Пушачи би могли бити у већој опасности од вируса корона

Америчка администрација за храну и лијекове (ФДА) је саопштила да би цигарете "могле" повећавати ризик од заразе корона вирусом.

Здравље 22.04.2020 | 13:30
Пушачи би могли бити у већој опасности од вируса корона
"Људи који пуше цигарете могли би бити у већој опасности од заразе корона вирусом, а и исход би могао бити гори", саопштио је ФДА.

Истраживачи и регулатори истражују нови вирус, а у свијету је од почетка пандемије поврђено више од 2,5 милиона случајева заразе корона вирусом. Такође, умрле су 178.564 особе.

Процјењује се да у свијету цигарете конзумира 1,1 милијарда људи, док 41 милион користи електричне цигарете.

Произвођачи цигарета поручују да људи требају поштовати упуте власти и медицинских професионалаца. Наводе да кориштење никотинских и духанских производа није без ризика те савјетују прелазак на алтернативе попут електричних цигарета и уређаја који загријавају дуван.

Корона вирус се истражује тек неколико мјесеци, а регулатори и истраживачи су се користили старијим подацима о утицају пушења цигарета на особе које болују од групе, бронхитиса и упале плућа. Пажња је усмјерена и на истраживање "вапинга".

ФДА је овог мјесеца саопштио да пушење цигарета узрокује болести срца и плућа, да потискује имунитет те повећава ризик од респираторних инфекција. 
 
(Клиx)

Коментари / 0

Оставите коментар