Преминуо чувени хирург, лични доктор Моамера Гадафија

У Србији је преминуо чувени љекар Горан Кроња, који је први извео трансплантацију бубрега на Војномедицинској академији /ВМА/, а био је и лични доктор Моамера Гадафија.

Србија 22.04.2020 | 15:32
Преминуо чувени хирург, лични доктор Моамера Гадафија

Доктор Кроња преминуо је у 72. години 18. марта, а сутра ће бити кремиран, пренијели су београдски медији.

Зачетник је трансплантационе хирургије на ВМА /250 трансплантација бубрега/, до самог краја каријере био је активан хирург, а до одласка у пензију 2006. године, урадио је око 16.000 операција.

Кроња је на захтјев некадашњег доживотног предсједника СФР Југославије Јосипа Броза Тита био и лични доктор предсједника Либије Моамера Гадафија.

Он је дуго боловао, а прије него што је у Србију ушао вирус корона, отпуштен је из болнице на бањско лијечење.

Имао је упалу плућа и бројне друге болести, али није међу преминулима којима је окидач за смрт била корона.

Иако болестан, Кроња је ипак био уз своје колеге, па је тако међу првима још у марту позвао све који су у пензији да се прикључе на неки начин и помогну колегама у борби против вируса корона.

Професор доктор Горан Кроња, рођен 1. јануара 1948. године, први је на ВМА извео операцију трансплантације бубрега, са колегом Дејаном Лаковићем.

Био је почасни члан Удружења кардиоваскуларних хирурга Србије.

Како у Ин мемориаму наводи ово удружење, Кроња је дјетињство провео у Сарајеву.

Медицински факултет у Београду завршио је 1973. године, затим и Санитетску официрску школу, када постаје официр ЈНА, те као доктор Ратног ваздухопловства ЈНА службује на Батајничком аеродрому, код Београда.

По повратку из Либије 1978. године, гдје је био лични доктор Гадафија, завршава специјализацију из Опште хирургије 1982. године и од тада ради на Клиници за општу и васкуларну хирургију ВМА, а затим на Клиници за васкуларну и ендоваскуларну хирургију.

Током радног вијека успоставио је већину стандардних и ванстандардних васкуларних операција на ВМА, у чему му је помогло и школовање у великим свјетским центрима, одакле је доносио драгоцјена знања и вјештине.

Остаће упамћен по својој изузетној хируршкој техници по којој је био надалеко познат у Србији и региону. Као професор васкуларне хирургије на ВМА одшколовао је већину данашњих васкуларних хирурга средње генерације.

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мика

22.04.2020 14:24

Лака Ти земља Горане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Хоод

22.04.2020 15:24

ВјечнаЛму слава и хвала !Лака му земља, Бог душу да му прости!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрндоје

22.04.2020 15:30

Ех, сто је Југославија некад била....

ОДГОВОРИТЕ
Name

04

24.04.2020 07:23

Лака му земља, породици сауцесце, назалост по њему неце нико дати назив ни улици нити це га испратити с пјесмом у региону, али зато кад се свира "марс на Дрину" и зарад појединих индијанаца велица нека друга десно оријентисана струја ту је неук народ први да испостује такве

ОДГОВОРИТЕ