Otpočet projekat ''Holokaust, evropske vrijednosti i lokalni arhivi''

Juče je zvanično započet projekat ''Holokaust, evropske vrijednosti i lokalni arhivi'' obraćanjima direktora koorganizatora, Arhiva Vojvodine dr Nebojše Kuzmanovića i NVO Teraforming iz Novog Sada Miška Stanišića.

Srbija 22.04.2020 | 12:42
Otpočet projekat ''Holokaust, evropske vrijednosti i lokalni arhivi''

Pridržavajući se restriktivnih mjera zaštite od pandemije COVID-19, Kickoff je upriličen digitalno (https://www.youtube.com/watch?v=94bVVtn92Bk&t=1573s). Cilj projekta je stvaranje i implementiranje održive metodologije za razvoj inovativanih pristupa arhivskoj pedagogiji u lokalnim arhivima.

Svrha ovog rada je osnaživanje arhivistike sa fokusom na lokalnu istoriju i građu koja će poslužiti kao baza za stvaranje obrazovnih programa o životu prije i za vrijeme Holokausta, za inkorporisanje arhivske pedagogije u rad lokalnih arhiva prema javnosti, školama i ustanovama kulture, kao i za predstavljanje lokalnih mikroistorija međunarodnoj javnosti.

Projekat podržavaju Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Savezno ministarstvo obrazovanja, nauke i istraživanja Republike Austrije, Međunarodna alijansa za sjećanje na Holokaust (IHRA) i Višegradska grupa.  

Tokom sljedeća 24 mjeseca, stručni partneri iz Srbije, Slovačke, Austrije, Mađarske, Njemačke, Poljske, i Češke, kao i multidisciplinarno renomirani učesnici iz Izraela, Grčke, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD, Norveške, i Holandije, u saradnji sa lokalnim jevrejskim i romskim zajednicama, razmijeniće iskustva nizom radionica i konferencija, te kroz implementaciju ovog programa podržati mrežu arhiva u AP Vojvodini.

Sakupljena iskustva biće predstavljena u publikaciji koja će poslužiti kao baza za primjenu ovakvih programa u drugim dijelovima Evrope. U saradnji sa Fondacijom „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" projekat je uklopljen u program Evropska prijestolnica kulture 2021.

Kako za BN prenosi Aleksandar Nikolić, počasni Konzul Republike Srbije u Izraelu, za datum otpočinjanja projekta organizatori su pažljivo odabrali hronološki spoj izraelskog Dana sjećanja na Holokaust i herojstvo u njemu, 27. nisan prema jevrejskom kalendaru, što je tekuće godine palo na 21. april, sa Danom sjećanja Srbije na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svjetskom ratu, danas 22. aprila.    

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Autocenzura ili plan

22.04.2020 13:40

A sta je sa Republikom Hrvatskom, Republikom Srpskom i Republikom Bosnom i Hercegovinom ? Zar se bas na ovim prostorima nije odvijalo najvece stradanje srpskog naroda a mozda cak i najveci genocid nad slobodoljubivim i pravdoljubivim čovjekom u istoriji covjecanstva uopste ?

ODGOVORITE
Name

Nazalost

22.04.2020 19:55

Srbi sporo pamte a brzo zaboravljaju....?Drugo,gdje vam je orginal Jasenovacka arhiva...?

Name

04

24.04.2020 07:24

Mile prodao jasenovacku gradju Kolindi i Josipovicu nekad davno, zaboravili ste pa cete opet pod sator u oktobru i ko vam je*e mater kad ste prepametni

ODGOVORITE