Милиони евра за здравство, привреду, пољопривреду...

Европска унија је за Босну и Херцеговину обезбиједила око 330 милиона евра помоћи за сузбијање ефеката пандемије вируса корона.

Босна и Херцеговина 24.04.2020 | 07:26
Милиони евра за здравство, привреду, пољопривреду...

Наиме, како је "Независним" у четвртак појашњено у Делегацији ЕУ, од овог новца 80 милиона евра су бесповратна средства, док је 250 милиона, које је у сриједу предложила Европска комисија, у виду повољних кредита за опоравак економије.

Од ових 80,5 милиона евра, седам милиона је хитне подршке за здравствени сектор, док је 73,5 милиона за социоекономски опоравак.

"За хитне медицинске потребе ЕУ је потписала два споразума у вриједности од седам милиона евра са УНДП-ом за набавку и испоруку око 100 респиратора, 30 ЕКГ апарата, десет рендгенских апарата, милион комада капа и заштита за ципеле, милион пари заштитних рукавица, 50.000 до 100.000 заштитних одијела и остале заштитне медицинске опреме. Испоручено је 7.500 тестова и 15.000 заштитних маски и визира за медицинске институције у БиХ", рекли су у Делегацији ЕУ у БиХ за "Независне".

Прецизирали су да ће десет милиона евра помоћи бити за пољопривреднике у оквиру програма "ЕУ4Бусинесс" те 15 милиона евра у овој категорији кроз програм "ЕУ4Агри".

Програм "ЕУ4СМЕ за БиХ" садржи 14 милиона евра бесповратних средстава малим и средњим предузећима, а кроз програм "ЕУ4Траде" обезбијеђено је шест милиона евра за извозно оријентисана предузећа у БиХ.

"Канцеларија ЕУ у БиХ осигурала је и мања средства за локалне хуманитарне организације, организоване волонтерске групе и регистрована невладина удружења, за помоћ у набавци заштитног и осталог материјала потребног за извођење њихових активности. Помоћ су до сада примиле организације 'Помози.ба', 'Срце за дјецу', 'Искра' Бања Лука, 'Мозаик' и 'Мајчино село' Међугорје", нагласили су они.

У склопу 250 милиона евра повољних кредита за БиХ, највећи дио програма би се односио на ублажавање економских посљедица пандемије вируса корона.

У Извјештају који је Европска комисија приложила уз одлуку о обезбјеђивању три милијарде евра повољних кредита земљама партнерима, споменуто је да је БиХ тешко погођена епидемијом ковида-19, истичући да су посебно погођени сектори транспорта и туризма те да су угрожена и примања радника у приватном сектору.

"Због лошег кредитног рејтинга БиХ, веома је ограничен приступ на међународна финансијска тржишта, а финансијска тржишта у БиХ су сувише плитка како би могла сама обезбиједити све финансијске потребе. У том контексту финансијска помоћ у висини од 250 милиона евра је оправдана", наглашено је.

Жељка Цвијановић, предсједница РС, је у видео-разговору с Јоханом Затлером, шефом Делегације ЕУ и амбасадорима земаља чланица акредитованих у БиХ, захвалила ЕУ на помоћи РС и БиХ.

"Значајан дио средстава ће користити и РС за превазилажење посљедица узрокованих пандемијом вируса корона", саопштено је из Кабинета предсједнице РС.

У Делегацији ЕУ су, како су рекли "Независним", такође захвални Цвијановићевој на сарадњи са Делегацијом и ЕУ. Затлер је на свом Тwиттер налогу написао да ће ЕУ наставити да помаже РС те је поручио да су ЕУ и БиХ заједно јачи у превазилажењу ове ситуације.

И Оливер Вархеји, европски комесар за проширење, на свом Тwиттер налогу рекао је да је ова помоћ начин на који ЕУ помаже овим земљама да превазиђу посљедице кризе узроковане вирусом, а захвалност ЕУ исказао је и Жељко Комшић, хрватски члан Предсједништва БиХ.

Паоло Ђентилони, комесар за економију, нагласио је како се европска солидарност не смије зауставити на границама ЕУ.

"У оваквој глобалној кризи или опстајемо, или нестајемо заједно. Данас Европска комисија предузима одлучан корак како би помогла десет наших сусједа у њиховој борби против вируса корона", рекао је Ђентилони.

ЕБРД и РС настављају сарадњу

Предсједник Владе РС Радован Вишковић и министар финансија Зора Видовић разговарали су јуче у Бањалуци путем видео-линка са представницима Европске банке за обнову и развој.

Како је саопштено, разговарано је о досадашњим мјерама и активностима Влада РС те о мјерама подршке Владе привредним субјектима у РС усљед ситуације изазване појавом вируса корона.

"На састанку је истакнута подршка Европске банке за обнову и развој обнови привреде Републике Српске посредством Гарантног фонда РС. Премијер Вишковић и министарка Видовић захвалили су представницима ЕБРД-а на коректној сарадњи у оквиру досадашњих успјешно реализованих заједничких пројеката", саопштено је.

Додали су да је на састанку са представницима ЕБРД-а присуствовао и савјетник предсједника Владе РС Далибор Томаш.

(Независне)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Дзоо

24.04.2020 05:49

Ста браца Руси И Кинези рукавице и маске опет платимо их!Које смо ми будале од народа место да ове идиоте отпусемо са власти и кренемо ка ЕУ да нам деца и унуци остају на родној груди а ми Србујемо инатимо се и сваки пут платимо цех и нека !

ОДГОВОРИТЕ
Name

1000КМ

24.04.2020 06:16

Исли би ми и у ЕУ и у НАТО али неце нас...Сјецас ли се како је то фино Макрон објаснио.Отворено је рекао ,,сада ниста од ЕУ''.

Name

Горан

24.04.2020 06:25

Еу је једини спас за ,треба се отарасит будала слазем се.

Name

ПОКРАШЋЕ ОПЕТ СВЕ

24.04.2020 06:43

Покрашће опет све. Чуди ме да Проинтер не производи респираторе. Они преузимају све што иде. Па на буџет. Дери.

Name

Идол

24.04.2020 07:23

Ај у еу ко ти брани...

Name

уг

24.04.2020 06:01

Сад ће тек фрка, како подијелити..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

24.04.2020 06:12

Може се провући један хеликоптер јер овом истекла гаранција. Доста више је кориштен јер је отац нације био више ангажован на прошењу помоћи ради пандемије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

24.04.2020 07:22

Баш па је помоћ...није, него је кредит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Помоц кумовима

24.04.2020 08:26

Заухар!

Name

Помоц кумовима

24.04.2020 08:27

А кредит обицним градјанима.

Name

Па није

24.04.2020 16:43

Њима никада ни био кредит, него циста добит....

Name

Будала као и ти

24.04.2020 21:52

Повољни кредити,брзински.Кад ти бједа на уста удари,а ми јесмо биједни, шта оћекујеш?Пар хиљада рукавица и маски од Србије и Русије?

Name

Поздрав

24.04.2020 08:32

Од незапослених лица са БИРОА.

ОДГОВОРИТЕ