Iz “Elek.-Bijeljine” stigli uvećani martovski računi

Kao da nije dovoljno briga građanima oko virusa korona, neuobičajeno veliki računi za struju za mart mjesec zadaju novu glavobolju.

Republika Srpska 24.04.2020 | 15:02
Iz “Elek.-Bijeljine” stigli uvećani martovski računi

Umjesto da se uvaže mnogobrojni apeli za smanjenje obračuna za tekuće obaveze, obzirom na tešku finansijsku situaciju, preduzeće “Elektro-Bijeljina” uvećava račune i način obračuna za mart, pa je na njihovu adresu ovih dana stiglo oko 1000 žalbi potrošača.

Predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” iz Bijeljine kaže da su upravo žalbe, jedini put da ostvarimo svoja prava.

Iz Udruženja potrošača poručuju da su resornom ministarstvu i Republičkom štabu za vanredne situacije predložene konkretne mjere, imajući u vidu aktuelnu situaciju, da se računi smanje za 20%. Umjesto toga, šamar potrošačima, martovski računi za struju su uvećani za oko 40%.

“Oni su došli do nekakvih svojih saznanja da naprave račune na osnovu nekakve prosječne potrošnje, što i nije u skladu sa zakonom, odmah da kažem. Račun se može ispostaviti samo za ono što je potrošeno u prethodnom mjesecu. Potrošači su tako, bar nama ih se veliki broj požalio, dobili uvećane račune. I to sada, kada je situacija posebno teška,” kaže Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača “Zvono”.

Građani Bijeljine su očajni, ovo su samo neke od žalbi:

“Sad mi je stiglo 410 maraka, pa nije mi u januaru toliko stiglo, i onda sam otišla pravo kod njih i prepravili su na 190 maraka. Puno je ljudi tamo, nema ko se nije žalio, jer svima je došlo više, a znaju koliko struje potroše.”

“Jeste malo veći račun, ali to za sada nije problem. Problem bi mogao biti to što ne očitavaju, i što govore da će da uzmu nekakav prosjek, a ja sam se zimus grijao na struju. Ne može mi uzeti prosjek za decembar, januar ili februar.”

“Prošli mjesec sam dobila 32, a sada 42 marke. Pojma nemam zašto je to tako. Neću se žaliti, šta ću, platila sam.”

“Jeste, baš i iz komšiluka kaže čovjek, šta je ovo? Došlo je struje kao kad smo grijali.”

“Upravo sam išla da intervenišem. I kažu, sve je u redu. Piše 9 maraka neka naknada, kakva naknada kad redovno plaćam.”

Savjet potrošačima je da se obavezno žale.

“Naš savjet je svim potrošačima, da se obavezno žale. “Elektro-Bijeljina” je dužna da im pismeno odgovori u roku od mjesec dana. Savjet je da za to vrijeme ne plaćaju račun, dok ne dobiju konačan odgovor,” poručuje Vasilić.

Nadležni u „Elektro-Bijeljini“ ističu da razloga za brigu nema. Priznaju da postoje određene greške i poručuju:

“Sve primjedbe i žalbe ćemo razmotriti, a one koje su opravdane i uvažiti. Naši radnici očitali su potrošnju električne energije na oko 15 odsto mjernih mjesta koja su bila dostupna. Na ostalima to nismo uradili, kako bismo ispoštovali preporuke o zaštiti od virusa korona. Pozvali smo korisnike da sami očitaju brojila i dostave nam podatke o stanju telefonom. Tamo gdje te podatke nismo imali, utrošenu električnu energiju obračunali smo na osnovu šestomjesečnog prosjeka. Niko ne može naplatiti nekome neku energiju koju nije isporučio i potrošio. Eventualne greške će biti korigovane već u narednom mjesecu”.

Vasiliću, međutim nije jasno kako će se greške ispraviti obzirom da su računi, zajedno sa PDV-om već distribuisani, i oni, ukoliko se potrošači ne žale, moraju biti plaćeni.

“Uvećani računi koji su ispostavljeni se plaćaju po tarifi koja je zimska, a za koju znamo da je veća nego sadašnja, pitanje je na koji način misle iz ovog preduzeća da obeštete potrošače? Na koji način sada misle izravnjati te račune? Da li to znači da će u narednom periodu, ako su nam račun i uvećani za 40%, postojati mogućnost da se potroši 40% više energije, a ne da se umanjuje račun?” pita se predsjednik Udruženja “Zvono”.

Zakon kaže da se račun može ispostaviti samo za ono što se očita na strujomjeru. Ako se situacija ne riješi kako valja, sledeći korak je Republička inspekcija, da se utvrdi na osnovu kojih podataka je na računima upisano da je potrošeno više struje nego što piše na strujomjerima.

Jako nekorektno od "Elektro-Bijeljine", u ovakvoj situaciji. Bez obzira na sva obrazloženja koja dolaze od uprave, poručuju iz Udruženja potrošača. I ostaje pitanje-šta bi se desilo, da se građani nisu požalili...?

BN TV

Komentari / 37

Ostavite komentar
Name

Boda Tajson Doživotna

24.04.2020 13:21

Uvedite digitalne satove (daljinsko očitavanje) i neće moći da kradu struju i biće manji gubitci..

ODGOVORITE
Name

Semberija Export

24.04.2020 17:40

Ma i bez strujomjera moze sve to da odmjeri nas Mico!

Name

Xl

24.04.2020 21:04

Zar verovati onom ko je susnice i auta obijao?

Name

ZVORNIK

24.04.2020 13:22

A neće više. Ja je očitavam sada na kraju mjeseca. Sa očitanim stanjem idem u distribuciju na sravnavanje stanja o utrošku. Za svaku ptedhodnu krađu odmah idem da tužim, ne trebaju mi njihova izvinjenja i obećanja. Sa lopovima se mora raščistiti moj narode.

ODGOVORITE
Name

Re Aktivista za Zvornik

24.04.2020 13:26

Bravo puna podrška, i svi mi kolektivno to moramo uraditi. Inače će nas bagra opet pokrasti. E baja jeli ovo odgovor za fond. Malo vam zemlje na grobu bilo svima crvena furijo.

ODGOVORITE
Name

Zizi

24.04.2020 13:27

Prosjek se uzima za zadnje 3 godine potrosnje. Na taj nacin dodju do prosjeka i posalju racune a kasnije pregledom - popisom sata napravi se korekcija. Tako to rade u Holandiji ako je sat u kvaru. Kod nas samo oderi narod. Ko ce platiti hodanje naroda zbog njihove navodne graske. SRAMOTA.

ODGOVORITE
Name

Trebalo je...

24.04.2020 16:43

Trebalo je uzeti prosjek SAMO martovske potrošnje struje unazad 3 godine i onda bismo dobili veoma malu razliku (+ ili -)u odnosu na stvarno stanje. A čini mi se da je negdje bilo i obavještenje od strane Elektrodistribucije da građani mogu sami očitati stanje i dostaviti ga u Elektro. Ja to radim sam unazad 10-tak godina,imam programčić u ekselu za obračun i u bobicu se sve poklapa, a račun mi dostavljaju putem imejla. I, ljepota.

Name

Poslednji kineski car

24.04.2020 13:42

Kradu ljude. Mart je poslednji mjesec sa zimskom, a pred ljetnu tarifu. Ko zna koliko su Kw ukrali u cijeloj Republici. Lopovska država, kradu gdje stignu.

ODGOVORITE
Name

Re

24.04.2020 14:49

Coriceva posla, svaka cast Dodik kako biras kadrove. Lovricka i Coric su dokaz da biras samo nesposobne da bi dominirao, ali ti nesposobni skidaju glave, a pametni se suprostave, ali tvoj izbor.

Name

Banja luka

24.04.2020 18:32

To stalno rade ,samo narod ne reaguje.Uvijek kada se prelazi sa skupe na jeftinu povecaju kilovate jer su skuplji u odnosu na ljetnu tarifu.Najmanje 100kilovata po briojilu pa izracunajte koja je to kradja na nivou RS.Isto se dogadja u oktobru,septembarski racuni budu manji i sve to prebave u oktobar jada je veca cijena.To su fasisti i treba u zatvor na 10godina i opet u gubitku.Sve pokradose ,te pare dijele sa sektom i namjestaju njihovim tajkunima posao kroz koje se svi ugradjuju.Dokle vise

Name

KOMENTATOR

24.04.2020 13:46

nikakav problem imaš bojilo, pogledaš stanje i platiš koliko potrošiš, a joj ako imaš mogućnost pa lijepo i slikaš...........pa neka šalju šta hoće i koliko god hoće.......... platiš onoliko kkoliko potrošiš i tačka

ODGOVORITE
Name

someone

24.04.2020 13:49

tako ide svake godine,moraju se kw prebaciti na skuplju struju,pa onda smanjiti u jeftinijoj. to se radi u svakoj opstini.

ODGOVORITE
Name

MILA

24.04.2020 13:51

I kod nas u BANJA LUCI ISTO TAKO SU VEĆI RAČUNI TO JE POKUŠAJ APP AKO PROĐE PROĐE ETO KOLIKA JE BRIGA ZA NAROD

ODGOVORITE
Name

Milorad

24.04.2020 15:08

Tako je i u Banja luci isto i lažu da nisu mogli da očitaju brojilo, kada je moje brojilo na stubu od elektro voda na ulici izmešteno iz kuće. a naplatili i očitavanje brojila a nisu očitali.

Name

Ciceron

24.04.2020 13:54

Ništa nije slučajno. Računica elektro BN je planirana i dobro planirana. Naduvati KW u martu jer je skuplja tarifa, a tu neznatnu razliku potrošnje zaključno sa 30.04.2020. godine obračunati po nižoj tarifi. Krajnje jednostavno i krajnje pokvareno.

ODGOVORITE
Name

Re ciceron

24.04.2020 14:00

Krajnje je bagru i lopove natjerati govnavom motkom više. A govnava motka i služi za govna.

Name

Prosjek

24.04.2020 14:44

Obracun najtoplijeg zimskog mjeseca po prosjeku predhodnih 6 zimske potrosnje i period nov-feb. najveca potrosnja i najskuplja. Prosjek je na nivou godine kada se zatvori kompletan ciklus, ali Coric ima diplomu iz Bogatica on nije ucio ekonomsku statistiku na ozbiljnom fakultetu. Takvi ce Dodiku skinuti glavi i neka ce sam ih je birao

Name

Boda Tajson Doživotna

24.04.2020 13:56

Uvedite digitalne satove daljinsko očitavanje i nema gubitaka a ni krađe struje..

ODGOVORITE
Name

borac

24.04.2020 14:14

Micic treba da prikupi pare za izbore glasajte za njega i dobice te pare nazad ocu reci glasajte za svoje pare.bice ovaca.

ODGOVORITE
Name

Penzioner

24.04.2020 14:41

Dobijo sam izvjestaj o utrosku el energije za mart uocio sam da mi je racun uvecan 20 aprila ocito sam brojilo i uporedijo sa izvjestajem sto mise 20 aprila poklapa sa izvjestajem kao da je brijilo ocitano 1 aprila otisao sam i uplatilo po mom ocitavanju a ne kao su mi ispostavil racun pa neka se oni zale meni je zabranjeno izlaziti iz kuce

Name

Poslednji kineski car

24.04.2020 15:45

@Penyioner: Ako razmišljate svojom, a ne tuđom glavom, onda im te "kilovate" vratite u oktobru sa kamatom. Povedite babu, djecu i unuke na glasanje, i pamet u glavu, nemoj da Vas opet neko kupi za 50 maraka, a pokušaće vidjećete. Vas su zatvorili u kuće i stanove kao da ste neka endemska vrsta životinja ili biljaka, a puštaju Vas tek da ne zaboravite hodati?! Toliko o tome koliko misle o Vama. Jeste li dobili masku od gospođe predsjednika Republike? U putu je, do sada se vjerovatno i ubuđala, nemojte to nositi, možete se zaraziti.

Name

Re: Penzioner

24.04.2020 18:25

Bilo bi dobro da ODMAH reagujete, tj. da uložite pismeni prigovor na iznos računa, a nemojte čekati da oni vas traže... Oni su svoj posao uradili, a vi ako ne platite račun, oni će vam zaračunati kamate-poslati na sud i svećete morati platiti, jer niste prigovorili na iznos računa. Dakle SAMO pismeni, a NIKAKO usmeni prigovor, jer treba vam trag od prigovora.

Name

sale

24.04.2020 15:13

Oni su krenuli sa drastičnim povećanjem računa, još od novembra 2019. godine. Moramo imati na umu da je prošla zima hladnija od ove zime, a računi od prošle zime su bili mnogo manji.Zaključak je da je pljačka i to velika u toku.

ODGOVORITE
Name

Max

24.04.2020 15:36

Evidentiraju kradju struje u Banjoj Luci, Prnjavoru, Doboju vecu od 40 000 km kod pojedinih firmi i onda se svi ucute i pojeo vuk magarca. Ali tu nije kraj : da bi se pokrio gubitak podebljaj racune sirotinji i svi sretni... Naravucenje : kad kradete kradite mnogo da ima za sve !!!

ODGOVORITE
Name

Lucky

24.04.2020 15:36

Ps ljudi moji, nije ovako samo u "Elektro - Bijeljini" već i "Elektro - Krajini" i ovo nije slučajno već namjerno. I ne očitavaju ni tamo gdje su brojila bezbjedna od Korone.

ODGOVORITE
Name

Prika

24.04.2020 20:07

Ja otiso da se zalim na uvecan racun od 30 posto.u janju a sluzbenica sto prima zalbe em sto je neljubazna i bezobrazna kaze mi kako struja nije skupa,kao da mi svi radimo u drzavnim firmama.u dobra vremena kad ukrade neko kokosku milicija naudara pa onda pita sto si ukro.a od ovih se i policija sklanja

Name

DAX

24.04.2020 15:56

TEŠKO IM BILO POSLATI RADNIKA KAO I UVIJEK DA OČITA STRUJU.KAO DA ĆE SE LJUBITI SA SVAKIM KOME POPIŠE STRUJU.ALI ŠTAŠ DRŽAVNA FIRMA PA IM SE MOŽE DA SU KAO JA KOD PRIVATNIKA RADI STAVIO BI SMRDLJIVU MASKU RADIO I PITAO IMA LI JOŠ

ODGOVORITE
Name

Василије

24.04.2020 16:02

Potrošačima su trebali omogućiti - dati uputstva da sami očitaju stanje na satovima (brojačima) i da stvarno stanje pošalju iz svoje kuće na e-mail. Ovdje se radi o slaboj organizaciji u preduzeću i tu je potrebno što prije izvršiti rerganizaciju. Danas imamo toliko mladih inžinjera elektrostruke da naša elektroprivreda prosto vapi za njima.

ODGOVORITE
Name

E moj Vasilije

24.04.2020 18:19

Koji Elektro-inžinjeri kada su sve rastjerali? Lično znam njih par koji su napustili EB jer nisu više mogli da trpe nesposobne i neškolovane kadrove SNSD-a. Otišli ljudi gdje cijene njihovo znanje i struku. Ćorića boli briga. Kao podoban (bez obzira što je nestručan i nesposoban) kadar, sa diplomom iz Bogatića, uzima dvije plate, iz EB i poslaničku NSRS. Čovjek uspio u životu, bez puno grijanja stolice i učenja. I misliš da će takvi kao on dopustiti stručnima da rade posao??? Počeli su reorganizaciju u EB prije pandemije i napokon rasporedili struku gdje treba da bude, pošto su uhljebi vidjeli priliku da pokupe kajmak u vidu otpremnina, ali je to sad sve palo u vodu. Međutim opet je sitna boranija odlučila da uzme otpremnine i oni stručni koji znaju da će svojim znanjem vrlo brzo naći drugi posao, pa kad su skontali da im ode sav elektro kadar, donijeli su odluku da monteri i elektro-inžinjeri ne mogu uzimati otpremnine i otići. Pod elektro-inžinjere priznaju i tzv. "poštare", tj. elektro-inžinjere telekomunikacija, koji nemaju šta da traže u EB, jer pripadaju tzv slaboj struji a ne energetici, samo da popune broj stručnih kadrova. Ćoriću nije palo na pamet da ode. Što bi kad za neznanje prima preko 2000KM u EB, a gdje je još poslanička plata. I onda o kojim elektro-inžinjerima ti pričaš?????

Name

PotrošačX

24.04.2020 16:47

Elektrodistributeri traže da potrošači očitaju stanje na brojilu i pošalju im to stanje,a onda im ispostave račune po nekakvom prosjeku koji odudara od stvarnog stanja za mart. Bezobrazluk.Građani im učine uslugu time što sami očitaju brojilo i stanje im pošalju telefonom ili e-mejlom, a onih ih kažnjavaju sa uvećanim računima, umjesto da ih nagrade bar djelimičnim umanjenjem računa za učinjenu sulugu.

ODGOVORITE
Name

Re:

25.04.2020 09:46

Elektro je namjerno izvršilo takav obračun i to UVIJEK opali: većina uplati obračunati iznos (ili zbog neznanja ili zato što imaju dosta love), a onijem grlatijim prihvate da su pogriješili. Od Elektro tražiti da vrate (ili priznaju) SAMO razliku u NOVCU: Zašto,ako vampriznaju u kilovatima, te kilovate će pomnožiti sa ljetnom (nižom) i opet su vam oteli. A novčanu razliku kada podijelite sanizom tarifom dobićete više kilovata. Znači: razlika SAMO u novcu!!!

Name

Dijagnoza

24.04.2020 16:49

Čudo a Ćorić je bio jedan od boljih studenata na univerzitetu Bogatić.

ODGOVORITE
Name

marija

24.04.2020 18:45

Slatko sam se nasmijala vasem komentaru, svaka cast za duhovitost?

Name

Grs

24.04.2020 18:58

Nikica 24.04.2020 u 18:32 Samo pretresti visegodisnje ugovore Lanaca i Prointera sa Elektrokrajinom, Elektroprovredom RS i Poreskom upravom RS i na godisnjem nivou usteda je najmanje 10 miliona KM, jer vrijednost tih ugovora je visestruko naduvana/uvecana. Lanaco je iz Elektrokrajine za poslednjih 10 godina izvukao od preko 50 miliona KM. Zasto to niko ne ispita, ne uporedi sa slicnim projektima, poslovima, ugovorima u regiji. Jeli to tesko, zasto se to ne radi bivsi ministre Kovacevicu i direktor Elektrokrajine, Radmanovicu sta ti imas da kazes takodje jer Elektrokrajina je bio tvoj partijski plijen. Smije li Kasipovic da kaze koliko su dali para Lanacu za softver u skolstvu za poslednjih 10 godina, pa sve nas zaboljela glava od miliona…ima toga jos, samo treba malo zacackati i eto miliona.

ODGOVORITE
Name

Gaja

24.04.2020 18:58

I u Brčkom ista situacija, ali neka kada smo ovce....ms kao narod

ODGOVORITE
Name

Beg

25.04.2020 15:25

Korona usla u brojila!!!

ODGOVORITE
Name

Miso

25.04.2020 21:06

Svi su dobili instrukcije i tako postupili pozivali su narod da ocita ko moze a potrosnja ce se izkorigovati kroz sledece racune radim u elektro i znam po kom su principu isli i ne bojte se nece vama vase kilovate niko krasti

ODGOVORITE