Мали Васкрс, завршава се Свијетла недеља

Данас се завршава такозвана Свијетла недеља, првих седам дана по Васкрсу. Ови дани имају посебано мјесто у српском народном вјеровању и за њих се везује мноштво обичаја. Данашњи дан, недеља, познат је и као „Мали Васкрс“.

Република Српска 26.04.2020 | 10:15
Мали Васкрс, завршава се Свијетла недеља

Недеља по Васкрсу зове се још и Свијетла, Бијела или Томина недеља и посвећена је догађају јављања Исуса својим апостолима. Нарочито је био сумњичав „невјерни Тома“, па је Исус према вјеровању, на данашњи дан, прошао кроз затворена врата и рекао Томи да опипа његове ране. Тек тада је и овај апостол повјеровао у Христово васкрснуће.

"А Тома, који се зове Близанац, један од дванаесторице, не бијеше онде са њима кад дође Исус. А други му ученици говораху: Видјесмо Господа. А он им рече: Док не видим на рукама Његовим рана од клина, и не метнем прста свог у ране од клина, и не метнем руке своје у ребра Његова, нећу вјеровати. И послије осам дана опет бијеху ученици Његови унутра, и Тома с њима."

"Дође Исус кад бијеху врата затворена, и стаде међу њима и рече: Мир вам. Потом рече Томи: Пружи прст свој амо и види руке моје; и пружи руку своју и метни у ребра моја, и не буди невјеран него вјеран. И одговори Тома и рече Му: Господ мој и Бог мој. Псал. Исус му рече: Пошто ме виде вјеровао си; благо онима који не видјеше и вјероваше.

У народу је ова недеља позната и као водена. „Ваља се“ да младићи и дјевојке изађу на потоке и ријеке, прскају се и бацају у воду цвијетне вијенце, а све како би умилостивили водене демоне.

(Телеграф.рс)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Тера

26.04.2020 08:30

Нигде се не цује бозја рец и не ради по њој, црква потамнела, нема светла, ниста не раде, само благосиљају недела

ОДГОВОРИТЕ
Name

Моја истина

26.04.2020 10:37

Црква вец дузе вријеме није да својим народом, цаст појединим свестеницима, који су ријетки. Православље И Христову ријец це продузити вјерни народ, који ово носи у својим срцима, преноси на потомство. Црква је постала као политицка организација, која даје излизана саопстења, а која од Павлове смрти, немају топлине, пријеко потребне цовјецности, бозанског духа, директног обрацања вјерујуцем народу, без потребне милости И благослова. Формално, са смрцу драгог нам, а свакако Великог патријарха Павла, умрла је духовна мот И сустина постојања праве СПЦ.

ОДГОВОРИТЕ