Rusija pretekla Kinu po broju zaraženih, broj mrtvih netačan?!

Rusija je u ponedeljak potvrdila 6.198 novih infekcija korona virusom, čime je zvanični broj slučajeva u toj zemlji porastao na 87.147. Rusija je sada nadmašila Kinu i postala deveta država koja je najviše pogođena usred pandemije.

Republika Srpska 27.04.2020 | 22:42
Rusija pretekla Kinu po broju zaraženih, broj mrtvih netačan?!

U Rusiji je od korona virusa preminula 794 ljudi, tvrde zvaničnici, ali mnogi sumnjaju da je broj zapravo mnogo veći, pa da se podaci kriju.

Većina slučajeva Rusije je u Moskvi, mada su potvrđeni pacijenti sa Kovid-19 u svakom od 85 ruskih regiona i širenje se ubrzava izvan glavnog grada, prenosi "Moskov tajms".


Veliki broj zaraženih pokazuje da mere koje je uveo ruski predsednik Vladimir Putin nisu dovoljne i da nisu na vreme uvedene.

Od 30. marta, svim 12 miliona stanovnika Moskve naređeno je da ostanu u svojim kućama uz nekoliko izuzetaka.

Gradske vlasti upozorile su da će se glavni grad „suočiti sa teškim nedeljama“.

Prema pravilima o zatvaranju koje Moskovljani moraju da poštuju najkraće do 1. maja, njima je dozvoljeno da napuste svoje domove samo da bi odlazili na posao, šetali pse, izbacili smeće ili posetili najbližu prodavnicu.

Gradske vlasti su pooštrile zaključavanje uvođenjem digitalnog sistema dozvola, zahtevajući od svakoga da putuje automobilom ili javnim prevozom uz posebnu propusnicu. 

Ono što posebno pada u oči jeste prilično mali broj preminulih u odnosu na zaražene. Zbog toga kritičari tvrde da ruski zvaničnici kriju prave brojke.

U razgovoru za televizijski kanal "Rusija 24", gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin tvrdio je da veliki gradovi u Rusiji imaju bolji učinak od onih u drugim zemljama.

Odbacujući tvrdnje o nedostajućim podacima, rekao je: "Naprotiv, što više znamo o inficiranim, potencijalno zaraženim, to je lakše boriti se protiv infekcije".

Rusija je izvršila više od 2,8 miliona testova na korona virus, mada postoje zabrinutosti u pogledu njihove pouzdanosti.

- Kod nas je situacija drugačija. Testiramo, sprovodimo onoliko testova koliko ih imamo, bez obzira da li neko ima jasne simptome (ili) je ozbiljno bolestan. Ako je neko u rizičnoj grupi, pokušaćemo da proširimo testiranje na njih - rekao je on.

Ruske vlasti su i ranije kritikovane zbog oklevanja sa uvođenjem mera.

Putin ima reputaciju da ne voli direktno da bude povezivan sa merama za koje građani smatraju da su oštre ili neprijatne, pa je verovatno delegirao zadatak Sobjanjinu - znajući da uvek može da ispravi sve propuste koje gradonačelnik napravi.

Za Sobjanjina, koji je i zvanično na čelu tela za borbu protiv korone, ovaj zadatak bi mogao da znači ili napredak u karijeri ili njen kraj, u zavisnosti od toga kako se bude pokazao. On je Moskvu hitno stavio u karantin, nedelju dana nakon što je Putin rekao da je situacija pod kontrolom.

U međuvremenu su neke mere proširene i na druge gradove u Rusiji, ali je pitanje da li je to učinjeno na vreme i da li je to dovoljno.

A gde je Putin?

Mnogi se pitaju gde je sada Vladimir Putin, pa kruže glasine da se negde krije. Kremlj je to negirao.

Vladimir Putin trenutno živi i radi u rezidenciji u Novo-Ogarjovu i do njega je nemoguće doći bez testiranja na virus korona, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. 

Peskov je rekao da uvek ima ogroman broj glasina koje, najčešće, nemaju nikakve veze sa stvarnošću.

- Predsednik se nalazi u svojoj rezidenciji u podmoskovlju Novo-Ogarjovo, tamo živi i radi, poštujući sve sanitarne standarde. Što se tiče ličnih kontakata, predsjednik ih je sveo na minimum, mada oni nisu potpuno isključeni. Pokušava da poštuje fizičko distanciranje. Osim toga, naravno, nemoguće je doći do predsjednika bez odgovarajućeg testiranja - objasnio je Peskov.

Peskov je za list "Argumenti i fakti" naveo da se određeni broj saradnika u administraciji predsednika testira nekoliko puta nedeljno.

Od početka krize sa korona virusom je primetno da se Putin mnogo manje pojavljuje u javnosti.

(Blic)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Igi

27.04.2020 22:31

Zasto je cudno da Ruska vlast laze, ipak je to tolalitarni rezim, koji opoziciju drzi u zatvoru.

ODGOVORITE
Name

DraganO

27.04.2020 22:57

A ne piše niko kako banditi i Dodik nas lažu?

Name

Рв

28.04.2020 04:02

Лажу сви, што би они били изузетак!? Уосталом све је ово лаж.

Name

Re

28.04.2020 09:51

A jesi se i kocoperili kako su Rusi ovo Rusi ono a njiovo dvorište najgore

Name

Press

28.04.2020 04:49

Prenosi Sputnjik?

ODGOVORITE
Name

Re

28.04.2020 05:58

Ma jok Sputnjik, to je tvoj istiniti BBC i CNN??

Name

Banjalučanin

28.04.2020 06:32

Pa gdje im je sad vakcina i lijek, koje je Sputnik i razni ,,dr" najavili. Jadni mi Slaveni svi izabrali nesposobne diktatore.

Name

To je istina

28.04.2020 11:13

Samo ako me familija u Rusiji laze i to jos i iz medic. struke.....

Name

Мрачајски прото

28.04.2020 06:28

Како је политика моћна. Истина нија баш моћна ко корона, ал ипак је корона истину мало просвјетлила и на западу.

ODGOVORITE
Name

Diktatura

28.04.2020 09:44

Bila i biće kao i Kina i Sjeverna Koreja!

ODGOVORITE