Cijena nafte prvi put u istoriji pala ispod nule!

Cijena nafte je u ponedjeljak prvi put zabilježila negativne vrijednosti pošto je velika ekonomska kriza uzrokovana korona virusom ostavila trgovce očajnim.

Svijet 21.04.2020 | 07:12
Cijena nafte prvi put u istoriji pala ispod nule!

Cijena američke sirove nafte pala je za više od 105 odsto do – 2 dolara po barelu za samo nekoliko sati, što je prisililo proizvođače nafte da plaćaju kupcima jer u skladištima jednostavno nema dovoljno prostora, piše Gardijan.

Pad potražnje uzrokovan pandemijom Covid-19, takođe je primorao kanadsku referentnu cijenu nafte da u ponedjeljak ode ispod nule.

– Problem disbalansa globalne ponude i potražnje počeo je da se pokazuje u cijenama. Kako se proizvodnja nastavlja, skladišta se pune iz dana u dan. Svijet koristi sve manje i manje nafte – kaže Bjornar Tonhaugen, šef nafte u kompaniji Ristad Enerdži.

“Gardijan” je tokom vikenda objavio da je rekordnih 160 miliona barela nafte bilo smješteno u tankere najvećih svjetskih brodskih luka, uključujući američki zaliv, nakon najdubljeg pada potražnje za naftom u posljednjih 25 godina zbog pandemije korona virusa.

Posljednji put slična situacija dogodila se 2009. godine kada su trgovci skladištili više od 100 miliona barela na moru prije nego što su iskrcali zalihe kada je ekonomija počela da se oporavlja. 

Zabrinutost zbog ekonomije, koja direktno utiče na potražnju za naftom, pojačana je zbog sve jačeg suprotstavljanja između američkog predsjednika Donalda Trampa i guvernera države oko toga da li SAD mogu da počnu da ukidaju ograničenja kretanja i poslovanja.

Šefovi svih glavnih agencija UN-a objavili su grafičko upozorenje na rizik od korona virusa za najugroženije zemlje na svijetu nakon što su otkrili da su međunarodni donatori obećali samo četvrtinu od dve milijarde dolara koje je UN zatražio za hitan odgovor Covid-19 u martu.

Očekuje se de se globalne cijene nafte oporave tokom druge polovine godine, pošto će se ukinuti stroga ograničenja putovanja, povećavajući potražnju za gorivom i naftom.

– Proizvodnja sirove nafte u SAD počela je da opada u posljednje dvije nedjelje i nastaviće da pada u narednim mjesecima, jer već dosta zadužene kompanije povećavaju aktivnost ili su prisiljene na bankrot ili konsolidaciju – kaže ekonomisata Kalin Birč.

Uprkos istorijskom smanjenju proizvodnje, većina analitičara veruje da cene nafte neće uspjeti da dostignu isti nivo cijena zabilježen početkom godine.

Globalna cijena nafte u januaru dostigla je maksimum od gotovo 69 dolara za barel, prije nego što je krajem marta pala za manje od 23 dolara za barel. 

(Blic)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

MS396

21.04.2020 07:49

da padne minus 20 dolara opet kod Neškovića ne pada ispod 1,8 ...na Vracama

ODGOVORITE
Name

svorc

21.04.2020 10:02

Treba da padne na 0,30 km da i sirotinja se malo voza

Name

Nada

21.04.2020 07:50

Pa zar nije bolje ako nešto postaje jeftinije. I ovaj"zapadnjački potrošački" narod baš nema mjere. Nikad dosta. A sirotinja iz Afrike, J. Amerike i Azije se slabo vidi. Samo mi odvratne plastične kineske ružice i ostalo smeće što nas bespotrebno preplavi i evo izgleda na kraju i zatrova. Za šta se da odlučimo i kako dalje, ako preživimo naravno.

ODGOVORITE
Name

Logika

21.04.2020 08:40

Cijena je pala zbog velikih zaliha ali i pada potrosnje. Pad potrosnje nafte pokazuje propast ekonomije u svijetu bolje nego bilo koji analiticari. Propast ekonomije uvjek najvise osjete najsiromasniji. Vidjecemo, gdje smo mi u toj prici. Ostaje nam da se nadamo da ce se dosta toga vratiti u normalu kad prodje virus ali za to su male sanse.

Name

re Nada

21.04.2020 11:25

Slazem se ali 5 Taxi kompanija u Geteborgu, Svedska koje su radile i rade treba da objave bankrot, jer niko to vise ne koristi E sad te pitam Nado, kada tresne nafta sta mislis da ce je neko proizvodidi i nosati za zaba, nek prestanu godinu dana da je prave, pa kad bude litra 10 maraka u banjaluci, a hrana ti ode 400% zanima me da li ces onda da razmisljas kako sad razmisljas.

Name

Navali Narode

21.04.2020 08:46

Danas naspeš pun rezervoar daju ti 5 km i kafu za poneti.Kod Leburića 5km plus kafa i čokoladica.

ODGOVORITE
Name

gagi

21.04.2020 16:50

Šta ti je prikazivanje cijena.Cijena nafte u minusu i proizvođači plaćaju kupcima naftu da je odvezu,a nigdje besplatne nafte i benzina.

ODGOVORITE
Name

Mahatma Gandhi

21.04.2020 18:02

"Na svijetu ima dovoljno resursa za svaciju potrebu ali nema za svaciju pohlepu".

ODGOVORITE