Milioni evra za zdravstvo, privredu, poljoprivredu...

Evropska unija je za Bosnu i Hercegovinu obezbijedila oko 330 miliona evra pomoći za suzbijanje efekata pandemije virusa korona.

Bosna i Hercegovina 24.04.2020 | 07:26
Milioni evra za zdravstvo, privredu, poljoprivredu...

Naime, kako je "Nezavisnim" u četvrtak pojašnjeno u Delegaciji EU, od ovog novca 80 miliona evra su bespovratna sredstva, dok je 250 miliona, koje je u srijedu predložila Evropska komisija, u vidu povoljnih kredita za oporavak ekonomije.

Od ovih 80,5 miliona evra, sedam miliona je hitne podrške za zdravstveni sektor, dok je 73,5 miliona za socioekonomski oporavak.

"Za hitne medicinske potrebe EU je potpisala dva sporazuma u vrijednosti od sedam miliona evra sa UNDP-om za nabavku i isporuku oko 100 respiratora, 30 EKG aparata, deset rendgenskih aparata, milion komada kapa i zaštita za cipele, milion pari zaštitnih rukavica, 50.000 do 100.000 zaštitnih odijela i ostale zaštitne medicinske opreme. Isporučeno je 7.500 testova i 15.000 zaštitnih maski i vizira za medicinske institucije u BiH", rekli su u Delegaciji EU u BiH za "Nezavisne".

Precizirali su da će deset miliona evra pomoći biti za poljoprivrednike u okviru programa "EU4Business" te 15 miliona evra u ovoj kategoriji kroz program "EU4Agri".

Program "EU4SME za BiH" sadrži 14 miliona evra bespovratnih sredstava malim i srednjim preduzećima, a kroz program "EU4Trade" obezbijeđeno je šest miliona evra za izvozno orijentisana preduzeća u BiH.

"Kancelarija EU u BiH osigurala je i manja sredstva za lokalne humanitarne organizacije, organizovane volonterske grupe i registrovana nevladina udruženja, za pomoć u nabavci zaštitnog i ostalog materijala potrebnog za izvođenje njihovih aktivnosti. Pomoć su do sada primile organizacije 'Pomozi.ba', 'Srce za djecu', 'Iskra' Banja Luka, 'Mozaik' i 'Majčino selo' Međugorje", naglasili su oni.

U sklopu 250 miliona evra povoljnih kredita za BiH, najveći dio programa bi se odnosio na ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije virusa korona.

U Izvještaju koji je Evropska komisija priložila uz odluku o obezbjeđivanju tri milijarde evra povoljnih kredita zemljama partnerima, spomenuto je da je BiH teško pogođena epidemijom kovida-19, ističući da su posebno pogođeni sektori transporta i turizma te da su ugrožena i primanja radnika u privatnom sektoru.

"Zbog lošeg kreditnog rejtinga BiH, veoma je ograničen pristup na međunarodna finansijska tržišta, a finansijska tržišta u BiH su suviše plitka kako bi mogla sama obezbijediti sve finansijske potrebe. U tom kontekstu finansijska pomoć u visini od 250 miliona evra je opravdana", naglašeno je.

Željka Cvijanović, predsjednica RS, je u video-razgovoru s Johanom Zatlerom, šefom Delegacije EU i ambasadorima zemalja članica akreditovanih u BiH, zahvalila EU na pomoći RS i BiH.

"Značajan dio sredstava će koristiti i RS za prevazilaženje posljedica uzrokovanih pandemijom virusa korona", saopšteno je iz Kabineta predsjednice RS.

U Delegaciji EU su, kako su rekli "Nezavisnim", takođe zahvalni Cvijanovićevoj na saradnji sa Delegacijom i EU. Zatler je na svom Twitter nalogu napisao da će EU nastaviti da pomaže RS te je poručio da su EU i BiH zajedno jači u prevazilaženju ove situacije.

I Oliver Varheji, evropski komesar za proširenje, na svom Twitter nalogu rekao je da je ova pomoć način na koji EU pomaže ovim zemljama da prevaziđu posljedice krize uzrokovane virusom, a zahvalnost EU iskazao je i Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH.

Paolo Đentiloni, komesar za ekonomiju, naglasio je kako se evropska solidarnost ne smije zaustaviti na granicama EU.

"U ovakvoj globalnoj krizi ili opstajemo, ili nestajemo zajedno. Danas Evropska komisija preduzima odlučan korak kako bi pomogla deset naših susjeda u njihovoj borbi protiv virusa korona", rekao je Đentiloni.

EBRD i RS nastavljaju saradnju

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković i ministar finansija Zora Vidović razgovarali su juče u Banjaluci putem video-linka sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj.

Kako je saopšteno, razgovarano je o dosadašnjim mjerama i aktivnostima Vlada RS te o mjerama podrške Vlade privrednim subjektima u RS usljed situacije izazvane pojavom virusa korona.

"Na sastanku je istaknuta podrška Evropske banke za obnovu i razvoj obnovi privrede Republike Srpske posredstvom Garantnog fonda RS. Premijer Višković i ministarka Vidović zahvalili su predstavnicima EBRD-a na korektnoj saradnji u okviru dosadašnjih uspješno realizovanih zajedničkih projekata", saopšteno je.

Dodali su da je na sastanku sa predstavnicima EBRD-a prisustvovao i savjetnik predsjednika Vlade RS Dalibor Tomaš.

(Nezavisne)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Dzoo

24.04.2020 05:49

Sta braca Rusi I Kinezi rukavice i maske opet platimo ih!Koje smo mi budale od naroda mesto da ove idiote otpusemo sa vlasti i krenemo ka EU da nam deca i unuci ostaju na rodnoj grudi a mi Srbujemo inatimo se i svaki put platimo ceh i neka !

ODGOVORITE
Name

1000KM

24.04.2020 06:16

Isli bi mi i u EU i u NATO ali nece nas...Sjecas li se kako je to fino Makron objasnio.Otvoreno je rekao ,,sada nista od EU''.

Name

Goran

24.04.2020 06:25

Eu je jedini spas za ,treba se otarasit budala slazem se.

Name

POKRAŠĆE OPET SVE

24.04.2020 06:43

Pokrašće opet sve. Čudi me da Prointer ne proizvodi respiratore. Oni preuzimaju sve što ide. Pa na budžet. Deri.

Name

Idol

24.04.2020 07:23

Aj u eu ko ti brani...

Name

ug

24.04.2020 06:01

Sad će tek frka, kako podijeliti..

ODGOVORITE
Name

Logika

24.04.2020 06:12

Može se provući jedan helikopter jer ovom istekla garancija. Dosta više je korišten jer je otac nacije bio više angažovan na prošenju pomoći radi pandemije.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

24.04.2020 07:22

Baš pa je pomoć...nije, nego je kredit.

ODGOVORITE
Name

Pomoc kumovima

24.04.2020 08:26

Zauhar!

Name

Pomoc kumovima

24.04.2020 08:27

A kredit obicnim gradjanima.

Name

Pa nije

24.04.2020 16:43

Njima nikada ni bio kredit, nego cista dobit....

Name

Budala kao i ti

24.04.2020 21:52

Povoljni krediti,brzinski.Kad ti bjeda na usta udari,a mi jesmo bijedni, šta oćekuješ?Par hiljada rukavica i maski od Srbije i Rusije?

Name

Pozdrav

24.04.2020 08:32

Od nezaposlenih lica sa BIROA.

ODGOVORITE