U domovima od COVID-19 umrlo 10.000 starijih ljudi

U domovima za starije osobe u Sjedinjenim Američkim Državama od posljedica zaraze novim tipom korona virusa umrlo je 10.217 osoba, a stručnjaci navode kako je nedostatak testova doveo do ovako visoke stope smrtnih slučajeva.

Svijet 24.04.2020 | 07:15
U domovima od COVID-19 umrlo 10.000 starijih ljudi

U SAD-u je od bolesti COVID-19 dosad umrlo gotovo 47.000 ljudi, a više od petine smrtnih slučajeva čine štićenici u domovima za starije osobe.

Istraživanje Associated Pressa pokazuje da je od bolesti COVID-19 u domovima za starije osobe u SAD-u umrlo 10.217 ljudi, a trećina tih slučajeva potvrđena je u Njujorku.

Ni federalni ni lokalni nivoi vlasti nisu uveli obavezu testiranja u domovima za starije osobe, zbog čega mnogi stručnjaci vjeruju da je uzrok tolike stope smrtnosti upravo nedostatak testova.

Ne smatraju se prioritetom 

"Trećina domova za starije osobe u SAD-u još uvijek nema jednostavan pristup testovima i ove ustanove moraju se dugo boriti da dođu do izvora", rekao je Chris Laxton, koji radi na istraživanju o stanju u domovima za starije osobe.

Čelnik Američke unije za zdravstvene usluge Mark Parkinson rekao je da je veoma malo testova dostupno zaposlenicima i osobama smještenim u domovima za starije osobe.

"Federalne i savezne vlasti domove za starije osobe ne smatraju prioritetom", kazao je on.

Dodao je da se "stvarni rat protiv virusa više ne vodi u bolnicama nego u domovima za starije osobe".

Najviše smrtnih slučajeva u domovima za starije osobe u SAD-u potvrđeno je u jednom domu u Brooklynu, u New Yorku, gdje je umrlo 55 osoba.

Testiranje kasnilo dvije sedmice 

Stručnjaci koji su proveli analizu ustanovili su da zaposlenici i štićenici nisu podvrgnuti adekvatnom procesu testiranja.

U jednom domu za starije osobe u Virginiji od bolesti COVID-19 umrlo je 49 osoba.

Direktor doma rekao je da je proces testiranja ljudi u domovima za starije osobe zbog birokratskih prepreka kasnio dvije sedmice.

U domu za starije osobe u Washingtonu, saveznoj državi u kojoj je prvo potvrđena zaraza, umrle su 43 osobe.

Podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju da je u 15.600 domova za starije osobe u SAD-u smješteno 1,3 miliona ljudi.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Djunta bl

24.04.2020 06:27

Inače u istim se ranije nije umiralo, živjeli su sretno, veselo i vječno

ODGOVORITE
Name

Miki

24.04.2020 06:47

Re. Upravo tako