MMF spriječio priču koja bi za BiH bila katastrofa

Mladen Ivanić, počasni predsjednik Partije demokratskog progresa i bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kazao je danas za N1 da je Međunarodni monetarni fond ''spriječio priču koja bi za BiH bila katastrofa'' govoreći o monetarnoj politici i stabilnosti konvertibilne marke.

Bosna i Hercegovina 28.04.2020 | 08:48
MMF spriječio priču koja bi za BiH bila katastrofa

Prema njegovim riječima, kada bi se vladajućim ''dalo da izdaju novac - konvertibilna marka bi postala beznačajna stvar''.

''A to je jedna od najstabilnijih stvari koje su u Bosni i Hercegovini urađene'', ocijenio je Ivanić u razgovoru televiziji N1.

Govoreći o ekonomskim problemima u kojima se BiH nalazi kao i onim u kojim će se tek naći, on je rekao da postoje dvije grupe problema o kojima se sada mora razmišljati.

''Jedan je onaj kratkoročni koji se odnosi prije svega na ona preduzeća kojima je zabranjen rad: ugostiteljske radnje, restorane, ove prodavnice robe koja nije suštinska. To je prva grupa. Druga grupa je ekonomska kriza koja će zahvatiti svijet i ove dvije grupe moraju imati različite mjere. Ove prve očito moraju da se svedu na to da se podrži isplata plata i koliko je moguće održanje zaposlenosti u preduećima koja ne rade i to je što se i radi, da se dio budžetskih sredstava pokuša preusmjeriti. Drugi dio mjera bi se morao temeljitije primjenjivati na sve. Nema drugog tu osim smanjenja direktnih poreza, poreza na plate i doprinosa na plate'', rekao je Ivanić za N1.

On je kazao da bi i Republika Srpska trebala krenuti putem rebalansa budžeta

''Ono što zamjeram Vladi Republike Srpske je što nema rebalansa budžeta. Nemoguće je da ostane budžet na istom nivou i nemoguće je da ostane sa istom strukturom. Nemoguće jer će doći do pada prihoda, a pojaviće se rashodi koji nisu planirani. Novi rashodi su podrška zanatskim radnjama, minimalne plate. Prvi korak koji javni sektor mora uraditi jeste raspodjela budžeta  i rezanje svih nepotrebnih rashoda i svođenje budžeta gotovo isključivo na isplatu plata. Privreda neće moći izdržati. Ozbiljan izazov na vlast za koji ja mislim da nisu spremni'', poručio je bivši član Predsjedništva BiH.

Prema njegovim riječima, MMF je u jednom momentu postao popustljiviji, ali je istakao i jedan dobar potez ove organizacije.

''Nisam siguran da su MMF i Svjetska banka duboko u ovo ušli. Jedan duži period međunarodne finansijske institucije ne ulaze oštro u definisanje politika koje podržavaju. Postale su popustljivije. U jednom trenutku su imale viška para pa nisu imale kome da ih daju pa je trebalo naći korisnike da se to plasira. Ima nekih stvari, koje su korisne. Zabranjeno je vlastima da se bave Centralnom bankom i da posežu za deviznim rezervama, a to je bila prva i najveća želja vladajučih, to je možda i najznačajnije što je MMF uradio - spriječio je priču te vrste što bi za Bosnu i Hercegovinu bila katastrofa. Ovim vladajućim, kad biste dali da izdaju novac, da se igraju s monentarnom politikom - konvertibilna marka bi postala beznačajna stvar, a to je jedna od najstabilnijih stvari koje su u Bosni i Hercegovini urađene'', ocijenio je Ivanić.

(BN/N1)

Komentari / 93

Ostavite komentar
Name

Ma da...

28.04.2020 07:20

Konvertibilna Marka je stabilna, jer stvarni deficit nose normalni gradjani na svojim ledjima. Neka mi neki ekonom objasni, kako je moguce da pored ovakve privrede ta KM uvijek ima isti odnos prema Evru? I to od kako je uvedena....

ODGOVORITE
Name

Jaffa

28.04.2020 07:52

Zašto se ne spominju standard života i kupovna moć, kao valjda ciljni parametri? Za koga bi trebalo da se sve radi?

Name

Ministar

28.04.2020 08:08

Kao sto BiH nije drzava u pravom smislu te rijeci jer njome upravljaju strani okupatori, ni Kinvertibilna Marka nije prava valuta. Da bi centralna banka BiH odstampala 195KM mora u trezor da stavi 100 evra plus dodatnih 5 evra kao neko dodatno sredstvo osiguranja. To je taj dio koji se zove konbertibilnost. Na taj nacin se garantuje nepromjenjivi kurs prema evru u odnosu 1:1.95. Normalne valute(dinar, kuna i sl.) imaju plivajuci kurs tj. njihov kurs zavisi od ponude, potraznje, intervenvije centralnih banaka i mnogih drugih stvari. Taj nepromjenjivi kurs ima svojih prednosti ali i svojih mana. Sustina je da je marka zapravo "kupon" kojim placamo da ne bi placali evrom tj. BiH nema vlastitu valutu. Posto nemamo pravu valutu, po meni bolje bi bilo potpuno ukinuti marku i preci na evro kao u Crnoj Gori. Tako bi gradjane i privredu oslobodili makar troskova konverzije. Svakako u sustini placamo evrom ali opet placamo zamjenu marke za evro.

Name

Re

28.04.2020 08:16

Kupovna moć je ok, neko se voza helikopterom neko ide pješke kad uzmeš prosjek dobiješ Golf 2.

Name

RE Ma da...

28.04.2020 08:18

Jednostavno, svaka KM je "potkovana" €vrima.

Name

ре

28.04.2020 08:24

па видиш да прича само да би нешто рекао, шта њега брига за ребаланс буџета, имао је прилику да се покаже...

Name

Re

28.04.2020 08:56

Aranzman se temelji na deviznim rezervama i zbog toga je stabilan. Ukoliko bi se poremetio aranzman tj.ravnoteza ,doslo bi do potpunog haosa a mozda i do ponovnih sukoba jer bi kompletna privreda bankrotirala uslijed efekata hiperinflacije. Postoji trenutno visak deviznih rezervi ali ga ni u kom slucaju ne bi trebalo mobilisati za namjene finansijske stabilizacije jer ne postoji sistem odgovornosti koji bi garantovao ozbiljnost u upravljanju finansijama entiteta. Realnije je da se u okviru postojecih budzeta urade preraspodjele i rezanje troskova jer ce to da smanji nivo korupcije zbog objektivnih okolnosti,ostaje malo viska koji se moze ukrasti.

Name

Realno

28.04.2020 09:19

Vrlo jednostavno, BiH nema svoju monetarnu politiku i u Centralnoj banci BiH imaš nešto što se zove Valutni odbor koji vodi računa da za svaku konvertibilnu marku koju imaš u opticaju imaš pokriće u EUR-u. BiH kad bi imala svoju monetarnu politiku, naša KM ne bi vrijedila ni g.zicu da obrišeš... Primjer, zamisli samo kad Vladi RS-a treba donacija od 50 miliona iz Srbije da bi održali budžet likvidnim, a oni u isto vrijeme kupe avion... Ili kad dođe 4 miliona KM pomoći iz Srbije u vidu maski, nosača za infuzije, a u isto vrijeme zdravstvo dodijeli Prointeru 4 miliona KM vrijednu nabavku modernizacije kompjuterskih sistema... E ko bi normalan vjerovao u domaću valutu... Zbog čega nismo prešli na EURO, vrlo jednostavno, kako velika većina da objasne svojoj djeci da im je plata na kraju mjeseca 230 EUR, da je penzija 100 EUR, a da je struja 40 EUR i da pride puše cigare u vrijednosti od 75 EUR mjesečno... Ovako ofrlje pomnoži sa 2, pa više ne radiš za 230 EURA nego za PO ILJADE! Rješenje, ukini ove entitete koje su nam nemetnuli pa imamo ovoliko parazita koji nam oguliše kožu sa leđa, preko 3000 parafiskalnih namata, još malo će trebati taksa za korištenje vazduha, 10 KM sedmično... Uvedi da je minimalna plata 1000 KM neto, da su doprinosi na tu platu 100 KM i da je to prvi platni razred. Kako rastu platni razredi, rastu i doprinosi i porezi na platu... Ukini akontaciju poreza na dobit jer je debilno da platis 10% poreza na dobit, pa onda još 10% unaprijed... Privatni sektor pored svih namata još kreditira državu. PDV platiš na uvozu, robu prodaš za 2 mjeseca, naplatiš za 3 mjeseca, a ako zatražiš povrat PDV-a dobiješ inspekciju i čekaš 6-8 mjeseci...

Name

re Ministar

28.04.2020 10:16

Slažem se sa mišljenjem, osim da nemamo "pravu" valutu, imamo, ona se zove Konvertibilna marka sa međunarodnom oznakom BAM. To što je naša valuta na ovaj način osigurana je dobro. Prelazak na €-re je dobra ideja ako bi cijene ostale iste. "Strani okupatori" je isto diskutabilan termin i rasprava o tome bi na s odvela u drugom smijeru.

Name

Konformista

28.04.2020 11:26

Prodavac magle, kao i cijeli pdp. Samo svoje dupe gleda. Dobar za studente na prvoj godini faksa, koji nista ne znaju. Kasnije vidis da je covjek bez petlje

Name

Re Ministar

28.04.2020 11:33

Nemas ti pojma o monetarnoj politici kada kazes za jednu konvertabilnu valutu da je bon ili kupon. KM je medjunarodno priznata valuta sa kojom mozes trgovati u svim zemljama svijeta, druga je stvar sto nasi ljudi vise koriste EUR kao valutu na inostranim fakturama.

Name

Re Ma da

28.04.2020 11:37

Jednostavan odgovor. KM je valuta koja je pod direktnim uticajem stranaca, i njeg polog i garant je evropski EUR a stampa se u Francuskoj. Ostaje stabilna jedino sto MZ ne dozvoljava nasim politicarima da se mjesaju u centralnu banku, i Dodik je najvecu gresku napravio kod stranaca kada je pokusao uplesti svoje prste u CB.

Name

Re Ministar

28.04.2020 12:45

Prelaskom sa KM na euro bi se cijena goriva od 2 KM pretvorila u 2 evra i tako svaka roba. To bi nas uništilo. S druge strane mi nismo u EU da to radimo, a C. Gori koja sve radi protiv Srbije u zadnjih 5 godina sve se gleda kroz prste. Hrvatska kao članica EU nema evro, a Crna Gora ima.

Name

Obrni okreni

28.04.2020 14:31

Kako god, bez morala, odgovornosti, htjenja i znanja, nema ni drzave ni naprednog drustva u njoj. Sa ovakvim nemoralnum ljudima na vlasti, ne postoji da i na koji nacin ikada i bude dobro! E to je sva sustina!

Name

Realno je

28.04.2020 14:34

Najrealnije slikovito docarao zbilju.

Name

re

29.04.2020 07:27

Ministre, ima li recimo Francuska svoju valutu, nemoj samo reći da i Francuska nije država. Gdje je jednoj Njemačkoj valuta, Švabo se odrekao najmoćnije valute na svijetu DM, ne da su država, Njemačka je savršenstvo od države. KM je naša valuta i ona je jedna od najboljih stavki dejtonskog mirovnog sporazuma.

Name

Dzoo

28.04.2020 07:20

Da si tako pricao pre sad bi bio u Sarajevu mesto onog bilmeza ali si igrao dvostruku igru!

ODGOVORITE
Name

Skeptik

28.04.2020 08:21

Jedna stvar je nesporna, da smo mnogo bolje živjeli kad je Mlađo bio premijer.

Name

Re Skeptik

28.04.2020 09:17

Hahaaa hahaaa, pitaj penzionere koliko im je penzija Mladjo dugova i onda će ti biti sve jasno kad se bolje živelo.

Name

Re

28.04.2020 09:52

Kad ce isplatit penziju ljudima ako se bolje zivjelo

Name

Re

28.04.2020 09:53

Sjecaju se penzioneri tog lijepog zivota svaki mjesec iscekivanje penzije

Name

Ne razumijes ti to Doo

28.04.2020 10:58

Krezubi ne razumiju drugaciji rijecnik,pa covjek isao na tu kartu, pazljivo balansirajuci i ako je potpuno drugacijeg kova....Mozda je trebao svom snagom.... Vilajeti su to....

Name

Za re

28.04.2020 12:13

Vi ste polupali loncice. Vlada Mladena Ivanica je isplacivala zaostale penzije i plate u skolstvu koje je ostala duzna Dodikova vlada. Tekbod tada se pocelo sa redovnim isplacivanjem mjesec za mjesec.

Name

Ma idi do vraga

28.04.2020 14:45

Sa tom pricom o penzinerima. Nije bio PDV, niu prodati drustveni resursi, Telekom,nismo bili PREZAADUZENI za nekoliko buducih generavija, itd, itd itd, i sto je najvaznije NAATALITET je bio pozitivan, nije skoro pa prepolovljen broj stanovnika u RS. Uspud da dodam, ko je vodio skaeadnu pemzionu politiku, opljackao ranijeb penzionisane da pantiju ne primaju gdjw je i zaradjena,sto nigdje u svijetu takvo sto ne postoji. Pa to je sve uradio Dodik, sa poltronskom iz koristoljublja sektaskom svitom.

Name

TEŠKO NAMA

28.04.2020 07:22

Trebali su im dozvolitì, grehota što nisu. I ovako je sve otišlo do vraga pa neka ode i ta KM. Kako će oni sad funkcionisati kad nemaju. Ne lete helikopteri na vodu.

ODGOVORITE
Name

E

28.04.2020 09:09

Sad !!: cutio si kad god je trebalo da sebe zastitis!!! Ovi ne valjaju ali ti si jos gori !!migao si ali nisi htio !!! Cuvao si sebe!a narod je od rata prepusten sam seebi rastjeran opljackan dlopovskom privatizacijom avpljacka fabrika preduzeca banaka resursa itd je za GINISAA!a i ti si saucesnik !!Partije politicke na vlasti i opoziciji su cudooo napravile !!pljacka stoljecaaaaa!!a ti mutis cutis a izmices se kad je gustooo!pljacka u ratu pocela i trajeee do danas!!a ti !!nisi odavde? Pravis se Englez

Name

Perica

28.04.2020 07:23

Upravo tako.

ODGOVORITE
Name

Jovo

28.04.2020 07:24

Mlađo, idi u penziju. Ljepše je biti mlad penzioner nego star i istrošen političar, koji je izneverio one koji su od njega nekad mnogo očekivali.

ODGOVORITE
Name

Re

28.04.2020 07:59

Najbolji komentar i savjet

Name

kiso

28.04.2020 08:22

Vidi ti naseg Joce,ti znas ko je za penziju,konju jedan.Sta bi ti uradio .Ti znas samo pod satorce,kad dodo "srbuje",dici ruke,zamastiti rukav poslije jela.Sto se jadan mjesas u sta se ne razumijes.Majmune jedan polupismeni.Ti si kompetentan da kazes za jednog doktora nauka da ide u penziju.Brzo ce prasici-samo cekaj.

Name

Re Jovo

28.04.2020 09:09

Nike problem moj dobri Jovo u Mladenu,on još nema uslov za penziju..Problem je tih tvojih penzionera,Majkic,Prodanović,Radmanović....jer da hoćeš sjednicu, ne može ,ne mogu penzioneri doći e tu je problem,sto ti od drveta ne vidiš šumu ...Sad reci da nisam u pravu?

Name

Re kiso

28.04.2020 09:55

A ti vrecicu brasna pod ruku kad ti daju pred izbore bijednice

Name

Bravo za Jovu

28.04.2020 10:49

Sad ka da nesto kaze!a kad je mogao nije ni prstom mrdnuoo!!slatkaaa opozicijaaa!!!od rata mi nemamo ni pozicije ni opozicije sve interesne grupe pod plastom partija na vlasti i sprege u kriminalu !od fabrija suma rijeka javnihb preduzeca privatizacije banakaaaaaaaaaa itdddddddd!bolje englez cuti vise penzijaaaa

Name

Ser od Doboja

28.04.2020 07:25

Mislim da Ivanić malo pretjeruje, devalvacija i doštampavanje KM-ova bi osim katastrofe izazvala i niz drugih nesagledivih posljedica, nema niko pravo na takav potez, niko od političara nije dobio mandat za takvu rabotu, ne mogu ni zamisliti takav scenario. Složio bih se da je MMF spasio RS od totalnog kolapsa, do kada ne zna se,vjerovatno do nove prodaje obveznica.

ODGOVORITE
Name

Do propadanja

28.04.2020 08:44

Drugim putem ali da ne ostanw ostecen.

Name

Re

28.04.2020 09:56

Mladen nepominje rs kao ti nego BiH a tebi je rs trn u oku gade

Name

MInhauzen

28.04.2020 07:26

Upravo to Gluperde koje koje glasaju za crvne kmere i parazitiraju na budzetu ne kontaju ...Da je SNSD gurno ruku u rezerve , sve bi otislo u PM , a potovo stabilnost marke .....Ali , kad bolje razmislis , to oni i hoce ..sve svoje blago drze u zlatu i devizama , i kada bi srusili marku , kupili bi pola drzave za dzaba ...a plate budzetlijama bi ostale 1000 KM , ali u eurima 50 eura ...AJmo botcine SNSD-a , u cemu Ivanic grijesi , ali argumentovano napisite .

ODGOVORITE
Name

Re

28.04.2020 08:00

Za koji ku.... sluze rezerve nago zakrizne situacije

Name

Ana

28.04.2020 08:58

A što ti ne napisa što je to Ivanić tačno rekao, on uvijek nešto priča ali sa zakašnjenjem , samo džaba mlati praznu slamu , prošao je njegov voz.... srećom .

Name

ja sam

28.04.2020 10:59

ovaj Re se razumje u sve od potkivanja konja do robnih rezervi

Name

makarije

28.04.2020 11:04

Kad si bot nisi sav svoj

Name

Realno

28.04.2020 07:27

Republika Srpska se dobro bori sa koronom. Opoziciji to ne odgovara. Podrska predsjednici i ostalim na celu drzave.

ODGOVORITE
Name

Re realno

28.04.2020 07:48

Dzaba. Moze nacrtati lao djeci sto se crta, efekta nema. Hipnotisana masa kao zombiji.

Name

Rale

28.04.2020 07:54

Realno dobro su zatvorili narod da ispasta sto su unistili zdravstvo koje nije nizasta, i ne moze se boriti ni s normalnom gripom.

Name

@realno

28.04.2020 07:59

Liži liži debilčino kretenska.Jel te to strah kad odu ovi tvoji sa vlasti da si i ti ugasio? Slušaj me debilu, ničija nije do zore pa neće ni njihova, a kad odu, svi vi koji ste im lizali dupe zarad uhljebljenja ćete zajedno sa njima.Dosta više lopovluka...

Name

Re

28.04.2020 08:01

Najbolje organizovani u regionu. Svaka cast

Name

Re realno

28.04.2020 08:27

Realno bas si malouman.

Name

Ana

28.04.2020 09:03

Tako , suština je ,upravo, u tome što se vlast uspješno bori protiv epidemije i opozicija može samo da priča u prazno i da unosi nemir u narod nadajući se da će osvojiti kakav takav politički poen .

Name

Mislis dobro se bori

28.04.2020 12:16

Za aamo takve kao ti, "lezi hljebu da te jwdem"..... Konec.....!

Name

A ti se Ana

28.04.2020 12:34

Uporno manipulatorski boris protiv ISTINE. Ne ide.....Prohujalo sa koronom.....

Name

Maki

28.04.2020 07:38

Jedine dve stvari , dobre stvari , koje je medjunarodna zajednica napravila su , konvertibilna marka i registarske tablice ..i to ne dirajte .

ODGOVORITE
Name

XL

28.04.2020 07:42

DOSTOJANSTVO I LIČNOST SU DOKAZ LJUDSTVA! POZDRAV ZA GOSPODINA IVANIĆA!!!

ODGOVORITE
Name

I znanje

28.04.2020 08:41

Razumno, realno sagledavanje situacije i peedlog mjera za saniranje iste.

Name

Gardista

28.04.2020 07:49

Odlican tekst,s tim sto jedno moze otici samo u kontra smeru,a ne kako je Ivanic rekao.A to je smanjenje poreza i doprinosa-od tog nema nista,pa kad nisu smanjili dok je bilo normalno stanje,sad nece sigurno,mogu samo povecati,pravdajuci da ce nama privrednicima te iste pare vratiti kroz fond solidarnosti.Stare su to lopuze...

ODGOVORITE
Name

Yu tu

28.04.2020 12:43

Gardist sutra alpska,vidio sam danas u merkatoru drasko kupuje

Name

Đorđe

28.04.2020 07:49

A sve novčanice u opticaju poslednjih mjesec dana nove. Kao ne štampaju. U BiH je patentiran unikatan način borbe protiv virusa. Ludošću protiv korone.

ODGOVORITE
Name

Zoran

28.04.2020 08:11

Stvar je u tome da se nove novčanice štampaju non-stop, a stare i ishabane se povlače iz opticaja. Marka za marku.

Name

re

28.04.2020 08:22

Masa KM-ova raste, izmjena novčanica je sasvim normalna i redovna pojava, naročito manji apoeni, o štampanju maraka bez pokrića nema ni govora, to je nemoguće, odnosno moguće je samo što bi smo imali ogromnu inflaciju, štampanje bez inflacije nije moguće.

Name

Treba znati

28.04.2020 08:36

Ostaju li stare (otpisane) u opticaju.

Name

re

28.04.2020 09:00

Nije moguće doštampavanje para bez inflacije. (tačka)

Name

Ima novih

28.04.2020 12:23

A i starih toloko izhabanih da je zabrinjavajuce....

Name

Ad

28.04.2020 08:10

Kakvu ti katastrofu spominjes? Mi smo jaki i ne moze nam niko nista.

ODGOVORITE
Name

Zoran

28.04.2020 09:16

Stare novčanice (oštećene, ishabane, neuporebljive) se uništavaju i zamjenjuju novim novčanicama. Tako rade sve države svijeta. O štampanju novčanica bez pokrića nema govora.

Name

Slusaj Zorane

28.04.2020 14:56

Tako bi trebalo da se radi, a sta se radi sasvim poaebna prica. Nemoj misliti da to i to mnogima nije jasno. Pogledamo oko sebe, saberemo dva i dva, za pocetak dovoljno....

Name

Glup narod

28.04.2020 08:16

Čitam komentare i ne mogu da vjerujem koliko smo glup narod i dokle ide naš bezobrazluk. Danas svi nešto pametuju i bolje znaju od doktora nauka (ne mislim na ove novokomponovane doktore), a sve dublje i dublje tonemo jer razum nikako da prevlada.

ODGOVORITE
Name

Realan

28.04.2020 08:29

Kapa dole ovome čovjeku. On "nevalja" ne pismenim i lopovima. Kamo sreće da poštujemo znanje i umjerenost. Dok smo to poštovali, bili smo poštovani u cijelom SVIJETU. Očit primjer za to su: prof. doktori medicinske struke u Srbiji (naravno i u cijelom svijetu: oni ne pričaju (za razliku od političara), već rade i ako nešto znaju, to se u konkretnoj primjeni pokaže: jesi li umro, ili si izliječen. Nema mudrovanja: "kraj djelo krasi". Tako je u svim oblastima: ako nešto znadeš-svi će od toga znanja korist imati,a ako korist imaš samo ti, to je ČISTI LOPOVLUK.

ODGOVORITE
Name

Enisa

28.04.2020 10:26

Slazem se sa Vama svaka Vam jee na mjestu sto se tice Ivanica

Name

Re Realan

28.04.2020 11:08

Nepismen se piše sastavljeno, pismeni Realni čovječe. (ili i to stavi pod navodnike) ... ccccccc

Name

Naravno da bi postala

28.04.2020 08:32

Pojednostavljeno receno, stanjcali bi da ista ta grupa iz nerealnog sektora a bez recesije zadovolji svoje apetite bez pokrica, dok nas inflacija sve ne pozdere....

ODGOVORITE
Name

Da kumovi

28.04.2020 10:36

Ostanu na vlasti, s tim sto su svoj kapital pokradeni od drustva u kojem zive, unaprijed dobro osigurali,pa bi i da nas dokrajce pljackom totalno, a onda iz pocetka u robovlasnicko drustvo.....

Name

modricanin

28.04.2020 10:56

Al bi radila stamparija u Laktasima u 3 smjene.

Name

Milan

28.04.2020 08:35

Gospodine Ivaniću, kome to reći, u vlasti su poslušni i podobni, pokušajte im nacrtati, ali mislim da ni tada nebi razumjeli , a oni nemogu pošteno, bolest?

ODGOVORITE
Name

Trn

28.04.2020 08:40

Razgovarao sam se u opoziciji jer su imali priliku da se dodvoee gradjani a u smislu davanja pomoci. Oni odjednom nestali ,skrti na parama .Jedino na nekim kritikama.Ima dosta ljudi i prebogati u opoziciji i trebali se solidarisati i dati narodu novac tj penzionerima ,borcima i dr. Dodik je i ovaj put kupio izbore dao je po 1000 km i tako da ce ubedljivo uzeti.Ja nisam za to ali to ce biti.U mjestu gdje zivim imamo poslanika koji je tražio da se napravi spisak nekih ugroženih lica i na kraju slagao. Pod izgovorom da je dao 1000 km domu zdravlja sto je bezveze jer ta ustanova ima i previše.Po mom zaključku to je da bi se dodvorio SNSD vlasti. Zamolio bi opoziciju da vise ne kritikuju nikoga jer to je samo prazna prica .

ODGOVORITE
Name

Pozdrav od 100 000

28.04.2020 10:50

Nezaposlenih sa BIROA.

Name

Dušan

28.04.2020 08:44

Zna li iko od ovih komentatora šta je MARŠALOV PLAN....Poslije ww2 u sprovođenju Marđalovog Plana svijet je pomogo NJemaškoj sa 5 puta manjim sredstvima nego BIH i Njemačka je izrasla u ekonomsku siluAl tama nema SDS SDA HDZ da štite svoje stado tamo su se otvarale fabrike a ne crkve,dđžamije.......tam se nisu prebrojavala krvna zrnca ko Hitler što je radio i naši vlastodršci nšto rade isto.......Kad bi dozvolili uplitanje u Centralnu Banku za dvije godine niko ne bi imao ni hljeba koji bi košto najmanje 1000 km.......ko shvata dobro ko ne shvata ima problem sa mozgom.....

ODGOVORITE
Name

re Dušan

28.04.2020 10:01

Kod nas većina ima problem s mozgom.

Name

Mig

28.04.2020 11:15

Njemačks je bila pod apsolutnim protektoratom USA. Praktično ameri su napravili Njemačku.

Name

Greska

28.04.2020 11:42

Gresite! Ne bi hljeb bio 1000 KM nego 18000000KM , kao sto je otprilike bilo 92,93, tolika bi bila inflacija. Dobio sam neku platu u milionima ili desetinama miliona i za nju mogao popiti 3 kafe u bifeu(kafa bila 30 pfeninga). Sljedeca plata bila 70 pfeninga, nju niko nije ni uzeo, pa onda 4 KM pa 10 KM(neki silni milioni ako ne i milijarda). To su ustvari bili dinari ali bi slicno bilo i sa ovom markom.Razumijem i veliku inflaciju ali da neko stampa novac jeftinije nego toalet papir nikada mi nece biti jasno, kao sto mi nije jasno ni kako sam prezivio.

Name

Na izgled samo takvo....

28.04.2020 12:39

A stvarnosti mnogo sta se drugacije odvijalo.....

Name

Mladene

28.04.2020 09:03

Da li ste raskinuli sve moguce koalicije sa SNSD u svim lokalnim zajednicama ili i dalje samo palamudite za siroke narodne mase, a ovamo samo gledate gdje da se ogrebete. Kako je SNSD biznis-saradnik i vas prijatelj od vremena suma, Perica Bundalo? Dosta je bilo, svi ste isti. Prezirem Milu, ali ste vi jos gori. Molim BN da objavi komentar, a ne da bira da li se gladi ili ne lazna opozicija.

ODGOVORITE
Name

Zoran

28.04.2020 09:13

Gospodine bivši niko nije tražio da se troše rezerve koje garantuju stabilnost valute nego višak koji je preko dvije milijarde maraka. I zar nije bilo bolje upumpat te pare u privredu i polako ih kasnije kad ista stane na noge vraća u kasu umesto placat kamate MMF. Taj isti MMF živi od toga I normalno da ce se protivit da bi oni mogli svoje pare dobro prodat. Te dve I nešto milijarde su njima garancija da će oni dobit svoje nazad kako tako.

ODGOVORITE
Name

A kako ce

28.04.2020 12:30

Ti stati ziv bio od kriminala,korupcije, kumova.... Da je mogla stati stali bi, ne bi ni bili u ovoj situaciji prije ovog stanja,sa vec tolikim silnim upumpanim novcem koji treba da vracaju najmanje dvije buduce generacije ali da se demografska slika i to dobro poboljsa..... Dok se ne uspostavi pravna funkcionalna drzava,sa ovima na vlasti NEMOZE NIKADA, nema od toga NISTA. Tacka.

Name

Da , da ...

28.04.2020 09:16

Mladene , dobro ti to predlažeš šta bi trebalo uraditi , ali ni ti ne spomenu da pljačkaši trebaju vratiti opljačkano , a bez toga nema ništa . Možete vi predlagati šta god želite , ali ako misliš da će sirotinja iznijeti teret , a pljačkaši da i dalje pljačkaju , nema od toga ništa . Ne spomenu Mladene da budžetlijama treba drastično skresati primanja , a ì bez toga nema ništa . Zna se da je to bolna tačka za režim , jer ih budžetlije i održavaju na vlasti , ali šta je s tobom , ili si i ti uz režim .

ODGOVORITE
Name

S

28.04.2020 12:44

A kako da spomene pa i oni u opoziciji su milioneri a sve kao posteni, kako????

Name

Re

28.04.2020 09:58

Podledajte koliko besposlicare sto komentarisu ito nekoga sto nema nikakvu vaznost nebitnog covjeka jadni ste vi opozicija nikad vi necete na vlast

ODGOVORITE
Name

Ti si nam vazan

28.04.2020 12:36

Kada ti sekta padne....!

Name

Da da

28.04.2020 15:22

Da tako srcano branis neodbraninjiv stravicni kriminal.....

Name

Re Ministar

28.04.2020 11:07

Ministarr,interesuje me da li ti osjecas ikakvu odgovornost,sramotu itd sto BiH nije drzava,tu zivis,glasas ti pravis tu drzavu

ODGOVORITE
Name

izraelac

28.04.2020 11:08

prva stvar u ekonomiji današnjice prije korone bila je da ni jedan računovođa nije vodio pravilno knjige.. al baš ni jedan, što je stvorilo balon lažnih vrijednosti. i to je prvo moralo stati. druga stvar je što industrija zabave i sporta je postala velika mašinerija novca, od fudbala, reklama, alkohola, duvan, igara na sreću itd... što je stvorilo mantalne i finansiske devijacuje kod stanovništva.. treća je farmacuja i zdravstvo koja na loš način riješavala ljudske probleme.. i tako je došlo do ćoraokaka za Liberalni kapitalizam i slobodna tržišta jer su korporacije zajedno sa marketingom medija i političarima počeli da prave dodati haos. i sve to nas je umalo dovelo do trećeg svjetskog rata.. a onda bi bila i flacija totalno.. znači ovo što se dešava je vraćanje privrede i sistema u realne granice realnih vrijednosti... i to što ćemo mi da malo pazimo je za dobrobit čovječanstva i naše djece i djece koja treba da se rode! ljudi su postali mekani tupavi i željni zabave

ODGOVORITE
Name

Div

28.04.2020 11:10

Drugim rečima samo je rs odgodila smrt

ODGOVORITE
Name

Drasko

28.04.2020 12:41

Jedino što je stabilno u BiH je KM. KM je stabilna valuta, jer je vezana za evro. Svi krediti koje su građani podigli su vezani za evro i padom KM narasle bi i rate kredita, kao u slučaju svajcarskog franka. To je prvi problem koji bi nastao kada bi se Miloradu Dodiku i ekipi dozvolilo da štampa KM. Drugi problem je inflacija. Dobijanjem plata gradjani bi žurili da platu pretvore u evro sto bi dovelo do haosa. Svaki mjesec plata bi vredjela manje i manje i kupovna moc bi opadala. Borba sa inflacijom bi ličila na borbu sa koronavirusom u prvoj fazi. Treći problem koji bi se javio je stvaranje haotične situacije, malveracije sa cijenama, šverc i socijalni nemiri. Četvrti problem koji bi se javio je jačanje nacionalizma. Politicari bi svjesni haosa u drustvu loptu prebacili na nacionalizam, sto bi moglo dovesti do nesagledivih posljedica po društvo. Lakše je za krivca za krizu pronaći u pripadniku drugog naroda nego ga tražiti u sopstvenim redovima.

ODGOVORITE
Name

Da je mogao

28.04.2020 14:42

Ko tebe spreciti da ne uradis privatizaciju, predas sve najbitnije nadleznosti Srpske, ne bi nam trebo niko, bili bi ko Bjelorusi.

ODGOVORITE
Name

Mladen

29.04.2020 05:01

Sta ti znas sta je ko mogao imamo samo par politcara koji mogu u Evropu ostali svi u Laktase