Вирус ћемо и побиједити, а остаје други проблем

Све је више доказа да пандемија короне за собом вуче једну другу пандемију - отпорност на антибиотике.

Здравље 24.04.2020 | 07:32
Вирус ћемо и побиједити, а остаје други проблем

Иако је корона вирус нова болест, подаци из неких области показују да се чак 90 одсто пацијената лечи и антибиотицима. То су подаци из болница који не узимају у обзир случајеве људи који узимају антибиотике на своју руку.

Отпорност на антибиотике је већ алармантна - и узрок је готово 700.000 смрти годишње на свету. Да ствар буде гора ако се отпорност на антибиотике погорша, неће бити лекова који ће помоћи, јер су многи произвођачи антибиотика банкротирали, а сада сви јуре вакцину за корону.

Многобројни истраживачи су се протеклих месеци обратили јавности упозоравајући на проблем. "Пажљиво коришћење атибиотика важно је колико и ношење заштитне опреме", каже Адам Робертс, микробиолог. 

Бактеријска упала плућа је чест пратилац вирусних инфекција. Већи део умрлих од шпанског грипа није убио грип већ управо бактеријска инфекција која је напала ослабљени организам.

Када је ударио грип Х1Н1 2009. године процене су биле да је оставио скоро 19.000 жртава у САД. Ако се узму у обзир и бактеријске инфекције као последице грипа тај број се пење на скоро 290.000.

Према првим подацима из Вухана, свега 15 одсто оболелих од короне је добило бактеријску инфекцију, од чега је половина умрла. Лекари дају антибиотике оболелим од короне превентивно да се не би развила инфекција. У нормално време, антибиотик се даје тек када се лабораторијски потврди присуство бактерије.

Поред хидроксихлоквина, као лек за корону се појавио и антибиотик азитромицин, па су произвођачи у САД пријавили мањак залиха тог лека.

Ситуацију додатно погоршава и то што нових антибиотика нема, и што су многи на којима се ради годинама удаљени од добијања одобрења.

Управо је и то највећи изазов, омогућити фирмама које се баве развојем да преживе до пуштања лека на тржиште. Само у САД су две велике фирме којима је лек одобрен морале да поднесу захтев за банкрот.

(Курир.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар