Могуће попуштање мјера у Српској оквирно 10. маја

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је 10. мај оквирни датум за попуштање мјера које су примјењене због пандемије вируса корона, јер ће до тада проћи три најважнија дана када се очекује масовно окупљање грађана - Васкрс, који је већ прошао, затим 1. мај и 6. мај - Ђурђевдан.

Република Српска 21.04.2020 | 22:24
Могуће попуштање мјера у Српској оквирно 10. маја

"Након што прођу сви ови важни датуми, могли бисмо да релаксирамо мере које су уведене. Али, све ће зависити од епидемиолошке ситуације у земљи", рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је намјера да се већ од 27. априла почне са увођењем одређених олакшица када је ријеч о ограничавајућим мјерама током пандемије вируса корона, које ће се тицати појединих дјелатности и занатских радњи које не подразумијевају масовни контакт, али највидљивије опуштање мјера могло би да се очекује 10. маја.

Када је ријеч о тренутној ситуацији у вези са вирусом корона у Републици Српској, предсједник Српске је рекла за "Спутњик" да се свакодневно прати епидемиолошка ситуација, а стручне службе редовно обавјештавају институције и јавност о свему.

"Можемо бити задовољни чињеницом да смо на вријеме увели све мјере, да су те мјере дале ефекте и да се сада налазимо на некој прекретници. Довољно смо брзо успоставили и алтернативне болничке капацитете, предузели све оне радње које су биле неопходне у случају да се деси већи број обољелих и да морамо имати ангажман већег броја здравствених радника. Пред нама је период када се морамо придржавати свих упутстава", нагласила је Цвијановићева.

Предсједник Српске је појаснила да је могућа релаксација мјера, али то подразумијева другачији режим рада, живота и поступања него прије епидемије.

"Физичка дистанца остаје један од приоритета, као и заштита коју ће појединци морати да носе да би ситуација била под контролом. Надамо се да бројеви заражених неће порасти, да ће опадати и да ћемо моћи постепено, веома благо и полако, да се враћамо у нормалан режим", навела је Цвијановићева.

(БН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Ех..

21.04.2020 20:47

Биће како и кад Вучић рекне, а Додик као трансмисија пренесе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

конкретно

21.04.2020 21:35

Будити наду је увијек лијепо, али једно је мислим јасно: док се не пронадје или медикамент или вакцина за корона-вирус нецемо бити слободни!

Name

дрндоје

22.04.2020 01:25

Доста смо копирали Вуцица. Најгора је Србија по броју заразених и умрлих на милион становника у окрузењу. Узалуд полицијски сат.

Name

Ништа

22.04.2020 13:46

Од тога...БАЈА није рекао...

Name

Гардиста

21.04.2020 20:53

Као сто сам писао и половином марта:мере це бити укинуте кад дрзава висе не буде могла финансијски издрзати ову кризу,а не онда кад вируса не буде.Сто це реци,све оно сто су говорили,да је зивот градјана највазнији,сад пада у воду,јер је то била само маска,а видите и сами да им је ипак економија вазнија од зивота градјана.Какво лицемерје,фуј...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.04.2020 20:58

Маните се натезања и будаласања сто не пратите ста нормалне дрзаве раде и како се боре против тог зла а бе ста неки зути мрави соле памет вуцицу и препусиват њихов циркус

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

21.04.2020 21:31

Не вакцинацији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.04.2020 22:49

Кад ти казес 113% да тога бар тада неце уопсте бити. Ајд промисли па се опет јави

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалуцанин 88

21.04.2020 22:52

Не реце драга нам предсједница кад се укида полицијски сат и ванредно стање. Није заборавика реци да физицка дистанца остаје као и застита за појединце. Сто се тице застите, мени не пада на памет носити маску и рукавице кад вируса не буде али ни прије прије ако температуре буду преко 25. Сто се физицке дистанце тице, нисам сигуран да це нас то спријецити да изадјемо на демонстрације, ако нас ко буде знао позвати. На демонстрације без србовања, гдје цемо тразити зивот достојан цовјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрекавац

22.04.2020 00:37

Зар не рече Шеранић да ће за 1.мај бити "релаксација", уз препоруку струке да се руља не окупља у групицама више од 3 око роштиља?! За Васкрс тамница 3 дана, за 1.мај "релаксација", па за Ђурђевдан и Марковдан опет тамница 4 дана! Који су то антихристи, па и сам ђаво од њих може учити! Ова корона има више добрих, него лоших страна, јер ће на површину испливати сва поган која нас уништава! Ево главе на пањ, ако Баја не расклопи славски шатор на Ђурђевдан! Нека се његови узваници инкогнито "релаксирају", а ја не смијем позвати старог кума да ми упали свијећу! Отпадници, некрсти, бандо погана, распитајте се како су скончали сви прогонитељи хришћана!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

22.04.2020 04:00

Цуцемо ста казе Баја твоје не пије воде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

22.04.2020 04:03

Изгубили су вољу није успио кредит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон Кихот

22.04.2020 05:07

Све уведене мјере су првенствено репресивне, а мјере за сузбијање короне чиста форма, односно Србија цопи-Српска пасте без анализе догађања на терену. Доказ репресивности мјера је уредба са законском снагом на сузбијању ширења панике.....бла, бла, уредба са законс. снагом о фонду "солидарности", карантин при уласкy у државу гдје по ријечима тих људи о њима нико не води рачуна, а за наше (из РС) властодржце то не важи, суспендовање народне скупштине да не би било критика од тројке С.В.Т. итд, итд....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

22.04.2020 06:58

Као тебе се нешто пита ћурко

ОДГОВОРИТЕ