Фризери ће носити визире, а раднике ће дијелити преграде

Кризни штабови у БиХ најавили су у скорије вријеме попуштање мјера забрана уведених због пандемије коронавируса.

Босна и Херцеговина 23.04.2020 | 10:24
Фризери ће носити визире, а раднике ће дијелити преграде

Након што је 13. марта проглашено ванредно стање у БиХ, затворени су угоститељски објекти, фризерски салони, обртничке радње… 

Многи послодавци, али и радници и муштерије питају се како ће изгледати радна мјеста након пандемије. Како су надлежни потврдили, сасвим је сигурно, другачије него раније.

Нема руковања

Руковања су до даљњег забрањена, а морат ће се носити заштитна маска и рукавице. Дезинфекциона средства на улазима у продавнице данас су постала „нормална ствар“, а, како је рекао начелник Федералног штаба цивилне заштите Фахрудин Солак, морат ће бити постављена у све објекте.

– Напримјер, ако се отворе фризерски салони, морат ће се правити преграде између столица, у једној просторији неће моћи боравити више од двоје људи, послије сваког шишања све ће се, од столице до маказа, морати дезинфицирати… – појаснио је Солак.

Препоручује се да фризерски салони више не користе пешкире, него једнократне папирне убрусе. Муштерије, као и запослени користит ће једнократна одијела, рукавице и маске. Осим тога, фризери ће носити визире.

Што се тиче компанија у којима борави више људи, неће се смјети дијелити компјутер или телефон, уколико је мањи простор, између рачунара препоручује се постављање преграда.

Рад кафића

Супермаркети већ ограничавају број људи који могу ући истовремено, постављају пластичне баријере између купаца и продавача те захтијевају поштивање размака, па би се то могло очекивати и у кафићима.

Послодавци би могли потицати рад од куће или организирати да радници долазе у различита радна времена или у различите дане те смањити број састанака.

На радним мјестима ће се и даље захтијевати редовно и детаљно прање руку.

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

страшно

23.04.2020 08:37

Ко њима диктира ове мјере? Хајде да помремо да олакшамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕЦЦ

23.04.2020 08:55

ДУГА КОСА ЈЕ ПОНОВО У МОДИ,,,,,КИКЕ ДО ПОДА

Name

Ре

23.04.2020 12:25

Баш страшно. Па шта мислите колико фризери зарађују? Док све то покупују ништа им неће остати. Најбоље да позатварају и одјаве радње па раде код куће. Ријешиће ее обавеза према држави а нешто ће им онда и остати. Тако овој држави и треба.

Name

Јолy

23.04.2020 08:39

Рече Солак који је прије 2 дана дернечио у кафани....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е ста ми реце..

23.04.2020 08:39

Зелите да избијете паре из будзета умјесто да га пуните. Свака фризерка која зна свој посао радице код куце. Бице и угодније и финансијски корисније и њој и мустерији. Подрзавам идеју, ионако сматрам да су намети сто опстински, сто кантонални, сто дрзавни превисоки за ову сиротињу коју сте створили у протеклих 25 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

23.04.2020 09:26

Шишају и фризирају по кућама, него шта. Живјети се мора, свако мора да једе. И они су могли радити, нису их требали ни затварати. Заказивање, улазак по једно, и то је то.

Name

Пп

23.04.2020 08:57

Људи у Бијељини раде упркос забранама,цовјек продаје постељине у рацанској улици а радње тог типа не могу да раде.То је срамота,или дозволите свима који се баве том дјелатносцу да раде или немојте ником.Локалну власт нека је срамота сто допуста такве ствари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

23.04.2020 09:06

Глупост!!!! Спроводе мјере од западних хостаплераи страсе народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гардиста

23.04.2020 09:16

Није проблем господо драга,носицемо све сто ви казете,али сисање неце бити висе 6-8км,вец це бити 14м.Постено!!!А онда погледајте колико це се фризерских затворити,тј.поцеце људи сисати код куце,или це ици у станове мустерија да сисају.Па да видимо мозете ли све то исконтролисати.П...вам материна,утерали сте народу страх у кости,и овим мерама само јос висе подстицете.Па знате ли колико це порасти број незапослених због свих ових васих мера,је ли вам то иста знаци.Битно је да јавни сектор це остати неокрзнут,али неце задуго...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б Л

23.04.2020 09:37

Тотално си у праву!

Name

Градиска

23.04.2020 09:40

Код нас фрузери уредно раде од куце и долазе на адресе..па мора људи од нечега да зиве..нико их не пита од цега и како..

Name

ДМ

23.04.2020 09:50

Овако нам је кад се будале доцепају власти па се крену изивљавати над народом.Преовладале купљене дипломе на свим ниволма власти , а резултати по народ бице јос И гори.Зар мислите да се они боре за радна мјеста.То је само флоскула.Треба радити без плате , а они кад се смилују да нам дају 100 км а ми сви сретни И задовољни ха ха ха. Зиви били па видили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

паја патак

23.04.2020 13:23

Овај Солак је помало ретардиран зар не ? Какве болан преграде, визири ? Јел фризерски салон или центар за контролу инфективних болести ? Ко це ти доци у такав салон ? Свабе лијепо рекле вирус се не задрзава на поврсини, заразени мора рецимо кихнути у руку, ОДМАХ затим додирнути рецимо кваку том руком, онда други цовјек ОДМАХ ту кваку додирнути и ОДМАХ додирнути своје лице, нос, уста да би покупио корону.Прање улица, запрасивање просторија, само психолоски ефекат да се ствара неки осјецај сигурности код људи, инаце нидје везе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

23.04.2020 16:24

Раднике све у стрец фолију умотати....наравно за њихово добро...наса власт воли људе....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мала

23.04.2020 20:23

Е чуј да у кафанама неће моћи бити већи број људи.Па омладина једва чека да се кафане отворе да се напију.А како да пију сами.Баш ми је жао ове омладине значи ништа од пијанке

ОДГОВОРИТЕ