Preminuo bivši premijer Srbije Dragutin Zelenović

U Srbiji je u 92. godini preminuo akademik Dragutin Zelenović, jedan od utemeljivača industrijskog inženjerstva u Srbiji, prvi premijer Srbije i nekadašnji rektor Novosadskog univerziteta, javila je Radio-televizija Vojvodine.

Srbija 27.04.2020 | 20:58
Preminuo bivši premijer Srbije Dragutin Zelenović
Zelenović je rođen 1928. godine u Sirigu.

U svojoj bogatoj i plodonosnoj karijeri bio je redovni profesor Fakulteta tehničkih nauka, rektor Univerziteta u Novom Sadu, dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/, redovni profesor ECPD Univerziteta za mir UNN.

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Novog Sada, Medalje zasluga za narod sa srebrnim zracima, Ordena rada i drugih visokih priznanja.

Kao trinaestogodišnji dječak je preživio strašni zločin mađarske vojske u Sirigu u aprilu 1941. godine.

Nakon toga, dio porodice je izbjegao iz Siriga u Hercegovinu. Oca Milana su ubile ustaše i bacile u jamu. Brat Danilo je bio komunista, ubijen tokom Drugog svjetskog rata u okolini Aranđelovca u 24. godini.

Sestra Danica je poginula u 22. godini kao partizanka u borbi kod Kupresa, sestra Desanka je poginula u 15. godini kao žrtva italijanskog bombardovanja.

Osmočlana porodica je iz Drugog svjetskog rata izašla prepolovljena, samo su majka Јovana i tri sina preživjeli.

Po povratku kući u Bačku, Dragutin je završio ratom prekinuto osnovno obrazovanje a zatim i srednju Tehnifku školu u Novom Sadu.

Školu rezervnih oficira VTŠ, PV i PVO je završio kao najbolji pitomac 4. klase u Rajlovcu kod Sarajeva.

Diplomirao je na Mašinskom Fakultetu u Beogradu 1957. godine.

Zelenović je bio izabrani predstavnik SAP Vojvodine u kolektivnom Predsjedništvu Socijalističke Federativne Republike Јugoslavije.

U skupštini je 15. januara 1991. izabran za predsjednika prve Vlade Srbije, na prijedlog Slobodana Miloševića, nakon pobjede SPS-a na izborima u decembru 1990. godine.

Zelenović je svoj plan obnove Srbije /najprije izgradnje puteva i pruga/ iznio Skupštini, ali je taj plan bio daleko ispred svog vremena.

Usljed neslaganja sa predsjednikom države u pristupu razvoju i upravljanju ministarstvima, Dragutin Zelenović je 11. decembra 1991. podnio ostavku na mjesto premijera Srbije i vratio se svojim dužnostima na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Zelenović je objavio 26 stručnih knjiga i mnoštvo radova koji su citirani u zemlji i inostranstvu.

Mjesto i vrijeme sahrane akademika Dragutina Zelenovića biće naknadno objavljeni.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Veliki

28.04.2020 08:45

Saučešće porodici,a velikom profesoru neka je laka crna zemlja.

ODGOVORITE