Преминуо бивши премијер Србије Драгутин Зеленовић

У Србији је у 92. години преминуо академик Драгутин Зеленовић, један од утемељивача индустријског инжењерства у Србији, први премијер Србије и некадашњи ректор Новосадског универзитета, јавила је Радио-телевизија Војводине.

Србија 27.04.2020 | 20:58
Преминуо бивши премијер Србије Драгутин Зеленовић
Зеленовић је рођен 1928. године у Сиригу.

У својој богатој и плодоносној каријери био је редовни професор Факултета техничких наука, ректор Универзитета у Новом Саду, дописни члан Српске академије наука и уметности /САНУ/, редовни професор ЕЦПД Универзитета за мир УНН.

Добитник је Октобарске награде града Новог Сада, Медаље заслуга за народ са сребрним зрацима, Ордена рада и других високих признања.

Као тринаестогодишњи дјечак је преживио страшни злочин мађарске војске у Сиригу у априлу 1941. године.

Након тога, дио породице је избјегао из Сирига у Херцеговину. Оца Милана су убиле усташе и бациле у јаму. Брат Данило је био комуниста, убијен током Другог свјетског рата у околини Аранђеловца у 24. години.

Сестра Даница је погинула у 22. години као партизанка у борби код Купреса, сестра Десанка је погинула у 15. години као жртва италијанског бомбардовања.

Осмочлана породица је из Другог свјетског рата изашла преполовљена, само су мајка Јована и три сина преживјели.

По повратку кући у Бачку, Драгутин је завршио ратом прекинуто основно образовање а затим и средњу Технифку школу у Новом Саду.

Школу резервних официра ВТШ, ПВ и ПВО је завршио као најбољи питомац 4. класе у Рајловцу код Сарајева.

Дипломирао је на Машинском Факултету у Београду 1957. године.

Зеленовић је био изабрани представник САП Војводине у колективном Предсједништву Социјалистичке Федеративне Републике Југославије.

У скупштини је 15. јануара 1991. изабран за предсједника прве Владе Србије, на приједлог Слободана Милошевића, након побједе СПС-а на изборима у децембру 1990. године.

Зеленовић је свој план обнове Србије /најприје изградње путева и пруга/ изнио Скупштини, али је тај план био далеко испред свог времена.

Усљед неслагања са предсједником државе у приступу развоју и управљању министарствима, Драгутин Зеленовић је 11. децембра 1991. поднио оставку на мјесто премијера Србије и вратио се својим дужностима на Факултету техничких наука у Новом Саду.

Зеленовић је објавио 26 стручних књига и мноштво радова који су цитирани у земљи и иностранству.

Мјесто и вријеме сахране академика Драгутина Зеленовића биће накнадно објављени.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Велики

28.04.2020 08:45

Саучешће породици,а великом професору нека је лака црна земља.

ОДГОВОРИТЕ