Отпочет пројекат ''Холокауст, европске вриједности и локални архиви''

Јуче је званично започет пројекат ''Холокауст, европске вриједности и локални архиви'' обраћањима директора коорганизатора, Архива Војводине др Небојше Кузмановића и НВО Тераформинг из Новог Сада Мишка Станишића.

Србија 22.04.2020 | 12:42
Отпочет пројекат ''Холокауст, европске вриједности и локални архиви''

Придржавајући се рестриктивних мјера заштите од пандемије ЦОВИД-19, Кицкофф је уприличен дигитално (хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=94бВВтн92Бк&т=1573с). Циљ пројекта је стварање и имплементирање одрживе методологије за развој иновативаних приступа архивској педагогији у локалним архивима.

Сврха овог рада је оснаживање архивистике са фокусом на локалну историју и грађу која ће послужити као база за стварање образовних програма о животу прије и за вријеме Холокауста, за инкорпорисање архивске педагогије у рад локалних архива према јавности, школама и установама културе, као и за представљање локалних микроисторија међународној јавности.

Пројекат подржавају Министарство културе и информисања Републике Србије, Савезно министарство образовања, науке и истраживања Републике Аустрије, Међународна алијанса за сјећање на Холокауст (ИХРА) и Вишеградска група.  

Током сљедећа 24 мјесеца, стручни партнери из Србије, Словачке, Аустрије, Мађарске, Њемачке, Пољске, и Чешке, као и мултидисциплинарно реномирани учесници из Израела, Грчке, Уједињеног Краљевства, САД, Норвешке, и Холандије, у сарадњи са локалним јеврејским и ромским заједницама, размијениће искуства низом радионица и конференција, те кроз имплементацију овог програма подржати мрежу архива у АП Војводини.

Сакупљена искуства биће представљена у публикацији која ће послужити као база за примјену оваквих програма у другим дијеловима Европе. У сарадњи са Фондацијом „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе" пројекат је уклопљен у програм Европска пријестолница културе 2021.

Како за БН преноси Александар Николић, почасни Конзул Републике Србије у Израелу, за датум отпочињања пројекта организатори су пажљиво одабрали хронолошки спој израелског Дана сјећања на Холокауст и херојство у њему, 27. нисан према јеврејском календару, што је текуће године пало на 21. април, са Даном сјећања Србије на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом свјетском рату, данас 22. априла.    

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Аутоцензура или план

22.04.2020 13:40

А ста је са Републиком Хрватском, Републиком Српском и Републиком Босном и Херцеговином ? Зар се бас на овим просторима није одвијало највеце страдање српског народа а мозда цак и највеци геноцид над слободољубивим и правдољубивим човјеком у историји цовјецанства уопсте ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Назалост

22.04.2020 19:55

Срби споро памте а брзо заборављају....?Друго,гдје вам је оргинал Јасеновацка архива...?

Name

04

24.04.2020 07:24

Миле продао јасеновацку градју Колинди и Јосиповицу некад давно, заборавили сте па цете опет под сатор у октобру и ко вам је*е матер кад сте препаметни

ОДГОВОРИТЕ