Из “Елек.-Бијељине” стигли увећани мартовски рачуни

Као да није довољно брига грађанима око вируса корона, неуобичајено велики рачуни за струју за март мјесец задају нову главобољу.

Република Српска 24.04.2020 | 15:02
Из “Елек.-Бијељине” стигли увећани мартовски рачуни

Умјесто да се уваже многобројни апели за смањење обрачуна за текуће обавезе, обзиром на тешку финансијску ситуацију, предузеће “Електро-Бијељина” увећава рачуне и начин обрачуна за март, па је на њихову адресу ових дана стигло око 1000 жалби потрошача.

Предсједник Удружења потрошача “Звоно” из Бијељине каже да су управо жалбе, једини пут да остваримо своја права.

Из Удружења потрошача поручују да су ресорном министарству и Републичком штабу за ванредне ситуације предложене конкретне мјере, имајући у виду актуелну ситуацију, да се рачуни смање за 20%. Умјесто тога, шамар потрошачима, мартовски рачуни за струју су увећани за око 40%.

“Они су дошли до некаквих својих сазнања да направе рачуне на основу некакве просјечне потрошње, што и није у складу са законом, одмах да кажем. Рачун се може испоставити само за оно што је потрошено у претходном мјесецу. Потрошачи су тако, бар нама их се велики број пожалио, добили увећане рачуне. И то сада, када је ситуација посебно тешка,” каже Јован Василић, предсједник Удружења потрошача “Звоно”.

Грађани Бијељине су очајни, ово су само неке од жалби:

“Сад ми је стигло 410 марака, па није ми у јануару толико стигло, и онда сам отишла право код њих и преправили су на 190 марака. Пуно је људи тамо, нема ко се није жалио, јер свима је дошло више, а знају колико струје потроше.”

“Јесте мало већи рачун, али то за сада није проблем. Проблем би могао бити то што не очитавају, и што говоре да ће да узму некакав просјек, а ја сам се зимус гријао на струју. Не може ми узети просјек за децембар, јануар или фебруар.”

“Прошли мјесец сам добила 32, а сада 42 марке. Појма немам зашто је то тако. Нећу се жалити, шта ћу, платила сам.”

“Јесте, баш и из комшилука каже човјек, шта је ово? Дошло је струје као кад смо гријали.”

“Управо сам ишла да интервенишем. И кажу, све је у реду. Пише 9 марака нека накнада, каква накнада кад редовно плаћам.”

Савјет потрошачима је да се обавезно жале.

“Наш савјет је свим потрошачима, да се обавезно жале. “Електро-Бијељина” је дужна да им писмено одговори у року од мјесец дана. Савјет је да за то вријеме не плаћају рачун, док не добију коначан одговор,” поручује Василић.

Надлежни у „Електро-Бијељини“ истичу да разлога за бригу нема. Признају да постоје одређене грешке и поручују:

“Све примједбе и жалбе ћемо размотрити, а оне које су оправдане и уважити. Наши радници очитали су потрошњу електричне енергије на око 15 одсто мјерних мјеста која су била доступна. На осталима то нисмо урадили, како бисмо испоштовали препоруке о заштити од вируса корона. Позвали смо кориснике да сами очитају бројила и доставе нам податке о стању телефоном. Тамо гдје те податке нисмо имали, утрошену електричну енергију обрачунали смо на основу шестомјесечног просјека. Нико не може наплатити некоме неку енергију коју није испоручио и потрошио. Евентуалне грешке ће бити кориговане већ у наредном мјесецу”.

Василићу, међутим није јасно како ће се грешке исправити обзиром да су рачуни, заједно са ПДВ-ом већ дистрибуисани, и они, уколико се потрошачи не жале, морају бити плаћени.

“Увећани рачуни који су испостављени се плаћају по тарифи која је зимска, а за коју знамо да је већа него садашња, питање је на који начин мисле из овог предузећа да обештете потрошаче? На који начин сада мисле изравњати те рачуне? Да ли то значи да ће у наредном периоду, ако су нам рачун и увећани за 40%, постојати могућност да се потроши 40% више енергије, а не да се умањује рачун?” пита се предсједник Удружења “Звоно”.

Закон каже да се рачун може испоставити само за оно што се очита на струјомјеру. Ако се ситуација не ријеши како ваља, следећи корак је Републичка инспекција, да се утврди на основу којих података је на рачунима уписано да је потрошено више струје него што пише на струјомјерима.

Јако некоректно од "Електро-Бијељине", у оваквој ситуацији. Без обзира на сва образложења која долазе од управе, поручују из Удружења потрошача. И остаје питање-шта би се десило, да се грађани нису пожалили...?

БН ТВ

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

Бода Тајсон Доживотна

24.04.2020 13:21

Уведите дигиталне сатове (даљинско очитавање) и неће моћи да краду струју и биће мањи губитци..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберија Еxпорт

24.04.2020 17:40

Ма и без струјомјера мозе све то да одмјери нас Мицо!

Name

24.04.2020 21:04

Зар веровати оном ко је суснице и аута обијао?

Name

ЗВОРНИК

24.04.2020 13:22

А неће више. Ја је очитавам сада на крају мјесеца. Са очитаним стањем идем у дистрибуцију на сравнавање стања о утрошку. За сваку птедходну крађу одмах идем да тужим, не требају ми њихова извињења и обећања. Са лоповима се мора рашчистити мој народе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Активиста за Зворник

24.04.2020 13:26

Браво пуна подршка, и сви ми колективно то морамо урадити. Иначе ће нас багра опет покрасти. Е баја јели ово одговор за фонд. Мало вам земље на гробу било свима црвена фуријо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

24.04.2020 13:27

Просјек се узима за задње 3 године потросње. На тај нацин додју до просјека и посаљу рацуне а касније прегледом - пописом сата направи се корекција. Тако то раде у Холандији ако је сат у квару. Код нас само одери народ. Ко це платити ходање народа због њихове наводне граске. СРАМОТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требало је...

24.04.2020 16:43

Требало је узети просјек САМО мартовске потрошње струје уназад 3 године и онда бисмо добили веома малу разлику (+ или -)у односу на стварно стање. А чини ми се да је негдје било и обавјештење од стране Електродистрибуције да грађани могу сами очитати стање и доставити га у Електро. Ја то радим сам уназад 10-так година,имам програмчић у екселу за обрачун и у бобицу се све поклапа, а рачун ми достављају путем имејла. И, љепота.

Name

Последњи кинески цар

24.04.2020 13:42

Краду људе. Март је последњи мјесец са зимском, а пред љетну тарифу. Ко зна колико су Кw украли у цијелој Републици. Лоповска држава, краду гдје стигну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.04.2020 14:49

Цорицева посла, свака цаст Додик како бирас кадрове. Ловрицка и Цориц су доказ да бирас само неспособне да би доминирао, али ти неспособни скидају главе, а паметни се супроставе, али твој избор.

Name

Бања лука

24.04.2020 18:32

То стално раде ,само народ не реагује.Увијек када се прелази са скупе на јефтину повецају киловате јер су скупљи у односу на љетну тарифу.Најмање 100киловата по бриојилу па израцунајте која је то крадја на нивоу РС.Исто се догадја у октобру,септембарски рацуни буду мањи и све то пребаве у октобар јада је веца цијена.То су фасисти и треба у затвор на 10година и опет у губитку.Све покрадосе ,те паре дијеле са сектом и намјестају њиховим тајкунима посао кроз које се сви уградјују.Докле висе

Name

КОМЕНТАТОР

24.04.2020 13:46

никакав проблем имаш бојило, погледаш стање и платиш колико потрошиш, а јој ако имаш могућност па лијепо и сликаш...........па нека шаљу шта хоће и колико год хоће.......... платиш онолико кколико потрошиш и тачка

ОДГОВОРИТЕ
Name

сомеоне

24.04.2020 13:49

тако иде сваке године,морају се кw пребацити на скупљу струју,па онда смањити у јефтинијој. то се ради у свакој опстини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛА

24.04.2020 13:51

И код нас у БАЊА ЛУЦИ ИСТО ТАКО СУ ВЕЋИ РАЧУНИ ТО ЈЕ ПОКУШАЈ АПП АКО ПРОЂЕ ПРОЂЕ ЕТО КОЛИКА ЈЕ БРИГА ЗА НАРОД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

24.04.2020 15:08

Тако је и у Бања луци исто и лажу да нису могли да очитају бројило, када је моје бројило на стубу од електро вода на улици измештено из куће. а наплатили и очитавање бројила а нису очитали.

Name

Цицерон

24.04.2020 13:54

Ништа није случајно. Рачуница електро БН је планирана и добро планирана. Надувати КW у марту јер је скупља тарифа, а ту незнатну разлику потрошње закључно са 30.04.2020. године обрачунати по нижој тарифи. Крајње једноставно и крајње покварено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре цицерон

24.04.2020 14:00

Крајње је багру и лопове натјерати говнавом мотком више. А говнава мотка и служи за говна.

Name

Просјек

24.04.2020 14:44

Обрацун најтоплијег зимског мјесеца по просјеку предходних 6 зимске потросње и период нов-феб. највеца потросња и најскупља. Просјек је на нивоу године када се затвори комплетан циклус, али Цориц има диплому из Богатица он није уцио економску статистику на озбиљном факултету. Такви це Додику скинути глави и нека це сам их је бирао

Name

Бода Тајсон Доживотна

24.04.2020 13:56

Уведите дигиталне сатове даљинско очитавање и нема губитака а ни крађе струје..

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

24.04.2020 14:14

Мициц треба да прикупи паре за изборе гласајте за њега и добице те паре назад оцу реци гласајте за своје паре.бице оваца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

24.04.2020 14:41

Добијо сам извјестај о утроску ел енергије за март уоцио сам да ми је рацун увецан 20 априла оцито сам бројило и упоредијо са извјестајем сто мисе 20 априла поклапа са извјестајем као да је бријило оцитано 1 априла отисао сам и уплатило по мом оцитавању а не као су ми испоставил рацун па нека се они зале мени је забрањено излазити из куце

Name

Последњи кинески цар

24.04.2020 15:45

@Пенyионер: Ако размишљате својом, а не туђом главом, онда им те "киловате" вратите у октобру са каматом. Поведите бабу, дјецу и унуке на гласање, и памет у главу, немој да Вас опет неко купи за 50 марака, а покушаће видјећете. Вас су затворили у куће и станове као да сте нека ендемска врста животиња или биљака, а пуштају Вас тек да не заборавите ходати?! Толико о томе колико мисле о Вама. Јесте ли добили маску од госпође предсједника Републике? У путу је, до сада се вјероватно и убуђала, немојте то носити, можете се заразити.

Name

Ре: Пензионер

24.04.2020 18:25

Било би добро да ОДМАХ реагујете, тј. да уложите писмени приговор на износ рачуна, а немојте чекати да они вас траже... Они су свој посао урадили, а ви ако не платите рачун, они ће вам зарачунати камате-послати на суд и свећете морати платити, јер нисте приговорили на износ рачуна. Дакле САМО писмени, а НИКАКО усмени приговор, јер треба вам траг од приговора.

Name

сале

24.04.2020 15:13

Они су кренули са драстичним повећањем рачуна, још од новембра 2019. године. Морамо имати на уму да је прошла зима хладнија од ове зиме, а рачуни од прошле зиме су били много мањи.Закључак је да је пљачка и то велика у току.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx

24.04.2020 15:36

Евидентирају крадју струје у Бањој Луци, Прњавору, Добоју вецу од 40 000 км код појединих фирми и онда се сви уцуте и појео вук магарца. Али ту није крај : да би се покрио губитак подебљај рацуне сиротињи и сви сретни... Наравуцење : кад крадете крадите много да има за све !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луцкy

24.04.2020 15:36

Пс људи моји, није овако само у "Електро - Бијељини" већ и "Електро - Крајини" и ово није случајно већ намјерно. И не очитавају ни тамо гдје су бројила безбједна од Короне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика

24.04.2020 20:07

Ја отисо да се залим на увецан рацун од 30 посто.у јању а слузбеница сто прима залбе ем сто је нељубазна и безобразна казе ми како струја није скупа,као да ми сви радимо у дрзавним фирмама.у добра времена кад украде неко кокоску милиција наудара па онда пита сто си укро.а од ових се и полиција склања

Name

ДАX

24.04.2020 15:56

ТЕШКО ИМ БИЛО ПОСЛАТИ РАДНИКА КАО И УВИЈЕК ДА ОЧИТА СТРУЈУ.КАО ДА ЋЕ СЕ ЉУБИТИ СА СВАКИМ КОМЕ ПОПИШЕ СТРУЈУ.АЛИ ШТАШ ДРЖАВНА ФИРМА ПА ИМ СЕ МОЖЕ ДА СУ КАО ЈА КОД ПРИВАТНИКА РАДИ СТАВИО БИ СМРДЉИВУ МАСКУ РАДИО И ПИТАО ИМА ЛИ ЈОШ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

24.04.2020 16:02

Потрошачима су требали омогућити - дати упутства да сами очитају стање на сатовима (бројачима) и да стварно стање пошаљу из своје куће на е-маил. Овдје се ради о слабој организацији у предузећу и ту је потребно што прије извршити рерганизацију. Данас имамо толико младих инжињера електроструке да наша електропривреда просто вапи за њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е мој Василије

24.04.2020 18:19

Који Електро-инжињери када су све растјерали? Лично знам њих пар који су напустили ЕБ јер нису више могли да трпе неспособне и нешколоване кадрове СНСД-а. Отишли људи гдје цијене њихово знање и струку. Ћорића боли брига. Као подобан (без обзира што је нестручан и неспособан) кадар, са дипломом из Богатића, узима двије плате, из ЕБ и посланичку НСРС. Човјек успио у животу, без пуно гријања столице и учења. И мислиш да ће такви као он допустити стручнима да раде посао??? Почели су реорганизацију у ЕБ прије пандемије и напокон распоредили струку гдје треба да буде, пошто су ухљеби видјели прилику да покупе кајмак у виду отпремнина, али је то сад све пало у воду. Међутим опет је ситна боранија одлучила да узме отпремнине и они стручни који знају да ће својим знањем врло брзо наћи други посао, па кад су сконтали да им оде сав електро кадар, донијели су одлуку да монтери и електро-инжињери не могу узимати отпремнине и отићи. Под електро-инжињере признају и тзв. "поштаре", тј. електро-инжињере телекомуникација, који немају шта да траже у ЕБ, јер припадају тзв слабој струји а не енергетици, само да попуне број стручних кадрова. Ћорићу није пало на памет да оде. Што би кад за незнање прима преко 2000КМ у ЕБ, а гдје је још посланичка плата. И онда о којим електро-инжињерима ти причаш?????

Name

ПотрошачX

24.04.2020 16:47

Електродистрибутери траже да потрошачи очитају стање на бројилу и пошаљу им то стање,а онда им испоставе рачуне по некаквом просјеку који одудара од стварног стања за март. Безобразлук.Грађани им учине услугу тиме што сами очитају бројило и стање им пошаљу телефоном или е-мејлом, а оних их кажњавају са увећаним рачунима, умјесто да их награде бар дјелимичним умањењем рачуна за учињену сулугу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

25.04.2020 09:46

Електро је намјерно извршило такав обрачун и то УВИЈЕК опали: већина уплати обрачунати износ (или због незнања или зато што имају доста лове), а онијем грлатијим прихвате да су погријешили. Од Електро тражити да врате (или признају) САМО разлику у НОВЦУ: Зашто,ако вампризнају у киловатима, те киловате ће помножити са љетном (нижом) и опет су вам отели. А новчану разлику када подијелите санизом тарифом добићете више киловата. Значи: разлика САМО у новцу!!!

Name

Дијагноза

24.04.2020 16:49

Чудо а Ћорић је био један од бољих студената на универзитету Богатић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марија

24.04.2020 18:45

Слатко сам се насмијала васем коментару, свака цаст за духовитост?

Name

Грс

24.04.2020 18:58

Никица 24.04.2020 у 18:32 Само претрести висегодисње уговоре Ланаца и Проинтера са Електрокрајином, Електропровредом РС и Пореском управом РС и на годисњем нивоу устеда је најмање 10 милиона КМ, јер вриједност тих уговора је висеструко надувана/увецана. Ланацо је из Електрокрајине за последњих 10 година извукао од преко 50 милиона КМ. Засто то нико не испита, не упореди са слицним пројектима, пословима, уговорима у регији. Јели то теско, засто се то не ради бивси министре Ковацевицу и директор Електрокрајине, Радмановицу ста ти имас да казес такодје јер Електрокрајина је био твој партијски плијен. Смије ли Касиповиц да казе колико су дали пара Ланацу за софтвер у сколству за последњих 10 година, па све нас забољела глава од милиона…има тога јос, само треба мало зацацкати и ето милиона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаја

24.04.2020 18:58

И у Брчком иста ситуација, али нека када смо овце....мс као народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бег

25.04.2020 15:25

Корона усла у бројила!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

25.04.2020 21:06

Сви су добили инструкције и тако поступили позивали су народ да оцита ко мозе а потросња це се изкориговати кроз следеце рацуне радим у електро и знам по ком су принципу исли и не бојте се неце вама васе киловате нико красти

ОДГОВОРИТЕ