Прњаворчанин се заразио у карантину дворане?!

У јавности се појавило писмо Младена Стругара који је боравио у карантину спортске дворане "Слога" у Прњавору, који тврди да се ту заразио након повратка из Србије, те да у карантину није било средстава за заштиту ни дезинфекцију.

Република Српска 25.04.2020 | 13:48
Прњаворчанин се заразио у карантину дворане?!

"Већ почетком марта боравио сам у Београду где сам своју болесну мајку водио на контроле. Мој последњи улазак у Србију догодио се 15.03 неколико сати пре увођења обавезне изолације од 14 дана. Иако нисам добио решење о изолацији јављено ми је из Полицијске станице да ћу бити контролисан и у тој обавези. Након два дана мајка је умрла морао сам бити на балкону док су је изнијели након 2 сата. Сахрањена је. Из стана није било дозвољено излазити. Након 14 дана када сам требао кренути за Прњавор продужује се изолација на још 14 дана", каже у писму Стругара које преноси Прњавор.инфо.

Наводи да му је било неопходно урадити анализе крви како бих знао праву дозу хормона који уколико нису добри изазивају апсолутну аритмију. Полиција Србије прегледајући документацију даје ми након 21 дан дозволу за излазак из земље и дана 04.04. прелазим гранични прелаз Рача.

"Ту сам такође љубазно прегледан и такође видјевши документацију дају дозволу да се не задржавам на прелазу него наставим пут под пратњом до Прњавор. Дозвола је морала имати три овјере од стране граничне патронаже, Бијељинског епидемиолога и још једне здравствене институције. Истог дана долазим у Прњавор и смјештају ме у дворану „Слога“, стоји у писму и додаје да је смјештен у свлачионицу где су постоја прво два а потом је додат још један кревет.

Даље наводи: "У карантину нису постојала средства за заштиту (маске и рукавице), као ни средства за дезинфекцију. Ово одговорно тврдим. Све ово због чега су ме пустили и у Србији и на граници није узето у обзир у Прњавору да сам ризична група и да се омогући анализа и другачији третман. Тако остајем као и остали у карантину. Први тест показао је да је један позитиван налаз. Након ове објаве почиње ова агонија о којој се сада прича. Аутоматски нам се дан евентуалног изласка помјера на дан од добијања позитивног резултата", Позвао ме је и начелиник општине г. Томаш и рекао да ће се распитати код надлежних да ли постоје могућности бржег узорковања на шта је добио негативан одговор. Након 7 дана поново смо тестирани и ту је већ било 3 позитивна, и још један који је потврђен сутрадан. За мене је то други негативан тест. А да би све достигло кулминацију тиме да се наше вријеме поново у карантину почиње бројати од тог часа. Неколико пута звали смо на разговоре представнике кризног штаба. Тек тада стижу дезинфекциона средства 1л асепсола маске и рукавице."

Између осталог каже да је након ове интервенције све три групе 8 људи пуштено је у кућну изолацију до истека наведеног термина на рјешењу. У међувремену мени се појављује први симптом а то је блага темература 37/37.3.

"Пријављујем то и прати се ситуација. Сваким даном се све више погоршава. Дана 19.04. прегледан сам на Инфективној клиници у Бањалуци урађен је брис, плућа су била уредна, а сутрадан сазнајем да сам позитиван и ја. Није се изашло у сусрет ни старијем господину који има 67 година а који је такође пријављивао одређене сметње. Сада се налазим на пулмологији са активном упалом плућа са 7 дана температуром до 39", каже се у отвореном писму Младена Стругара. 

Након овога услиједила је реакција епидемиолога у прњаворском Дому здравља Веселка Винчића који каже да је неозбиљно понашање појединаца који су били смјештени у карантин у прњаворској спортској дворани “Слога” главни кривац што се вирусом корона инфицирало 12, од укупно 21, преноси “Глас Српске”.

Начелник Прњавора Дарко Томаш каже да је ова општина све урадила онако како правила медицинске струке налажу.

– Тим људима је све било обезбијеђено по прописима и били су упознати са мјерама. Колико се ко придржавао, не знам, то је питање личне одговорности. Ствар сваког појединца је како ће се понашати, не можемо ми забранити некоме да се понаша овако или онако – рекао је Томаш за "Глас Српске".

(БН)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Киклоп

25.04.2020 12:29

Испада да је карантим расадник вируса.Све потрпас скупа и један зарази јос двадесет људи.Браво за струку и медицинаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

25.04.2020 13:11

Сасвим слуцајно.

Name

Гардиста

25.04.2020 13:23

Бас тако,свака им цаст,јако паметни су се показали.И јос несто сто сам рекао јос првог дана:сваки неуспех у овој ситуацији це се приписати градјанима,а сваки успех це се приписати властима,па како год се ова ситуација заврсила...

Name

Ре

25.04.2020 13:27

Наравно. Лудило, ста раде раде и људима. Наказе похлепници

Name

Ре:

25.04.2020 13:49

А, ко ће ухватити праву истину?! Свако има своју причу и свака је различита. Овде неко лаже, а ко, тешко је ухватити.

Name

ре

25.04.2020 14:37

Адвоката и написати тузбу па нека одговарају за своје паметне идеје...откуд им право да људе трпају у саторе и дворане...то су од Хитлера покупили... нема тог органа и те одлуке која има на то право....

Name

Радивоје

26.04.2020 10:01

Па то могу само наси лудаци да висе заразно сумљивих особа смјесте у неадекватно опремљене крантине гдје само једна заразена особа мозе да зарази све остале.У једном карантину сви би требало да буду потпуно одвојени За тако несто ко је стрпоао све људе заједно требао би неко да одговара .

Name

Ухх

25.04.2020 12:32

Друзе они су увјек у праву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аууууу

25.04.2020 13:20

Бас су одрадилии струцно нема ста!!! Струка зна ста ради а народ је одговоран сам за себе!!! Струка није одговорна!!

Name

Борац

25.04.2020 13:07

Недај Бозе само доци у карантин тосу намјестили само дабисе Народ заразијо ида Додо мозе опрати паре које долазе са стране на крајуце неко одговарати за сва ова зла којасу Народу нанесена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ицх

25.04.2020 13:24

Баш се питам шта значи ово ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зр

25.04.2020 13:38

Само тужба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ад

25.04.2020 13:46

Зар је могуце ду у истом карантину бораве позитивни и негативни пацијенти ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Када

25.04.2020 13:46

Када корона мало утихне, много чега ће изаћи на видјело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Право

25.04.2020 13:49

Ниста није чудно ти мораш у карантин па како ти буде зато треба један од таквих да борави нон стоп са пацијентима па да видимо јел тамо има неких заститних средстава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТИТО

25.04.2020 14:14

ДАРКО ТОМАС СТО ЛАЗЕС САДАЈЕ ДОСО КОНВОЈ АУСТРИЈЕ ЈЕЛ ИКО ТЕСТИРАН НИЈЕ. ОБЕЦАНО МОЗДА 27 4 2020 Г АКОЈЕ ЈЕДАН ЗАРАЗЕН СЕДАМ ДАНА БИЦЕ ЗАЈЕДНО СВИСЕ МОГУ РАЗБОЛЕТ. ТО НЕМА НИДЕ ОСИМ КОДНАС ПРЊАВОРУ ИЗАДИ РЕЦИ НЕМА ТЕСТОВА. НЕМОЈ БРАНИТ ЛОПОВЕ СНСД ГДЕ ИВИ ПРИПАДАТЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан92

25.04.2020 15:17

Додик има право рјесење за вирус.Не требају тестови.Све у саторе и дворану.Тако да це сви бити болесни или здрави.Поуздан тест.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сњезана

25.04.2020 15:39

Али људи,карантин???? Ста је и за кога је карантин??? Ко гарантује стерилност у карантину? Појасните ми! Колико ме памет слузи, ако ме слузи,ја колико знам кад је неко инфициран или ако се сумња у инфекцију тад та особа иде у одвојену просторију,борави у њој сама!!! А не овако групно сви заједно у халу па ко како продје! Каква је то изолација? На ста то лици? Инфективне особе би требале имати своје купатило,постељину,судје за јело,цасу,хигијену,уредан простор за боравак! Критикујте ме колико хоцете,али по мени тај колективни смијестај није нормалан! По мом мисљењу је то као кад би операцију врсили рецимо у некој индустриској хали, па ко презиви!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

25.04.2020 17:16

Само тужит све сликат снимат разговоре и тузит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мм

25.04.2020 20:57

Брз опоравак господине Стругару.