Грађани и предузећа траже одгоду плаћања кредита

У само првих десет дана априла чак 3.172 корисника кредита поднијело је захтјев некој од банака у Републици Српској за “привремени” мораторијум на отплату укупно 617 милиона конвертибилних марака кредита, сазнаје Српскаинфо.

Република Српска 22.04.2020 | 20:50
Грађани и предузећа траже одгоду плаћања кредита

Ријеч је правним лицима и грађанима који су се у захтјевима позвали на Одлуку Агенције за банкарство РС о привременим мјерама банака за ублажавање негативних економских посљедица узрокованих вирусним обољењем ЦОВИД-19.

Одгоду плаћања кредита због отежаног пословања тражили су углавном привредници из сектора трговине, прерађивачке индустрије и саобраћаја.

С друге стране, грађани су највише тражили “привремени” мораторијум на кредите за општу потрошњу.

У Агенцији за банкарство РС за Српскаинфо кажу да су банке са сједиштем у РС и организациони дијелови банака са сједиштем у Федерацији БиХ одобрили нешто мање од половине примљених захтјева, тачније одобрли су 1.296 привремених мораторијума (1.060 грађана и 236 правних лица) у укупном износу од 181 милион КМ (35 милиона КМ за грађане и 146 милиона КМ за правна лица).

Истовремено, банке су додатно самоинцијативно одобриле „привремени“ мораторијум за 1.478 грађана у износу од 19 милиона КМ.

У истом периоду, банке су запримиле 1.300 захтјева за друге мјере (мораторијум, грејс период и др.) у укупном износу од 602 милиона КМ, од чега се на грађане односи 737 захтјева или 31 милион КМ, а 563 захтјева или 571 милион КМ на правна лица.

Банке су у првих десет дана одобриле и друге мјере за 129 правних и физичких лица у укупном износу од 75 милиона КМ, од чега преовлађује мјера грејс периода.

– Може се закључити да су клијенти банака у посматраном периоду највише захтјева упутили за одобрење мјере „привременог“ мораторијума која подразумијева одгоду плаћања главнице и камате за вријеме трајања ванредне ситуације/стања – напомињу у Агенцији за банкарство РС.

Приликом анализе  наведених података о обиму броја поднесених и одобрених захтјева треба имати на уму, како кажу у Агенцији, да су банке програме посебних мјера усвојиле почетком априла, те да је прва декада априла добрим дијелом искориштена за припремне активности, те се интензивирање активности на одобравању посебних мјера-олакшица клијентима очекује у наредном периоду што би требало резултирати већим бројем одобрених „привремених“ мораторијума и других мјера-олакшица.

Банке имају обавезу да на декадној и мјесечној основи информишу Агенцију о ефектима реализације посебних мјера у складу са формом коју је прописала Агенција.

(Српскаинфо) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Кутрапали

22.04.2020 20:15

Све се враћа, све се плаћа

ОДГОВОРИТЕ