Цијена нафте први пут у историји пала испод нуле!

Цијена нафте је у понедјељак први пут забиљежила негативне вриједности пошто је велика економска криза узрокована корона вирусом оставила трговце очајним.

Свијет 21.04.2020 | 07:12
Цијена нафте први пут у историји пала испод нуле!

Цијена америчке сирове нафте пала је за више од 105 одсто до – 2 долара по барелу за само неколико сати, што је присилило произвођаче нафте да плаћају купцима јер у складиштима једноставно нема довољно простора, пише Гардијан.

Пад потражње узрокован пандемијом Цовид-19, такође је приморао канадску референтну цијену нафте да у понедјељак оде испод нуле.

– Проблем дисбаланса глобалне понуде и потражње почео је да се показује у цијенама. Како се производња наставља, складишта се пуне из дана у дан. Свијет користи све мање и мање нафте – каже Бјорнар Тонхауген, шеф нафте у компанији Ристад Енерџи.

“Гардијан” је током викенда објавио да је рекордних 160 милиона барела нафте било смјештено у танкере највећих свјетских бродских лука, укључујући амерички залив, након најдубљег пада потражње за нафтом у посљедњих 25 година због пандемије корона вируса.

Посљедњи пут слична ситуација догодила се 2009. године када су трговци складиштили више од 100 милиона барела на мору прије него што су искрцали залихе када је економија почела да се опоравља. 

Забринутост због економије, која директно утиче на потражњу за нафтом, појачана је због све јачег супротстављања између америчког предсједника Доналда Трампа и гувернера државе око тога да ли САД могу да почну да укидају ограничења кретања и пословања.

Шефови свих главних агенција УН-а објавили су графичко упозорење на ризик од корона вируса за најугроженије земље на свијету након што су открили да су међународни донатори обећали само четвртину од две милијарде долара које је УН затражио за хитан одговор Цовид-19 у марту.

Очекује се де се глобалне цијене нафте опораве током друге половине године, пошто ће се укинути строга ограничења путовања, повећавајући потражњу за горивом и нафтом.

– Производња сирове нафте у САД почела је да опада у посљедње двије недјеље и наставиц́е да пада у наредним мјесецима, јер већ доста задужене компаније повећавају активност или су присиљене на банкрот или консолидацију – каже економисата Калин Бирч.

Упркос историјском смањењу производње, већина аналитичара верује да цене нафте неће успјети да достигну исти ниво цијена забиљежен почетком године.

Глобална цијена нафте у јануару достигла је максимум од готово 69 долара за барел, прије него што је крајем марта пала за мање од 23 долара за барел. 

(Блиц)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

МС396

21.04.2020 05:49

да падне минус 20 долара опет код Нешковића не пада испод 1,8 ...на Врацама

ОДГОВОРИТЕ
Name

сворц

21.04.2020 08:02

Треба да падне на 0,30 км да и сиротиња се мало воза

Name

Нада

21.04.2020 05:50

Па зар није боље ако нешто постаје јефтиније. И овај"западњачки потрошачки" народ баш нема мјере. Никад доста. А сиротиња из Африке, Ј. Америке и Азије се слабо види. Само ми одвратне пластичне кинеске ружице и остало смеће што нас беспотребно преплави и ево изгледа на крају и затрова. За шта се да одлучимо и како даље, ако преживимо наравно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

21.04.2020 06:40

Цијена је пала због великих залиха али и пада потросње. Пад потросње нафте показује пропаст економије у свијету боље него било који аналитицари. Пропаст економије увјек највисе осјете најсиромаснији. Видјецемо, гдје смо ми у тој прици. Остаје нам да се надамо да це се доста тога вратити у нормалу кад продје вирус али за то су мале сансе.

Name

ре Нада

21.04.2020 09:25

Слазем се али 5 Таxи компанија у Гетеборгу, Сведска које су радиле и раде треба да објаве банкрот, јер нико то висе не користи Е сад те питам Надо, када тресне нафта ста мислис да це је неко производиди и носати за заба, нек престану годину дана да је праве, па кад буде литра 10 марака у бањалуци, а храна ти оде 400% занима ме да ли цес онда да размисљас како сад размисљас.

Name

Навали Народе

21.04.2020 06:46

Данас наспеш пун резервоар дају ти 5 км и кафу за понети.Код Лебурића 5км плус кафа и чоколадица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гаги

21.04.2020 14:50

Шта ти је приказивање цијена.Цијена нафте у минусу и произвођачи плаћају купцима нафту да је одвезу,а нигдје бесплатне нафте и бензина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Махатма Гандхи

21.04.2020 16:02

"На свијету има довољно ресурса за свацију потребу али нема за свацију похлепу".

ОДГОВОРИТЕ