Mali Vaskrs, završava se Svijetla nedelja

Danas se završava takozvana Svijetla nedelja, prvih sedam dana po Vaskrsu. Ovi dani imaju posebano mjesto u srpskom narodnom vjerovanju i za njih se vezuje mnoštvo običaja. Današnji dan, nedelja, poznat je i kao „Mali Vaskrs“.

Republika Srpska 26.04.2020 | 10:15
Mali Vaskrs, završava se Svijetla nedelja

Nedelja po Vaskrsu zove se još i Svijetla, Bijela ili Tomina nedelja i posvećena je događaju javljanja Isusa svojim apostolima. Naročito je bio sumnjičav „nevjerni Toma“, pa je Isus prema vjerovanju, na današnji dan, prošao kroz zatvorena vrata i rekao Tomi da opipa njegove rane. Tek tada je i ovaj apostol povjerovao u Hristovo vaskrsnuće.

"A Toma, koji se zove Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne biješe onde sa njima kad dođe Isus. A drugi mu učenici govorahu: Vidjesmo Gospoda. A on im reče: Dok ne vidim na rukama Njegovim rana od klina, i ne metnem prsta svog u rane od klina, i ne metnem ruke svoje u rebra Njegova, neću vjerovati. I poslije osam dana opet bijehu učenici Njegovi unutra, i Toma s njima."

"Dođe Isus kad bijehu vrata zatvorena, i stade među njima i reče: Mir vam. Potom reče Tomi: Pruži prst svoj amo i vidi ruke moje; i pruži ruku svoju i metni u rebra moja, i ne budi nevjeran nego vjeran. I odgovori Toma i reče Mu: Gospod moj i Bog moj. Psal. Isus mu reče: Pošto me vide vjerovao si; blago onima koji ne vidješe i vjerovaše.

U narodu je ova nedelja poznata i kao vodena. „Valja se“ da mladići i djevojke izađu na potoke i rijeke, prskaju se i bacaju u vodu cvijetne vijence, a sve kako bi umilostivili vodene demone.

(Telegraf.rs)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Tera

26.04.2020 08:30

Nigde se ne cuje bozja rec i ne radi po njoj, crkva potamnela, nema svetla, nista ne rade, samo blagosiljaju nedela

ODGOVORITE
Name

Moja istina

26.04.2020 10:37

Crkva vec duze vrijeme nije da svojim narodom, cast pojedinim svestenicima, koji su rijetki. Pravoslavlje I Hristovu rijec ce produziti vjerni narod, koji ovo nosi u svojim srcima, prenosi na potomstvo. Crkva je postala kao politicka organizacija, koja daje izlizana saopstenja, a koja od Pavlove smrti, nemaju topline, prijeko potrebne covjecnosti, bozanskog duha, direktnog obracanja vjerujucem narodu, bez potrebne milosti I blagoslova. Formalno, sa smrcu dragog nam, a svakako Velikog patrijarha Pavla, umrla je duhovna mot I sustina postojanja prave SPC.

ODGOVORITE