У домовима од ЦОВИД-19 умрло 10.000 старијих људи

У домовима за старије особе у Сједињеним Америчким Државама од посљедица заразе новим типом корона вируса умрло је 10.217 особа, а стручњаци наводе како је недостатак тестова довео до овако високе стопе смртних случајева.

Свијет 24.04.2020 | 07:15
У домовима од ЦОВИД-19 умрло 10.000 старијих људи

У САД-у је од болести ЦОВИД-19 досад умрло готово 47.000 људи, а више од петине смртних случајева чине штићеници у домовима за старије особе.

Истраживање Ассоциатед Пресса показује да је од болести ЦОВИД-19 у домовима за старије особе у САД-у умрло 10.217 људи, а трећина тих случајева потврђена је у Њујорку.

Ни федерални ни локални нивои власти нису увели обавезу тестирања у домовима за старије особе, због чега многи стручњаци вјерују да је узрок толике стопе смртности управо недостатак тестова.

Не сматрају се приоритетом 

"Трећина домова за старије особе у САД-у још увијек нема једноставан приступ тестовима и ове установе морају се дуго борити да дођу до извора", рекао је Цхрис Лаxтон, који ради на истраживању о стању у домовима за старије особе.

Челник Америчке уније за здравствене услуге Марк Паркинсон рекао је да је веома мало тестова доступно запосленицима и особама смјештеним у домовима за старије особе.

"Федералне и савезне власти домове за старије особе не сматрају приоритетом", казао је он.

Додао је да се "стварни рат против вируса више не води у болницама него у домовима за старије особе".

Највише смртних случајева у домовима за старије особе у САД-у потврђено је у једном дому у Брооклyну, у Неw Yорку, гдје је умрло 55 особа.

Тестирање каснило двије седмице 

Стручњаци који су провели анализу установили су да запосленици и штићеници нису подвргнути адекватном процесу тестирања.

У једном дому за старије особе у Виргинији од болести ЦОВИД-19 умрло је 49 особа.

Директор дома рекао је да је процес тестирања људи у домовима за старије особе због бирократских препрека каснио двије седмице.

У дому за старије особе у Wасхингтону, савезној држави у којој је прво потврђена зараза, умрле су 43 особе.

Подаци Центра за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) показују да је у 15.600 домова за старије особе у САД-у смјештено 1,3 милиона људи.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Дјунта бл

24.04.2020 06:27

Иначе у истим се раније није умирало, живјели су сретно, весело и вјечно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

24.04.2020 06:47

Ре. Управо тако