ММФ спријечио причу која би за БиХ била катастрофа

Младен Иванић, почасни предсједник Партије демократског прогреса и бивши члан Предсједништва Босне и Херцеговине, казао је данас за Н1 да је Међународни монетарни фонд ''спријечио причу која би за БиХ била катастрофа'' говорећи о монетарној политици и стабилности конвертибилне марке.

Босна и Херцеговина 28.04.2020 | 08:48
ММФ спријечио причу која би за БиХ била катастрофа

Према његовим ријечима, када би се владајућим ''дало да издају новац - конвертибилна марка би постала безначајна ствар''.

''А то је једна од најстабилнијих ствари које су у Босни и Херцеговини урађене'', оцијенио је Иванић у разговору телевизији Н1.

Говорећи о економским проблемима у којима се БиХ налази као и оним у којим ће се тек наћи, он је рекао да постоје двије групе проблема о којима се сада мора размишљати.

''Један је онај краткорочни који се односи прије свега на она предузећа којима је забрањен рад: угоститељске радње, ресторане, ове продавнице робе која није суштинска. То је прва група. Друга група је економска криза која ће захватити свијет и ове двије групе морају имати различите мјере. Ове прве очито морају да се сведу на то да се подржи исплата плата и колико је могуће одржање запослености у предуећима која не раде и то је што се и ради, да се дио буџетских средстава покуша преусмјерити. Други дио мјера би се морао темељитије примјењивати на све. Нема другог ту осим смањења директних пореза, пореза на плате и доприноса на плате'', рекао је Иванић за Н1.

Он је казао да би и Република Српска требала кренути путем ребаланса буџета

''Оно што замјерам Влади Републике Српске је што нема ребаланса буџета. Немогуће је да остане буџет на истом нивоу и немогуће је да остане са истом структуром. Немогуће јер ће доћи до пада прихода, а појавиће се расходи који нису планирани. Нови расходи су подршка занатским радњама, минималне плате. Први корак који јавни сектор мора урадити јесте расподјела буџета  и резање свих непотребних расхода и свођење буџета готово искључиво на исплату плата. Привреда неће моћи издржати. Озбиљан изазов на власт за који ја мислим да нису спремни'', поручио је бивши члан Предсједништва БиХ.

Према његовим ријечима, ММФ је у једном моменту постао попустљивији, али је истакао и један добар потез ове организације.

''Нисам сигуран да су ММФ и Свјетска банка дубоко у ово ушли. Један дужи период међународне финансијске институције не улазе оштро у дефинисање политика које подржавају. Постале су попустљивије. У једном тренутку су имале вишка пара па нису имале коме да их дају па је требало наћи кориснике да се то пласира. Има неких ствари, које су корисне. Забрањено је властима да се баве Централном банком и да посежу за девизним резервама, а то је била прва и највећа жеља владајучих, то је можда и најзначајније што је ММФ урадио - спријечио је причу те врсте што би за Босну и Херцеговину била катастрофа. Овим владајућим, кад бисте дали да издају новац, да се играју с монентарном политиком - конвертибилна марка би постала безначајна ствар, а то је једна од најстабилнијих ствари које су у Босни и Херцеговини урађене'', оцијенио је Иванић.

(БН/Н1)

Коментари / 93

Оставите коментар
Name

Ма да...

28.04.2020 07:20

Конвертибилна Марка је стабилна, јер стварни дефицит носе нормални градјани на својим ледјима. Нека ми неки економ објасни, како је могуце да поред овакве привреде та КМ увијек има исти однос према Евру? И то од како је уведена....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

28.04.2020 07:52

Зашто се не спомињу стандард живота и куповна моћ, као ваљда циљни параметри? За кога би требало да се све ради?

Name

Министар

28.04.2020 08:08

Као сто БиХ није дрзава у правом смислу те ријеци јер њоме управљају страни окупатори, ни Кинвертибилна Марка није права валута. Да би централна банка БиХ одстампала 195КМ мора у трезор да стави 100 евра плус додатних 5 евра као неко додатно средство осигурања. То је тај дио који се зове конбертибилност. На тај нацин се гарантује непромјењиви курс према евру у односу 1:1.95. Нормалне валуте(динар, куна и сл.) имају пливајуци курс тј. њихов курс зависи од понуде, потразње, интервенвије централних банака и многих других ствари. Тај непромјењиви курс има својих предности али и својих мана. Сустина је да је марка заправо "купон" којим плацамо да не би плацали евром тј. БиХ нема властиту валуту. Посто немамо праву валуту, по мени боље би било потпуно укинути марку и преци на евро као у Црној Гори. Тако би градјане и привреду ослободили макар троскова конверзије. Свакако у сустини плацамо евром али опет плацамо замјену марке за евро.

Name

Ре

28.04.2020 08:16

Куповна моћ је ок, неко се воза хеликоптером неко иде пјешке кад узмеш просјек добијеш Голф 2.

Name

РЕ Ма да...

28.04.2020 08:18

Једноставно, свака КМ је "поткована" €врима.

Name

ре

28.04.2020 08:24

па видиш да прича само да би нешто рекао, шта њега брига за ребаланс буџета, имао је прилику да се покаже...

Name

Ре

28.04.2020 08:56

Аранзман се темељи на девизним резервама и због тога је стабилан. Уколико би се пореметио аранзман тј.равнотеза ,досло би до потпуног хаоса а мозда и до поновних сукоба јер би комплетна привреда банкротирала услијед ефеката хиперинфлације. Постоји тренутно висак девизних резерви али га ни у ком слуцају не би требало мобилисати за намјене финансијске стабилизације јер не постоји систем одговорности који би гарантовао озбиљност у управљању финансијама ентитета. Реалније је да се у оквиру постојецих будзета ураде прерасподјеле и резање троскова јер це то да смањи ниво корупције због објективних околности,остаје мало виска који се мозе украсти.

Name

Реално

28.04.2020 09:19

Врло једноставно, БиХ нема своју монетарну политику и у Централној банци БиХ имаш нешто што се зове Валутни одбор који води рачуна да за сваку конвертибилну марку коју имаш у оптицају имаш покриће у ЕУР-у. БиХ кад би имала своју монетарну политику, наша КМ не би вриједила ни г.зицу да обришеш... Примјер, замисли само кад Влади РС-а треба донација од 50 милиона из Србије да би одржали буџет ликвидним, а они у исто вријеме купе авион... Или кад дође 4 милиона КМ помоћи из Србије у виду маски, носача за инфузије, а у исто вријеме здравство додијели Проинтеру 4 милиона КМ вриједну набавку модернизације компјутерских система... Е ко би нормалан вјеровао у домаћу валуту... Због чега нисмо прешли на ЕУРО, врло једноставно, како велика већина да објасне својој дјеци да им је плата на крају мјесеца 230 ЕУР, да је пензија 100 ЕУР, а да је струја 40 ЕУР и да приде пуше цигаре у вриједности од 75 ЕУР мјесечно... Овако офрље помножи са 2, па више не радиш за 230 ЕУРА него за ПО ИЉАДЕ! Рјешење, укини ове ентитете које су нам неметнули па имамо оволико паразита који нам огулише кожу са леђа, преко 3000 парафискалних намата, још мало ће требати такса за кориштење ваздуха, 10 КМ седмично... Уведи да је минимална плата 1000 КМ нето, да су доприноси на ту плату 100 КМ и да је то први платни разред. Како расту платни разреди, расту и доприноси и порези на плату... Укини аконтацију пореза на добит јер је дебилно да платис 10% пореза на добит, па онда још 10% унапријед... Приватни сектор поред свих намата још кредитира државу. ПДВ платиш на увозу, робу продаш за 2 мјесеца, наплатиш за 3 мјесеца, а ако затражиш поврат ПДВ-а добијеш инспекцију и чекаш 6-8 мјесеци...

Name

ре Министар

28.04.2020 10:16

Слажем се са мишљењем, осим да немамо "праву" валуту, имамо, она се зове Конвертибилна марка са међународном ознаком БАМ. То што је наша валута на овај начин осигурана је добро. Прелазак на €-ре је добра идеја ако би цијене остале исте. "Страни окупатори" је исто дискутабилан термин и расправа о томе би на с одвела у другом смијеру.

Name

Конформиста

28.04.2020 11:26

Продавац магле, као и цијели пдп. Само своје дупе гледа. Добар за студенте на првој години факса, који ниста не знају. Касније видис да је цовјек без петље

Name

Ре Министар

28.04.2020 11:33

Немас ти појма о монетарној политици када казес за једну конвертабилну валуту да је бон или купон. КМ је медјународно призната валута са којом мозес трговати у свим земљама свијета, друга је ствар сто наси људи висе користе ЕУР као валуту на иностраним фактурама.

Name

Ре Ма да

28.04.2020 11:37

Једноставан одговор. КМ је валута која је под директним утицајем странаца, и њег полог и гарант је европски ЕУР а стампа се у Француској. Остаје стабилна једино сто МЗ не дозвољава насим политицарима да се мјесају у централну банку, и Додик је највецу греску направио код странаца када је покусао уплести своје прсте у ЦБ.

Name

Ре Министар

28.04.2020 12:45

Преласком са КМ на еуро би се цијена горива од 2 КМ претворила у 2 евра и тако свака роба. То би нас уништило. С друге стране ми нисмо у ЕУ да то радимо, а Ц. Гори која све ради против Србије у задњих 5 година све се гледа кроз прсте. Хрватска као чланица ЕУ нема евро, а Црна Гора има.

Name

Обрни окрени

28.04.2020 14:31

Како год, без морала, одговорности, хтјења и знања, нема ни дрзаве ни напредног друства у њој. Са оваквим неморалнум људима на власти, не постоји да и на који нацин икада и буде добро! Е то је сва сустина!

Name

Реално је

28.04.2020 14:34

Најреалније сликовито доцарао збиљу.

Name

ре

29.04.2020 07:27

Министре, има ли рецимо Француска своју валуту, немој само рећи да и Француска није држава. Гдје је једној Њемачкој валута, Швабо се одрекао најмоћније валуте на свијету ДМ, не да су држава, Њемачка је савршенство од државе. КМ је наша валута и она је једна од најбољих ставки дејтонског мировног споразума.

Name

Дзоо

28.04.2020 07:20

Да си тако прицао пре сад би био у Сарајеву место оног билмеза али си играо двоструку игру!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

28.04.2020 08:21

Једна ствар је неспорна, да смо много боље живјели кад је Млађо био премијер.

Name

Ре Скептик

28.04.2020 09:17

Хахааа хахааа, питај пензионере колико им је пензија Младјо дугова и онда ће ти бити све јасно кад се боље живело.

Name

Ре

28.04.2020 09:52

Кад це исплатит пензију људима ако се боље зивјело

Name

Ре

28.04.2020 09:53

Сјецају се пензионери тог лијепог зивота сваки мјесец исцекивање пензије

Name

Не разумијес ти то Доо

28.04.2020 10:58

Крезуби не разумију другацији ријецник,па цовјек исао на ту карту, пазљиво балансирајуци и ако је потпуно другацијег кова....Мозда је требао свом снагом.... Вилајети су то....

Name

За ре

28.04.2020 12:13

Ви сте полупали лонцице. Влада Младена Иваница је исплацивала заостале пензије и плате у сколству које је остала дузна Додикова влада. Текбод тада се поцело са редовним исплацивањем мјесец за мјесец.

Name

Ма иди до врага

28.04.2020 14:45

Са том прицом о пензинерима. Није био ПДВ, ниу продати друствени ресурси, Телеком,нисмо били ПРЕЗААДУЗЕНИ за неколико будуцих генеравија, итд, итд итд, и сто је највазније НААТАЛИТЕТ је био позитиван, није скоро па преполовљен број становника у РС. Успуд да додам, ко је водио скаеадну пемзиону политику, опљацкао ранијеб пензионисане да пантију не примају гдјw је и зарадјена,сто нигдје у свијету такво сто не постоји. Па то је све урадио Додик, са полтронском из користољубља сектаском свитом.

Name

ТЕШКО НАМА

28.04.2020 07:22

Требали су им дозволитì, грехота што нису. И овако је све отишло до врага па нека оде и та КМ. Како ће они сад функционисати кад немају. Не лете хеликоптери на воду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

28.04.2020 09:09

Сад !!: цутио си кад год је требало да себе заститис!!! Ови не ваљају али ти си јос гори !!мигао си али ниси хтио !!! Цувао си себе!а народ је од рата препустен сам сееби растјеран опљацкан длоповском приватизацијом авпљацка фабрика предузеца банака ресурса итд је за ГИНИСАА!а и ти си сауцесник !!Партије политицке на власти и опозицији су цудооо направиле !!пљацка стољецааааа!!а ти мутис цутис а измицес се кад је густооо!пљацка у рату поцела и трајеее до данас!!а ти !!ниси одавде? Правис се Енглез

Name

Перица

28.04.2020 07:23

Управо тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

28.04.2020 07:24

Млађо, иди у пензију. Љепше је бити млад пензионер него стар и истрошен политичар, који је изневерио оне који су од њега некад много очекивали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.04.2020 07:59

Најбољи коментар и савјет

Name

кисо

28.04.2020 08:22

Види ти насег Јоце,ти знас ко је за пензију,коњу један.Ста би ти урадио .Ти знас само под саторце,кад додо "србује",дици руке,замастити рукав послије јела.Сто се јадан мјесас у ста се не разумијес.Мајмуне један полуписмени.Ти си компетентан да казес за једног доктора наука да иде у пензију.Брзо це прасици-само цекај.

Name

Ре Јово

28.04.2020 09:09

Нике проблем мој добри Јово у Младену,он још нема услов за пензију..Проблем је тих твојих пензионера,Мајкиц,Продановић,Радмановић....јер да хоћеш сједницу, не може ,не могу пензионери доћи е ту је проблем,сто ти од дрвета не видиш шуму ...Сад реци да нисам у праву?

Name

Ре кисо

28.04.2020 09:55

А ти врецицу брасна под руку кад ти дају пред изборе биједнице

Name

Браво за Јову

28.04.2020 10:49

Сад ка да несто казе!а кад је могао није ни прстом мрднуоо!!слаткааа опозицијааа!!!од рата ми немамо ни позиције ни опозиције све интересне групе под пластом партија на власти и спреге у криминалу !од фабрија сума ријека јавнихб предузеца приватизације банакаааааааааа итдддддддд!боље енглез цути висе пензијаааа

Name

Сер од Добоја

28.04.2020 07:25

Мислим да Иванић мало претјерује, девалвација и доштампавање КМ-ова би осим катастрофе изазвала и низ других несагледивих посљедица, нема нико право на такав потез, нико од политичара није добио мандат за такву работу, не могу ни замислити такав сценарио. Сложио бих се да је ММФ спасио РС од тоталног колапса, до када не зна се,вјероватно до нове продаје обвезница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

До пропадања

28.04.2020 08:44

Другим путем али да не останw остецен.

Name

Ре

28.04.2020 09:56

Младен непомиње рс као ти него БиХ а теби је рс трн у оку гаде

Name

МИнхаузен

28.04.2020 07:26

Управо то Глуперде које које гласају за црвне кмере и паразитирају на будзету не контају ...Да је СНСД гурно руку у резерве , све би отисло у ПМ , а потово стабилност марке .....Али , кад боље размислис , то они и хоце ..све своје благо дрзе у злату и девизама , и када би срусили марку , купили би пола дрзаве за дзаба ...а плате будзетлијама би остале 1000 КМ , али у еурима 50 еура ...АЈмо ботцине СНСД-а , у цему Иваниц гријеси , али аргументовано написите .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.04.2020 08:00

За који ку.... слузе резерве наго закризне ситуације

Name

Ана

28.04.2020 08:58

А што ти не написа што је то Иванић тачно рекао, он увијек нешто прича али са закашњењем , само џаба млати празну сламу , прошао је његов воз.... срећом .

Name

ја сам

28.04.2020 10:59

овај Ре се разумје у све од поткивања коња до робних резерви

Name

макарије

28.04.2020 11:04

Кад си бот ниси сав свој

Name

Реално

28.04.2020 07:27

Република Српска се добро бори са короном. Опозицији то не одговара. Подрска предсједници и осталим на целу дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре реално

28.04.2020 07:48

Дзаба. Мозе нацртати лао дјеци сто се црта, ефекта нема. Хипнотисана маса као зомбији.

Name

Рале

28.04.2020 07:54

Реално добро су затворили народ да испаста сто су унистили здравство које није низаста, и не мозе се борити ни с нормалном грипом.

Name

@реално

28.04.2020 07:59

Лижи лижи дебилчино кретенска.Јел те то страх кад оду ови твоји са власти да си и ти угасио? Слушај ме дебилу, ничија није до зоре па неће ни њихова, а кад оду, сви ви који сте им лизали дупе зарад ухљебљења ћете заједно са њима.Доста више лоповлука...

Name

Ре

28.04.2020 08:01

Најбоље организовани у региону. Свака цаст

Name

Ре реално

28.04.2020 08:27

Реално бас си малоуман.

Name

Ана

28.04.2020 09:03

Тако , суштина је ,управо, у томе што се власт успјешно бори против епидемије и опозиција може само да прича у празно и да уноси немир у народ надајући се да ће освојити какав такав политички поен .

Name

Мислис добро се бори

28.04.2020 12:16

За аамо такве као ти, "лези хљебу да те јwдем"..... Конец.....!

Name

А ти се Ана

28.04.2020 12:34

Упорно манипулаторски борис против ИСТИНЕ. Не иде.....Прохујало са короном.....

Name

Маки

28.04.2020 07:38

Једине две ствари , добре ствари , које је медјународна заједница направила су , конвертибилна марка и регистарске таблице ..и то не дирајте .

ОДГОВОРИТЕ
Name

28.04.2020 07:42

ДОСТОЈАНСТВО И ЛИЧНОСТ СУ ДОКАЗ ЉУДСТВА! ПОЗДРАВ ЗА ГОСПОДИНА ИВАНИЋА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

И знање

28.04.2020 08:41

Разумно, реално сагледавање ситуације и пеедлог мјера за санирање исте.

Name

Гардиста

28.04.2020 07:49

Одлицан текст,с тим сто једно мозе отици само у контра смеру,а не како је Иваниц рекао.А то је смањење пореза и доприноса-од тог нема ниста,па кад нису смањили док је било нормално стање,сад неце сигурно,могу само повецати,правдајуци да це нама привредницима те исте паре вратити кроз фонд солидарности.Старе су то лопузе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Yу ту

28.04.2020 12:43

Гардист сутра алпска,видио сам данас у меркатору драско купује

Name

Ђорђе

28.04.2020 07:49

А све новчанице у оптицају последњих мјесец дана нове. Као не штампају. У БиХ је патентиран уникатан начин борбе против вируса. Лудошћу против короне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

28.04.2020 08:11

Ствар је у томе да се нове новчанице штампају нон-стоп, а старе и исхабане се повлаче из оптицаја. Марка за марку.

Name

ре

28.04.2020 08:22

Маса КМ-ова расте, измјена новчаница је сасвим нормална и редовна појава, нарочито мањи апоени, о штампању марака без покрића нема ни говора, то је немогуће, односно могуће је само што би смо имали огромну инфлацију, штампање без инфлације није могуће.

Name

Треба знати

28.04.2020 08:36

Остају ли старе (отписане) у оптицају.

Name

ре

28.04.2020 09:00

Није могуће доштампавање пара без инфлације. (тачка)

Name

Има нових

28.04.2020 12:23

А и старих толоко изхабаних да је забрињавајуце....

Name

Ад

28.04.2020 08:10

Какву ти катастрофу спомињес? Ми смо јаки и не мозе нам нико ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

28.04.2020 09:16

Старе новчанице (оштећене, исхабане, неупоребљиве) се уништавају и замјењују новим новчаницама. Тако раде све државе свијета. О штампању новчаница без покрића нема говора.

Name

Слусај Зоране

28.04.2020 14:56

Тако би требало да се ради, а ста се ради сасвим поаебна прица. Немој мислити да то и то многима није јасно. Погледамо око себе, саберемо два и два, за поцетак довољно....

Name

Глуп народ

28.04.2020 08:16

Читам коментаре и не могу да вјерујем колико смо глуп народ и докле иде наш безобразлук. Данас сви нешто паметују и боље знају од доктора наука (не мислим на ове новокомпоноване докторе), а све дубље и дубље тонемо јер разум никако да превлада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

28.04.2020 08:29

Капа доле овоме човјеку. Он "неваља" не писменим и лоповима. Камо среће да поштујемо знање и умјереност. Док смо то поштовали, били смо поштовани у цијелом СВИЈЕТУ. Очит примјер за то су: проф. доктори медицинске струке у Србији (наравно и у цијелом свијету: они не причају (за разлику од политичара), већ раде и ако нешто знају, то се у конкретној примјени покаже: јеси ли умро, или си излијечен. Нема мудровања: "крај дјело краси". Тако је у свим областима: ако нешто знадеш-сви ће од тога знања корист имати,а ако корист имаш само ти, то је ЧИСТИ ЛОПОВЛУК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ениса

28.04.2020 10:26

Слазем се са Вама свака Вам јее на мјесту сто се тице Иваница

Name

Ре Реалан

28.04.2020 11:08

Неписмен се пише састављено, писмени Реални човјече. (или и то стави под наводнике) ... ццццццц

Name

Наравно да би постала

28.04.2020 08:32

Поједностављено рецено, стањцали би да иста та група из нереалног сектора а без рецесије задовољи своје апетите без покрица, док нас инфлација све не поздере....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да кумови

28.04.2020 10:36

Остану на власти, с тим сто су свој капитал покрадени од друства у којем зиве, унапријед добро осигурали,па би и да нас докрајце пљацком тотално, а онда из поцетка у робовласницко друство.....

Name

модрицанин

28.04.2020 10:56

Ал би радила стампарија у Лактасима у 3 смјене.

Name

Милан

28.04.2020 08:35

Господине Иванићу, коме то рећи, у власти су послушни и подобни, покушајте им нацртати, али мислим да ни тада неби разумјели , а они немогу поштено, болест?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трн

28.04.2020 08:40

Разговарао сам се у опозицији јер су имали прилику да се додвоее градјани а у смислу давања помоци. Они одједном нестали ,скрти на парама .Једино на неким критикама.Има доста људи и пребогати у опозицији и требали се солидарисати и дати народу новац тј пензионерима ,борцима и др. Додик је и овај пут купио изборе дао је по 1000 км и тако да це убедљиво узети.Ја нисам за то али то це бити.У мјесту гдје зивим имамо посланика који је тражио да се направи списак неких угрожених лица и на крају слагао. Под изговором да је дао 1000 км дому здравља сто је безвезе јер та установа има и превише.По мом закључку то је да би се додворио СНСД власти. Замолио би опозицију да висе не критикују никога јер то је само празна прица .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поздрав од 100 000

28.04.2020 10:50

Незапослених са БИРОА.

Name

Душан

28.04.2020 08:44

Зна ли ико од ових коментатора шта је МАРШАЛОВ ПЛАН....Послије ww2 у спровођењу Марђаловог Плана свијет је помого Њемашкој са 5 пута мањим средствима него БИХ и Њемачка је израсла у економску силуАл тама нема СДС СДА ХДЗ да штите своје стадо тамо су се отварале фабрике а не цркве,дђжамије.......там се нису пребројавала крвна зрнца ко Хитлер што је радио и наши властодршци ншто раде исто.......Кад би дозволили уплитање у Централну Банку за двије године нико не би имао ни хљеба који би кошто најмање 1000 км.......ко схвата добро ко не схвата има проблем са мозгом.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Душан

28.04.2020 10:01

Код нас већина има проблем с мозгом.

Name

Миг

28.04.2020 11:15

Њемачкс је била под апсолутним протекторатом УСА. Практично амери су направили Њемачку.

Name

Греска

28.04.2020 11:42

Гресите! Не би хљеб био 1000 КМ него 18000000КМ , као сто је отприлике било 92,93, толика би била инфлација. Добио сам неку плату у милионима или десетинама милиона и за њу могао попити 3 кафе у бифеу(кафа била 30 пфенинга). Сљедеца плата била 70 пфенинга, њу нико није ни узео, па онда 4 КМ па 10 КМ(неки силни милиони ако не и милијарда). То су уствари били динари али би слицно било и са овом марком.Разумијем и велику инфлацију али да неко стампа новац јефтиније него тоалет папир никада ми неце бити јасно, као сто ми није јасно ни како сам презивио.

Name

На изглед само такво....

28.04.2020 12:39

А стварности много ста се другације одвијало.....

Name

Младене

28.04.2020 09:03

Да ли сте раскинули све могуце коалиције са СНСД у свим локалним заједницама или и даље само паламудите за сироке народне масе, а овамо само гледате гдје да се огребете. Како је СНСД бизнис-сарадник и вас пријатељ од времена сума, Перица Бундало? Доста је било, сви сте исти. Презирем Милу, али сте ви јос гори. Молим БН да објави коментар, а не да бира да ли се глади или не лазна опозиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

28.04.2020 09:13

Господине бивши нико није тражио да се троше резерве које гарантују стабилност валуте него вишак који је преко двије милијарде марака. И зар није било боље упумпат те паре у привреду и полако их касније кад иста стане на ноге враћа у касу уместо плацат камате ММФ. Тај исти ММФ живи од тога И нормално да це се противит да би они могли своје паре добро продат. Те две И нешто милијарде су њима гаранција да ће они добит своје назад како тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А како це

28.04.2020 12:30

Ти стати зив био од криминала,корупције, кумова.... Да је могла стати стали би, не би ни били у овој ситуацији прије овог стања,са вец толиким силним упумпаним новцем који треба да врацају најмање двије будуце генерације али да се демографска слика и то добро побољса..... Док се не успостави правна функционална дрзава,са овима на власти НЕМОЗЕ НИКАДА, нема од тога НИСТА. Тацка.

Name

Да , да ...

28.04.2020 09:16

Младене , добро ти то предлажеш шта би требало урадити , али ни ти не спомену да пљачкаши требају вратити опљачкано , а без тога нема ништа . Можете ви предлагати шта год желите , али ако мислиш да ће сиротиња изнијети терет , а пљачкаши да и даље пљачкају , нема од тога ништа . Не спомену Младене да буџетлијама треба драстично скресати примања , а ì без тога нема ништа . Зна се да је то болна тачка за режим , јер их буџетлије и одржавају на власти , али шта је с тобом , или си и ти уз режим .

ОДГОВОРИТЕ
Name

С

28.04.2020 12:44

А како да спомене па и они у опозицији су милионери а све као постени, како????

Name

Ре

28.04.2020 09:58

Подледајте колико беспослицаре сто коментарису ито некога сто нема никакву вазност небитног цовјека јадни сте ви опозиција никад ви нецете на власт

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ти си нам вазан

28.04.2020 12:36

Када ти секта падне....!

Name

Да да

28.04.2020 15:22

Да тако срцано бранис неодбранињив стравицни криминал.....

Name

Ре Министар

28.04.2020 11:07

Министарр,интересује ме да ли ти осјецас икакву одговорност,срамоту итд сто БиХ није дрзава,ту зивис,гласас ти правис ту дрзаву

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

28.04.2020 11:08

прва ствар у економији данашњице прије короне била је да ни један рачуновођа није водио правилно књиге.. ал баш ни један, што је створило балон лажних вриједности. и то је прво морало стати. друга ствар је што индустрија забаве и спорта је постала велика машинерија новца, од фудбала, реклама, алкохола, дуван, игара на срећу итд... што је створило манталне и финансиске девијацује код становништва.. трећа је фармацуја и здравство која на лош начин ријешавала људске проблеме.. и тако је дошло до ћораокака за Либерални капитализам и слободна тржишта јер су корпорације заједно са маркетингом медија и политичарима почели да праве додати хаос. и све то нас је умало довело до трећег свјетског рата.. а онда би била и флација тотално.. значи ово што се дешава је враћање привреде и система у реалне границе реалних вриједности... и то што ћемо ми да мало пазимо је за добробит човјечанства и наше дјеце и дјеце која треба да се роде! људи су постали мекани тупави и жељни забаве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Див

28.04.2020 11:10

Другим речима само је рс одгодила смрт

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драско

28.04.2020 12:41

Једино што је стабилно у БиХ је КМ. КМ је стабилна валута, јер је везана за евро. Сви кредити које су грађани подигли су везани за евро и падом КМ нарасле би и рате кредита, као у случају свајцарског франка. То је први проблем који би настао када би се Милораду Додику и екипи дозволило да штампа КМ. Други проблем је инфлација. Добијањем плата градјани би журили да плату претворе у евро сто би довело до хаоса. Сваки мјесец плата би вредјела мање и мање и куповна моц би опадала. Борба са инфлацијом би личила на борбу са коронавирусом у првој фази. Трећи проблем који би се јавио је стварање хаотичне ситуације, малверације са цијенама, шверц и социјални немири. Четврти проблем који би се јавио је јачање национализма. Политицари би свјесни хаоса у друству лопту пребацили на национализам, сто би могло довести до несагледивих посљедица по друштво. Лакше је за кривца за кризу пронаћи у припаднику другог народа него га тражити у сопственим редовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да је могао

28.04.2020 14:42

Ко тебе спрецити да не урадис приватизацију, предас све најбитније надлезности Српске, не би нам требо нико, били би ко Бјелоруси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

29.04.2020 05:01

Ста ти знас ста је ко могао имамо само пар политцара који могу у Европу остали сви у Лактасе