Prnjavorčanin se zarazio u karantinu dvorane?!

U javnosti se pojavilo pismo Mladena Strugara koji je boravio u karantinu sportske dvorane "Sloga" u Prnjavoru, koji tvrdi da se tu zarazio nakon povratka iz Srbije, te da u karantinu nije bilo sredstava za zaštitu ni dezinfekciju.

Republika Srpska 25.04.2020 | 13:48
Prnjavorčanin se zarazio u karantinu dvorane?!

"Već početkom marta boravio sam u Beogradu gde sam svoju bolesnu majku vodio na kontrole. Moj poslednji ulazak u Srbiju dogodio se 15.03 nekoliko sati pre uvođenja obavezne izolacije od 14 dana. Iako nisam dobio rešenje o izolaciji javljeno mi je iz Policijske stanice da ću biti kontrolisan i u toj obavezi. Nakon dva dana majka je umrla morao sam biti na balkonu dok su je iznijeli nakon 2 sata. Sahranjena je. Iz stana nije bilo dozvoljeno izlaziti. Nakon 14 dana kada sam trebao krenuti za Prnjavor produžuje se izolacija na još 14 dana", kaže u pismu Strugara koje prenosi Prnjavor.info.

Navodi da mu je bilo neophodno uraditi analize krvi kako bih znao pravu dozu hormona koji ukoliko nisu dobri izazivaju apsolutnu aritmiju. Policija Srbije pregledajući dokumentaciju daje mi nakon 21 dan dozvolu za izlazak iz zemlje i dana 04.04. prelazim granični prelaz Rača.

"Tu sam takođe ljubazno pregledan i takođe vidjevši dokumentaciju daju dozvolu da se ne zadržavam na prelazu nego nastavim put pod pratnjom do Prnjavor. Dozvola je morala imati tri ovjere od strane granične patronaže, Bijeljinskog epidemiologa i još jedne zdravstvene institucije. Istog dana dolazim u Prnjavor i smještaju me u dvoranu „Sloga“, stoji u pismu i dodaje da je smješten u svlačionicu gde su postoja prvo dva a potom je dodat još jedan krevet.

Dalje navodi: "U karantinu nisu postojala sredstva za zaštitu (maske i rukavice), kao ni sredstva za dezinfekciju. Ovo odgovorno tvrdim. Sve ovo zbog čega su me pustili i u Srbiji i na granici nije uzeto u obzir u Prnjavoru da sam rizična grupa i da se omogući analiza i drugačiji tretman. Tako ostajem kao i ostali u karantinu. Prvi test pokazao je da je jedan pozitivan nalaz. Nakon ove objave počinje ova agonija o kojoj se sada priča. Automatski nam se dan eventualnog izlaska pomjera na dan od dobijanja pozitivnog rezultata", Pozvao me je i načelinik opštine g. Tomaš i rekao da će se raspitati kod nadležnih da li postoje mogućnosti bržeg uzorkovanja na šta je dobio negativan odgovor. Nakon 7 dana ponovo smo testirani i tu je već bilo 3 pozitivna, i još jedan koji je potvrđen sutradan. Za mene je to drugi negativan test. A da bi sve dostiglo kulminaciju time da se naše vrijeme ponovo u karantinu počinje brojati od tog časa. Nekoliko puta zvali smo na razgovore predstavnike kriznog štaba. Tek tada stižu dezinfekciona sredstva 1l asepsola maske i rukavice."

Između ostalog kaže da je nakon ove intervencije sve tri grupe 8 ljudi pušteno je u kućnu izolaciju do isteka navedenog termina na rješenju. U međuvremenu meni se pojavljuje prvi simptom a to je blaga temeratura 37/37.3.

"Prijavljujem to i prati se situacija. Svakim danom se sve više pogoršava. Dana 19.04. pregledan sam na Infektivnoj klinici u Banjaluci urađen je bris, pluća su bila uredna, a sutradan saznajem da sam pozitivan i ja. Nije se izašlo u susret ni starijem gospodinu koji ima 67 godina a koji je takođe prijavljivao određene smetnje. Sada se nalazim na pulmologiji sa aktivnom upalom pluća sa 7 dana temperaturom do 39", kaže se u otvorenom pismu Mladena Strugara. 

Nakon ovoga uslijedila je reakcija epidemiologa u prnjavorskom Domu zdravlja Veselka Vinčića koji kaže da je neozbiljno ponašanje pojedinaca koji su bili smješteni u karantin u prnjavorskoj sportskoj dvorani “Sloga” glavni krivac što se virusom korona inficiralo 12, od ukupno 21, prenosi “Glas Srpske”.

Načelnik Prnjavora Darko Tomaš kaže da je ova opština sve uradila onako kako pravila medicinske struke nalažu.

– Tim ljudima je sve bilo obezbijeđeno po propisima i bili su upoznati sa mjerama. Koliko se ko pridržavao, ne znam, to je pitanje lične odgovornosti. Stvar svakog pojedinca je kako će se ponašati, ne možemo mi zabraniti nekome da se ponaša ovako ili onako – rekao je Tomaš za "Glas Srpske".

(BN)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Kiklop

25.04.2020 12:29

Ispada da je karantim rasadnik virusa.Sve potrpas skupa i jedan zarazi jos dvadeset ljudi.Bravo za struku i medicinare.

ODGOVORITE
Name

Da

25.04.2020 13:11

Sasvim slucajno.

Name

Gardista

25.04.2020 13:23

Bas tako,svaka im cast,jako pametni su se pokazali.I jos nesto sto sam rekao jos prvog dana:svaki neuspeh u ovoj situaciji ce se pripisati gradjanima,a svaki uspeh ce se pripisati vlastima,pa kako god se ova situacija zavrsila...

Name

Re

25.04.2020 13:27

Naravno. Ludilo, sta rade rade i ljudima. Nakaze pohlepnici

Name

Re:

25.04.2020 13:49

А, ко ће ухватити праву истину?! Свако има своју причу и свака је различита. Овде неко лаже, а ко, тешко је ухватити.

Name

re

25.04.2020 14:37

Advokata i napisati tuzbu pa neka odgovaraju za svoje pametne ideje...otkud im pravo da ljude trpaju u satore i dvorane...to su od Hitlera pokupili... nema tog organa i te odluke koja ima na to pravo....

Name

Radivoje

26.04.2020 10:01

Pa to mogu samo nasi ludaci da vise zarazno sumljivih osoba smjeste u neadekvatno opremljene krantine gdje samo jedna zarazena osoba moze da zarazi sve ostale.U jednom karantinu svi bi trebalo da budu potpuno odvojeni Za tako nesto ko je strpoao sve ljude zajedno trebao bi neko da odgovara .

Name

Uhh

25.04.2020 12:32

Druze oni su uvjek u pravu.

ODGOVORITE
Name

Auuuuu

25.04.2020 13:20

Bas su odradilii strucno nema sta!!! Struka zna sta radi a narod je odgovoran sam za sebe!!! Struka nije odgovorna!!

Name

Borac

25.04.2020 13:07

Nedaj Boze samo doci u karantin tosu namjestili samo dabise Narod zarazijo ida Dodo moze oprati pare koje dolaze sa strane na krajuce neko odgovarati za sva ova zla kojasu Narodu nanesena.

ODGOVORITE
Name

Ich

25.04.2020 13:24

Baš se pitam šta znači ovo ?!

ODGOVORITE
Name

Zr

25.04.2020 13:38

Samo tužba

ODGOVORITE
Name

Ad

25.04.2020 13:46

Zar je moguce du u istom karantinu borave pozitivni i negativni pacijenti ?

ODGOVORITE
Name

Kada

25.04.2020 13:46

Kada korona malo utihne, mnogo čega će izaći na vidjelo.

ODGOVORITE
Name

Pravo

25.04.2020 13:49

Nista nije čudno ti moraš u karantin pa kako ti bude zato treba jedan od takvih da boravi non stop sa pacijentima pa da vidimo jel tamo ima nekih zastitnih sredstava.

ODGOVORITE
Name

TITO

25.04.2020 14:14

DARKO TOMAS STO LAZES SADAJE DOSO KONVOJ AUSTRIJE JEL IKO TESTIRAN NIJE. OBECANO MOZDA 27 4 2020 G AKOJE JEDAN ZARAZEN SEDAM DANA BICE ZAJEDNO SVISE MOGU RAZBOLET. TO NEMA NIDE OSIM KODNAS PRNJAVORU IZADI RECI NEMA TESTOVA. NEMOJ BRANIT LOPOVE SNSD GDE IVI PRIPADATE

ODGOVORITE
Name

goran92

25.04.2020 15:17

Dodik ima pravo rjesenje za virus.Ne trebaju testovi.Sve u satore i dvoranu.Tako da ce svi biti bolesni ili zdravi.Pouzdan test.

ODGOVORITE
Name

Snjezana

25.04.2020 15:39

Ali ljudi,karantin???? Sta je i za koga je karantin??? Ko garantuje sterilnost u karantinu? Pojasnite mi! Koliko me pamet sluzi, ako me sluzi,ja koliko znam kad je neko inficiran ili ako se sumnja u infekciju tad ta osoba ide u odvojenu prostoriju,boravi u njoj sama!!! A ne ovako grupno svi zajedno u halu pa ko kako prodje! Kakva je to izolacija? Na sta to lici? Infektivne osobe bi trebale imati svoje kupatilo,posteljinu,sudje za jelo,casu,higijenu,uredan prostor za boravak! Kritikujte me koliko hocete,ali po meni taj kolektivni smijestaj nije normalan! Po mom misljenju je to kao kad bi operaciju vrsili recimo u nekoj industriskoj hali, pa ko prezivi!

ODGOVORITE
Name

Xx

25.04.2020 17:16

Samo tužit sve slikat snimat razgovore i tuzit

ODGOVORITE
Name

Mm

25.04.2020 20:57

Brz oporavak gospodine Strugaru.