Русија претекла Кину по броју заражених, број мртвих нетачан?!

Русија је у понедељак потврдила 6.198 нових инфекција корона вирусом, чиме је званични број случајева у тој земљи порастао на 87.147. Русија је сада надмашила Кину и постала девета држава која је највише погођена усред пандемије.

Република Српска 27.04.2020 | 22:42
Русија претекла Кину по броју заражених, број мртвих нетачан?!

У Русији је од корона вируса преминула 794 људи, тврде званичници, али многи сумњају да је број заправо много већи, па да се подаци крију.

Већина случајева Русије је у Москви, мада су потврђени пацијенти са Ковид-19 у сваком од 85 руских региона и ширење се убрзава изван главног града, преноси "Москов тајмс".


Велики број заражених показује да мере које је увео руски председник Владимир Путин нису довољне и да нису на време уведене.

Од 30. марта, свим 12 милиона становника Москве наређено је да остану у својим кућама уз неколико изузетака.

Градске власти упозориле су да ће се главни град „суочити са тешким недељама“.

Према правилима о затварању које Московљани морају да поштују најкраће до 1. маја, њима је дозвољено да напусте своје домове само да би одлазили на посао, шетали псе, избацили смеће или посетили најближу продавницу.

Градске власти су пооштриле закључавање увођењем дигиталног система дозвола, захтевајући од свакога да путује аутомобилом или јавним превозом уз посебну пропусницу. 

Оно што посебно пада у очи јесте прилично мали број преминулих у односу на заражене. Због тога критичари тврде да руски званичници крију праве бројке.

У разговору за телевизијски канал "Русија 24", градоначелник Москве Сергеј Собјанин тврдио је да велики градови у Русији имају бољи учинак од оних у другим земљама.

Одбацујући тврдње о недостајућим подацима, рекао је: "Напротив, што више знамо о инфицираним, потенцијално зараженим, то је лакше борити се против инфекције".

Русија је извршила више од 2,8 милиона тестова на корона вирус, мада постоје забринутости у погледу њихове поузданости.

- Код нас је ситуација другачија. Тестирамо, спроводимо онолико тестова колико их имамо, без обзира да ли неко има јасне симптоме (или) је озбиљно болестан. Ако је неко у ризичној групи, покушаћемо да проширимо тестирање на њих - рекао је он.

Руске власти су и раније критиковане због оклевања са увођењем мера.

Путин има репутацију да не воли директно да буде повезиван са мерама за које грађани сматрају да су оштре или непријатне, па је вероватно делегирао задатак Собјањину - знајући да увек може да исправи све пропусте које градоначелник направи.

За Собјањина, који је и званично на челу тела за борбу против короне, овај задатак би могао да значи или напредак у каријери или њен крај, у зависности од тога како се буде показао. Он је Москву хитно ставио у карантин, недељу дана након што је Путин рекао да је ситуација под контролом.

У међувремену су неке мере проширене и на друге градове у Русији, али је питање да ли је то учињено на време и да ли је то довољно.

А где је Путин?

Многи се питају где је сада Владимир Путин, па круже гласине да се негде крије. Кремљ је то негирао.

Владимир Путин тренутно живи и ради у резиденцији у Ново-Огарјову и до њега је немогуће доћи без тестирања на вирус корона, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков. 

Песков је рекао да увек има огроман број гласина које, најчешће, немају никакве везе са стварношћу.

- Председник се налази у својој резиденцији у подмосковљу Ново-Огарјово, тамо живи и ради, поштујући све санитарне стандарде. Што се тиче личних контаката, предсједник их је свео на минимум, мада они нису потпуно искључени. Покушава да поштује физичко дистанцирање. Осим тога, наравно, немогуће је доћи до предсједника без одговарајућег тестирања - објаснио је Песков.

Песков је за лист "Аргументи и факти" навео да се одређени број сарадника у администрацији председника тестира неколико пута недељно.

Од почетка кризе са корона вирусом је приметно да се Путин много мање појављује у јавности.

(Блиц)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Иги

27.04.2020 22:31

Засто је цудно да Руска власт лазе, ипак је то толалитарни резим, који опозицију дрзи у затвору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДраганО

27.04.2020 22:57

А не пише нико како бандити и Додик нас лажу?

Name

Рв

28.04.2020 04:02

Лажу сви, што би они били изузетак!? Уосталом све је ово лаж.

Name

Ре

28.04.2020 09:51

А јеси се и коцоперили како су Руси ово Руси оно а њиово двориште најгоре

Name

Пресс

28.04.2020 04:49

Преноси Спутњик?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.04.2020 05:58

Ма јок Спутњик, то је твој истинити ББЦ и ЦНН??

Name

Бањалучанин

28.04.2020 06:32

Па гдје им је сад вакцина и лијек, које је Спутник и разни ,,др" најавили. Јадни ми Славени сви изабрали неспособне диктаторе.

Name

То је истина

28.04.2020 11:13

Само ако ме фамилија у Русији лазе и то јос и из медиц. струке.....

Name

Мрачајски прото

28.04.2020 06:28

Како је политика моћна. Истина нија баш моћна ко корона, ал ипак је корона истину мало просвјетлила и на западу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Диктатура

28.04.2020 09:44

Била и биће као и Кина и Сјеверна Кореја!

ОДГОВОРИТЕ