасоносној, јер је у неколико наврата Балканским полуострвом, а посебно овим крајевима, харала куга дошавши из Азије, па је у једном времену цијела Семберија остала без становништва.

Сада су прилике другачије.

Ријека Сава се прелази преко мостова око три километра узводно од вароши, улаз се контролише, а дошљаци, како је то прописано ововременим мјерама заштите од болесзи “ковид 19” смјештају у карантин, у медицинске шаторе под љекарским надзором, у некадашњој узаврелој и старој Рачи.

То што Рача поново има свој карантин, само је подсјетило на стара времена када су у овом гласовитом мјесту људи штитили од заразе. Једино је исто – ни једна од тих зараза није била ништа мање опасна од садашњег вируса ковид.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Мицо

28.04.2020 10:05

Ајде сад навалте критицари уведених мјера ово друство се мора подјелити на нормалне људе И олос коме све смета у рс И похапсит псе И повезат И дрзат мјесецима док се не опамете ма ударат гамад

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

28.04.2020 12:38

Карантин су инаце први увели Арапи и то за вријеме Куге. Трајао је 40 дана.

Name

мицо идиоте

28.04.2020 12:41

слусај овако, кретену идиотски.. такве као ти треба добро изударати по глави, па да сконтас да не зивис висе у 19 вијеку, него у 21... такви као ти се продају за 20КМ и мало јагњетине олосуу, смеце људско..

Name

РЕ Мицо

28.04.2020 12:47

Да, карантин је био за заражене, не за здраве људе да сједе по кућама. Људи, дозовите се! Свака теби част на изражавању. Људи пси. Не дао бог да имаш какве власти...страшшшно. По теби људи не смију ни мислити.

Name

Цоми

28.04.2020 12:37

Мицо ниси ти нормалан...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

28.04.2020 13:51

Врли бањалуцани би на улице, мозе ал кад се одрекну права на лијецење... Прву карантину је направио Дубровник, који је ставио и болесне и здраве у карантину да се види да ли це се разболити. То сто Бањалуцани нису у стању да се контролису, не раде ниста па би да се вуцају као сто рекох није проблем, они и аутоматисмом цланови породица немају право на заститу али имају дозволи да се друзе и пију кафу/ростиљају/алкохолизарају се до миле воље у 22х поциње полициски цас а њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.04.2020 14:47

Никакав ти Бањалуцанин ниси!

Name

Гардиста

28.04.2020 16:18

Ти друзе ниси уредан никако.Твоји коментари су тотално контрадикторни.Немој заборавити лекиц пред спавање...