Срби у САД преко компјутера пратили богослужења

Срби у Америци и Канади Васкрс су прославили у својим домовима у кругу породице пратећи ускршња Богослужења преко малих екрана или компјутера.

Свијет 20.04.2020 | 12:54
Срби у САД преко компјутера пратили богослужења

Ово је вјероватно први пут од када постоји организована српска заједница на сјеверноамеричком континенту да су изостала традиционална окупљања у српским храмовима и црквеним салама. 

У Чикагу, гдје Срба има у највећем броју, у вријеме великих хришчанских празника цркве и манастири су увијек били тијесни да прихвате све вјернике. 

Из тих храмова ове године богослужења су се могла гледати једино преко друштвених мрежа у директним преносима. Њих су предводили свештеници уз саслужење ђакона и пратњу црквених хорова уз придржавања прописане мјере дистанце.  

 У Српском саборном храму у Чикагу посвећеном управо Светом Васкрсењу у суботу је, у сусрет Васкрсу, поноћну архијерејску литургију предводио владика новограчанички и средњезападноамерички Лонгин. 

У храмовима је прочитана Васкршња посланица Српске православне цркве, а владике и свештеници у Америци и Канади такође су, у видео обраћању, упутили васкршње поруке.  

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар